Forum Šance pro včely
Včely bez zásahu - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Včela (/forum-Vcela)
+--- Fórum: Biologie a život včely (/forum-Biologie-a-zivot-vcely)
+--- Téma: Včely bez zásahu (/tema-Vcely-bez-zasahu)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
Všechny stránky

Včely bez zásahu - Milan Urík - 18.12.2012 10:26 AM

Zdravím a chci se zeptat, zdali někdo má zkušenosti se včelstvem, které nechal na pospas osudu - bez ošetření, bez odebírání medu, bez zásahů. Jak se chovalo, jak stavělo, jak se rojilo, jak dlouho přežilo....
Díky
Milan

RE: Včely bez zásahu - Evžen Babík - 22.12.2012 01:13 PM

Zdravím,

včelstvo, dle tvrzení majitele, minimálně 4 roky žijící v duté cihlové zdi o vnějším rozměru 0,5 - 1,5 - 2 m
2 očka na jih, asi 0,5 m nad sebou ve vydrolené maltě ze spár, asi 1 metr nad zemí,
zastíněné vlhké místo (zeď vodárny).

E.B.

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 28.12.2012 10:18 AM

Vím o dutině ve stromu a místu v jedné zdi u stodoly, kde se usazují roje. Nějaký ten rok tam vyletují a potom to přestane. Letos jsem byl pro kmen lípy a byla tam brť s plásty, ale bez včel. Nějaký roj co dlohodobě přežívá víc jak třetí rok, jsem ještě neviděl.

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 28.12.2012 09:54 PM

Zkoušel někdo ze včelařů od vás dělat u té vaší směsky loketní index? Měl jsem od Ing. Cimaly Pradětky, byly tmavší a otužilejší, teplota kolem 6°C a lítaly pro pyl a 97% příslušnost ke Kraňce.

RE: Včely bez zásahu - Milan Bencúr † - 30.12.2012 05:55 AM

(29.12.2012 12:38 PM)Miroslav Jaroš napsal(a):  Prostě vidění přez loketní index je vidění pro lidi ,, jednostranně zaměřené " a pro začátečníky .
Podstata tkví jinde .
Za posledných 150 rokov poľnohospodárstvo radikálne zmenilo pracovné pole pôsobnosti pre včelárstvo, ktoré musí byť mobilné v každej časti včelárskej sezóny a v každom čase rozvoja včelstva, ak chce včelár zabezpečiť rozmanitú ponuku nektáru včelám, ak chce ošetrovať iba zdravé, vitálne včelstvá. Taká situácia si vyžaduje množstvo kombinácií nových spôsobov ošetrovania včelstiev, ktoré boli vynájdené prevažne včelármi s komerčným zameraním. Som presvedčený o tom, že racionálne včelárenie kovovčelárov, ktorí popri svojom hlavnom zamestnaní kalkulujú aj s finančným ziskom od včiel, demolujú poslanie včelárstva, o ktoré klesá záujem medzi hobbistami, pretože sa im nedostáva dostatočnej duchovnej a materiálnej podpory. Našim snažením predsa musí byť spoločenský záujem na tom, aby v každej záhrade bol v tieni jablone postavený minimálne jeden živý včelí úľ.
Objav umelého chovu matiek spred storočia asi od roku 1930 systematicky nahrádza, našim miestnym klimatickým podmienkam prispôsobené, pôvodné plemená Včely tmavej, Včelou kranskou. Objav umelej inseminácie týchto matiek asi spred polstoročia to dotiahol tak ďaleko, že matky nedokážu vo včelstvách prežiť dlhšie ako rok. Nemožno sa čudovať, že medzi včelármi narastá záujem o alternatívne postupy v ošetrovaní včelstiev.

RE: Včely bez zásahu - Crha Karel - 30.12.2012 08:40 PM

(30.12.2012 05:55 AM)MilanBencúr napsal(a):  Našim snažením predsa musí byť spoločenský záujem na tom, aby v každej záhrade bol v tieni jablone postavený minimálne jeden živý včelí úľ.
Tak tuhle myšlenku už dlouho nosím v hlavě. Zatím zasunutou v přihrádce potencionální projekty ŠPV. Čekám na impuls bych se dokopal k načrtnutí základní osnovy takovéhoto projektu. Zatím se na to necítím a věnuji se začátečníkům. Milane nechtěl by ses do toho pustit? Nahodit základní mechanismy a alespoň v hrubé črtě předložit k společné diskuzi? V konečné verzi umístit na webu pod ikonu PRO ŠIROKOU VEŘEJNOST nebo PROJEKTY ŠPV a tam to prezentovat a zároveň to osobně šířit ve svém okolí.

RE: Včely bez zásahu - schützmeister - 31.12.2012 02:03 PM

(29.12.2012 12:38 PM)Miroslav Jaroš napsal(a):  
(28.12.2012 09:54 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Zkoušel někdo ze včelařů od vás dělat u té vaší směsky loketní index? Měl jsem od Ing. Cimaly Pradětky, byly tmavší a otužilejší, teplota kolem 6°C a lítaly pro pyl a 97% příslušnost ke Kraňce.
Ta představa loketního indexu , to je obraz ,,chytrých vzdělaných lidí " , tím pádem ten vytvořený obraz neodpovídá skutečnému stavu věci .
Představivost a zkušenosti našich chovatelů nedovolují chovat to , co na to má , protože by neustáli tu vitalitu .
A při opravdu větší síle vyskočí výrazné rozdíly ve sběracím pudu aj.
Některé donesou 5 a jiné stejně silné vedle - 50 kg .
Prostě se jede v podstatě cestou největšího mrzáka , ten se rojit nebude .
M.

Máme u nás chovatele Nigry / existuje společnost chovatelů černé včely / : poznatky jsou následující, nejlepší je místní selekce, čisté dovezené AMM jsou prý také chcípáci.
Člověk umí sledovat vždy jen pár znaků. Který je důležitější ? V přírodě si to včely vyselektují sami a asi na indexu moc nezáleží. Přizpůsobí se místním poměrům. A ty jsou všude jiné, možná i krajově nepřenosné.
Mé pozorování na včelnici, a v přírodě to nebude jiné, vede k tomu, že nejodolnější varoáze jsou ty, které v zimě pokud možno neplodují. Tak konečně fungují dálněvýchodní rezistentní kmeny i Scutelaty. Rozhodně ne jakékoli F1 dnes nabízené. To je cesta do pekel. Má zkušenost je, že i z kvalitních kupovaných matek se jen jednotky procent přiblíží místní populaci - nemluvím o množství medu, ale odolnosti.
Tyto včely poznám podle toho, že na zimu téměř zmizí, dřív jsem měl tendenci je různě spojovat, aby obsedali nástavek a tak. Byl to ale nesmysl, protože tyto zdravé místní včely v dubnu raketově startují a šlechtění zimní siláci zůstávají daleko vzadu.
V přírodě vidím problém nejen ve varoáze, ale také nedostatku vhodných dutin, myslím, že plno schopných rojů končí, protože nenajdou vhodný životní prostor.
Mimo staré sady nenajdou v našich lesích nic. A ve větvých nejde přečkat zimu.

