Co se děje v úlech teď
|
22.09.2016, 11:45 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 22.09.2016 12:30 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #1126
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Tak u mně pohoda. Dička jsou dávno zazimovaná a jen si brblají a jedou na "volnoběh". Potenciální produkční včelstva jsou na tom podobně, prakticky bez plodu. Plodem šetří i oddělky ve kterých se rozkladly matičky před cca 10-ti dny. Cca 50% má tak plod na 1-2 dlaně, zbytek včely vyžírají a už nechtějí další, matičky se ale budou snažit jít do zimy se svými. Jsou to všechno linie Vt 147 s VSH 100%, to ale není nejdůležitější. Letos se obzvlášť vyvedly. Jde o oddělky, které mohou klidně zimovat nyní . Jinak jsem již rozlámal 2 strůpky, je to zabetonováno neuvěřitelně. O víkendu jdou ještě poslední matičky ven a 1.10. zahajuji tradičně dlouhodobé testy, doufám, že bude slušné počasí, aby mi nenamokl cemr.
Také registrují na hodně místech ČR ztráty naprosto typické na varooázu typu C (mé označení, protože soudruzi na univerzitách to prozatím ani nerozlišují a tak si s tím nevědí rady). Dokonce i cca 10 km ode mne vzdušnou čarou je úhyn v desítkách a zbytek jsou údajně jen na 3 plástech. Včera jsem se tam byl podívat u jednoho většího kolchozníka. To mrtvo bylo úděsné. Já už vůbec nevěřím, že se lidi dokáží poučit a poučit chtějí. Někdy mám pocit, že je to i záměr. Nejen že se tady dotovaně množí choulostivé materiály, ale i naprosto cíleně učí metodiky ošetřování, které jsou v protikladu s biologií včel. Každý rok je to stejné a stejné bude, protože se nikdo ani nepokusí o najití rovnováhy mezi ziskuchtivostí lidí a potřebami včel. Tyhle věci se diagnostikují 3 měsíce pozpátku a taky řeší. Doslova mne šokoval jeden příspěvek na včelařské konferenci, kde paní včelařící 14 let nedokázala rozeznat ani loupež. Tak jak by pak mohla rozeznat symptomy varroázy s mixem virů a obou nosem??? To ze spadu V.d. nezjistí. Na VF je to to samé, jen s tím rozdílem, že se dotyční tváří, jako by včelaři již byli a přitom mystifikují sebe i druhé. Prostě to tak má být. A Jirko Marxi neříkej mi, že ne ![]() ![]() ![]() PS: Budete někdo v sobotu v Ostravě na výstavě??? Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: miro (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 12 Host(é)