Co se děje v úlech teď
|
30.12.2020, 04:16 PM
Příspěvek: #2151
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Jendo, tohle není geometrie, ale biologie. Předně, kouli zaujímá včelstvo v závislosti na své síle a hlavně venkovní teplotě . To v tvém případě nebylo na 100%. Blíže realitě by byl válec nebo spíš hruška. Takový tvar zaujímá chomáč. Právě stahování a roztahování chomáče je hlavním regulátorem teploty, nikoliv spotřeba. Ta se zvyšuje až, když jsou včely skutečně hodně semknuty těsně do chomáče a pak je jich na 1cm3 až4, možná 5 a už to nestačí a musí "přitopit". A ani tehdy to není zpravidla koule, ale ta hruška. Já vycházel ze situace u mně u podobného včelstva. Bylo také 7 uličkách, přes 2 NN. Byl to spíše takový odhad, vycházející ze situace u mne u podobného včelstva. Ty říkáš, že ti vychází 3000 včel. No to je asi tak počet včel z plodu z 1 plástu 2/3 Langstroth o velikosti buněk 4,9 mm. Velikost chomáče je dána i tím, jak je utovořen. To není zdaleka stejné. Vidíš, že těch proměnných je daleko více, než jen pouhý propočet objemu koule. Takhle jednoduché to není. Včely nejsou jednotný materiál. Vzpomínám, že když se začátkem 80tých let min. st. likvidovaly včely do okruhu 5 km od včelstva ,kde se našel byť jen jediný kleštík, tak průměrná váha byla cca 0,6 kg, tj cca 6000 včel.To bylo ale v dvouprostorových úlech a síle cca 7 plástů 39x24cm. To jen pro tvou představu. Dnes myslím, že jsou včelstva průměrně cca 2x silnější. Přesně by jsi sílu zjistil jen zvážením. Já si to dovolil takto odhadnout proto, protože podobná pozorování dělám právě od té doby, co se u nás včely likvidivaly. Mohu to doložit tisíci údajů a dokonce i takovými, které doposud nikdo a asi nikde nepublikoval. Vše dobré. ld.
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jan Sochor (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)