Co se děje v úlech teď
|
28.01.2017, 10:22 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.01.2017 11:57 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #1287
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
V mojich ležanoch sú už povaly horúce.
Posledné dva roky som zanedbal zbieranie informácií o prírodnom včelárení na včelárskych fórach vo svete. Viac sa venujem vedeniu včelstiev v konvenčných úľoch. Používam medzistienky aj prirodzenú stavbu. Chcem získať vlastné skúsenosti z vedenia včelstiev v konvenčných úľoch bez používania chemických prípravkov alebo používam prípravky vyrábané na báze prírodných materiálov. S Nc som sa na mojej včelnici stretol v roku 2014 a 2016. V roku 2014 mi huba Nc skolila dva úle Warre. Jeden z tých úľov bol bez včiel už začiatkom októbra a v druhom som našiel po vianočných sviatkoch uličky natlačené mŕtvimi včelami. V roku 2016 som našiel jeden ležan JU bez včiel v septembri. Vždy padnú silné rodiny s výbornou úžitkovosťou v sezóne. Vždy som pozoroval podskakujúce, pochodujúce včely po chodníku a šplhajúce sa po steblách trávy a neschopné vzlietnuť. Na zemy pred letáčom chorého úľa je viditeľná hromádka uhynutých včiel. Tým uhynutým včelám som vôbec nevenoval pozornosť, pretože včelstvo húfne lietalo a donieslo veľa medu. S odstupom času sa mi to javí ako snaha včelstva maximálne zásobiť úľ medom pred jeho blížiacim sa koncom. Predchádzať ochoreniu sa pokúšam: 1. Delením a spájaním včelstiev, ich zmladzovaním, v mojom prípade rojmi. 2. Medobranie robím postupne len z rámikov so zaviečkovaným medom, každé dva až tri týždne v máji, júni a v prvej dekáde júla. 3. Okamžite po poslednom medobraní včelstvá preliečim. V prípade potreby treba v mojej lokalite ďalšie ošetrenie urobiť koncom augusta a koncom septembra. 4. Včelám doplním zimné zásoby do konca júla. V takom prípade sa už v auguste pripravia na zimu a spravidla skončia s plodovaním v priebehu septembra. 5. Zbieram propolis, robím tinktúru v 85 % špirituse. Skúšam posilniť imunitu včelstva pridaním 1 dcl propolisu na liter sirupu pri jarnom podnecovaní včelstiev malými dávkami v rámikovom kŕmidle. V minulosti sme nozému liečili antibiotikami a propolis takým antibiotikom je. Snažím sa objavovať staré novinky metódou pokus omyl. 6. Pred rokmi som kočoval s dvadsiatkou úľov. Bolo úplne normálne, že cez sezónu skončilo z rôznych príčin päť včelstiev. Aj na trvalom stanovišti s dvadsiatimi rodinami bol taký úhyn celkom bežný. Pád 5 rodín tvorí v tomto príbehu stratu 25% z celkového počtu včelárovho hospodárstva. Tie straty tu boli vždy. V histórii storočí sú zaznamenané tiež úhyny celých včelníc. |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Aleš Molčík (+1), Radka Nývltová (+1), Leoš Dvorský (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 6 Host(é)