Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včelí klimatizace aneb větrání v úle
28.03.2021, 07:31 PM
Příspěvek: #100
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle
(28.03.2021 02:44 PM)Jiří Sláma napsal(a):  Nemohl jsem najít vhodné vlákno tak to zkusím zde.
Mám systém Langstroth - tenkostěnné bezfalcové NN. Hodně se píše o tom, že včely nemají rády průvan, jinde zase zkoušejí vést včelsta bez dutiny t.j. v otevřeném úle, kde jsou vystaveny téměř zcela povětrnostním vlivům. Když používám Langy, všiml jsem si, jak dřevo pracuje, že některé nástavky na sebe úplně nedoléhají a je někdy vidět skrz úl malou mezerou (tak do 1 mm šířky). Vadí toto včelám nebo ne? Napadlo mě, že bych si udělal alespoň drobný falc kolem 2-4 mm abych tuto mezeru eliminoval. Má smysl se tímto zabývat?
Díky za zkušenosti!
Jirka

Já bych se tím nezabýval, šířku 1 mm si zatmelí, pokud potřebují (a pokud to nejsou slaboši). Problém je, když mezera je velká na prolezení včely (loupeže apod.), pak tam stačí dát nějakou třísku, zbytek si opět zatmelí. Falcované nástavky jsem měl pro formát 39x24 a už bych to nechtěl (s bezfalcovými se lépe pracuje, dají se po sobě lépe posunovat, nemusí se nadzvedávat a nezamáčkne se tolik včel). Někdo může mít jiný názor (jako např. na uteplené nebo neuteplené nástavky)
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Jiří Sláma (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Včelí klimatizace aneb větrání v úle - Milan Urík - 04.01.2013, 12:22 AM
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle - Milan Urík - 04.01.2013, 10:53 AM
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle - Milan Urík - 04.01.2013, 03:57 PM
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle - Milan Urík - 05.01.2013, 12:06 AM
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle - Martin Smutný - 28.03.2021 07:31 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)