RE: Včely bez zásahu - Milan Bencúr † - 25.05.2013 08:00 AM

Včelstvo bez zásahu nežije ani vo voľnej prírode. Dovolím si tvrdiť, že predátori oveľa viac zasahujú do života voľne žijúceho včelstva v prírode, ako včelár v úli pri vedení včelstiev počas sezóny na včelnici. Včely sú proste nenahraditeľné a príbehy s nimi v sezóne neopakovateľné. V marci musí včelár urobiť prvé kroky pri vedení včelstiev a vytvoriť východiská pre ich nerušený rast. V apríli začína zábava so včelstvami. V máji zbierate roje a robíte odložence. V júni sa venujete matkám a medobraniu. V júli sa zo včelára stáva dobyvateľ parazitov. V auguste treba včelstvám doplniť zimné zásoby a zabezpečiť kľud pre nerušený vývoj zimných včiel. V septembri a októbri musíte dokončiť ten zvyšok, čo včelár nestihol pri včelách po letnom slnovrate. Cez zimu sa včelár venuje vzdelávaniu, práci v dielni a po zimnom slnovrate prípravám materiálu na novú sezónu.
Z vlastnej skúsenosti môžem skonštatovať, že včelár sa venuje s rovnakou starostlivosťou prezimovanému slabochovi aj tomu najvitálnejšiemu včelstvu na včelnici. Myslím, že s rojením včelstiev mám dosť skúseností a za mojej praxe som odpozoroval len to, čo naši predkovia dávno poznali pri ich včelárení bez zásahu, že častokrát prvoroj, a drobné poroje spravidla vždy, neprežijú zimu, ale druhák je pravidelne tým najviac životaschopným včelstvom.

RE: Včely bez zásahu - renttip - 31.07.2013 06:56 AM

(18.12.2012 10:26 AM)admin napsal(a):  Zdravím a chci se zeptat, zdali někdo má zkušenosti se včelstvem, které nechal na pospas osudu - bez ošetření, bez odebírání medu, bez zásahů. Jak se chovalo, jak stavělo, jak se rojilo, jak dlouho přežilo....
Díky
Milan

rád bych se vrátil k tomuto tematu. Na půdě mám včely, ke kterým se nedostanu( velmi šikovně udělaná střecha), protože bydlím v malém dřevodomku, nicméně tyto včely mám na púdě druhým rokem a jsou tam. Mám ale s nimi následující problém. Kolem poloviny ledna se mi v obytné části domu objevují malé včeličky ( v počtu tak do deseti).Vysvětlí mi někdo jak je to možné? Jinak na této púdě mám i jiná zvířátka a nechci opomenout sršně, ti jsou lepší na hlídání domu než pes. Aktivní jsou v tomto období i po 21.hodině

RE: Včely bez zásahu - Milan Bencúr † - 31.07.2013 08:45 AM

(30.12.2012 08:40 PM)Crha Karel napsal(a):  
(30.12.2012 05:55 AM)MilanBencúr napsal(a):  Našim snažením predsa musí byť spoločenský záujem na tom, aby v každej záhrade bol v tieni jablone postavený minimálne jeden živý včelí úľ.
Tak tuhle myšlenku už dlouho nosím v hlavě. Zatím zasunutou v přihrádce potencionální projekty ŠPV. Čekám na impuls bych se dokopal k načrtnutí základní osnovy takovéhoto projektu. Zatím se na to necítím a věnuji se začátečníkům. Milane nechtěl by ses do toho pustit? Nahodit základní mechanismy a alespoň v hrubé črtě předložit k společné diskuzi? V konečné verzi umístit na webu pod ikonu PRO ŠIROKOU VEŘEJNOST nebo PROJEKTY ŠPV a tam to prezentovat a zároveň to osobně šířit ve svém okolí.

Ospravedlňujem sa, že som na Karolovu myšlienku nereagoval, ale zabudol som na to. S odstupom času si myslím, že účastníci nášho hnutia ŠPV, Vašek Smolík a Debora, majú oveľa väčšie predpoklady ako ja, taký vynikajúci projekt rozchodiť medzi občianskou verejnosťou.

RE: Včely bez zásahu - Martin Nezbeda - 31.07.2013 09:37 AM

V sousední vesnici je statek se včelínem o který se cca 20 let nikdo nestará. Jedno včelstvo tam přežívalo celou dobu bez zásahu člověka, bez "léčení", bez krmení... Když jsem se to dozvěděl, chtěl jsem s kamarádem letos na jaře zkusit nalarvovat jednu sérii z tohoho včelstva. Bohužel loňský velmi suchý rok a letošní zima se asi podpsaly na tom, že se jara nedočkaly.

RE: Včely bez zásahu - Debora - 31.07.2013 02:59 PM

(30.12.2012 08:40 PM)Crha Karel napsal(a):  

(31.07.2013 08:45 AM)MilanBencúr napsal(a):  ...myslím, že účastníci nášho hnutia ŠPV, Vašek Smolík a Debora, majú oveľa väčšie predpoklady ako ja taký vynikajúci projekt rozchodiť medzi občianskou verejnosťou.

Tahle myslenka je skvostná, ale myslím si, ze je to regionální práce, která se dá nejlépe realizovat, úcastí mnoha clenů SPV. Je to práce, která není nárocná, ale vyzaduje sporadicky reagovat na dotazy zájemcú o vcelstva, prípadne poskytnout pomocnou ruku. Zájem o "alternativní" vcelarení stále stoupá, rocne se mi hlásí desítky zájemcú o vcelarení v "alternative", a mnohdy jim nejde o více, nez dát vcelstvu sanci v prírode prezít.

Projekt, který zde Karel a Milan navrhnul, je nádherná práce pro kázdého clena SPV, který na to má cas a troufá si do toho.

Za tím úcelem navrhuji vytvorit stránku projektů, kde kazdý z nás můze nabýdnout roje, pomocnou ruku, nebo funkci kmotra ve svém okolí.

Navrhuji vypracovat malou alternativní metodiku, podporit krásu vcelarení bez mezisten, smysl vcelarení na medu, pridat pár informací o vcestvu a o smyslu nasich ideálů.

Ráda bych uvítala i seznam clenů, kterí jsou ochotny chytat roje, které pak můzeme v rámci projektu nabýzet potenciálním zájemcům o vcelarení v alternative. Zacátek chovu vcelstev pomocí rojů je okouzlující a casto svarí nerozlucne leckterou lidskou dusí s vcelstvem.

Vypracovanou stránku múzeme umístit na webovce, aby kazdý potenciální zájemce o chov vcel, mel moznost najít kmotra ve svém okolí.

Pri tom máme dobrou moznost, jak píse Leos, seznamovat veskeré publikum s novými vecmi a myslenkou naseho spolku.

Můžeme, protože chceme.

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 31.07.2013 10:05 PM

Myšlenka pěkná, i když částečně neuskutečnitelná, občas jsem řešil spory mezi včelaři a sousedy nevčelaři, pořídit si bazén vedle včelaře to je výborné napajedlo atd. a v ČR s chytáním rojů je problém, že to nejde dělat oficiálně. kdyby to bylo možné, mám dost známých u hasičů a to by si stačilo jen pro ně jezdit. tak končí ve vysavači na listí.
Dát na web seznam těch co jsou ochotni jít s "kůží na trh" podpořím vlastní účastí.

