Co se děje v úlech teď
|
28.08.2020, 12:43 PM
Příspěvek: #2083
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(27.08.2020 07:56 AM)Jan Sochor napsal(a): Mirku, tvoje včely už prodělaly varoazu typu C nebo si to pamatuji špatně? Nějakou zkušenost již tedy máš, ... Myslím že to byla nosema cerane. Kleštíka jsem tady neměl. Nebo jen nepatrně. Padly i některá včelstva na volné stavbě, tak i na přírodním díle ( divočina v japoncích ), a odešly všechny ty, co měly v plodišti mezistěny. Přivezl jsem si totiž rok předtím po zesnulém včelaři jeho včelstva a měl jsem v plánu dílo postupně měnit. Nyní bych už bez milosti na jaře všechno přemetl na stavební rámek a dílo vyvařil. Při pokusech o nápravu již podivně se chovajících včelstev jsem třeba zkusil spojit se zdravými oddělky. Během týdne zmizely včely jak z nemocného, tak i z oddělku. Závěr nákazy byl šíleně rychlý. A ač jsem zkoušel na těch co nebyly v pohodě, v srpnu v září různé zásahy jako kyselinu, thymol, pelyněk..., stejně jsem to nezastavil. Zpětně si pamatuji už na některé potíže v červnu, ale tehdy jsem to nevěděl, jen jsem kroutil hlavou. Škoda, že jsem už tehdy netočil a nepoznamenával si některé podivnosti. Zkušenosti jsou draze získané. Kdo ví, co mě překvapí letos. M.M. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)