Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Péče letošní o oddělky
28.11.2021, 05:39 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.11.2021 05:41 PM od Karol Lamacz.)
Příspěvek: #126
RE: Péče letošní o oddělky
Ahoj Jirko a díky za odpověď.

Nechal jsem 1/3 oddělků přezimovat a 2/3 nasadil na hlavní včelstva. Ta výměna matky s přidáním dalších včel kvůli jarní síle je moje letošní první zkouška. Kombajny jsem vyzkoušel loni u 3 včelstev z 9 (celý červen) a výsledek se nedostavil - nechal jsem jim 5NN, 2NN plné zásob měly nad hlavou a od července do nich nijak nezasahoval a ony stejně si poměrně výrazně zredukovaly stav. Jarní výkon nepřesvědčil. Přičítám to Vigorce, se kterou jsem před 4 lety začal včelařit(současně moje F1), protože jediný úl, kde byla linie Praděd zimovala v 2x takové síle a nebyl to kombajn. Takže letos tam mám oddělky - Vigorku z jiného zdroje(původně to byly od př. Gruny z jižní Moravy), svoje "pradědky" a Singerku(z matečníků) od velkého včelaře v okolí. Tím chci nejprve vyzkoušet co se mi zde přibližně bude z hlediska snůšky hodit. A ta snůška je opravdu jen do poloviny května( za ty 3 roky co včelařím), žádná řepka a ani jiné hospodářské plodiny. Trošku z lesa si Vigorky donesly.

Takže řeším teď to, o čem jste se bavili s Romanem ve vedlejším vlákně. Příští rok poběží kombajny z části i u těch masařek.

Selekční kritéria - zatím v podstatě žádná=začínám(množil jsem z těch "nejlepších"). Příští rok chci min 1/3 včelstev mít "bokem", tzn. bez vytáčení a s max prostorem( v ostatních vše stejně, ale něco vytočím). V době slunovratu odeberu horní plodový nástavek jako jediné opatření a pak už jen pozorovat na česně...a i na podložkách, i když Leoš říká, že je to zbytečné, tak pro mně, jako začátečníka to může mít význam-např. sledování groomingu.
Z těch nejvitálnějších budu pak množit a dodávat genetiku do produkčních, ze kterých vytáčím. Ale uvidím, jak se to vyvrbí.

Tu selekci na odolnost chci skloubit s genetikou přizpůsobenou místu. Tzn. kdybych mohl odebírat přebytky v období velikonoc, tak to je značka optimálSmile. Ale uvidím. U těch včelstev na genetiku by mi nevadilo, kdybych i dokrmoval. Stejně bych z nich vybíral pak i ty, které se dokrmovaly nejmíň.

PS No a hledám ještě další stanoviště, kde bude snůška bohatší.

Mistřovice, 330 m.n.m., 13x Langstroth 2/3, volná stavba, medná komora
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Péče letošní o oddělky - Kocidzin - 14.06.2018, 08:26 PM
RE: Péče letošní o oddělky - Ali - 18.07.2018, 11:49 AM
RE: Péče letošní o oddělky - Ali - 10.05.2019, 07:27 PM
RE: Péče letošní o oddělky - Faneka - 12.07.2019, 09:36 AM
RE: Péče letošní o oddělky - Karol Lamacz - 28.11.2021 05:39 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)