RE: Včely bez zásahu - Debora - 01.08.2013 02:03 AM

V Nemcku je to trochu jinak, hasici fungujou jen jako centrála hlásených rojú a pak obvolávají vcelare, aby roj chytily. A kdyz se o roj vcelar nepostará, je to na vcelstvu, najít si v mestské dzungli prístresek. Vetsinou lezou do podkroví, nebo do rúzných ventilací. No co mám ríkat. Letos me pozárníci poslali po páté hodine vecerní do komercní banky, ze tam mají vcely. Jelikoz uz bylo zavreno, bylo domluveno, ze prijede mobilní bezpocnost a otevre nám banku, venku 35°C, dusno, vzduch se dal krájet, na chodníku louze potu a mobilka nikde. Po dvou hodinách jsme se na to vykaslali a jeli domú. V jednu hodinu raní zvoní telefon, jeste nemám ani sluchátko u uchu a uz me nekdo péruje, kde ze jsme, a ze vcelstvo musí do rána zmizet. Hallo? Na banku kaslu, holomci, projebaly nám veskeré úspory na Islandu. Ale vcelstva nám bylo líto. Pres púl mesta, cekat na mobilní bezpecnost, po hodine dorazila. Ale co ted, s kourem tam nesmís, abys neaktivoval pozární alarm, a ted se plaz do roury 40x40cm. Musel se na to vysavac.
Zajímavé je jen, ze se tu vcelarské svazy na chytání rojú vykaslou, ty radeji seberou 80 Euro za skolení "ukázkové vcelarení pro kazdého", pak prodají kandidátovy za 140 Euro nazloutlé vcelstvo z výzkumné stanice vcelarské v Kirchheinu, to probanti dorazí, pak seberou od institutu jeste provisi, od mesta dotace a poslou domú kandidáty, kterí odpírají clenství ve svazu. O lécení vcel nemají ani šimel.

Doufám, ze jsem nikomu nezkazila chut chytat roje. Nekdy je to mrzutý, obcas nemilý, ale nakonec je to jen okouzlující.

Hledat kontakt k hasicúm je dobrý nápad, nevím jak to v Cesku chodí, legislativu, to musíme vyresit. Nejde to coby umelé roje?

RE: Včely bez zásahu - winepunk - 01.08.2013 12:38 PM

Dneska jsem z lesa přivezl tohohle krasavce. Dám ho trochu dokupy a na jaře osadím rojem. Pak se uvidí, co je to včelstvo bez zásahu. Myslím, že pokud to v něčem má smysl zkoušet, tak je klát jedno z nejlepších řešení. Hrozně se těším.

[Obrázky: IMG_7754.jpg]

[Obrázky: IMG_7755.jpg]

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 01.08.2013 08:46 PM

(01.08.2013 02:03 AM)Debora napsal(a):  Hledat kontakt k hasicúm je dobrý nápad, nevím jak to v Cesku chodí, legislativu, to musíme vyresit. Nejde to coby umelé roje?

V ČR roje neznámého původu povinně utratit. Takže jen včelstva, oddělky, roje, smetence ze stanovišť chovatelů v rámci katastru obce/města není nutné zdravotní vyšetření ani povolení veterináře. Na převoz v rámci kraje je nutné nechat stanoviště vyšetřit na varroázu a mor a písemný souhlas veterináře s převozem není nutný, ale zavolat veterináři, že něco odvážím je slušnost, navíc se od něj dozvím jestli se v okolí neřeší nějaké případné ohnisko a v tom případě by převoz slovně nedoporučil, ale nemůže zakázat. To už bude na svědomí každého. Tohle vše je v případě převozu.
Pokud, ale by se někdo chtěl věnovat prodeji, tak je nutné vyšetřit mor, varroázu, akarapidózu, nosematózu a zaregistrovat si chov u ČSV a na to je nutné mít min. 20 včelstev. A převoz po celé ČR bez omezení.
Snad takhle ve zkratce to stačí.

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 13.01.2014 11:02 AM

Konečně mráz -5C, jak na zavolanou, byl höchste Zeit, jak říkáme my Češi. LD

RE: Včely bez zásahu - terez.c - 14.03.2014 09:13 PM

Zdravím všechny úžasné včelaře, jsem nováček tady na stránkách (i když pročítám už dlouho) a svoje včely budu mít až letos, takže mám na vás dotaz. Dneska na procházce v lese jsem na místě, kde se překládá dřevo uviděla v jedné pokácené kládě, která byla dutá včely, měli tam i plásty, lítaly kolem a dovnitř, moc jsem je nezkoumala, ale je mi celkem líto je nechat svému osudu. Zajímalo by mě, jestli se dají nějak zachránit (přendat do úlu) nebo tak něco.
Díky Tereza

RE: Včely bez zásahu - Rasťo 71 - 14.03.2014 10:22 PM

(14.03.2014 09:13 PM)terez.c napsal(a):  Zdravím všechny úžasné včelaře, jsem nováček tady na stránkách (i když pročítám už dlouho) a svoje včely budu mít až letos, takže mám na vás dotaz. Dneska na procházce v lese jsem na místě, kde se překládá dřevo uviděla v jedné pokácené kládě, která byla dutá včely, měli tam i plásty, lítaly kolem a dovnitř, moc jsem je nezkoumala, ale je mi celkem líto je nechat svému osudu. Zajímalo by mě, jestli se dají nějak zachránit (přendat do úlu) nebo tak něco.
Díky Tereza
Ahoj, dajú a veľmi ľahko , stačí si zaobstarať úľ, teda nádstavky z rámikmi , rámiky bez výpletu, veľkosť rámika - výška , približne ako šírka dutiny resp výška plástov ,potom sa nožom vyreže plást a vloží sa do rámika a následne sa na rámik z vložením plástom natiahnu 2 gumičky a rámik s takýmto dielom sa uloží do nádstavku, dielo by sa malo ukladať podobne ako si ho budujú včielky v úli, teda plodové rámky do stredu a na kraj zo zásobami, za niekoľko dní, podľa znášky si včielky pripevnia plásty o rámik a gumičky sa dajú dole .
Myslím že na včel. fóre bolo o tom aj video , ak ho nájdem dám to sem.

RE: Včely bez zásahu - tondabh - 15.03.2014 12:21 AM

(14.03.2014 09:13 PM)terez.c napsal(a):  Zdravím všechny úžasné včelaře, jsem nováček tady na stránkách (i když pročítám už dlouho) a svoje včely budu mít až letos, takže mám na vás dotaz. Dneska na procházce v lese jsem na místě, kde se překládá dřevo uviděla v jedné pokácené kládě, která byla dutá včely, měli tam i plásty, lítaly kolem a dovnitř, moc jsem je nezkoumala, ale je mi celkem líto je nechat svému osudu. Zajímalo by mě, jestli se dají nějak zachránit (přendat do úlu) nebo tak něco.
Díky Tereza

Haribol Terezko, nevím bez bližšího popisu, jakého průměru je kláda a dutina, ale napadá mne trochu jiné řešení než popsal Rosťa, a to nařezat pilou rovnou nižší kláty jako nástavky a ty umístit na zamýšlené místo včelaření, ale chce to zhodnotit, zda použít tento systém či systém popsaný Rosťou.

Pokud budeš mít zájem se naučit praktickým věcem kolem přírodního včelaření, tak bych doporučoval navštíviti kurz který dnes nabízí Evžen Babík, nebo slet který se bude konat 23-25.05.2014 na farmě ve Vilémově, zvaž podle místa bydliště, kam budeš mít blíž, a nebo na to jdi úplně od lesa a navštiv obojí určitě Ti to bude velkým přínosem, měj se krásně včeličkově, Tonda.

