Co se děje v úlech teď
|
19.02.2022, 09:24 PM
Příspěvek: #2201
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Díky za odpověď a poučení.
Tak. Abychom se, mi nováčci, trochu posunuli a tuto nastalou situaci rozvinuli a poučili se. Budu trochu uvažovat. V publikaci Otakara Brenera Zákonitosti života včelstva popisuje, že některá včelstva v závislosti na počasí a své genetické výbavě plodují již v prosinci s následnou 40 denní pauzou a pak znovu plodují v lednu či v únoru. To by odpovídalo velikosti a způsobům tohoto včelstva. Co nám to říká? Vzhledem k tomu, že včelstvo bude 3leté, tedy zralé, neléčené a s dostatkem zásob, projevuje se tedy jeho pravá povaha a plodová křivka. Z pohledu na fotografie souší z části je plod vyběhlý ale také mezerovitý. Předpokládám, že odstranění plodu možná nepostačí a bude nutný následný zákrok, jelikož infikované mladušky zůstávají v úle a nemoc stále šíří dál. Vzhledem k průběhu, nebude nejspíš vhodné chovat takové včelstvo, které nemá přirozeně dostatečně dlouhou zimní plodovou pauzu pokud jej chceme chovat přirozeně. Na základě záznamů o vývoji a plodování v loňském roce, bych dále včelstvo sledoval. Při opakovaných problémech rovnou přemetení na mezistěny, ozdravný oddělek by byla nejspíš ztráta času a případná výměna matky. Možná to vidím příliš jednoduše, ale vycházím ze zadaných informací a toho co jsem schopen zatím použít. Je to ovšem prostor pro doplnění ... Mám prosím jeden dotaz. Prozatím jsem nenarazil na publikaci která rozčleňuje včelstva dle plodových křivek a jak. Zajímá mě to právě z výše uvedených důvodů a připravenosti ke snůšce... Někdo určitě víte ![]() |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 8 Host(é)