Poraďte prosím
|
01.06.2016, 01:36 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 01.06.2016 01:42 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #100
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
No vypozorováno, dedukce, asi tak napůl. Například když jsem začal dávat místo folií jutové koberečky a bylo to na podzim tak některá včelstva je komplet stačila protmelit a jiné méně. Přišlo mi to, že ta, která to dokázala, měla propolisu mezi rámky méně nebo vůbec. Z toho jsem vydedukoval, že jej použily na ten kobereček. U mne obecně včelstva hodně tmelí. Je to hodně dávno, snad někdy kolem 1996, jsem zjistil, že nejzdravjěší bylo to včelstvo, které tmelilo hodně. Dnes mám někdy tak zatmelené strůpky, že je to jak beton. Například cizí materiály, které zkouším neustále, tak neustále kolabují. Tam je tmelu málo. To jsou skoro jediné mé úhyny. Pak často vidím, že v určité době včely tyto koberečky, když je nechám venku, tak je hoblují a propolis "rouskují" a nosí do úlů. Musím to nafotit. Legrace ale je, když na mne sedne včela a začne mi hoblovat třeba kůži na předloktí, lechtá to jako ďas. Nebo ze mne hoblují špínu????
![]() ![]() ![]() Dluž je asi vzácné zboží a pro včely nepostradatelné. Bohužel se šlechtilo hodně právě na to, abychom se neupatlali propolisem a zřejmě i to se podepisuje na zdravotním stavu včelstev. Propolis je aromatický a tak je možné, že v létě i ty výpary mají nějaký ozdravný účinek pro včely. Tomu bych věřil rozhodně víc, než tomu pylu ze smrků a pod., ale kdo ví. Kamének ke kameni..... Je možné, že ty "zásoby" propolisu jsou u včel, které ho používají méně, nedokáží nebo už nemohou využít nebo ho naopak mají nadbytek a do zásoby. Je to pozůstatek z pravěku a já jsem tyhle propolisové "patlalky" rozhodně z chovu nevyřazoval. Ještě jsem zapomněl, že mi propolisem dokázaly zavřít skoro celé hlavní česno na podzim. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Rasťo 71 (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)