RE: Včely bez zásahu - terez.c - 15.03.2014 01:26 AM

Ahoj Tondo, taky mě napadlo uříznout kus kmenu, ale zdál se mi dost poničený, na plásty bylo v celé délce dost vidět. Kmen má v průměru tak 40 cm. Zítra to půjdu omrknout bez dětí a líp oblečená Big Grin . Navíc nemám doma ještě žádný úl, takže jestli si včelky adoptuju, tak bude muset něco vyrobit manžel, s tím co máme doma, to budem muset být hodně jednoduchý úl Tongue . Kurz Evžena Babíka zní lákavě, ale mám to z ruky (žiju na Sušicku) a k tomu mám kojící se batole, slet u tebe na farmě je pro mně reálnější, třeba jen na jeden den, máme babičku v Chebu, tak bych mohla odložit děti a přijetBig Grin .

RE: Včely bez zásahu - Debora - 15.03.2014 04:02 AM

Ahoj Terezo,
i když zbušíš dohromady úl, budeš muset plásty nějak upevnit. Než si pořídíš úl, bylo by nejideálnější přemístit celé včelstvo v jejich dosavadním přirozeném příbytku. Pokud to stav kmenu a Tvé možnosti dovolují, doporučovala bych naložit kmen a odvézt si ho domů. Není-li kmen zcela roztříštěný, dají se trhliny a otvory provizorně zakrýt kůrou a zakytovat kravským trusem. Získáš čas na promyšlení, jak dále.
Pokud budeš chtít mit včelstvo v klasickém úlu, tak Ti nezbyde nic jiného, než si opatřit úl, vyřezat plásty z kmene a připevnit je do rámečků ve stejném pořadí, jak byly umístěny v kmenu, podle Rast'ova návrhu. První pravidlo, včelstva se přemistují až na večer, když jsou všechny včeličky doma Wink.

P.S. Je-li možnost, udělej pár fotek.

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 15.03.2014 11:21 AM

Fotky by byly dobré, protože první věc bude, jestli je možné se k plástům dostat.
Upevňování do rámků bych neřešil. Použil bych roják a připravil bych si k tomu 1cm laťky. Dílo bych vyřezal, aby se vešlo do rojáčku a laťkami bych jednotlivé plásty proložil. Začal bych od stěny rojáčku laťkami, plást, laťky.......Rojáček bych nechal na místě zavěšený provázkem v místě kudy vletovaly do dutiny. A tak za dva dny kdy už budou včely orientovány na roják bych brzy ráno, kdy budou všechny uvnitř zavřel česno rojáčku a odnesl včelky domů.
Doma je možné vyřezané dílo poskládat úplně stejně do nástavku s plným dnem tak jak bylo v rojáku a rozšiřovat přidáváním nástavků nahoru a to už bude volba včelaře jestli přidá nástavek s rámky, laťkami nebo na kříž.

RE: Včely bez zásahu - Crha Karel - 15.03.2014 12:33 PM

(15.03.2014 04:02 AM)Debora napsal(a):  ..Pokud to stav kmenu a Tvé možnosti dovolují, doporučovala bych naložit kmen a odvézt si ho domů. Není-li kmen zcela roztříštěný, dají se trhliny a otvory provizorně zakrýt kůrou a zakytovat kravským trusem. Získáš čas na promyšlení, jak dále. ..
To se mi zdá neideálnější. Získáš vysoké plodiště a na něj nasazovat postupně nízké nástavky, rozměrově přizpůsobené kmenu a blížící se rozměrům japonce či warré na kterém je možno pak dále hospodařit. Není nutno přendavat dílo mechanicky, přes zimu se kmen uprázdní, možno jej na jaře odstranit, anebo s ním stejně nadále pokračovat.

RE: Včely bez zásahu - Debora - 15.03.2014 12:58 PM

(15.03.2014 12:33 PM)Crha Karel napsal(a):  vysoké plodiště a na něj nasazovat postupně nízké nástavky, rozměrově přizpůsobené kmenu a blížící se rozměrům japonce či warré na kterém je možno pak dále hospodařit. Není nutno přendavat dílo mechanicky, přes zimu se kmen uprázdní, možno jej na jaře odstranit, anebo s ním stejně nadále pokračovat.

Co píše Karel je úplná klasika alternativního včelaření. Necháš to na včelách. Wink

RE: Včely bez zásahu - terez.c - 15.03.2014 04:11 PM

Tak jsem se byla znovu podívat v lese a pořádně dutinu prozkoumala, plásty byly úplně utrhané, sesypané a včely nikde, takže včera nejspíš, když bylo teplo, jen vybíraly zbytek zásob. Škoda Big Grin . Díky všem za rady Heart , určitě se budou do budoucna hodit.

RE: Včely bez zásahu - schützmeister - 16.03.2014 01:14 PM

(15.03.2014 01:26 AM)terez.c napsal(a):  Kurz Evžena Babíka zní lákavě, ale mám to z ruky (žiju na Sušicku) a k tomu mám kojící se batole, slet u tebe na farmě je pro mně reálnější, třeba jen na jeden den, máme babičku v Chebu, tak bych mohla odložit děti a přijetBig Grin .
Nabízím možnost exkurze na Sušicku - Hrádek, Kadešice.

RE: Včely bez zásahu - terez.c - 16.03.2014 02:38 PM

(16.03.2014 01:14 PM)schützmeister napsal(a):  
(15.03.2014 01:26 AM)terez.c napsal(a):  Kurz Evžena Babíka zní lákavě, ale mám to z ruky (žiju na Sušicku) a k tomu mám kojící se batole, slet u tebe na farmě je pro mně reálnější, třeba jen na jeden den, máme babičku v Chebu, tak bych mohla odložit děti a přijetBig Grin .
Nabízím možnost exkurze na Sušicku - Hrádek, Kadešice.

Díky za nabídku, moc ráda se přijedu podívat.

RE: Včely bez zásahu - Miroslav Macek - 04.05.2014 10:32 PM

Dostal som info že 1 km od nás v nádhernom starom jaseni sú včely a vraj už asi štyri roky (skúsia mi to zistiť presnejšie). Škoda že som sa to dozvedel až teraz. Po ceste okolo toho okolo toho jaseňa sem tam chodím , je vzdialený asi 10 metrov od cesty, ale nikdy som si včely nevšimol. Asi 200 metrov od neho sa nachádza včelár , takže to je asi ich pôvod. Ak sú tam už 4 roky tak to je bez liečenia celkom pekný výkon. Teraz ich už budem podľa možností môcť sledovať. Dalo by sa nejako zistiť či je to stále jedno a to isté včelstvo , alebo sa ich tam za tie 4 roky vystriedalo viac?

RE: Včely bez zásahu - Debora - 04.05.2014 11:16 PM

Míro, kam na ty kuriozity chodíš? Herrlich! Kdyby tam bylo už tolik let, tak se určitě pravidelně rojilo. Ty okrajní plásty vypadají dost nové.

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 05.05.2014 08:38 AM

(04.05.2014 10:32 PM)Macek napsal(a):  Dostal som info že 1 km od nás v nádhernom starom jaseni sú včely a vraj už asi štyri roky (skúsia mi to zistiť presnejšie). Škoda že som sa to dozvedel až teraz. Po ceste okolo toho okolo toho jaseňa sem tam chodím , je vzdialený asi 10 metrov od cesty, ale nikdy som si včely nevšimol. Asi 200 metrov od neho sa nachádza včelár , takže to je asi ich pôvod. Ak sú tam už 4 roky tak to je bez liečenia celkom pekný výkon. Teraz ich už budem podľa možností môcť sledovať. Dalo by sa nejako zistiť či je to stále jedno a to isté včelstvo , alebo sa ich tam za tie 4 roky vystriedalo viac?

