Co se děje v úlech teď
|
07.06.2019, 06:09 PM
Příspěvek: #1936
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Vzhledem k tomu, že mi na soukromý emalil přišel dotaz uvedenému postupu, přišlo mi vhocné sem tu odpověď dát také. Opakování je matka moudrosti, že. Jen podotýkám, že doporučené v mém předchozím příspěvku, je reakcí na Mirka, který zřejmě čelí i virům v kombinaci s N.a., nejen V.d. Jinak postup, který naznačil tazatael je v jiné podobě zopakován v prostředním odstavci (druhým od konce) a je samozřejmě možný. Na viry to ale nemá podstatný vliv. Každý z uvedených pstupů řeší něco jiného. Je třeba být variabilní jako včely a utužovat včelařskou empatii, bez ní to nejde, té je třeba se učit. Já se o to snažím celý život. ld
Zdravím tě Leoši. Chci se tě dotázat na ten biotechnický úkon, co popisuješ v Co se děje v úlech teď. Rámky s medem se tedy vloží do nástavků a od plodiště se oddělí mřížkou. Do plodiště se vloží jeden rámek s larvičkami a matkou, zbytek stavební rámky. Co s rámky se zavíčkovaným plodem, ty se zlikvidují? Je vhodné např. matku zaklíckovat, počkat až všechen plod vyběhne a následně tyto prázdné plodové rámky odebrat a nahradit je stavebními. Matku potom vypustit a odebrat jí první zavíčkovaný plod. Tak tedy znovu. 1NN (nástavek) stavení rámky místo plodu+ 1 souš se štěpem a matkou. (štěp je část plástu třeba zaříznuté do trojůhelniku). Proboha proč klíckovat matku???? To by toho moc nevystavěly. To si pleteš s jiným opatřením, kdy se matka izoluje na 1-3 plásty na 2-3 týdny a pak se ten plod odstraní a matka pustí. Izolátory na 2/3 prodává náš účastník V. Sciskala a jeho firma Vast-Oil (myslim že na 1r. a 3r) Za 14 dní ten plást s prvním plodem odstarnit, ostatní samozřejmě nechat. Na ten první nástavek mřížka. Dále nástavky ve stejném pořadí. Co s plodem? Pokud je problém jen s VD stačí zničit jen zavíčkovaný plod, pokud i viry vše. Samozřejmě můžeš na těch plástech nechat včely a udělat z nich oddělek, kam dáš zavíčkovaný matečník. Už jen ta pauza kleštíka oslabí a naruší jeho vývoj. Zase po oplodnění mladé matičky můžeš odstarnit první zavíčkovaný plod. Je to zpravidla jen jeden rámek , tedy ten nprvně zakladený. Ostatně odstranění prvního zav. plodu mladé matky nebo matky začínající klást, by mělo být samozřejmost. Tenhle odstavec chápej jako další variantu. Odstavec dole patří k tomu nad ním. U V.d. to zpravidla stačí, u virů ne, tedy zničit. Je to stejný postup jako jsem ukazoval (jako jeden z více) v lednu v Turnově. Nebo to, co je na fóru, jen jinak. Včely samozřejmě dobře staví jen když je snůška. Poud není, pozdě bycha honiti a musí se krmit. Vše dobré ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Oldřich Šlegr (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 7 Host(é)