Poraďte prosím
|
21.11.2021, 08:03 PM
Příspěvek: #41
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Vždycky, když na něco u včel hledám odpověď, si položím otázku: A kdo jim to dělá v přírodě? Systematicky nikdo, občas zaškodí v zimě myš, ale zase jen v místech, která nejsou pod kontrolou včel. Ještě se uvádí zavíječ, ale to je víceméně mrchožrout, který likviduje dílo po padlých včelách v létě. Jinak se včelstvem normálně žije a neškodí. Nejméně díla včelstvo obsedá v zimě, kdy chomáč má dle síly průměr do cca 30 cm. Někde jsem četl (Brenner?), že za zimu se chomáč posune o cca 10 cm (na rámku 39x24). Z toho mi vychází, že včelstvo se spíš na díle během roku roztahuje a smršťuje, než aby tam jezdilo jako výtah v paneláku (jak se často zjednodušeně kreslí v knížkách). Přičemž část díla neopustí nikdy. A to zrovna v centrální části ,kde je dělničina. Takže pokud si to včely nevymění samy (asi vykousáním a postavením znovu), tak nikdo jiný. Ale jestli tomu tak je a případně v jaké periodě si ho mění, netuším. Takže obměnou díla bych se zabýval jen vlažně. Ale je to jen můj názor na věc.
Jinak teď na podzim jsem byl náhodou na přednášce Titěry. A tam od něj mj.zaznělo, že ta obměna díla jednou za tři roky vychází ze situace, že za rok padne cca třetina včelstev, ale ta jsou přirozeně nahrazeny roji, které si dílo postaví od nuly, přičemž celkový počet včelstev v přírodě se nezmění. Takže za tři roky dojde tímto způsobem ke kompletní obnově díla ve všech včelstvech. Znovu upozorňuji - tohle řekl Titěra. Asi z této myšlenky se stala modla pravidelné obměny díla. Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)