Příprava pomůcek a zařízení
|
27.06.2014, 11:34 AM
Příspěvek: #41
|
|||
|
|||
RE: Příprava pomůcek a zařízení
V domácich potrebách KaJo som objavil multifunkčnú špachtľu s piatimi funkciami. Keď som ju tam uvidel, tak ma okamžite napadlo, že to bude vynikajúci včelársky rozperák. Je nerezová, mnohostranne použiteľná na zoškrabovanie vosku a propolisu v úli, je možné použiť ju na čistenie včelami zatmelených špár, poslúži aj ako vypačovadlo a je použiteľná aj na otváranie plechovidek. Cena 3,- €. Doporučujem každému.
|
|||
Hlasování: liptaka (+1), Aleš Molčík (+1), schützmeister (+1) | |||
27.06.2014, 01:30 PM
Příspěvek: #42
|
|||
|
|||
Je to vynikající univerzální nástroj. Už ji používám několik let a koupil jsem ji v obchodě s Barvy-laky. Je dost pevná i na hrubší práci jako je čištění plechu ve slunečním tavidle. Letos jsem ji začal používat na prořezání propolisu mezi nástavky, aby pohodlně prošla struna na oddělení díla od louček spodního nástavku.
|
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
07.07.2014, 11:53 AM
Příspěvek: #43
|
|||
|
|||
Umíte prosím někdo poradit jakou náplň použít do včelařské dýmky? Bylinky, nějaký obyčejný tabák do fajfky...? Chtěl bych to vyzkoušet. Děkuju
|
|||
07.07.2014, 01:46 PM
Příspěvek: #44
|
|||
|
|||
Michale, nasuším co zahrada dá. Bylinky, kůru, jehličí a trochu rozmnělnit.
|
|||
07.07.2014, 01:53 PM
Příspěvek: #45
|
|||
|
|||
Děkuju. Věděl jsem, že na tohle přijde odpověď od Vás. O víkendu nasuším. Jak já se těším na víkend. Už chápu jak vzniká závislost...
|
|||
08.07.2014, 12:22 AM
Příspěvek: #46
|
|||
|
|||
Michale, já si chodím do nedalekého lesíka, kterému se obecně říká dubáček na dubové suché lístky, které zatím jsou pro mě tím nejlepším.
|
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
08.07.2014, 12:02 PM
Příspěvek: #47
|
|||
|
|||
Používám ztrouchnivělé dřevo, ale taky se mi osvědčily na rychlé a kratší použití plata na vejce - viz doporučení mého kamaráda z oboru:
Jako chemik a papírák mohu k platům na vejce poznamenat toto: - materiál je prakticky čistá celuloza dřevného původu (tj. vyšší polysacharid) - recyklace materiálu na kvalitu nemá téměř vliv (s výjimkou délky vláken) - výroba neprobíhá lisováním, ale nasáváním na tvarované síto z vodné suspenze - žádná pojiva není třeba přidávat, protože (stejně jako u výroby papíru) jde o zplstění rostlinných vláken - pokud se přidává klížidlo (minimálně, protože to stojí peníze), jde většinou o škrob Sečteno a podtrženo - nebál bych se je použít místo dřevěných hoblin, protože naopak dřevěné hobliny při hoření uvojňují dehet (fenoly, aromáty), terpentýn, metanol, formaldehyd a další lahůdky, což je způsobeno pryskyřicemi a doprovodnými látkami ve dřevě (lignin, terpeny, hemicelulozy ...), které jsou v případě celulozy již odstraněné. |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1) | |||
08.07.2014, 12:09 PM
Příspěvek: #48
|
|||
|
|||
ale smrdí to jak 100 skunků
|
|||
08.07.2014, 12:25 PM
Příspěvek: #49
|
|||
|
|||
(07.07.2014 11:53 AM)MichalF napsal(a): Umíte prosím někdo poradit jakou náplň použít do včelařské dýmky? Bylinky, nějaký obyčejný tabák do fajfky...? Používání včelařské dýmky jsem viděl jen na videu starých včelařů z Lüneburských vřesovišť a ti z ní vždy potáhli, takže by do ní mělo přijít jen to, co ti v puse nenadělá paseku. Ovšem tabák je k delšímu hoření přímo uzpůsoben. |
|||
Hlasování: schützmeister (+1) | |||
08.07.2014, 12:38 PM
Příspěvek: #50
|
|||
|
|||
Myslel jsem, že je tam nějaká klapka a nejde si potáhnout vůbec. Podle mě by tam něco takového mělo kvůli jiskrám být. Vzhledem k tomu, že se snažím už měsíc nekouřit, tak to bude zkouška ohněm
![]() |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)