Poraďte prosím
|
10.08.2016, 10:46 PM
Příspěvek: #205
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Myslím, že není třídit co. Na medu jsme začal v r. 1992 se 100% včelstev. Zpočátku tak 2-3 včelstva z 10 ti měla trochu problémy. Ta jsem okamžitě vyřazoval z chovu. Není divu. Celých 100 let se selektuje na zimování na cukru, to se musí projevit. No a posledních 40 let selektujeme na to, aby včely přežily chemii v tom našem chemicko-průmyslovém včelaření. To se netýká jen ČR, ale celého světa. Nerad zimuje na medu? Mám radost. V r. 2009, když jsem opouštěl PSNV nezimoval určitě. Jak se všichni krásně učíme. Nejpodstatnější je, že když se změní metodika, třeba v zimování na medu, začne člověk jinak selektovat. Blíže k přírodní selekci. Já dnes zimuji na všem medu, bez rozdílu. Tak tomu bylo v přírodě vždy. Kdo to chce následovat, měl by znát článek, Od budečáku k nástavkovému úlu a Ještě jednou k medné komoře, jsou na mém webu a také starých číslech MV (někdy kolem r. 2005). No a pak to chce prostě začít, to je jediná chyba. Pokud to některé zvládnou hůře, poděkujte za to a vyřaďte je z chovu. Stejně jako by to udělal příroda sama. To předpokládá umět chovat matky. Protože když to necháte jen na přírodě, tedy rojích, kterou jsme 100 let obelhávali, bude to zase trvat dalších třeba 100 let než se to možná srovná, protože tak se bude převážně kopírovat to špatné. Proto jsme začali s tím chovatelským kroužkem.Cílem není návrat, to už vůbec nejde, ale nadeběhnout a hlavně v patřičném trendu vývoje. V příštím roce to asi rozšíříme. Ono totiž je dost věcí, které jsou zásadní ale množitelé matek to nedělají a navíc tím svým přístupem, kdy vůbec nejsou schopni pochopit právě to, co probíhalo v přírodě třeba při rojení a proto to nejsou schopni ani napodobit.Naši dědové to uměli, jó ale nemohli si říkat odborníci, jen to uměli, nic víc. To se zase projevuje na kvalitě matek. Myslím ale, že mnozí dělají chybu, že když ve včelstvu nemají dost medu, vzdají to. To je chyba. Není špatný začátek mít ve včelách více medu a dát třeba jen část cukru, prostě začít. Čím dřív, tím líp. Kvalitnější, zdravější včely = kvalitnější med. Další slabinou je to, že včelaři odeberou včelám jarní med a chtějí mednou komoru vybudovat na podzim. Tady pomůžou právě zmíněné články.Včelstvo v přírodě bývá k přezimování připraveno již od jara (výjimka jsou snad jen roje). Pokud nerozumíte, optejte se. Mně se to po 25 létech praxe s mednou komorou špatně odhaduje, co je pro začátečníka stěžejní. ld
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Ali (+1), Rasťo 71 (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)