Poraďte prosím
|
20.08.2016, 08:42 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.08.2016 08:46 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #229
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
(20.08.2016 04:26 PM)Radka Nývltová napsal(a): Myslela jsem si, že bych ze zbylých včel posílila spíš některý z oddělků. Ale abych jim neuškodila, se právě obávám.... Radko, o zachování vůbec neuvažuj. Jsou vyloupené proto, že matka nestojí za nic. Proto došlo k tiché loupeži. To žádný boj neuvidíš. Včely, protože matka stojí za nic a ony nemají v genech včas provést výměnu, se zachovaly v souladu se zákonem zachování druhu a ten neříká, že je třeba zachovat včelstvo, naopak. Rozpustit! Ošetření nechám na tobě, obojí je možné. Plod, tady uvažuju podle situace u mne, je čistý. Zkus ale na okraji plodového tělesa otevřít několik desítek buněk. Pokud nebude napadení V.d. vyšší jak 5%, bez obav bych použil. Sice ti radím konzervativně, ale je snadné riskovat s cizími včelstvy, to já nedělám. Když si nebudeš jistá, postupuj na jistotu, jak říká Michal. Ještě bych se podíval po poškozených včelách, u mne jsem vám je bohužel nemohl ukázat, tak snad příště a také se mrkni, zda nevidíš na plástech, úle, před česnem žluté výkaly. Pokud ano, cukr v žádném případě, jen KM a nebo tech. benzin. Cukr by ti byl jako mrtvému zimník. Máš krásnou příležitost zásadního rozhodnutí. Je třeba hned od začátku si zvykat dělat věci dobře v souladu s přírodními selekčními kriterii. Je to důležité. Jak budeš totiž myslet, budeš i konat. Tvá činnost bude utvářet tvé návyky. Návyky budou utvářet tvůj charakter a tvůj charakter určuje tvůj osud. Něco člověk nemůže ovlivnit, něco málo, něco víc. Svůj postoj ovlivnit můžeš. Je to na tobě. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)