Co se děje v úlech teď
|
21.10.2016, 11:58 AM
Příspěvek: #1174
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Vašku, jsem rád, že to nebalíš. Diagnostika je celkem už jasná. N. apis určitě ne, tedy čistá. Jednoznačně, N. ceranae +mix. virů a apiska je tam jen jako křoví (jako většinou). Vir deformovaných křídel také ne, jak říkáš. Zřejmě tam bude tzv. vláknitý vir a chronická paralýza skoro určitě. Aklutní paralýza ne, to je otázka několika hodin. Těch 14 dni je naprosto typických pro mix virů a N.c. Asi bych mohl napsat více, proč to tak odhaduji, to aby věděla i Debora a ostatní, ale v zásadě je to jedno. Sice může hodně lidí říci, že rozhodující by byl rozbor. To je, ale včelař to musí umět poznat ihned a ne čekat na rozbory, ty by přišly stejně pozdě. Tohle se poznává již koncem května, v červnu.Tu diagnostiku tě mohu naučit. Pokud se zvládne takováto diagnostika, můžeš přistoupit k bodovému ošetřování. Tím snížíš množství chemie i na jednu padesátinu proti naší "hvězdné" metodice. My se v těchto případech stále vyhýbáme termínu CCD, já tomu říkám varoáza typu C (tam rozeznávám 9 variant) a tam jde o multifaktorioální jev. Spouštěč může být prakticky cokoliv, tedy i neonikotinoidy nebo glyfosáty.... Podle mne jsou ty úhyny obecně způsobeny z cca 1/3 V.d, 1/3 N. Ceranae (spíš více) a zbytek připadá na chemii a zootechniku. Hlavně, že máš alespoň ten roj. Letos by měl přežít.
Pokud budeš mít pocit, že ti mohu pomoci, ozvi se. Nakonec probíhají i akce na toto téma a budou. Jen už to nebudou (alespoň z mé strany), žádné masovky ale jen pracovní setkání. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Vašek H. (+1), Jindřich Šafránek (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 4 Host(é)