Včelí klimatizace aneb větrání v úle
|
30.06.2013, 10:36 PM
Příspěvek: #28
|
|||
|
|||
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle
Nikdy som neuvažoval nad vplyvom letáča na expanziu klieštika a ako by to mohlo pomáhať kontrolovať jeho stav vo včelstve. Skôr si myslím, že expanziu klieštika vo veľkej miere ovplyvňuje včelia medzera medzi stenami úľa a bočnými latkami rámikov, ktorá ochladzuje hniezdo. Súbor rámikov v nadstavku je úľom v úli a včely určite v uličkách medzi rámikmi nedokážu v miestach po vonkajšom obvode plástov dodať také množstvo tepla plodu pod viečkom aké dodajú včely v trámikových úľoch s plástami pritmelenými ku stene úľa. Zo života klieštika poznáme, že s klesaním dodávanej teploty pre plod pod viečkom pod 36C a nižšie až do 32C, rastie počet roztočov Varroa vo včelstve. Zasunutím zimných dverí do letáčového otvoru zmenším normálny priechod. Dno mám zasieťované s volným prístupom vzduchu. Napriek tomu vidíme, že včely vedia, že prívod vzduchu do úľa je dôležitý, môžu ho ešte tlmiť alebo zosilňovať ich vlastným telom tak, že obsadia vchod do úľa, niekedy ho na zimovanie zatmelia propolisom, alebo mávajú krídlami pred letáčom pri vetraní úľa.
Ja si zas myslím, že kostrou včelieho superorganizmu je samotný úľ s jeho rámikmi a trámikmi. Včelie dielo je maternicou a miestom pre ukladanie zásob na obdobie "zimného spánku". |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)