Forum Šance pro včely
Léčení u včel - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky)
+--- Téma: Léčení u včel (/tema-Leceni-u-vcel)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Všechny stránky

Léčení u včel - Milan Urík - 05.12.2012 10:50 PM

od Karel Crha:

Debora napsal(a):
Karle, myslím si, ze fumigovat urcite nemusíme

Tak aby jsme se neztráceli, zakládám nové téma, ve kterém bychom mohli probírat veškeré léčebné prostředky, ať syntetické či přírodní nebo na její bázi, mechanické či esoterické atp.
Bylo by záhodné, kdyby ke každému prostředku byla přiložena nějaká buď osobní zkušenost nebo odborná studie abychom nevařili jen z vody.
Já začnu oním zatracovaným amitrázem, u nás ve formě přípravku Varidol. Když odhlédnu od problematických částí jeho působení, tak si nemohu nevšimnout, že má velmi vysokou účinnost (uvádí se 97%) a jako jednorázový, krátkodobý a prostředek pro očistu smetence v rojáku bez přítomnosti včelího díla je při zakládání nového včelstva velmi efektivní.
Zkus Deboro nabídnout prostředek přírodní, který by amitrazu stejně efektivně konkuroval.
FRANZ NA HRAD !!!

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 05.12.2012 11:15 PM

Já si myslím že je to pravda ale na smetenec je to zbytečně silý kafe. Na smetenec stačí lemon juice nebo kyseliny mléčná a nebo jiná. Postříkat a je to. Co když nám tu továrnu na amitraz veme voda. Nebudem si umět pomoct. Tady je adresa http://mamevcely.wordpress.com/2012/06/02/jak-osetrit-oddelek-proti-roztoci/
A podobny je to se šťávou z citrónů.

Jak se sem vloží aktivní link?

Tady je adresa na tu šťávu z citrónů. Účinnost na včelách 86.1%. Použitý 100%lemon juice. Jen nevím jak moc musejí být uzráté.

http://www.buzzaboutbees.net/support-files/lemon-juice-to-counteract-varroa.pdf

Prezidenta určit losem. Jsme si rovni sakra.

RE: Léčení u včel - Debora - 06.12.2012 01:58 AM

más pravdu Karle, stouchla jsem si Wink
Nezlob se na me, ale já bych na tu efektivnost tolik ohled nebrala. Odborníkú máme jiz více nez dost a nasim jediným problémem je, ze jen zdúvodu, ze veríme na lidskou dobrotu, nás nenapadlo, ze nasi odborníci varej jen z kalné vody.

Ale nesmyslná lécba nás privede jen na zebrotu. Máme vcely, nebo jen Golemcíce? Kdo je vidí, ten se diví, že vypadají jako živý. Ale Golemcice bohužel mají tu nevýhodu, ze uz nevíme, jak je privést do chodu, jejé!

V úlu zijí pro vcelu uzitecné mikroorganismy, okolo 30 uzitecných roztocú, 8000 bakterií a jiný hmyz. Ale kalná voda vsechno znicí.

Nejlepsí ochranou jsou roje, volná stavba, vcelarit bez mezisten, rotacní obnova úlú a víse popsaná metodika Václavem.

Já sice varím jen z vody, ale z pramene zahrad, studnice vod zivota.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 06.12.2012 02:35 PM

Postřik slabou kyselinou je celkem známý a prý by mělo jít v principu jen o to, že se včely začnou čistit a při té příležitosti sundají i roztoče. Když přidávám na ostro mladou neoplozenou matku do včelstvíčka na oplození, tak ji smáčím v medové vodě. Včelám voní, očistí ji a přijmou. Myslím si, že medová voda by mohla suplovat postřik kyselinou. Ale 100% to tvrdit nebudu nemám odzkoušeno, berte to jen pro inspiraci myšlenek.

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 06.12.2012 06:05 PM

Vzhledem k tomu že účinnost té kyseliny klesá s klesající koncentrací tak je postřik medem asi lichej.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 06.12.2012 07:15 PM

(06.12.2012 01:58 AM)Debora napsal(a):  más pravdu Karle, stouchla jsem si Wink
Nezlob se na me, ale já bych na tu efektivnost tolik ohled nebrala. ... V úlu zijí pro vcelu uzitecné mikroorganismy, okolo 30 uzitecných roztocú, 8000 bakterií a jiný hmyz. Ale kalná voda vsechno znicí. ... Nejlepsí ochranou jsou roje ... Já sice varím jen z vody, ale z pramene zahrad, studnice vod zivota.
Tak láskyplná šťouchnutí samozřejmě beru jako výzvu k dialogu, takže není proč se zlobit. V zájmu efektivity reaguji jen na citované části.
- Efektivita je podle mne zase důležitá, myslím, že je velký rozdíl jestli půjde nové včelstvo do života s deseti V.d. samičkami nebo stem.
- Při mém způsobu se amitraz použije jednorázově a MIMO úl.
- Smetenec = umělý roj.
- Vařit jen z vody lze, ale chuťové buňky si přijdou na své až s přidáním dalších ingrediencí. Wink
Zvýšený grooming vytvořením kyselého prostředí je potvrzený, 86% účinnost kyseliny citronové stojí už za výměnu amitrazu. Souhlas.

