Zájemci o včelaření v úlu warré
|
21.01.2014, 04:12 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.01.2014 04:20 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #21
|
|||
|
|||
RE: Zájemci o včelaření v úlu warré
Ako dno môže poslúžiť hoci len jednoduchá doska z vyfrézovanou drážkou. Podobne mám riešené medzidno, ktoré zároveň slúži ako povala úľa, alebo horný letáč, ktorý sa dá požiť aj ako dolný letáč. Pre inšpiráciu prikladám dobrý odkaz a pár fotografií z môjho albumu.
http://www.alpulei.ru/draft_1.htm |
|||
Hlasování: Roman (+1), Petr Jezowicz (+1), Debora (+1) | |||
21.01.2014, 11:02 AM
Příspěvek: #22
|
|||
|
|||
RE: Zájemci o včelaření v úlu warré | |||
Hlasování: Petr Jezowicz (+1), Debora (+1) | |||
23.01.2014, 08:33 PM
Příspěvek: #23
|
|||
|
|||
Podařilo se mě zřídit malou galerii na googlu, tak se můžete podívat.
https://plus.google.com/photos/110486080...spH6-96iEA Oproti přeloze se mě osvědčily uši, které fungují jako zarážka (přesah asi 5 mm a zkosení) a malá zarážka vepředu (nastavek pohodlně nasadím na správné místo a pak pouze posun u dopředu). Vyrobil jsem také dřevěné krmítko. Spáry jsou utěsněné voskem a vleze se do ně skoro 5 litrů roztoku. První rok fungovalo výborně. Druhý rok jsem do něj nalil roztok a ten protékal spárami (spáry se za rok rozeschly). Takže jsem musel spáry znovu přetěsnit voskem. Střechu jsem dělal jako na klasickém warré, protože se mě líbí i přes velkou spotřebu dřeva na tento díl. Pouze na vrch jsem místo smrku použil modřín. Nevíte někdo jak k obrázkům přiřadit názvy? Co se týká konstrukce nástavků, tak bych rád vyzkoušel zesílit stěnu (použít 30 desku a hoblovat pouze z vnitřní strany) a použít cink spoj. Uvidím, jak to dopadne. |
|||
Hlasování: Aleš Molčík (+1), Debora (+1) | |||
26.02.2014, 02:37 PM
Příspěvek: #24
|
|||
|
|||
Zdravím. Protože vlákno nebylo smazáno, dozvěděl jsem se o vašem hromadném nákupu. Škoda, že až teď, v podobném termínu jsme ve škole v Blatné udělali podobnou objednávku, bývali jsme to mohli spojit. Zajímaly by mě teď vaše reakce na warré od p. Jaši. Ty naše byly totiž od truhláře, který nevčelaří a je to poznat. Docela rád bych ty vaše viděl, pokud je někdo z vás z Jižních Čech, nebo okolí dílny p. Jaši, případně na spojnici, stavil bych se...
|
|||
04.03.2014, 12:17 AM
Příspěvek: #25
|
|||
|
|||
Všechny zdravím a připojuji se ke Komárovi. Také by mě zajímaly zkušenosti s úly Warré od pana Jaši a zároveň bych se chtěl zeptat, zda by se tu našli ještě nějací zájemci o tento úl, aby bylo opět možné udělat větší objednávku jako v roce 2013. Připojil bych se
![]() |
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
04.03.2014, 12:32 AM
Příspěvek: #26
|
|||
|
|||
Tak objednávka měla plnění v listopadu loňského roku, takže všichni objednatelé je mají předpokládám stejně jako já ještě někde doma v garáži
![]() Ale na jaře bych do těch svých dvou kousků rád nějaký roj nasypal ... ![]() Mě se provedení těch úlů líbí hodně, ale praktická zkušenost zatím chybí. Jinak jediné, co bych tam uvítal a co budu muset dodělat, je vystouplé madlo namísto zádlabu - ač jsem byl vlastně iniciátorem toho, že se tam vystouplá madla nedělala a namísto nich se udělaly zádlaby, tak po zjištění významu těch madel pro použití heveru si je tam stejně musím přidat ![]() |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Milan Bencúr † (+1), michalvanek (+1), Debora (+1) | |||
04.03.2014, 12:40 PM
Příspěvek: #27
|
|||
|
|||
Co vím, tak Neradovi maji zvedák na nástavky se zadlabanými madly. Takže to jde, jen je to asi maličko složitější.
|
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1), Debora (+1) | |||
04.03.2014, 04:29 PM
Příspěvek: #28
|
|||
|
|||
RE: Zájemci o včelaření v úlu warré | |||
04.03.2014, 04:56 PM
Příspěvek: #29
|
|||
|
|||
...já naopak ty zvedací laťky sundal a zádlaby dělala manželka dlátkem
![]() Ještě mě překvapila velikost okýnek, čekal jsem větší, ale možná to není konstrukčně možné. Příležitostně udělám pár fotek. |
|||
04.03.2014, 05:53 PM
Příspěvek: #30
|
|||
|
|||
Přesně, pane Milane, já mám po vzoru Vašem / Toníka Karase takovýto zvedák z heveru a ten předpokládá ty vnější laťky.
Mám své šestiboké japonce (nebo Maďary, jak kdo chce) na stejnou rozteč, takže dva odlišné typy úlů, ale jen jeden hever. |
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)