Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Péče letošní o oddělky
13.07.2020, 09:52 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 13.07.2020 10:17 PM od Jan Sochor.)
Příspěvek: #88
RE: Péče letošní o oddělky
Děkuji Smile Zúžené česno již mají otevřeno, trochu krmím, včely odebírají.

Dnes jsem viděl u jednoho z oddělků na zemi před česnem cca 10-20 mrtvých včel. Některé se ještě hýbaly, trochu lezly, zadeček stažený úplně dolů skoro do klubíčka, některé se jen třepaly, ale do hodiny byly také mrtvé. Některé měly vyplazený sosák a asi 3 lezly voskové šupinky ze zadečku (mlaďušky?). Nahrál jsem to na video, je to normální nebo jde o otravu/nemoc?

Tahle leze, zadeček stažený, ale není schopná vzlétnout

Tato jen hýbe končetinami a tykadly, třepe se, ze zadečku vyčuhují tlusté voskové šupinky

Tato jen hýbe končetinami a tykadly

Pozoroval jsem poté česno cca 30 minut a na česně normální aktivita, žádný velký ruch. 1/3 včel nosila pyl, zbytek něco jiného, odlétající včely startovaly jako stíhačky polehku. Na česně bylo cca 5 včel a občas některou z včel obíhaly a vypadalo to, jako by ji čistily, přitom po ní i lezly a tačištěná držela jak hluchý dveře. Vypadalo to zajímavě, jednu včelu takhle čistily i pár minut. Dvakrát jsem viděl jak vyběhla z úlu včela nesoucí jinou včelu a odletěla s ní do dáli, jedna nesla ještě živou a s tou spadla před úl. Ta nesoucí se, jen bezmocně ležela na zádech a trochu se hýbala, ale do úlu už se nebyla schopna dostat. Koukl jsem i do podmetu a v úlu čisto a pracující včely. Předpokládám, že se zbavují starých nebo otrávených/nemocných?

Tykání vítám, Optimal 42x17, Moravskoslezký kraj, 230 m.n.m.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Péče letošní o oddělky - Kocidzin - 14.06.2018, 08:26 PM
RE: Péče letošní o oddělky - Ali - 18.07.2018, 11:49 AM
RE: Péče letošní o oddělky - Ali - 10.05.2019, 07:27 PM
RE: Péče letošní o oddělky - Faneka - 12.07.2019, 09:36 AM
RE: Péče letošní o oddělky - Jan Sochor - 13.07.2020 09:52 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)