Důležité zimní léčení - začátečník
|
20.11.2019, 10:32 PM
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: zimní léčení - začátečník
(20.11.2019 07:59 PM)Karol Lamacz napsal(a):(19.11.2019 10:54 PM)Leoš Dvorský napsal(a): ....Navíc třeba KŠ pokapem se mění zásadně biorytmus včel a úplně mění selekční kriteria.... Ono to ani jinak, než stručně nejde, aby to bylo vůbec pro začínajícího k pochopení. Podívej, včelstvo se začně nějak na jaře rozvíjet (záměrně nepíši jak a co to ovlivňje) a z tzv. zimního včelstva se stává včelstvo,které má za úkol nashromáždit zásoby, případně se rozmnožit. Dosahuje určitého vrcholu co se týče síly i plodu. To mimochodem je velmi zásadní pro optimální snůškovou připravenost (klidně to ale zapomeň, s tím se dnes nikdo neobtěžuje, včely jsou vnímány jako jednotný materiál). Posléze se z takového včelstva jako by vyloupne zase to tzv. "zimní" včelstvo, které pozvolna ubírá na plynu a zpomaluje metabolismus, až uvnitř chomáče jsou normální zimní teploty kolem 15-17C (to mám ověřeno pokusy). Prostě je část roku, kdy se včeltvo probouzí, rozvíjí, staví, hromadí zásoby, rozmnožuje a zase přechází do klidu. Tohle ale probíhá jen v přirozeně vedených včelstevech. To vše je také provázeno určitou strukturou sociálních skupin včelstva a tím i chování... dispozicemi pro určitu činnost. Když pominu ty hlouposti, které se provádí během roku, tak právě ten pokap KŠ o vánocích (ale i aerosol, fumugace, jak jem naznačil) znamená zásadní vyrušení z klidu (často provázené vyprovokovaným zaplodováním) a zrychením metabolismu, což má za následek spoustu dalších věcí, třeba začátek stárnutí určité části včel (začínají pracovat....). To je jen základní teze. Samozřejmě, a budu to stále zdůrazňovat, když začneš nějak včelařit, začneš selektovat i podle toho i kdybys nechtěl. To nejde změnit. No a třeba bezplodová zimní přestávka je pro včely velmi důležitá nejen kvůli kleštíkovi, ale třeba i šířením virů, N.c.... Nic ale není jednostranné a jednoznačné, hodně záleží na i strategii přežití toho kterého včelstva, což je dáno geneticky, ale včelaři to prostě mění a včelám to často nevyhovuje ( v některých případech tomu tak být nemusí, proto jsem se to snažil udržet pouze jen v té jedné variantě). Ono jde o určité znásilňování jejich přirozených dispozic. Mám dlouholetým zkoušením odpozorováno, že třeba některá včelstva vydrží klidně bez chemie a určitém plodovém rytmu bez problémů. Třeba ukončení plodování v září. Ale když je včelař donutí to změnit (a to se v klasickém systému včelaření děje nepřetržitě) znamená to často jejich konec nebo výrazné snížení imunity,vitality. To se pak člověk nemůže ani divit, že se všichni dnes jen diví. Tomu se zase divím já. To tzv. klasické včelaření je skoro nekompaktibilní s přirozeným vedením včelstva. člověk musí leda cos změnit, jinak se z toho bludného kruhu nikdy nedostane.To bylo asi to, co Tomáše přimělo zareagovat no a mě vlastně taky. Nejen peníze a moc často korumpují, ale i jedy korumpují lidské vědomí a smysly. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)