Japonský úl
|
15.05.2017, 11:36 PM
Příspěvek: #451
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
Nemá někdo vymyšlenou metodiku na chov matek v japonci?
Kromě připravených Milanových "rojochytů" ( obrázek ) a následném odběru rojových matečníků jsem na nic praktického nepřišel, ani jsem v historii tohoto vlákna nic neobjevil. Loni jsem odřezem nástavku udělal oddělek, kde na řezu si včely vystavěly matečníky. Něco jako podřez. Pár matečníků z toho bylo. Ale to dopadlo jen proto, že se povedlo odříznout nástavek bez matky. Ale jak tam umístit serii a hlavně jak odebrat larvičky mě sice napadá, ale asi by to bylo sadomaso. M.M ![]() |
|||
17.05.2017, 05:13 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.05.2017 05:14 PM od Jan Brunclík.)
Příspěvek: #452
|
|||
|
|||
Ahoj,
(Nemá někdo vymyšlenou metodiku na chov matek v japonci?) To bez řezu nejde a je to opravdu drastické, ty co chci, aby se vyrojili nechávám stále při medu a na 8-mi nástavcích a matečníky byly snad ve všech a vyrojilo se mi to loni pětkrát. Nechávám rozmnožení čistě na včelách - NEKECÁM JIM DO TOHO ![]() Měj se hezky Jenda Mýlit se může každý, učený i nevzdělaný blbec ... Víc lidí má víc rozumu. Ten poradí to, ten vono, a pak se dílo podaří. Lokalita: Habartov (starý Habartov) okres Sokolov 485m Krušné hory |
|||
17.05.2017, 06:20 PM
Příspěvek: #453
|
|||
|
|||
Konečně mám chvilku dát na web pár zajímavostí z jarní likvidace mých posledních 3 japonců - jeden slabý, vyloupený už z podzimu (aniž bych mu gram medu v létě vzal) a dva zbylé narušeny žlunami (díry skrz 35 mm prkno, rozvolnění chomáče, uhynutí mrazem v minus 15 st. v lednu).
Všechny úly byly stejně situovány česnem k jihu, umístěné v polostínu na kraji vysokého lesa. Všechny osazeny z rojů. Stavba díla probíhala u každého jinak - jedno drželo perfektně teplou stavbu, další tvary nelze popsat (viz foto 1-3). Tvar stavby na výšku byl v podstatě zachován přes všech 5 N, bylo vidět skrz (foto 4). Málokde byl plást spojen s příčnou výztuhou, spíš ta místa využívaly jako galerie. Pevnostně je určitě důležitější uchycení ke stěnám nástavků. Na dalších fotkách je něco z architektury.... |
|||
Hlasování: Roman (+1), Debora (+1), Jan Stránský (+1), Rasťa (+1) | |||
17.05.2017, 06:42 PM
Příspěvek: #454
|
|||
|
|||
Nechávám v japoncích stále jeden nevystavěný nástavek dole a jeden prázdný nástavek nahoře. Jsou tedy většinou na 5 - 7 vystavěných nástavcích + 2 prázdný. Zatím se ani jedny nerojili. Nevím, zda je to nadmořskou výškou, či genetikou, že nerostou jako vám dole. Ale tady nikdo nemá žádný věže. Vždyť 2 května byly jen sedmkrát od počátku roku venku a to vždy jen takový čistící prolet, žádná práce a v září už zas většinou nelétaj. A ti co létali, zimu nepřežili.
Rozmnožuju to co přežije a vypadá zdravě. Neselektuju na nic a nevymýšlím. Nic jiného nezbývá. Při mém odpadu a chybách které stále dělám, nemám z čeho výběr provádět. Snad jednou... Teď jsem ten jeden japonec zmáčknul jen na 5 nástavků a nepřidám a nepřidám. A to by v tom byl čert aby se nerojily. Když v japonci nejdou chovat matky, půjdou alespoň rojové matečníky. M.M. |
|||
Hlasování: Martin Smutný (+1) | |||
18.05.2017, 10:14 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 18.05.2017 10:17 AM od Jaro.)
Příspěvek: #455
|
|||
|
|||
Dobrý deň,
s japoncom začínam. Chcem sa spýtať ako sa osadzuje rojom, prip. Kolko nastavkov treba nechat na zaciatok. Vdaka Jaro Dobrý deň, Je potreba vymeniť matku v japonsk. úli. Vďaka Jaro |
|||
21.05.2017, 01:32 PM
Příspěvek: #456
|
|||
|
|||
Dobrý den,
Potreboval by som poradiť ohladom prikrmovania ake stroone krmidlo mozno pouzit pre osadwnie roja do japončika, prip. kde by som ho mohol zohnať. Vďaka Jaro |
|||
21.05.2017, 09:28 PM
Příspěvek: #457
|
|||
|
|||
Udělej si stejný nástavek jako na waréčko se dnem, několika otvory a můžeš použít flašku. Další alternativa je stropní krmíitko něco jako spojité nádoby. Je to jednoduché.
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
22.05.2017, 03:24 PM
Příspěvek: #458
|
|||
|
|||
Vďaka,
budem skúšať. J. |
|||
22.05.2017, 11:01 PM
Příspěvek: #459
|
|||
|
|||
(17.05.2017 06:20 PM)Martin Smutný napsal(a): Konečně mám chvilku dát na web pár zajímavostí z jarní likvidace mých posledních 3 japonců. Díky, Martine, za prozkoumání této uličky. Pro mě z toho plyne stejné poučení jako mají odborníci na auta - "japonec až nakonec". Optimal, Český ráj 450 m.n.m |
|||
Hlasování: Martin Smutný (+1) | |||
23.05.2017, 09:11 AM
Příspěvek: #460
|
|||
|
|||
Nevím, jak auta, ale taky začínám a zjistil jsem, že je lépe rozběrné dílo na začátek, aby člověk poznal včely, stavbu, uspořádání úlu. Taky mám mednou krávu a on pohled přes okénko, jak to tam funguje, je dobrá věc. Takže japonec ano, ale jako další možnost, pro začátečníka ještě něco k tomu.
|
|||
Hlasování: Rasťa (+1), Miroslav Macek (+1), Martin Smutný (+1), schützmeister (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)