Co se děje v úlech teď
|
04.09.2020, 09:08 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 04.09.2020 09:30 PM od Jan Sochor.)
Příspěvek: #2085
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Tomáši, to video je zajímavé. Z čeho soudíš, že jde o tichou loupež? Tichá loupež probíhá našimi včelami na našem stanovišti nebo to můžou být i cizí včely z okolí?
(16.08.2020 09:23 AM)Jiří Marx napsal(a): Tak kdopak je už letos viděl?Jirko, prováděl jsi u toho včelstva nějaký zákrok nebo jsi to nechal na přírodě? Já tedy bohužel při dnešním proletu jednoho z mých letošních oddělků také viděl první poškozenou včelu viz video. Prolet trval přes hodinu, sledoval jsem úly 1,5h a hned na začátku jsem viděl lezoucí včelu před úlem, žádnou další. Ani nevím jak se před úl dostala, protože na zemi ani pořádně nechodila. Ten virus DWV se projevuje i špatným vývinem končetin (deformované končetiny) a tykadel? Spad mám za posledních 10 dnů 2,1 kleštíka včetně samců. Když si vzpomenu na Leošovu poučku "Při pozorování poškozených včel na česně jsem bez vhodného okamžitého zásahu do 6-10 týdnu bez včel", tak přemýšlím co s tím? EDIT: Ještě jsem našel na podložce cca 8 včelích nohou bílých tzn. z larvy? Včely čistí od špatného plodu nebo jak si to vysvětlovat? Nález byl v pondělí od té doby nic. Ještě jsem si vzpoměnl, že jsem četl o přehřátí plodu a pokud trvá přehřátí jen krátce, plod se vylíhne, ale takové včely mají pak deformovaná křídla a nevyvinuté nohy. Ta moje včelka měla ty nohy deformované a byla normálně ochlupená. Srpen byl teplý s teplotami nad 30 stupňů, úly mám do 14h na sluníčku. Je to tedy vůbec DWV? Tykání vítám, Optimal 42x17, Moravskoslezký kraj, 230 m.n.m. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 11 Host(é)