Míro to zjistíš asi těžko. Kdyby se ti podařilo získat ty nejtmavější plásty, daly by se spočítat košilky ale ani to by nebylo důazem, že jsou z téhož roje i když je pravděpodobné, že po uhynulém roji dílo zničí škůdci. 4 roky bez léčení je hezké, ale nikoliv neobvyklé. Já odchovávám matky od včelstev, která přežijí 3 roky běžně (pokud 4 tak 4, měl jsem i pětileté) ,někdy i jen 2 roky (podle původu a pod.). Ona včelstva v přírodě mají o dost jinou strategii přežití než v našich úlech. Tam jim to včelaři znemožňují a neustále jim jejich strategii ničí svými neuváženými zásahy, které jsou v rozporu s biologií včelstva. Velkou roli v přežití, krom genů, hraje architektura díla a zcela odlišný plodový rytmus včelsva v přírodě, jiná výživa, rozmístění a přírodní selekce. Včelstvo v přírodě má možnost výběru (a tedy i omylu), v našich úlech jim ji nedáváme. Proto ŠPV vznikla, oprostit se od technokratického způsobu včelaření, které je u vás i u nás na vzestupu, protože se "vzdělávání" dotuje. Jsme jediní, bohužel, kteří nekáží vodu a nepijí víno. Nečekej ale, že se vše dozvíš tady na webu. Pro informace a zkušenosti si musíš dojít, třeba do Vilémova. LD

RE: Včely bez zásahu - tondabh - 05.05.2014 02:06 PM

No spíš bych řekl, že si na těch krajních plástech přez zimu pochutnali myšky a ptáčci, tak proto jsou nyní nové?

RE: Včely bez zásahu - Miroslav Macek - 05.05.2014 10:39 PM

Ďakujem za podnety.

Leoši , rád by som do Vilémova išiel ale niečo si musím aj odpustiť . Obetujem tomuto koníčku veľa času a som rád že mi to rodina toleruje a je toho takou tichou súčasťou.

Čo sa týka toho diela. Je v strome celkom pekne ukryté niekde v hĺbke a škodcovia to naozaj zničia asi len v blízkosti „letáča“ . Skúsim odsledovať .
Svet ale nie je ružový a dúfam že mi pozorovanie neprekazia iní škodcovia. Dostalo sa mi do uší že majitelia pozemku (predpokladám nejaký noví) uvažujú jaseň spíliť a vraj na to majú povolenie z obce. Dnes som to zisťoval a chvalabohu to nie je pravda , o žiadne povolenie na obci zatiaľ nikto nežiadal. Ak by sa to stalo , urobím čo sa dá aby sme tomu zabránili. Musím trochu poštudovať legislatívu v tomto smere. Najhoršie na tom je že zákony sú u nás také , že najlepšie je to odpíliť bez toho aby sa vôbec nejaké povolenie riešilo a ak sa náhodou v tom niekto začne vŕtať tak je potom možno udelená nejaká symbolická pokuta (ak vôbec, pretože nejde o chránený strom) ktorá počítam že ani neprevyšuje cenu palivového dreva zo stromu. Tak držte palce.

RE: Včely bez zásahu - schützmeister - 06.05.2014 01:01 PM

(05.05.2014 10:39 PM)Macek napsal(a):  Musím trochu poštudovať legislatívu v tomto smere. Najhoršie na tom je že zákony sú u nás také , že najlepšie je to odpíliť bez toho aby sa vôbec nejaké povolenie riešilo a ak sa náhodou v tom niekto začne vŕtať tak je potom možno udelená nejaká symbolická pokuta (ak vôbec, pretože nejde o chránený strom) ktorá počítam že ani neprevyšuje cenu palivového dreva zo stromu. Tak držte palce.
V čechách je mimo obec povolení třeba jen v případě stromu o průměru min. 80cm - to ten jasan bude, ale jinak na svém pozemku je možné podříznout co se dá. Tvůj strom má nevýhodu, že není zdravý, takže když to někdo bude chtít uříznout, povolení dostane. Nejlepší je osobní řešení.

RE: Včely bez zásahu - Ladislav Kohout - 06.05.2014 02:47 PM

Obvodu.

RE: Včely bez zásahu - Miroslav Macek - 12.10.2014 10:44 PM

Včelstvo 28.8.2014 ešte fungovalo ale dnes už je po ňom. Po tohotoročnej sezóne sa to dalo očakávať. Škoda...
Ale jaseň stále stojí , aspoň niečo pozitívneSmile.

RE: Včely bez zásahu - Jiří Marx - 17.10.2014 01:53 PM

Zdalipak tušíte, jak vznikne takové obrovské množství měli ????

RE: Včely bez zásahu - Miroslav Macek - 17.10.2014 10:49 PM

Idea hrali sa tam deti s hlinou ako v pieskovisku?

RE: Včely bez zásahu - liptaka - 17.10.2014 11:46 PM

nenasťahovali sa tam náhodou mravčekovia Smile

RE: Včely bez zásahu - terez.c - 18.10.2014 01:47 AM

To vypadá jako kravinec...že by příprava na košnici Big GrinBig GrinBig Grin

RE: Včely bez zásahu - Milan Bencúr † - 18.10.2014 08:12 AM

Ja som už mravenisko v takom rozsahu v úli videl. Boli to v záhrade zabudnuté úle, ležan aj nadstavkový, ktorých jednu polovicu za priehradkou obývali mravce a druhú polovicu zas včely. Zjavne im takéto spolužitie vyhovovalo.
Máme v Európe roztočov varroa kórejského aj japonského, americkú aj európsku hnilobu včelieho plodu, plytké aj hlboké nadstavky, nozému apis aj cerana, medzistienky z plastu aj prirodzené dielo, syntetické aj zootechnické preventívne ošetrovanie včelstiev, chémiou ošetrované plodiny a emisiami znečistenú prírodu okolo nás, víjačku voštinovú aj malého úľového chrobáka a so všetkými týmito pliagami, a mnohými ďalšími, si musia včely každú sezónu poradiť. Našim včelám rabujeme medníky a kŕmime ich neprirodzenou stravou, zaťažujeme ich veľkým množstvom zásahov a ony tú nami vymyslenú záťaž bez problémov zvládajú. Včelstvo, to je naozaj superorganizmus.
Mladí včelári chcú hneď 100%-né rady a predpokladajú, že budú mať rýchle výsledky. Zdá sa im neefektívne pracovať krok za krokom, odvčeláriť si úspech. Myslia, že je ľahšie udržať straty v šachu pomocou metódy, ktorá susedovi funguje, ako spolupracovať so svojimi včelami v malých krokoch pri dosahovaní úspechov na svojej včelnici. Každý včelár si musí uvedomiť, že kolegovia včelári vymysleli mnoho rôznych konštrukcií úľov a všetky predpokladajú trvalé zasahovanie človeka do včelieho superorganizmu.
Včely bez zásahu? To je oko v tom porekadle, v ktorom sa hovorí, že bez práce nie sú koláče.

