Volná stavba v rámečkách
|
28.11.2020, 01:53 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.11.2020 01:55 AM od Jiří Sláma.)
Příspěvek: #212
|
|||
|
|||
RE: Volná stavba v rámečkách
Moc díky pánové, to jsou informace k nezaplacení!
(21.11.2020 01:53 PM)František Kučera napsal(a): Jirko, to rovnání rámků lze dělat dle prstu (tak to dělá Leoš), tím hřebenem, nebo já si vyrobil takovéto měrky. Rámky naházíš do nástavku (na drážce vidíš dle propolisu kde cca mají být) a dle těch měrek dorovnáš. Rychlé a jednoduché. Výtečné Františku, to se mi líbí, zlaté české ručičky! Ještě se chci zeptat, ty širší mezery uprostřed necháváš i v medníkových nástavcích? Předpokládám, že ano aby byly plásty v jedné rovině... (21.11.2020 02:33 PM)Jiří Marx napsal(a): ...Takže volná stavba v medníku je velmi často nepoužitelná pro řádné plodování včelstva ... To je skvělý popis, díky Jirko! Jak se postupuje další roky? P. Linhart v knize "Včelařit jako včela" píše o každoroční výměně 1/2 díla - šlo by tedy u produkčních včelstev na jaře odebrat spodní 2 NN (dát je třeba nahoru do medníku jako v klasických metodách, vytočit a vytavit, popř rovnou vytavit) a každý rok je tak nechat vystavět nové plodiště? Ptám se proto, že v klasických metodách je to hodně o rotacích nástavků a tady v ŠPV se zase max. dbá na přirozené dílo a minimalizaci zásahů tak přemýšlím co je ideální (já vím, nic není ideální ![]() Prosím ještě vás, zkušené včelaře o čistě osobní názor - bude nějaký výrazný rozdíl, když budu mít Langstrothy míry 2/3 (159 mm) nebo 1/2 (137 mm)? Je mi jasná nevýhoda více rámků a nástavků a o ca 1 mezeru více (8NN u 159mm verze vs. ca 9 NN u 137mm verze). Jde mi čistě o budoucnost a váhu nástavků. Leoš začínal s nástavky vlastní výroby, kde byla plástová plocha cca. stejná jako mají rámky 1/2L a př. Pravda včelaří také na Optimalech výšky 15cm (opět ca. stejná plocha) a nemůže si vynachválit. Pardon a ještě jedna technická - Leoš udává max. šířku louček pro volnou stavbu 20mm pro dolní a 10 mm pro spodní. Viděl jsem i varianty s profrézovanou střední částí. Přemýšlel jsem pro plodiště, kde rámky přeci jen nenesou takovou hmotnost a kde je důležitější zapojení plástové plochy, o ještě užších profilech - dá se říct jaký je min. únosný profil louček (nejběžněji asi smrk)? Přemýšlel jsem že spodní loučku by mohla nahradit jen taková laťka široká na řez pilovým kotoučem (ca 4 mm) a horní 20mm loučka zůžená uprostřed jen na 15-10 mm nebo je to úplná blbost a zbytečnost? Já vím, vyzkouším to tak jako tak, ale nemusím být jako Cimrman "pionýrem slepých uliček". Ještě jednou moc díky, že neváháte podělit se o pracně nabyté zkušenosti! Jirka začínám (2020), 3 včelstva + 2 oddělky, Langstroth 2/3, Táborsko, J svah, sad vedle lesa, kvetoucí louka, rybník, vše do 50 m... 2021: přechod na Langstroth 1/2 (137 mm) a volnou stavbu... |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)