Poraďte prosím
|
02.05.2017, 10:28 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.05.2017 10:30 PM od Rastislav Rosa.)
Příspěvek: #364
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Ďakujem za reakciu. Asi som sa zle vyjadril. Premetal som jedno včelstvo v nedeľu (na inú rámikovú mieru - Warré), došlo k nehode, keď sa pri nakladaní prevrhol roják a došlo k pomliaždeniu (zašlapnutiu) zhluku včiel. Nedalo sa to dobre rozoznať, ale zdalo sa, že medzi nimi bola matka. Po osadení do nového úľa sa včely správali inak, ako som bol zvyknutý pri osádzaní prirodzeného roja, ktorý sa usadil do horného nástavku, vytvoril strapec a za niekoľko hodín, resp. na druhý deň už normálne fungoval (nosil peľ, ...). Tento zmetenec sa síce usadil v hornom nástavku a vytvoril strapec, ale včely pôsobili zmätene, pobehovali po letáči, divoko lietali okolo úľa po celý deň až do večera (včera). Neviem posúdiť či hučali, alebo nie, ale vydávali zvuk podobný hučaniu, ale bolo aj teplo. V pondelok (včera) bola silná znáška z repky, druhé včelstvá sa išli potrhať, tento zmetenec len divoko poletoval okolo úľa a nič nenosil. Dnes (Utorok) som sa dostal ku včelám až o siedmej večer. Druhé včelstvá ešte mali silnú znášku, nosili repku, za pol hodinu už len peľ (8-9 včiel z 10), ale zmetenec bol zalezený v úli a nenosil nič, sem tam vletela jedna včela "bez nákladu". Včely sa premiestnili z horného (z 3) nástavku do stredného a spodného nástavku (do 1 a 2) na pravú stranu (tú od chládku) a vytvorili reťaze (mám vzadu okienka). Pôsobili kľudne. Tak neviem. Či je to v poriadku alebo nie.
Langstroth 2/3; Čechoslovák 37x30, 37x14,7; 170 m n.m. Piešťany - Považský Inovec Warré - trámiky, Chynorany (okr. Partizánske) 180 m n.m. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)