Co se děje v úlech teď
|
09.04.2018, 05:03 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 09.04.2018 05:16 AM od straka.)
Příspěvek: #1704
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
1) chtěl bych, aby včely byly v obraně ostřejší, ale nic naplat chodím k nim jen
v tričku a tolerují mě(i různá včelstva) 2) poslední žihadlo naposled asi před dvěma léty a to jsem si o něj řekl(přimáčkl jsem nechtěně včelu), po několika vteřinách jsem o něm nevěděl, žádný ani sebemenší otok... 3) snažím se se včelami jako superorganismem "domluvit"... 4) pro nedostatek času a z výzkumných důvodů chovám zatím dvoje včelstva ne pro med, ale kamarádím s nimi a pozoruji je 5) jedny jsou v Tachováku, kde je chovám vpodstatě pro případné roje 6) úl číslo DEHTIN 0 t.j. ten Tachovák trvale se dvěma nástavky mám jako "japonce", ale nijak ho nerozebírám ani nikoho nepřeřezávám drátkem, jen občas zvednu střechu asi po 14 dnech a při teplotě venku nad 10°C přidám na PS misce trochu medu , aniž bych zkoumal jak jsou na tom se zásobami 7) pod 7 °C jsou pod stropem a v rámcích ve středně velkém chomáči pěkné velké zimní včely a čekají na počasí 8) nyní již asi dva dny nosí téměř všechny pyl 10) nový beznástavkový úl DEHTIN 2(zatím patent přihlášen u mně a SPV) je od DEHTIN 0 vzdálený asi 50 metrů, k dokončení patentu chybí maličkosti(například chci zkusit zevnitř nastříkat části z PS postřikem proti vykusování, ale musím si pospíšit brzy přiletí roj.) 11) pro ověření nového beznástavkového úlu vím, že mám zatím z různých důvodů jen velmi málo včelstev na zobecnování 12) práce na dokumentaci včetně rozkreslení dílů zlepšováku jde velmi pomalu, neboť podobných procesů mám asi 700 a z toho živých asi 40procesů(jedním procesem je například dostavba rodinného domu atd...) a někdy se ta fronta procesů "kousne" 14) jsem důsledně pověrčivý, číslování výroků je určitá profesní deformace, strojař technik a celoživotní programátor s koníčkem zlepšení čehokoliv (kromě opery...) 15) Nový beznástavkový úl DEHTIN 2(čeká na roj 2018 a nutnou i fotodokumentaci) prozatím vlastnosti: - vcelku beznástavkový, maximálně zvedaná váha asi 2,5 kp(nebo 25 N) - počet rámků 39x24 celkem 44 kusů nastojato ve dvou patrech zády proti sobě - je možné provozovat úl jako termosolární(do několika vteřin) - má nejlevnější betonový podstavec(asi 70-100Kč) s životností více než 70 let - náklady jen na materiál úlu asi 400 Kč - úl možno zhotovit po zacvičení rychle svépomocí - včelí mezery mezi rámky pomocí 2 kolíčků(ne na rámcích, ale v úlu...) - k libovolnému rámku je přístup asi za 7-10 vteřin s minimálním rušením včel straka/dehtín/9/4/2018 |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 6 Host(é)