Medovina
|
15.10.2015, 10:47 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.10.2015 10:49 AM od Palino 123.)
Příspěvek: #1
|
|||
|
|||
Medovina
Ahojte priatelia. Sezona nám skončila a čaká nás zaslúžený oddych. Verím že ste mali úspešný včelársky rok. Podla môjho názoru k včelárstvu neodmyslitelne patrý aj výroba medoviny. Pripájam navod resp. recept podla ktorého medovinu robím ja. Medovinu robím radšej vo viacerých menších demižónoch - keby sa v jednom niečo náhodou pokazilo ostatné budú v pohode... Pridávam tam len klinčeky ale tu sa fantázií asi naozaj medze nekladú. Budem vdačný ak pripojíte aj vy svoje skusenosti s výrobou medoviny resp. nejaké vychytávky vo výrobe medoviny, aké kvasinky používate alebo odporúčanie daného receptu podla seba upraveného. Taktiež zbieram recepty na medovinu s tradičnou výrobou (zatial najstarší mám z roku 1899) aby som sa dopodrobna dozvedel ako to bolo kedysi. (ak by ste nejaké recepty mali a boli by ste mi ich ochotný poslať do e-mailu budem neuveritelne vdačný
![]() |
|||
Hlasování: Viktor Fenďa (+1), Debora (+1), Aleš Molčík (+1), Jan Brunclík (+1), Rasťo 71 (+1) | |||
15.10.2015, 10:11 PM
Příspěvek: #2
|
|||
|
|||
RE: Medovina
Palino , mohol by si prosímťa zavesiť sem ten recept z roku 1899? Ďakujem
|
|||
15.10.2015, 10:43 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.10.2015 10:52 PM od Palino 123.)
Příspěvek: #3
|
|||
|
|||
RE: Medovina
Nejde mi to sem prilepit lebo to je scann knihy a má to 52 Mb
![]() |
|||
16.10.2015, 09:26 AM
Příspěvek: #4
|
|||
|
|||
RE: Medovina
Pavol, dávam sem tvoj link úložiska na googli : https://drive.google.com/file/d/0B-mqCd9...iew?pli=1.
Malo by to fungovať. |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Palino 123 (+1) | |||
16.10.2015, 09:55 AM
Příspěvek: #5
|
|||
|
|||
![]() ![]() ![]() |
|||
16.10.2015, 03:55 PM
Příspěvek: #6
|
|||
|
|||
RE: Medovina
Několik let používám kvasinky Schimansky - Power, mají velký rozsah kvasné teploty a nemají tak silnou bouřlivou fázi. Přidávám živnou sůl (dokonce se doporučuje ztrojnásobit množství z návodu). Kvasím ve skleněných demižonech s bublačkou. Do bublačky nalévám líh, nepřitahuje to tolik mušek, které se tam normálně topí.
Prý to jde vykvasit i v plastových sudech, ale to by se mi asi nelíbilo..... Zpočátku jsem přidával do demižonu kousek skořice, prý pro lepší vyčeření, ale už ji nedávám, dělám čistě přírodní medovinu a s čeřením problém nemám. Celkově doporučuji vysokou úroveň čistoty (nádob, nářadí i vstupního materiálu), medovina je velmi ochotná přijímat pachutě. ms |
|||
Hlasování: Debora (+1), Leoš Dvorský (+1), Aleš Molčík (+1), Palino 123 (+1) | |||
16.10.2015, 04:45 PM
Příspěvek: #7
|
|||
|
|||
RE: Medovina
Tiez som nazoru ze cistota nadob a vsetkeho okolo toho je prvorada. Predsa... Budeme to v prvom rade pit my alebo nasli znamy... Tie plasove nadoby som neskusal ani ja ale uz som sa s tym tiez stretol aj ked v konecnom dôsledku ked sa pouziju plastove nadoby atestovane na styk s potravinami mozno by to bolo uplne v poriadku s tym ze clovek usetry nemalo peniazkou narozdiel od sklenenych demizonov. Nebranim sa myslienke niekedy to skusit ale bude to v mojom oblubenom malom mnozstve keby nieco....
![]() |
|||
20.10.2015, 10:35 PM
Příspěvek: #8
|
|||
|
|||
RE: Medovina
Protože ročně kvasím cca 100 000 litrů vína ,dovolím si několik poznámek ke kvašení obecně.
Na začátek kvašení je dobré jemně ohřát kvasné médium (medovinu) na cca 20-23 stupňů,kvašení pak začne bezproblémově po přidání předem rehydrovaných kvasinek.K ohřívaní v malém je dobré použít skleněné akvarijní topítko,má i termostat. Doporučují dávku cca 25 gramů kvasinek/100 l ,rehydrovat(oživit) dle návodu. Kvasinkami nejde předávkovat. Pokud chcete přidávat živnou sůl,je dobré celkovou dávku rozdělit na poloviny nebo třetiny ,např. část na začátku kvašení a část po několika dnech kvašení. Podle dotazu u technologa dodavatele kvasinek je na medovinu vhodné použít kmen kvasinek Oenoferm Bouqet,stejně jako výživu pro kvasinky je k dostání i v eshopu na http://www.proneco.cz, nebo i jinde.Mají i malé balení . Pokud by se někomu medovina nečistila, lze použít přečíření Bentonitem,je to v podstatě přečištěná jílovitá zemina,takže žádná chemie. Dávkování obligátních 100 gramů/100 litrů. Zbývá jen popřát Na zdraví ! |
|||
Hlasování: yaw (+1), Václav Návara (+1), Debora (+1), Petr Mirovský (+1), Palino 123 (+1) Zobrazit vše | |||
21.10.2015, 08:08 AM
Příspěvek: #9
|
|||
|
|||
RE: Medovina
Teplota je důležitá, proto nechávám výrobu medoviny na léto.
|
|||
26.01.2016, 08:35 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.01.2016 08:36 PM od Palino 123.)
Příspěvek: #10
|
|||
|
|||
RE: Medovina
A medovinka je hotová... Nie je síce ukážková ale na moje spotrebovanie stačí..
![]() ![]() |
|||
Hlasování: Aleš Molčík (+1), Debora (+1), schützmeister (+1), Václav Návara (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)