Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Léčit včelstvo na podzim či ne?
05.09.2016, 11:13 AM
Příspěvek: #26
RE: Léčit včelstvo na podzim či ne?
(31.08.2016 10:53 AM)jirka.marx napsal(a):  Vcely prirozene vedene maji mensi pocet generaci plodu nez kdyz se chovaji podle standardni methodiky. Tim padem i mene generaci roztocu.

Mám nadstavkové úle aj ležany. Rámik vysoký 30 cm. V skorej jari (apríl) j e v ležanoch vždy viac plodu ako v nadstavkových úľoch. Ak je v ležanoch koncom apríla 12 rámikov plodu, tak v nadstavkových úľoch je len 7 alebo 8. Počet generácií ovplyvňuje začiatok plodovania, počasie, znáška peľu, množstvo zásob, atď. Prirodzené bunky sú menšie. Je ich na pláste viac. Tým pádom sa narodí viac včiel v každej generácii. V malej bunke sa pod viečko dostane dlhodobo viac tepla. Stabilnejšia teplota v bunke, okolo 35,5°C, spôsobí samičkám Varroa teplotný šok. Roztoč Varroa sa nereprodukuje vôbec, alebo nie tak rýchlo ako pri teplotách 33° až 35°C, čo sú ideálne teploty na jeho rozmnožovanie. Pri nižšej teplote vyjdú z pod viečka 1,5 až 2 samičky Varroa schopné ďalšej reprodukcie, pretože sa pri nižšej teplote včelí plod dlhšie vyvíjal. Pri vyššej teplote sa včela narodí aj o 24 hodín skôr a z pod viečka vyjde len 0, prípadne 1,5 alebo 1 samička Varroa schopná ďalšej reprodukcie.
Všetky moje matky majú jeden pôvod, od Leoša. Ale takýto stav v jarnom rozvoji som pozoroval aj predtým, keď moje včelstvá mali naše miestne, dedinské, matky.

(29.08.2016 05:04 PM)straka napsal(a):  1) Já bych zkusil cukrovat a to několikrát po sobě,

Na cukrovanie je už neskoro. Cukrovať treba na jar, do letného slnovratu. A nezabudnúť potrieť podložku jedlým olejom.

(29.08.2016 07:28 PM)jirka.marx napsal(a):  Tohle kdyz vidis tak uz je to prusvih. Tady jich budou tisice. Osobne bych ho zalecil a kdyz zvladne zimu pristi rok vymenit matku.

Prikláňam sa k takémuto názoru. Tu možno pomôže iba tvrdá chémia. V budúcnosti treba takému stavu predchádzať.
Neslobodno zabúdať na zootechnické postupy do letného slenovratu a po slnovrate. Tie sú veľmi dôležité. Mám na mysli delenie a spájanie včelstiev, preliečenie včiel tvrdou chémiou mimo úľa pri tvorbe zmetencov počas medobrania. Tých postupov je viac. "Každé" včelstvo, s ktorým včelár nemanipuluje, prežije bez liečenia tri, štyri sezóny. Potom je to už o množstve vírusov vo včelstve.

Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Milan Bencúr † - 05.09.2016 11:13 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)