Čo mám dať včelám jesť?
|
03.02.2017, 11:21 AM
Příspěvek: #51
|
|||
|
|||
RE: Čo mám dať včelám jesť?
(02.02.2017 04:31 PM)lyn_x napsal(a): Rasťo: napadá mě jen uloz.to apod. ... nebo poprosit o zvětšení povolených příloh...? Je třeba si uvědomit pár věcí. 1) na jaře včely spotřebují cca 30% sebe, 70% pro plod. 2) proto podněcování na jaře bez pylu nemá téměř účinky. 3) od podletí je to obráceně. 70% včely, 30 plod, přičemž i ta potřeba pylu pro plod je vyšší než na jaře. 4) podnětem pro plodování nyní (únor ) je max. teplota. Je zde ale výrazný vliv i genetiky. Některé včely začnou s plodováním až koncem března i v dubnu avšak celková síla je stejná, jako těch co začali plodovat třeba 1.2. Je to poroto, že když není plod, nekrmí se. Včely stárnou především prací a ne věkem. U dlouhodobých generací to platí především. 5) v létě a podletí je podnětem k plodování přínos sladiny. 6) kraňská včelstva po vyhnání trubců plodují již nerada. Z toho by něco mělo pro včelaře vyplynout. 7) U včel obecně neplatí, že mají stejnou plodovou křivku. Různá plemena, jejich kříženci to mají diametrálně jinak. Dokonce i u kraňky jsou naprosto odlišné plodové křivky. To váže i na připravenost ke snůšce a zimování (rozuměj tvorbu dlouhověkých generací včel). To jen ve zkratce. Proč jsem ti to napsal. Na podzim je pylu třeba jako soli a není ho nikdy dost. Hořčice, svazenka dávají pylu hodně, ale i nektar, proto mohou to plodování trochu prodloužit. Hodně záleží na genetice. Znám včelaře s podobnými podmínkami a mají někdy plod i v listopadu. Já ho mám, max. dlaň u některých (které vyřezuji) koncem září. Záleží tedy i na ošetřování, krmení v srpnu, září to plodování protahne a tady je to druhé množení roztočů včelaři (to první je při záměnách nástavků, převěšování plodu). Problém je v tom, že včelaři a chovatelé vůbec neznají přirozené dispozice svých včel (to není vůbec stejné, co jeden materiál vyžaduje, to druhý zahubí, tedy při daném ošetřování) a pak vlastně střílí jen od boku. Já bych na tvém místě pyl na stanovišti rozhodně chtěl a snažím se o to i výsadbou vrb /trojmužná kvete v září/. No a dál vybírám ty geny, které mají v současné době se více prosadit a pasují do mého vedení včelstev, kde je hlavním kriteriem přežití. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Ali (+1), Václav Návara (+1), petr.strejcek (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)