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 18.10.2014 08:19 AM

(17.10.2014 01:53 PM)jirka.marx napsal(a):  Zdalipak tušíte, jak vznikne takové obrovské množství měli ????

Dříve se do úlů používala jako izolace piliny, které s léty ztrouchniví, tak je možné, že se včely dostaly k tomuto materiálu a začaly uklízet?

RE: Včely bez zásahu - Ladislav Kohout - 18.10.2014 08:44 AM

(17.10.2014 01:53 PM)jirka.marx napsal(a):  Zdalipak tušíte, jak vznikne takové obrovské množství měli ????

Rozmělněním obrovského množství něčeho.

RE: Včely bez zásahu - Debora - 18.10.2014 01:04 PM

na to muselo hodně generací vynášet starý pyl

RE: Včely bez zásahu - Jiří Marx - 18.10.2014 04:51 PM

ne ne přátelé podle mne je to vykousané staré dílo, objevil jsem včely, které jsou již asi 10 let bez zásahů včelaře, bez fumigace, bez vytáčení, žijí v úlech a každý rok jsou tam tak troje, čtvery, na jaře mají tak 3 roje a zase dál žijí v těch svých úlech úlů je tam víc ale obydlené jsou poslední tři roky ty samé

posílám snímek co dokážou vykousat za tři dny..

tady to je...dnešní snímek tak za 3 dny

RE: Včely bez zásahu - Tomáš Palata - 18.10.2014 06:35 PM

Něco podobného jsem vložil tady. Když jsem tu měl sklepával, všiml jsem si několika pavučinek od zavíječe obalených mělí (vypadalo to jako obalené žížaly). Takže je to buď od zavíječe - nevím ale, jestli je tak rychlý v destrukci, nebo včely zjistily vetřelce, který jim ohrožuje potřebné plásty a v rámci sebeobrany ho vykousáním zrušily.

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 18.10.2014 07:36 PM

Včely také vykousáním starého díla přirozeně obnovují dílo. Je to taková jejich vlastní očista.

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 18.10.2014 09:32 PM

Tak snes jsem šel na náš hřbitov. Byl už zavřený,ale u brány mně prostě něco jako by šlehlo po duši. Koukám a ona mi porohlíží břicho včela. Chvíli obletovala jako mladuška když se orientuje na česně. No už mi bylo jasno. Stará lípa, ale včely jsem nikde neviděl, jen cítil. Po chvíli jsem ve výšce cca 6-7 m nad zemí viděl na místě zlomené větve menší otvor a chomáč včel, které létaly kamsi . Tak snad vydrží. LD

RE: Včely bez zásahu - petr.strejcek - 18.10.2014 10:29 PM

Já jsem letos od května v lese sledoval včely v borovici. Česno bylo po vylomené větvi, ve výšce kolem 10 m. Kvůli letošnímu hladu jsem se obával, jak přežijí zimu. Bohužel, asi tak koncem září už z borovice nic nevylétávalo. Škoda.Sad. Těšil jsem se, jak budou na jaře vypadat...........tak teď jenom čekat, jestli si nějaký roj na jaře zase oblíbí stejnou dutinu, aby bylo co sledovatSmile. Petr

RE: Včely bez zásahu - Aleš Molčík - 19.10.2014 03:32 PM

Letos jsem přišel o jeden menší roj co neubránil v červenci česno a tohle dílo zůstalo. Nemají to sice dostavené, ale je vidět, že bez předlohy by postavily na šířku langa přirozeně 11 plástů. Tak nějak mám "vedená" i ta včelstva co je chci nechat na volno.

RE: Včely bez zásahu - Crha Karel - 19.10.2014 08:10 PM

(19.10.2014 03:32 PM)Aleš Molčík napsal(a):  ... postavily na šířku langa přirozeně 11 plástů. ...
... tak nějak přirozeně dávají najevo, že by jim nevadilo zkrátit langa na výsledný vnitřní rozměr 375x375 Wink

RE: Včely bez zásahu - Milan Bencúr † - 20.10.2014 05:31 AM

Načo skracovať langa, keď máme, približne takých veľkých rozmerov so štvorcovým pôdorysom, adamca aj JU.

RE: Včely bez zásahu - Debora - 20.10.2014 11:47 PM

Ve Frankfurtu chtěli začátkem března porazit strom, ale ve stromě bydlelo včelstvo. Kamarád Thorsten včelstvo 9.3.2014 dokumentoval. Bylo vidět, že včelstvo zimu přežilo a bylo na proletu. Smile

[Obrázky: Roj_09_03_2014_00.jpg][Obrázky: Roj_09_03_2014_01.jpg][Obrázky: Roj_09_03_2014_02.jpg]
Foto: Thorsten Herget

Dnes jsem včelstvo kontrolovala, včelí hnízdo je však opuštěné. Sad

[Obrázky: Roj_20_10_2014_02.jpg][Obrázky: Roj_20_10_2014_04.jpg][Obrázky: Roj_20_10_2014_05.jpg]
Foto: mellifera frankfurt

RE: Včely bez zásahu - Debora - 28.10.2014 10:38 PM

1'30"

přesídlování včelstev

RE: Včely bez zásahu - Debora - 11.08.2015 12:40 PM

(11.08.2015 10:04 AM)jirka.marx napsal(a):  [Obrázky: vcelstvo_vprirode_01.jpg][Obrázky: vcelstvo_vprirode_02.jpg]

Leoš u volně žijícího včelstva

ten strom vyvrátila vichřice?

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 11.08.2015 01:25 PM

Ten strom "vyvrátili" dělníci, kteří káceli topoly kolem transformátoru. Ta větev se roztrhla. Vzali čáru a zavolali mě, že nebudu nic dělat dokud se včely neuklidní nebo nezmizí. Tak jsem je uklidnil. Heart Holky vědí dobře, oč se nyní hraje. Kamarád je vybavil skafandry a až se dostanou k tomu stromu, naložíme klát na radlici a odvezeme do bezpečí nebo je ze strachu zabetonují. Opět zajímavá architektura, vlastně pro přeživší včelstva typická posloupnost. Mám slíben´přístroj, který lékaři strkají do žil, srdce a tak a budeme zkoumat dále celou dutinu zblízka a osazenou včelami. Uvidíme, jestli nebyla poškozena matka, zatím to nevypadá. LD

RE: Včely bez zásahu - Miroslav Matucha - 21.08.2016 10:53 PM

Otec našel na Plzeňsku v lese včelstvo v kořenech stromu. Docela vlhké a stinné místo. M.M

[Obrázky: DSCN3958.jpg]

[Obrázky: DSCN3936.jpg]

[Obrázky: DSCN3938.jpg]

[Obrázky: DSCN3941.jpg]

RE: Včely bez zásahu - Víťa - 22.08.2016 09:21 AM

Nymsa by měl radost Big Grin!

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 22.08.2016 10:01 AM

Pěkné, není tam jen vstup do dutiny?? ld

RE: Včely bez zásahu - Miroslav Matucha - 23.08.2016 12:10 AM

Uvidíme za rok. Když tam ještě budou, tak bych tam strčil nějakou kameru, nebo udělal malý zářez motorovkou. M.M.

