Včely v horách
|
12.07.2013, 01:21 PM
Příspěvek: #12
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
(11.07.2013 09:49 PM)Tomáš Palata napsal(a): Letos jsem u třech včelstev oddělil medník mřížkou. Když zanesly cca 7-8 plástů medem tak, aby v nich nemohla matka klást (zaneseno, nezavíčkováno), přesunul jsem těch 7-8 plástů doprostřed, prázdné souše na kraj a vyndal mřížku s tím, že medník bez překážky rychleji doplní. Včely nezaváhaly. Za pár dní přenesly med z prostředních plástů do krajních a 2-3 plásty uprostřed matka obratem zakladla...Tohle je klasika. Problém při umístění medu nejsou včely, alebrž uvědomění si principu ukládání zásob. To, alespoň dle mých dlouhodobých pozorování funguje tak, že s počátkem snůšky včely plní krajní plásty podél celého plodiště. nikoli plásty horní. Je třeba plodiště co nejvíce roztáhnout do výšky a plásty na med nechat jako krycí. Pokud dáte med do středu, dojde vždy k výše popsanému problému - pokud tedy nemáte mřížku. Druhá fáze ukládání začíná, pokud krajní 2-3 plásty jsou celkem plné a horní plodiště se líhne. Potom dochází k zanášení vylíhnutých buněk medem, již jako zimní zásoby. V malých úlech s mřížkou je to jinak. Včelám nezbývá, než proplodovat celé plodiště a pak nosí nad mřížku. Není to ale přirozený stav a pokud nechcete mřížku používat, včely vás rychle naučí, kam co patří. Já již pár let nezavíčkované plásty přesouvám do kraje a tam bleskově dochází k víčkování. Ale zase, pokus se točí po sezoně, jednou, o nic nejde, potom je med už nahoře. |
|||
Hlasování: Petr Jezowicz (+1), Milan Bencúr † (+1), Crha Karel (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)