Poraďte prosím
|
25.06.2016, 02:09 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 25.06.2016 02:14 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #139
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
(25.06.2016 09:51 AM)MirekMatucha napsal(a):Matkou se to většinou nezmění. Ještě někdy zabere matečník. Já to řeším několikrát do roka, a asi nejlepší varianta je v době klidu / navečer, za deště /, když sedí v chumáči, je nandat tak jak jsou, přes igelit, jen s růžkem otevřeným na nějaké silnější včely. Bývají už celkem oslabené, tak to nebývá problém. Většinou do týdne včely emigrují dolu, nahoře zůstane plod a ten se vyřeže a nebo, někdy, zůstanou včely z nějakého důvodu i nahoře - pak po týdnu spojit přes noviny bez igelitu, tak jak jsou. Většinou to nemá chybu.(24.06.2016 07:31 PM)Aleš Molčík napsal(a): Říká se, že když se včelstvo s trubčicemi vymete na trávník, tak že trubčice nejsou schopné letu. Dvakrát jsem to zkoušel a pokaždé se trubčice vrátily a kladly dál, nebylo možné přidat ani matečník. Takové včelstvo je odsouzeno k zániku a jde jen o to jak. To sklepávání před úly funguje jen za dobré snůšky, jinak je ještě lepší sklepnout na náběh, to musí ale být vždy výrazně slabší včely, než ke kterým je přidávám. Je to ale vždy výrazně rizikovější a zabere víc práce, než je jen nasadit přes ten igelit. (24.06.2016 06:06 PM)Ali napsal(a): No, nejde ani tak o trubčice, jde o výraz "rozpuštění včelstva"Co tím rozumíte ? Já teda taky ne trubčice, ale rozdělení na několik samostatných oddělků. Problém je, že tento výraz se moc nepoužívá, takže každý si pod tím asi představí něco jinýho. |
|||
Hlasování: Ali (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)