Co se děje v úlech teď
|
02.07.2024, 10:30 PM
Příspěvek: #2304
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Jirko, já vím, že čekáš názor od někoho jiného. Ale stejně něco přidám. Protože Jirka Marx říká, že stejně všechny roje v okolí jsou ode mne, dal jsem si práci. V minulosti cizí roje u mne přežívaly první rok tak 1 z 6ti. Dnes skoro každý. Musím ale provést imunizaci nebo ji dělám, když náhodou nějaký chytím nebo mi ho někdo přinese. Některé metody jsem vám říkal na semináři před cca 2 roky v Turnově. Já už ale zkoušky s cizími roje čerstvě nedělám, protožte už to považuji za vyřešené a mám taky méně včelstev než dříve. Momentálně pracuji na jedné staré linii po př. Šrámovi a je to hodně zajímavé. Jinak už mám, až na tuto lini, vlastně jen jeden materiál, který znám a vím, co potřebuje v podmínkách u mne. Dnes už ale tvrdím, že výsledek dělá 20% genetika a zbytek je umění napodobit přírodní podmínky a imunizovat. Klasik by řekl, 80% provozní metoda. Zázračné včely nemá nikdo a vlastně je ani mít nemůže. To by bylo proti přírodě.
Jsou to moje zkušenosti. Věř nebo ne. Vzpomínám na to, jak mi před těmi cca60 ti roky př. Šrám říkával, že až včely poznají, že se o ně postaráme i kdyby ony toho nebyly schopny, vykašlou se na nás. Mám pocit, že právě to je to, co nyní většina lidí zažívá. Dnes se bere za jistotu, že včela je hospodářské zvíře. Ono je to hlavně kvůli dotacím, ale díky tomu jsme ty včely strašně zchoulostivěli. Ale to je jen z krátkodobého pohledu. Ono to v nich je asi ve všech. Proto je k návratu nutná ta imunizace, aby se v nich znovu probudily ty geny porvat se o svůj život jako je to v přírodě. Chce to ale trpělivost. Nemohu a ani nechci tady popisovat to , co jsem vám přednášel na tom semináři v Turnově. On to není ale žádný zázrak. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)