RE: Včely bez zásahu - schützmeister - 23.08.2016 12:31 PM

(23.08.2016 12:10 AM)MirekMatucha napsal(a):  , nebo udělal malý zářez motorovkou. M.M.
To nafilmuj. Jestli se jim to bude líbit, jako sekačka na trávu, bude to prima video. Big GrinBig Grin

RE: Včely bez zásahu - Miroslav Matucha - 23.08.2016 09:59 PM

Videa o brtnících či domorodcích z Afriky dodají know how. To jsou výškové akce. Tyto pozemní by měly být bezpečnější. Ale třeba nepřežijí zimu a žádné video nebude.
Nebo když zimu přežijí, jestli by nechtělo raději nastražit lapače rojů a zkusit z nich odchytit třeba roj. Možná by to bylo lepší, než se v nich vrtat. M.M.

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 02.09.2016 10:43 PM

Vzhledem k tomu že mám přetlak matek a o víkendu budu umisťovat další matečníky linie VT147 do oddělků budou letos v září u mně zcela výjimečně k dispozici nějaké matky.
Jedná se o letošní i jednoleté matky, které pocházejí po matkách, jejichž máma ani bába nebyly nikdy zatěžovány chemií nebo jinými stresujícími zásahy (tj. nepřetržitě 6 let). Měly by tam být matky které jsou vedeny dle zásad brtníků, tj 1x za rok (odběr medu) a zřejmě také po matce, která byla po 3 letém zkoušení v zahraničí zařazena do tamního programu na vyšší odolnost V.d. a splnila i ostatní kritéria hodnocení. Vše bude záležet na tom, kolik oddělků se rozhodnu zimovat. Nemusí to tedy být jen záležitost tohoto víkendu.
Kritéria pro zařazení do pořadníku na dodání: Člen chov. okrsku VSMBO, člen VSMBO, člen ŠPV, schopnost přidat, samozřejmě rychlost. Pochopitelně nemohu garantovat zařazení do pořadníku, počet je omezen. Dělám to jen proto, že mi někteří z vás vyčítají, že si hraji již jen na svém písečku. Kontakt: leosdvorsky@tiscali.cz, jinak ne. Je to ale zřejmě jen záležitost letošního roku. Odběr pouze osobně.
ld

RE: Včely bez zásahu - Víťa - 03.09.2016 11:36 AM

Na to si zatím netroufám, nejspíš bych potenciál té matky nedokázal plně využít. Ale ti kdo je od Leoše získáte - doufám, že nebudete lakomí a necháte nás příští rok aspoň nalarvit Big Grin!

RE: Včely bez zásahu - Rasťa - 21.06.2017 04:37 PM

V neděli jsme si s manželkou vyšli na procházku z Šumperka na Městské skály. Na okraji města jsem se vzpomínkami vrátil do středoškolských let, kdy jsem pár dnů pobýval nedaleko tamního sanatoria. Bylo to přesně v době, kdy docházelo k jeho privatizaci. Od té doby jsem zde byl poprvé a co jsem uviděl? Ruiny.. Příběh tohoto komplexu je smutný, resp. jeho konec. Nyní hlavní budově vdechují život včely, které se usadily v jejích zdech. Ale nebudou tam žít dlouho, objekt je před demolicí.

Šťastnější jsem byl včera, když jsem v lese nedaleko Libiny objevil trubčí shromaždiště a na vlastní oči viděl houf trubců pádících za matkou na proletu. To místo mě zaujalo po sluchu, zprvu jsem se mylně domníval, že z nějakého stromu včely houfně sbírají medovici. Zkusím tam ještě několikrát zajít, snad bude čas. Ale to je do jiného tématu..

RE: Včely bez zásahu - Roman Smejkal - 07.09.2017 04:28 PM

Pane Dvorský, na VF ve vaší odpovědi uvádíte, že jste provedl, pokus s nešlechtěnými roji s zajímavými výsledky. kde u 70% to jde bez chemie.
Můžete zde napsat nějaké zjištění vyplynuté z tohoto pokusu ??
Děkuji Smile RS.

RE: Včely bez zásahu - lyn_x - 07.09.2017 05:02 PM

LD: netroufnu si projevit zájem, tu manipulaci s matkami nemám vůbec v ruce, i když letos se mi povedlo udělat první krůčky Smile nicméně mám dotaz: přidáváte matky běžně v tuto dobu? kdy byla založena serie? a do jak silného oddělku (do nového, nebo výměna matky?) Děkuji. Smile

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 07.09.2017 07:10 PM

(07.09.2017 04:28 PM)Roman Smejkal napsal(a):  Pane Dvorský, na VF ve vaší odpovědi uvádíte, že jste provedl, pokus s nešlechtěnými roji s zajímavými výsledky. kde u 70% to jde bez chemie.
Můžete zde napsat nějaké zjištění vyplynuté z tohoto pokusu ??
Děkuji Smile RS.

Romane, co dodávat? To, že to i zde jde bez chemie ze 70% je velmi pozitivní zpráva. Samozřejmě musel jsem používat biotechnické postupy, každý rok trochu jinak, ale napodoboval jsem jen to, co funguje v přírodě. Čtvrtý rok už to hodnocení není vypovídající. Další pozitivní zjištění pro mne je ten někdy až nebetyčný rozdíl v porovnání s těmi šlechtěnými třeba na N.c. Nebo potvrzení některých makrerů a pod. Nevím, zda by to vše zveřejňovat mělo pro většinu nějaký smysl nemyslím. Ono každé poznání něco stojí, tedy i mne. Nevím co by tě víc zajímalo. ld

(07.09.2017 05:02 PM)lyn_x napsal(a):  LD: netroufnu si projevit zájem, tu manipulaci s matkami nemám vůbec v ruce, i když letos se mi povedlo udělat první krůčky Smile nicméně mám dotaz: přidáváte matky běžně v tuto dobu? kdy byla založena serie? a do jak silného oddělku (do nového, nebo výměna matky?) Děkuji. Smile
Ano, naprosto běžně. Teda, když je to třeba. Neměním matky jen proto, že je matka "stará". Naopak takových si vážím a nechávám je dožít třeba 5 let. Nejlepší je měnit to celým oddělkem v říjnu.
No matku nepřidávám dřív, než když už má třeba v oddělku své včely. Datum založení nehraje roli, ale nejpozději je to 21.8. Ono záleží na trubcích z trubčích včelstvech a i mé chuti si hrát nebo času........
Nerozumím, serii bych v oddělku nikdy nedělal, chovám při matce nebo v osiřelci.
Matečníky dávám nejčastěji do oddělků 1NN nebo poloviční nebo do oplodňáčků, když používám večerní páření.
ld

RE: Včely bez zásahu - Roman Smejkal - 07.09.2017 09:30 PM

Díky za odpověď.Asi by mě zajímalo to, jestli se má amatér jako já, soustředit na hledání a shánění nového nadějného materiálu a nebo vyjít z toho co má a nechat to na přírodě,okolí a jen probírkou toho nejlepšího vzniklého materiálu postupovat vpřed.

