Co se děje v úlech teď
|
16.11.2020, 05:30 PM
Příspěvek: #2136
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(15.11.2020 08:01 PM)Jiří Sláma napsal(a): Leoši, Linhartovu knížku Včelařit jako včela už mám nějaký čas doma a dnes jsem se do ní opět začetl. Obě knížky mám, ale nemám je načtené. Jen jsem je zběžně prolistoval. Hodnotit je nebudu. Podle vašich názorů má autor svůj úhel pohledu a to je v pořádku. S tím je třeba počítat vždy. Myslím, že tenkostěnné úly se nepřežily protože se v nich včelaří všude na světě. Otázka je jak. Samozřejmě je dilema, zda by to nešlo lépe. K tomu ale není rozhodně nutné to přehánět s izolací, ta je celkem ne moc důležitá pro určitý způsob včelaření. Za mně lépe je jednodušeji, blíže k přírodě. Zde bych s Dr. Linhartem mohl asi polemizovat, resp. udat tolik údajů, kterým by nemohl odolat a vyarumentovat je.Za tu dobu, co včelařím mám záznamů mám několi přepravek. Zase jde o ten úhel pohledu a to je třeba respektovat. Ten jeho nechci zpochybňovat. Komunismus máme za sebou. Mám údaje o teplotách vně i uvnitře úlu i chomáče od r. 1978, kdy jsem začal v tomto ohledu dělat porovnání. Jen trochu obecněji. Berte to ale, že jde o můj způsob včelaření. 1) Když se ochladí, je ve velkém prostoru rozdíl mezi vyrovnáních vnitřních a vněšjích teplot od izolovaných a neizolovaných úlech cca 2 hodiny. Záleží nejvíc na vnějších teplotách a prostoru, kde včely zimují. Jsou i jiné vlivy. Izolované se pomaleji ochlazují ale také prohřívají. To platí i pro léto. 2) Spotřeba zásob v zimě u obou soustav byla prakticky stejná. Prostor ale 5NN. 3) Spotřeba zásob včelstva 5NN a 2NN byla zase stejná. U těch silnějích tedy relativně na včelu nižší. 4) Porovnávat izolované a neizolované jen takto zjednodušeně je vlastně irelevantní. V úvahu se musí se vzít spousta dalších parametrů. To se obecně nedělá. Třeba velikost celého prostoru, velikost a umístění česna. To jsou jen ty nejjednoduší, které napadnou dalšího. Pochopitelně se musí brát v úvahu i genofond a architektura díla...... Já mezistěnu neznám 15 let. 5) Že si dělá autor reklamu na úly? No a co? To chovatelé způsobují daleko větší a nevratnější škody na našich včelách. Jistě ne všichni. 6) K česnu. Na straně je výhodné česno u "teplé "stavby (nemůže tak v zimě dojít k úhynu při zásobách. i 1 cm může být v tuhé zimě moc). U "studené stavby uprostřed. Je ale dobré mít možnost s česnem manipulovat a upravovat ho. 7) Včely v tenkostěnných úlech v zimě lépe reagují na vnější prostředí. Izolované tolik ne. Ale zase záleží na metodice vedení včelstev. Ono jde spíše o předjaří. Slabším včelstvům se lépe daří v izolovaných, silnějším v neizolovaných. To je zase obecnější pohled. Jde to samozřejmě i jinak. 8) Nejlepší izolací v zimě je hodně včel. Doporučoval bych pročíst překlat jednoho bulletinu od Corkinse. Je na mém vebu. Je velmi pěkný.Když jsem jej porovnával s kostrabatým překladem vědce, který žil 28 let v USA, je nepřesný. Pro tvoje účely ale bohatě postačí. Ty jemnůstky jsou spíš pro mne a podobné blázny. Ale co z toho světa dělají normální lidé, že? Komančové (pokud by najací zbyli) by se tetelili blahem. O něčem takovém se jim ani nesnilo. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 12 Host(é)