Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co se děje v úlech teď
19.04.2026, 01:10 PM
Příspěvek: #2341
RE: Co se děje v úlech teď
Tak po týdnu snůšky, především z třešní ,je přírůstek na dvou vahách, které mám přes 20 kg (kolik raději nepíšu). Tohle dokáží normální včelstva, která mají genetický základ v kraňce a nejsou rušena nesmyslnými záměnami nástavků, nasazováním medníků, odstraňováním různých přepážek, vkládáním mezistěn (fuj to je hrozný slovo) , stavebních rámků a kontrolami nevím čeho všeho (nedej Bůh" léčním"). 1 zásah do včelstva = pro mne ztráta 1 snůškového dne. Včelstva skutečně vedená podle tezí ŠPV mají vše k dispozici. Pokud seženu pracovní sílu, "pár" kg třešňového medu olíznu a když nikoho nepřemluvím, tak se hold zařídím jinak. Nyní zahajuji, letos trochu opožděně, chov matiček pro sebe a pokračuji v dalších testech. Je to zábava. Věřím, že vám to taky tak lítá. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Petr Vostřez (+1), Daniel Holý (+1), Jan Cvikl (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
11.05.2026, 07:01 PM
Příspěvek: #2342
Když pominu každoroční velikonoční odběr medu, tak jsem 8. a 9.5. odebral včelstvům první letošní med převážně z třešní a ovocných stromů, asi tam bude i tochu řepky. Jen třešně dávaly kolem 4kg sladiny na den. Na to sucho tady až neuvěřitelné. To odlehčení bylo nutné, protože jsou zaplácané medem od shora dolů a staví jak o život. Dost mi holky zkomplikovaly život, protože vytáčení je ta nejhorší práce ve včelaření. No a to jsou před námi ještě akáty (jestli při 3 zmrzlých nezmrznou). Tak ať vám to taky lítá. ld

Hlasování: Jan Cvikl (+1)
20.06.2026, 08:29 PM
Příspěvek: #2343
Příchází letní rovnodennost a to je moment, kdy se pomalu překlápí složení včelstva směrem k zimě. Pro ty kteří skutečně včelaří bez chemie a i pro ty, kteří si chtějí zvýšit výnosy v příštím roce je to ideální doba, kdy provést něktá z biotechnických opatření proti V.d. a CCD. Samozřejmě je nutné mít dokonalý přehled o zdravotním stavu včelstev. Paušální přístupy vedou jen k zchoulostivění včelstev.

Diagnostika podle poškození včel (je to tu několíkrát zmíněno a podrobně popsáno) je momentálně jediná spolehlivá, která určí například nejen stav populace V.d, ale především jak včelstvu skutečně škodí. To je nejpodstatnější. Ne všechna včelstva nějaká opatření vůbec potřebují. U mne je dlouhodobý průměr 1:20, tedy jedno včelstvo z dvacíti to skutečně potřebuje.
Každý musí ale nějak začít.

Jak ukazuje dlouhodobá praxe u nás, ale i na celém světě,používání všech chemických přípravků proti V.d. (včetně kyselin, thymolu.....) nevede ke zlepšení zdravotního stavu včelstev a zachovává, horko těžko, jen status quo.
To to mi přijde poroklatě málo, proto to připomínám.
Rozhodnutí je na každém z nás, pro co se rozhodne a zda vůbec.

Následujících cca 14 dní je ale pro případná biotechnická ozdravná opatření včelstev (nebo jejich zahájení) téměř idelální. Samozřejmě záleží i na podmínkách, kde každý z nás včelaří. To je třeba zohlednit. Tak s chutí do toho.
ld

Hlasování: Jan Sochor (+1), Tomáš Fuit (+1), Jan Cvikl (+1)
22.06.2026, 12:13 PM
Příspěvek: #2344
Já už mám u sebe ve většině úlů už nejmíň 14 dní vytvořená falešná hnízda - ozdravný proces bych měl dokočit během příštích 14 dnů + částečně vytočit a hned dokrmit. Tím by u mě mělo začít pro kmenová včelstva klidové období - "zima", jak píše LD
Hlasování: Leoš Dvorský (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
11.08.2026, 06:27 PM
Příspěvek: #2345
Dnes jsem provedl poslední serii. Při odběru plemeniva jsem zjistil, že ve včelstvu probíhá tichá výměna a mladá matka již kladla na 2 plástech. Plemenivo jsem vzal od té staré
Tiché výměny probíhají i v dalších včelstvech, mimo jiné i u včelstva, kde je ještě matka narozená v r. 2020. Má své odslouženo. Je z tzv. modné linie, která má původ v BŠ7, kterou jsem si přivezl jako tříletou v r 1967 od Bedřich Šráma. Jinak na včelnici klid a mír. Krom té serie je vše podstatné hotovo.

Hlasování: Jan Cvikl (+1)
27.08.2026, 08:02 PM
Příspěvek: #2346
V roce 2011 jsem na přednášce u R. Stonjeka a Jirky Matla ve Všenorech představil variantu CCD, která je nyní velmi aktuální. Stalo se tak po té, co jsem její exitenci sledoval a statisticky zpracovával v předchozích pěti létech. Její akutní fáza začíná v první dekádě srpna. Samozřejmě lze ji rozpoznat již další 2 měsíce před tím (podobně jako jiné varianty). Je to taková tichá a o to zákeřnšjsí varianta CCD. Bohužel včelařský mainstream u nás ji vůbec nezachytil, a tak stále více a více včelstev bude odcházet a včelaři ani nebudou vědět proč se tak děje. V roce 2011 se na celkových úhynech tato varianta podílela cca ze 14%. To samozřejmě nikde u nás nenajdete, protože se u virů jen tak klouže po povrchu a příčiny se zaměňují s následky. Z pohledu posledních let to na některých včelínech a včelnicích může dělat i 30%. Dá se celkem slušně řešit tzv. revitalizací včelstev. Na tu se ale člověk musí připravit již na jaře. Ne každá varianta CCD je v této době ještě řešitelná (vlastně neznám žádnou jinou), ale tato ano. Nyní na to není čas, to můžeme podrobněji probrat na workshopu 28.9. a můžete to využít v následujícím roce. ld

03.09.2026, 10:14 AM
Příspěvek: #2347
U mě na včelnici už se vše chýlí k zimě. Končím krmení letošních oddělků, velká včelstva už mám dávno nakrmená. Řekl bych ale, že je - alespoň u mě - mnohem méně projevů viroz - dwv jsem třeba letos viděl jen u jednoho oddělku, který jsem hned poléčil benzínem. I malátné včely s paralýzou/nosemou vidím jen zřídka. Nevím, jestli je to tím teplým počasím nebo přeci jen postupně zvyšující se odolností bezechemicky vedených včelstev.. Pokud zhodnotím posledních asi pět let svého včelaření se ŠPV bez kyseliny mravenčí (a bez všech ostatních chemických berliček), tak se mi přeci jen zdá, že vidím mírný, ale zřetelný pokrok.
Teď mi celkem hladce přežívají včelstva s jedním zootechnickým opatřením v červnu, což tedy před třemi - čtyřmi roky zdaleka nebylo pravidlem. Mám letos dvě loňská včelstva, která nechávám letos úplně bez zásahů /nevytáčel jsem - pokud to dají, tak to budu pokládat za jasný pokrok.
Hlasování: Leoš Dvorský (+1), Jan Cvikl (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 11 Host(é)