Co se děje v úlech teď
|
30.09.2016, 11:39 PM
Příspěvek: #1153
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Hm, tak je včera dorazili. Když jsem dnes ráno šel stěhovat úl jinam, tak po přenesení v něm byl podivný klid. Otevřel jsem ho a napočítal asi dvacet včel v celém nástavku. Na česně ležela mrtvá matka. Na podložce byl velký spad kleštíka v řádu stovek viz foto. To je zřejmě oslabilo a vyrabování byl už jen důsledek. Musím na rovinu přiznat, že jsem letos kleštíka podcenil. Ukolébán loňským minimálním spadem jsem se na sezóní monitoring vyprdl. Z časových důvodů jsem vynechal činnosti, které se zdáli zbytečné a ono se mi to nevyplatilo. Uvidím kolik včelstev mi zůstane, protože se mi zlodějky pustili do dalšího včelstva. Bohužel jsem musel odjet s rodinou na víkend pryč, tak uvidím jak to bude doma vypadat, až se v neděli vrátím. Holt další zkušenost k nezaplacení.
Máš Michale pravdu, že určitý genetický materiál nemá cenu chovat. Tady bych to ale spíš viděl na neschopnost vypořádat se s kleštíkem bez mé pomoci. To bych si musel opatřit varoarezistentní včelstva, což by při mých znalostech a zkušenostech bylo jen plýtváním cenného materiálu. Nedokázal bych je vést tím směrem, aby využily svůj potenciál. Teď mě snad může uklidnit jen to, že jde asi o čistou varoázu bez virů či nosemy. Nikde žádné včely s deformovanými křídly či pokálené úly, česna. Nevím teda jak se pozná nosema ceranae. Tam bych se rád poučil od někoho zkušeného. Tak zatím zdar a sílu. Dám vědět jak jsem dopadl. |
|||
Hlasování: Crha Karel (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 13 Host(é)