Včely v horách
|
16.07.2013, 12:16 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 16.07.2013 12:24 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
(14.07.2013 10:00 PM)Tomáš Palata napsal(a): Matka zaklade najaře horní nástavek a zhruba od června už v něm neklade i kdyby tam bylo místo a zůstane sama dole i bez mřížky. Na sestavě 3NN 2/3L.To - i kdyby tam bylo místo - mám chápat tak, že se plod nedotýká zásob ? Respektive, máte plod dole, prázdné souše a až nad tím / bez mřížky a přirozeně / med ? Zajímavé. To, že klade nahoře a pak ji med vytlačí dolu normální je. Tou klasikou jsem myslil zásah, kdy iniciativně shromáždíme med nahoru doprostřed, načež ho včely vynesou do stran a střed zakladou. Tak to prostě funguje, pokud mají dost místa. Oni ho vlastně ani tak nevynesou, jako zkonzumují a nový nosí do stran. Stejně tak, pokud je mřížka ale dole mají dost místa, stahnou ho dolů do stran. To vše se ale projeví, když budou v úlu volně, ne nahusto. Prostě přirozeně v dutině vypadají jinak, než v malém úle s mřížkou. Jiný tvar, jiné ukládání zásob, jiné umístění plodu. Tím ale neříkám, že je to či ono lepší. Otázka je, podle čeho to budeme hodnotit. A ještě ukládají med jinak na jaře / do stran/ a jinak napodzim / nad plodiště a do stran / - podzimem myslím půlka června a dále. (16.07.2013 11:00 AM)Crha Karel napsal(a): nadmořská výška 650 m, obtížné klimatické podmínky podhůří Jizerských hor". Prý mívá včelstva i na osmi nástavcích! Takže ono to zřejmě jde.Všechno jde, jen malý děti lezou. Obrovskou roli hrají geny - osobně myslím, že úplně rozhodující. Jenže pokud vezmu / a já to tak mám pár kiláků od sebe / ty samý včely a ty samý úly a stejný systém - mám prostě i při stejný snůšce každých 100m.n.m. téměř o jeden nízký nástavek míň včel. Tzn. - jestli jich má 8 v 650m.n.m. - ve 400 m bych jich měl 10 což není nemožné. Hodně taky jde o množství zásob a rozptýlení včel v úle - někdo to radši nahuštěné, někdo volné. Je to jako porovnávat, kdo má kolik medu - jsou to hausnumera. Dá se to jedině odzkoušet. |
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)