Co se děje v úlech teď
|
14.01.2020, 10:13 PM
Příspěvek: #2010
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Tak tady v nížině o květu lísek nemůže být ani řeči. Včely jsou semknuté velmi těsně a nejsou skoro slyšet. Známky plodování žádné. První prolet tu bývá tak až za dva měsíce. Zpravidla od poloviny října, tedy po cca 5-ti měsících klidu, většinou bez plodu. Plodování po slunovratu u mně není vůbec časté a natož normální. To se jen v knížkách píše a nebo to ovlivňuje i genetika a způsob vedení včelstev. Letos, tedy loni na podzim byly ale letové dny ještě začátkem listopadu. Měli je málo. Mluvím ale o svých stanovištích. Z okolí slyším jen nářky (zrovna před chvílí jeden sháněl oddělky), tedy zprostředkovaně, protože s místními nemám přímý styk. Přitom vím, že někomu v září skákaly včely před úly jak žáby. Tohle se dalo řešit v červnu. Proč tomu tak nebylo? Nevím. S tím nic nanadělám. Každý má co chce. Loni zde sháněli včely od ledna a bylo jedno na jaké míře, tuto sezónu už od října 2019. U mně je úhyn 6%, s tím se dá žít a to jsem některé věci vyloženě "připravil", tedy očekával. Ale i tak to dopadá nadmíru dobře. Čekám, kdy začne konečně mrznout a padat sníh nebo alespoň pršet. Prozatím žádné výrazné oschlazení není ani v předpovědi.Včely ale ví co přijde. Všechno je jak má být, jsem v klidu. Mikroklima je všude různé. Tady je víc vlhko než na horách a slunečných dní je v zimě málo. Vše má své pro a proti. Ld
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: schützmeister (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 4 Host(é)