Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
|
06.08.2014, 01:04 AM
Příspěvek: #81
|
|||
|
|||
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
Tak jsem po vzdělávacím výletu v západních Čechách dnes doháněl, co jsem za ty čtyři dny zanedbal. Chtěl jsem vložit také nějaké fotky ze setkání s úlem 2N pana Nymsy. Zatím jsem ale nepochopil, kam je vložím a tak jsem zatím alespoň nahrál jedno z videí. Není však moc k tématu. Ty ostatní "odbornější" se budu snažit nějak zcivilizovat - mám je nějaký rozklepaný.
|
|||
Hlasování: Rasťo 71 (+1), Milan Bencúr † (+1), Debora (+1) | |||
06.08.2014, 08:21 PM
Příspěvek: #82
|
|||
|
|||
Tak již je to pár dní co jsem se vrátil z Tachovska A můj názor na návštěvu u autora knihy p. Nymsy? Příjemná atmosféra, známé tváře, milý hostitel, krásná včelnice v lese, nádherná mohutná včelstva,... Tak bych si přál, aby mě to fungovalo. Nemuset do včel neustále strkat nos, nepřehazovat nástavky, rámky, nespojovat, nerozdělovat. Jen se chodit dívat, jak se jim daří a jak pěkně nosí. Jako to dělám u krav,koní a u ovcí - taky je nepitvám, taky je nelepím dohromady, ale jen pozoruju, zda mají vše co potřebují. Veterináře, nebýt nařízených odběrů a vyšetření, bych ani neznal. A to mám všechny zvířata celoročně venku.
Taky chudák doktor brečí, že jsem prd zákazník. Ale on to dohoní na gaučácích. Tak bych chtěl chovat i včely. Zatím mně byl nejbližší japonský úl, ale momentálně je jasné, že "dotované" nástavkové úly vyhazuju a nechám jen japonce a 2N, jak nazval p. Nymsa své úly. V japoncích soustavná obnova díla a v 2N trvalé plodiště,medníky. Totální rozdíl. To mě bude bavit. Už se těším na jaro co na to "pan kleštík". M.M. |
|||
Hlasování: renttip (+1), Jiří Marx (+1) | |||
07.08.2014, 10:33 AM
Příspěvek: #83
|
|||
|
|||
zapomněli jsme se zeptat jestli a jak mění dílo v mednících ......nebo to říkal??
Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
08.08.2014, 12:59 AM
Příspěvek: #84
|
|||
|
|||
No myslím, že dílo nemění. Vytáčí a rámky vrací. O obměně díla a ostatních "nepopulárních" tématech si trochu s panem Nymsou píšeme, ale nemám zatím souhlas se zveřejněním dopisů. Ani by jeho názory nebudily nadšení mezi účastníky ŠPV
![]() Musí to být ale hezký, když někdo umí s PC ![]() |
|||
Hlasování: Jan Hucko (+1), renttip (+1), Rasťo 71 (+1), Miroslav Mareš (+1), Aleš Molčík (+1) Zobrazit vše | |||
01.09.2014, 11:28 AM
Příspěvek: #85
|
|||
|
|||
Můžu se zeptat kdo z Vás uvažuje o výrobě 1-2 N2 úlů a jejich osazení. Já to budu dělat na bázi L 2/3. Bude to nepatrně větší, ale zase jsem o dost níž než pan Nymsa. Poradil mi jak do N2 úlu přehodit včelstvo s matkou plodem a mladuškami, úl s létavkami nechám na místě a přidám k nim novou matku či matečník . Má na to takový technický fígl jak z nízkých rámku udělat vysoké a ty dát do plodiště...na chvíli
|||
01.09.2014, 12:31 PM
Příspěvek: #86
|
|||
|
|||
(01.09.2014 11:28 AM)jirka.marx napsal(a): Můžu se zeptat kdo z Vás uvažuje o výrobě 1-2 N2 úlů a jejich osazení.Já si s tou myšlenkou pohrávám. Mám nevyužité L2/3 nástavky a přemýšlím jak je zkombinovat dohromady aby to dalo velkoprostorový úl. Asi nebudu dělat přímo 2N úl, spíše se přidržím myšlenky velkého prostoru. Také bych nechtěl rámečky, spíše trámky/loučky. Pokud máte již nějakou představu jak to chcete dělat (Langstroth -> 2N), rád se nechám inspirovat. |
|||
01.09.2014, 01:37 PM
Příspěvek: #87
|
|||
|
|||
Nakoupil jsem rozebrané nástavky z http://www.nástavky.cz (8 nástavků v balíku) No a sestavím je jedny bez přední části jedny bez zadní scvaknu k sobě a lištou s vruty nebo šrouby s maticemi zpevním spoj. Vnitřek bude ale samo domo v zadních mednících vyjdu z rámků L 2/3 v plodišti individuální mega rámy s výztuhou a budu jich tam dávat jen devět. Protože na jaře tady bývá slušná snůška ovocné stromy a řepka, v případě potřeby lze na tuto sestavu položit dva normálně vystrojené L2/3 a bude to pasovat
|||
01.09.2014, 11:14 PM
Příspěvek: #88
|
|||
|
|||
(01.09.2014 11:28 AM)jirka.marx napsal(a): Můžu se zeptat kdo z Vás uvažuje o výrobě 1-2 N2 úlů a jejich osazení. Já to budu dělat na bázi L 2/3. Bude to nepatrně větší, ale zase jsem o dost níž než pan Nymsa. Poradil mi jak do N2 úlu přehodit včelstvo s matkou plodem a mladuškami, úl s létavkami nechám na místě a přidám k nim novou matku či matečník . Má na to takový technický fígl jak z nízkých rámku udělat vysoké a ty dát do plodiště...na chvíli No samozřejmě, že plánuju. Ale nebudu nic vymýšlet a udělám pro začátek rozměry podle originálu. Už mám materiál nařezaný, ale stěhoval jsem provozovnu a tak moje včelaření trochu zamrzlo. Taky jsem přemýšlel na tom, že bych využil nástavky a loučky z LG, ale připadá mně to bylo pracnější než postavit originál. Ten přesun do úlu 2N bych rád viděl. Plánoval jsem je tam na jaře jen namést, případně plásty převěsit do medníků s tím, že si to dopředu dostaví. M.M. |
|||
02.09.2014, 10:44 PM
Příspěvek: #89
|
|||
|
|||
L2/3 se nevzdám, ale pokusím se jim udělat v plodišti podmínky pro "výrobu" celistvého plástu bez mezer. Takže mám připravenou frézku a horní a spodní loučky u rámků projdou radikální zeštíhlovací kůrou. Na to jsem tedy zvědavý. Už mám prototypy, uvidím co na to včely.
|||
03.09.2014, 12:59 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.09.2014 11:06 AM od Aleš Molčík.)
Příspěvek: #90
|
|||
|
|||
Letos jsem tvořil Mednou krávu II. Mám ji 550mm na výšku a loučky jsem použil z rámků langstroth, strůpek tvoří samostatné laťky, a na zpevnění stavby díla jsem do horní loučky vyvrtal 70mm od kraje 8mm dírku do které jsem vylepil 8mm kulatinu co se používá na kolíčky při výrobě nábytku. Kulatinka se prodává v délce 1 metr.
Šlo by tohle použít u úlu N2? Pokud má jít o prostavění, tak tohle by možná prostavěly v jeden skoro metr dlouhý plást. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)