Co se děje v úlech teď
|
17.10.2020, 08:00 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.10.2020 08:01 PM od Karol Lamacz.)
Příspěvek: #2121
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Zdravím vespolek,
rád bych se zeptal zkušených na stav jednoho mého včelstva. Loňský slabý oddělek(5+5 rámků ve dvou nástavcích 2/3Lang) dorostl letos do konce snůšky u nás cca koncem května na 3,5N. Pak do konce června jako "kombajn" postavil celkem 6N. Prostor jsem po slunovratu nijak neupravoval. Jen později v srpnu jsem poslední způli nezavíčkovaný nástavek podsunul nedoraženou folii(s předpokladem, že si zásoby přenesou níže) a nechal holky tak. Tzn. plodové těleso bylo hlavně v 2.-3. N odspoda a nad sebou 4. a 5. N zásob a onen 6.N s částečně zavíčkovanými zásobami. Dnes při kontrole jsem zjistil, že i v tom chladu sedí část včel v tom horním nástavku nad fólii kde ještě zásoby jsou a chomáč včel je i pod folií. Nerozebíral jsem je, ale předpokládám, že 1. nástavek je úplně prázdný a holky sedí výše. Taky mně překvapilo jak vlhko v úle mají-místo strůpkové folie kus koberce(plný vody a horní loučky pokryté plísní.) a na něm stříška s 5cm polystyrenem. Jinak jsou to Vigorky, které mi viditelně zimují v menším chomáči než ostatní genetika. Vedle kombajn, který byl na tom úplně stejně - horní 6.N vyčištěný do sucha a holky sedí dole pod dvěmi nástavky zásob + jen mírná vlhkost. A i ostatní včelstva, která mají nad hlavou jeden nástavek s nedoraženou folií jsou OK. Otázka - mám jim do toho nějak vrtat? Nebo nechat a předpokládat, že až přestanou ty deště a mírně se ještě oteplí přenesou si zásoby z posledního nástavku dolů a přesunou se níže? Karol Mistřovice, 330 m.n.m., 13x Langstroth 2/3, volná stavba, medná komora |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 12 Host(é)