Co se děje v úlech teď
|
02.07.2024, 09:08 PM
Příspěvek: #2302
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak řešíte meleciózu, u nás toho jsou plný úly..
[/quote] Také tohle jsem popsal před více než dvaceti roky. Kdo včelaří s mednou komorou, nebude mít problém. Stalo se mi v roce 2002/03, že v září a říjnu byla na lesním stanovišti melecitozní snůška. Včelstva byla po vytočení. Vytočené nástavky jsem dal nad MK od včelstev oddělil folií, kterou jsem nedorazil vpředu o cca 10-20cm. Tak jsem skladoval souše a včelstva si vytočená nástavky pěkně vyčistila. Pak už jsem na stanoviště nechodil, jen zajistit je proti ptákům. Když jsem tam přišel koncem října, byly 1-2 horní nastavky nad mednou komorou a folíí zanešeny skutečnou melecitozou, tedy doslova kamenným medem, jak ho popsal před více než 50 ti roky J. Kalivoda ze Lhotek. Ona byla i ve spodních nástavcích, ale v prostorách okolo plodu. To včelám vůbec nevadilo, protože měly nad sebou MK a po plodu měly porázdné buňky. Přezimovaly perfektně. Na jaře jsem ty nástavky s kamenným medem použil pro oddělky jako MK a ony si s tím už poradily. To ukládání melecitozy probíhalo v mých úlech stejně jako u včelstev v přírodě a proto jim to nevadilo. Z toho jsem se poučil. Dnes to vadí právě proto, protože včelaři včelaří nepřirozeně, honosně řečeno klasicky. Já to už vůbec neřeším. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 15 Host(é)