Včelí klimatizace aneb větrání v úle
|
01.07.2013, 10:08 AM
Příspěvek: #29
|
|||
|
|||
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle
Tu analogii s kostrou jsem použil zcela záměrně . Kostra je součástí organizmu. Její stavba je různá u černochů, bělochů, aziatů...., liší se kostra ženy, muže, dítěte, atleta a pod. Od toho se odvíjí spousta dalších věcí. Kdysi jsem četl, že si lékaři dali tu práci a měříli kostru Pepého i jiných fotbalistů a zjistili specifické rozdíly v jejich kostře, které jim umožňovaly jejich výkonnost. Včely bez díla žít nemohou, bez úlu i jiného "obalu" za určitých podmínek ano. Úl jejich život také ovlivňuje ale neporovnatelné měné než dílo .
Je to již dávno co jsem dělal srovnání u včelstva v košnici a v úle (tedy s rámky), třeba i co se týče teplot /tehdy především v zimě/ a byl jsem překvapen, že to zase až tak zásadní není, včely to dokáží lehce eliminovat, je-li jich k dispozici dostatek, mají dost zásob..... atd. Milane, ono to zdaleka není jen o teplotách, ale např. také o koncentraci kleštíka a pod. Protože mám prosklený úl již od r. 1978, mohu říci, že jsem až v době varroázy pozoroval, že včely mají na určitých místech masážní místa /tak tomu říkám/ kam jednotlivé včely najíždějí a nechávají se masírovat. Přitom ty "masérky" kompírují věrně pohyb roztoče a tak se dá pokračovat. I když netvrdím, že takováto místa jsou tím, co včelstvo bezpdmínečně potřebuje k částečné očistě včelstva od roztoče (všechny přirozené mechanizmy očisty, omezování kleštíka jsou mmj odvislé i od stupně napadení a schonosti rozpoznat - ejhle, zase jedna analogie s člověkem), představme si, že se takovéto místo přemístí pootočením přemístím nad česno. Kleštíci a často nepooškození padají strážkyním přímo na hlavy a ony se je následně snaží zbavit nebo ne . Může zde naopak docházet k částečnému šíření kleštíka. Abych to zkrátil, už jsem to ale uváděl vícekrát. Osobně vidím velkou šanci jak se s kelštímem vypořádat v kombinaci biotechnických opatření a šlechtěním na odolnost (tedy určitou specializací, zvýrazněním vlastností, schopností, jak by tomu docházelo pravděpodobně v přírodě). Jenže co a jak nám právě ukazují včely a to jak ty jednotlivé mechanizmy, tak i ta biotechnická opatření, která včely také provádějí. Jejich dílo, které je tedy součástí celého organizmu včelstva je toho nedílnou součástí. Zde je třeba se poučit od mistrů (včel) a já se o to nesměle snažím s nějakými výsledky. Nenašel jsem si to tedy na internetu, nevyčetl od teoretických včelařů, kteří nás zřejmě nechtěně vrhají o desítky let zpět, ale jsou to moje poznatky, zkušenoti, které se snažím uplatňovat. To, že to má svá plus i minus, je jasné, ale o hledání pravy je podle mne život a také včelaření. Nikdo není dokonalý a já teprv ne. Nechci zde ale řešit kleštíka, ten mne již vážně tolik neděsí (nebo že bych si zvykl?). Prostě jen předávám částečnou informaci z mé praxe, naložte s ní každý podle svého. Chci-li mít něco jiného než ostatní, musím něco jiného dělat. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)