Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Péče letošní o oddělky
17.07.2018, 02:28 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.07.2018 02:30 PM od Karol Lamacz.)
Příspěvek: #10
RE: Péče letošní o oddělky
Jak zabránit loupeži oddělků na stejném stanovišti?

Mám 4 oddělky (viz můj předcházející příspěvek).

Kontrola 4.7. - v jednom starším matka krásně kladla, ve druhém se ztratila, takže dodány 2 plodové plásty + další 2 oddělky cca měsíc staré.

Kontrola 11.7. - nejstarší oddělkek s kladoucí matkou totálně vyčištěn, úplně sucho, bez zásob a bez plodu+hromada mrtvých včel(celkem dost včel ale zůstalo). Ten druhý starší s přidanými plásty a s naraženými matečníky zatím odolává.

Kontrola 16.7. Oba mladší(tvořené 4.6.) bez matky - v jednom nějaké nezavíčkované larvy a nové matečníky?!(zřejmě přišly o novou matku) - včera celý den frontální útok, po otevření a zakouření všechny včely vylítly ven, druhý oddělek si matku nevychovaly.

Chyba je ve mně - podcenil jsem krmení cukrem - sice stropní krmítko, ale něco jim zůstalo i druhý den...netušil jsem, že je to takový šrumecHuh

Jinak měly otevřená očka na tu menší dírku - teď tak sotva na 1včelu. Zrušil jsem včera krmítka a pod folii dal placku invertu. Včera vyloupený oddělek jsem úplně zrušil, zbytky zásob a plodu jsem dal do dříve vyloupeného oddělku, kde zůstalo ještě dost včel a přidal jim 2 plodové plásty. Včely ze zrušeného oddělku se snažily(a vypadalo to úspěšně) vžebrat do zbývajících. Dnes prší a bude i další 3 dny, takže se to zklidnilo.

Totéž chci udělat s druhým oddělkem(z 4.6.) , který matku nemá, má ale zásoby a dost včel- přidám dnes 2 plodové plásty.

Je vidět, že loupení je důkladné. Lze to nějak utlumit? Nebo se musí přenést na jiné stanoviště, které nemámSad, nebo o 500metrů dál na velké zahradě?

PS Tak jak jsem z prvního roku včelaření nadšen, tak tohle mi trochu srazilo hřebínek, ale za blbost se platí. No možná mi nakonec z těch oddělků zůstanou jen krásně vyčištěné souše na příští rokDodgy
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Péče letošní o oddělky - Kocidzin - 14.06.2018, 08:26 PM
RE: Péče letošní o oddělky - Karol Lamacz - 17.07.2018 02:28 PM
RE: Péče letošní o oddělky - Ali - 18.07.2018, 11:49 AM
RE: Péče letošní o oddělky - Ali - 10.05.2019, 07:27 PM
RE: Péče letošní o oddělky - Faneka - 12.07.2019, 09:36 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 4 Host(é)