Včely v horách
|
11.07.2013, 09:49 PM
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
Zdravím přátelé. Taky bych měl za 3 roky samostatného včelaření pár postřehů:
Taky se mi to nepodařilo vyhnat na víc jak 4NN 2/3L. A to 4.NN rozhodně nebyl načerno. Jako zásadní se celkem jeví zlepšení tepelné stability včelstva. Mně třeba v rámcích volnou stavbu napojí na dolní loučku jen zřídka a z boku rámku jen částečně a to v horní části. To je pak mezi nástavky vzdálenost plástů cca 5 cm (2 cm horní loučka + včelí mezera + 1 cm dolní loučka + nedostavěná mezera), z boku ke stěně úlu také cca 3 cm (včelí mezera + 1cm bočnice + nedostavěná mezera). To se už ani nedivím, že to včely neuklimatizují. A citát klasika "nejlepší izolace včel je ještě více včel" tady nefunguje prostě proto, že ty včely včelstvo prostě nevyprodukuje. Letos jsem 2 loňské oddělky rozšířil hroním nástavkem, kde jely jen na loučkách a plásty si přistavěly ke stěnám úlů. Úplně jiná káva. Minimálně co do letové aktivity a rychlosti stavby (oproti rámku). Prostě jim to svědčí. Všechny letošní oddělky už jedou jen na loučkách. Letos jsem u třech včelstev oddělil medník mřížkou. Když zanesly cca 7-8 plástů medem tak, aby v nich nemohla matka klást (zaneseno, nezavíčkováno), přesunul jsem těch 7-8 plástů doprostřed, prázdné souše na kraj a vyndal mřížku s tím, že medník bez překážky rychleji doplní. Včely nezaváhaly. Za pár dní přenesly med z prostředních plástů do krajních a 2-3 plásty uprostřed matka obratem zakladla... Takže takhle ne. Zřejmě je na místní snůškové poměry 10 plástů v nástavku s dlouho loučkou moc. Tedy na včelaření bez mřížky. Asi těch Brennerových a Warré 30x30cm není od věci. Objemově 4NN 2/3L odpovídá 8NN 30x30cm při stejné výšce nástavků. To by obsluhovat ještě šlo. Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1), Petr Jezowicz (+1), Martin Nezbeda (+1), Crha Karel (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)