RE: Včely bez zásahu - lyn_x - 08.09.2017 08:55 AM

LD: špatně napsáno, myslel jsem, kdy byla serie založena, a do jakého oddělku byla matka přidána, už jste odpověděl, díky Smile

RE: Včely bez zásahu - Leoš Dvorský - 08.09.2017 11:04 AM

(07.09.2017 09:30 PM)Roman Smejkal napsal(a):  Díky za odpověď.Asi by mě zajímalo to, jestli se má amatér jako já, soustředit na hledání a shánění nového nadějného materiálu a nebo vyjít z toho co má a nechat to na přírodě,okolí a jen probírkou toho nejlepšího vzniklého materiálu postupovat vpřed.
Romane, v přírodě probíhá selekce, šlechtění a to mnohem tvrdší než jsme ochotni dělat my lidé. Jen slepec to nevidí. Tak se vyvinuly druhy a plemena včel a potažmo i některé kmeny. To co tady máme, tedy nepůvodní včelu, to nezpůsobila příroda ale člověk, který přírodě nastavil jiné parametry. No a podle mne by člověk za své chování měl převzít zodpovědnost a začít selektovat, šlechtit podobně jako to dělá příroda. To není nechat to být jen tak. Tím, že to tzv. necháš jen na přírodě sice zní hezky, ale je to mimo realitu. Budeš kopírovat převážně to špatné (neodolné), co z té směsky vzešlo. Budeš případně "našlé" kmeny třeba se zvýšenou odolností, zeslabovat tím že to jen tak necháš, budou se ty "odolnější" matky pářit s trubci z neodolných včelstev. Samozřejmě můžeš, ale tím moc nepomůžeš, nebudeš v tom návratu včel blíže k přírodě aktivní. To je revoluce. Převzetí zodpovědnosti za své chování to je cesta, to je skutečná svoboda. Není to cesta jednoduchá a ani ne pro každého. Příroda si poradí, ale až tu nebude člověk a i ta úroveň bude zcela jiná, není cesty zpět. Můžeš jen nadeběhnout, tedy toho hodně znát a pak dělat. Nemohu tě přesvědčovat, ale já jsem v r. 1967 převzal původní materiál po panu Šrámovi. Neustále porovnával s novými materiály a vybíral, zkoušel, zapracovával je a rozvíjel dál a dělám to nadále i když dnes daleko více cíleně.
Současně s tím se u mne vyvíjela i zootechnika a pracuji na tom dále, aby byla co nejblíže přírodě. Třeba nyní mám v autě ještě med z včelstev, která jsou sice na plástech v rámcích, ale jinak vše jako ve dutině stromu. Zcela bez zásahu. 1NN je můj, 2NN jejich. Přál bych každému vidět tu nádheru. Ta včelstva už skoro nelétají, jsou v klidu delší dobu (od května tu není žádná snůška). Ale také žádné slídění, loupeže, boje. To není příklad z letoška, ale některá včelstva tak vedu již velmi mnoho let, je to dlouhodobé. Včelaření není o úlech, rámcích....., ale pochopení včelstva jako celku ve vazbě na okolí, tedy i genetiku, epigenetiku, atd. atd. Včelaření je jako život. Můžeš lhát sobě, druhým..
..... a nebo budeš brát sebe i druhé se vším dobrým i zlým, respektovat,čestně se s tím popasovat, vyvíjet se, učit se. Podle mne, kdo se přestává učit, začíná umírat. Já vím je to trochu ze široka, ale musíš k tomu svému obrazu najít ten správný rám a nebo k rámu najít ten správný obraz a nebo ten obraz můžeš sám namalovat a pak víš, který rám se k němu hodí. Pokud budeš chtít více, napiš na soukromý mejl, sem by se to možná ani nehodilo, nevešlo. Vše dobré. ld.

RE: Včely bez zásahu - Debora - 26.09.2017 11:56 AM

Od 31. srpna do 2. září 2018 se v Holandsku koná mezinárodní konference včelařů a ochránců přírody, aby prozkoumali vztahy mezi lidmi a včelami ze tří fascinujících úhlů: včely v divočině, interakce člověka s včelami, ochrana přírody a kultury.

http://www.naturalbeekeepingtrust.org/conference

[Obrázky: 20170923_165030.jpg]

Make Beekeeping Great Again

RE: Včely bez zásahu - Debora - 11.11.2017 03:14 PM

tak o tom můžeme snít zcela normální včela

RE: Včely bez zásahu - Jan Brunclík - 12.11.2017 09:09 AM

Proč snít? Možná, že už je máš. Přirozená obrana zdravého včelstva. Včely to budou míti zakódované, záleží jak se k tomu postaví jako včelstvo celek. Wink

RE: Včely bez zásahu - Borówka - 03.02.2018 07:19 PM

(18.12.2012 10:26 AM)Milan Urík napsal(a):  Zdravím a chci se zeptat, zdali někdo má zkušenosti se včelstvem, které nechal na pospas osudu - bez ošetření, bez odebírání medu, bez zásahů. Jak se chovalo, jak stavělo, jak se rojilo, jak dlouho přežilo....
Díky
Milan

Tak mam. Próbowałem pszczelarstwo bez leczenia z minimalizacją ingerencji przez 4 lata. Najpierw całkowicie bez a później tylko karmiłem jak widziałem, że mają za mało. Ginęły prędzej czy później wszystkie pszczoły. Żadna rodzina nie przeżyła dwóch sezonów. Sezon kończy się maju. Na dzień dzisiejszy z tych eksperymentów żyje jedna rodzina w lesie. Ale nie jest to stara rodzina i nie jest z minimalizacją ingerencji, bo musiała być wielokrotnie podkarmiana aby żyła dalej. Jeżeli przeżyje wiosnę 2018 to będzie to moja najstarsza w historii żyjąca rodzina. Czyli zacznie wchodzić od maja 2018 w swój trzeci sezon. Ta rodzina w większości przynależy do podgatunku AMM. Stwierdzone dzięki badaniu morfometrycznemu skrzydełek.

Yes, I have. I tried hands-off beekeeping without treatment with minimizing intervention for 4 years. First completely without and later, I only feed as I saw that they have too little. All bees died sooner or later. No colonies survived two seasons. The season for me is the beginning of May. As of today, one colony lives in the forest from these experiments. But it is not an old colony and it is not with minimization of intervention, because it had to be repeatedly feed to keep on living. If he survives the spring of 2018, it will be my oldest living family in history. So if it will still live in May 2018, this will be its third season. This colony mostly belongs to the AMM subspecies. Established by morphometric examination of the wings.

Dane z historii pasieki:
2014/2015: 0 przetrwało/ 7 zazimowane: 0/7 100% zagłady
2015/2016: 3/5 40% śmiertelność
2016/2017: 1/12 92% śmiertelność, 100% zagłady na głównym pasieczysku, padły rodziny żyjące od lata 2015
2017/2018: .../12

Efekt domina na głównym pasieczysku na przedwiośniu 2017 roku:
01.03.2017: po pierwszym oblocie żyło 7 rodzin
04-03.2017: żyło 6 rodzin
08-03.2017: nadal żyło 6 rodzin
14-03.2017: żyło 5 rodzin
31-03.2017: żyły 3 rodziny
10-04-2017: nie żyła żadna rodzina na pasieczysku

Statistics:
2014/2015: 0 survived / 7 colonies 0/7 100% mortality
2015/2016: 3/5 40% mortality
2016/2017: 1/12 92% mortality, 100% mortality in the main apiary, colonies from summer 2015 have died too, one colony alived in isolation in the forest but very weak
2017/2018: ... / 12

The domino effect on the main apiary in the early spring of 2017:
01/03/2017: 7 colonies lived after the first round
04/03/2017: 6 colonies lived
08/03/2017: 6 colonies were still living
14/03/2017: 5 colonies lived
3/31/2017: 3 colonies lived
10/04/2017: no colonies lived in main apiary

more info:
http://warroza.blogspot.com/2018/01/wprowadzenie-do-bloga-i-krotka-historia.html