RE: Léčení u včel - Debora - 07.12.2012 01:59 AM

Nevýhody vs výhody lécby

Ano, nase vcelstvo múze umrít, ale ono nám zemre i pri lécbe, tak proc jej zbytecne trápit? Samozrejme nás to vezme, kdyz spatríme mrtvé vcelstvo, ale co nás vlastne trápí? Ze nás nase vcelstvo nepotesí zkvostností rojú, dokonalostí díla a vzneseností trubcú, jez obetují celý svúj zivot, jen pro pochybnou prílezitost, zemrít behem ejakulace? Nebo snad jen ztráta materiální hodnoty?

Bez lécby neznicíme, pro zdraví vcelstva, dúlezite mikroklima, nepomáháme rozsirovat nemocné vcelstva a vadné geny, jejichz poruchy a dúsledky ani neznáme. Ale hlavne si nepestujem na nasí vcelnici jiný superorganizmus, vitální roztoce.

Co si tedy namlouváme, kdyz ani nedokázem pochopit slávu Smrtky, proc se tedy neradovat, ze jsme se zbavily techt zmagorených genú? Cím dríve lécbu ukoncíme, tím rychleji ozivíme nase vcelstvo.

A pokud se strachujeme, ze vcelstvo náporu varroázy neodolá, co nám brání pripravit si více smetencú, které prirozený úhyn vcelstev bohate vyrovná? Múzem si odchovat i vlastní zdravé matky a nase cervencové oddelky nás potesí dostatkem medu jak pro nás, tak i pro nase vcelstvo. Ale hlavne zazimujem zdravé vcelstva.

Pak si uz jen tuknem púlitrem, a zanotujem
Prazákúm tem je tu hej, ty nikam nezablouděj

Wink

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 09.12.2012 05:33 PM

Mám pro vás prima výzkum. Obvzlášť strana 57. Kde je vyřezávaní plodu. Všimněte si účinnosti bez chemie. Bez chemie. Miluju Novej Zéland. http://www.biosecurity.govt.nz/files/pests/varroa/control-of-varroa-guide.pdf

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 09.12.2012 07:56 PM

Zase my, co se domluvíme jenom mateřštinou a rukama noha utřeme hubu. Nebyl by překlad celého dílka?

RE: Léčení u včel - Debora - 09.12.2012 08:41 PM

(09.12.2012 05:33 PM)Mamevcely napsal(a):  Mám pro vás prima výzkum. Obvzlášť strana 57. Kde je vyřezávaní plodu. Všimněte si účinnosti bez chemie.

Kostrbate to prelozí googl: http://translate.google.cz/#en/cs/
Já taky s anglictinou zápasím. Ale myslím si, ze rezáním trubciny problém varroázi nevyresíme, akorát odháníme vcelstvo od jiné dúlezité práce a znicíme jim veskeré informace o stavu a hygiene v úlu.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 09.12.2012 10:31 PM

(09.12.2012 08:41 PM)Debora napsal(a):  ... znicíme jim veskeré informace o stavu a hygiene v úlu.
S touto částí citace, zvláště při striktním použití sousloví "veškeré informace" nemohu souhlasit, ale se snížením produktivity zcela jistě.
Takže porovnám-li dvě možnosti jarního ošetření, jaké jsou rozdíly?

1. nasazení KM
pozitiva
- pracnost minimální
- zvýšený grooming - větší likvidace foretických roztočů plus k působení KM
- vysoká účinnost (při použití dlouhodobého nosiče)
- souběžný účinek na viry (padnou oslabení jedinci) a další nemoci
negativa
- snížení produktivity v přínosu sladiny
- částečná likvidace vnitřniho úlového klimatu a ostatních symbiotů, o kterých ani nevíme jaký mají přínos

2. vyřezání plodu
pozitiva
- vysoká účinnost
- nezasahování chemií do vnitřniho úlového klimatu
negativa
- pracnost vysoká - zvláště je-li třeba opakovat v trojnásobném intervalu a pro včelaře používající volnou stavbu jen na loučkách ještě vyšší
- snížení produktivity - zpomalení rozvoje včelstev v době, kdy je pro přínos pylu a sladiny každá včela dobrá

Nejspíše jsem i něco zapomněl, doplňte mne pls a rozhodněte, čemu byste dali přednost.
Já osobně KM, ale pokud u mně veterináři v zimní měli najdou 3 roztoče na včelstvo a bude mi hrozit nátěr jarního plodu MR-1, tak samozřejmě vyřežu plod abych se vyhnul nátěru větším svinstvem než je KM.

RE: Léčení u včel - Milan Urík - 10.12.2012 01:28 PM

Něco na čtení:
http://www.biosecurity.govt.nz/files/pests/varroa/control-of-varroa-guide.pdf

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 10.12.2012 04:03 PM

(09.12.2012 05:33 PM)Mamevcely napsal(a):  Mám pro vás prima výzkum. Obvzlášť strana 57. Kde je vyřezávaní plodu. Všimněte si účinnosti bez chemie. Bez chemie. Miluju Novej Zéland. http://www.biosecurity.govt.nz/files/pests/varroa/control-of-varroa-guide.pdf

Strana 57 dle číslování v PDFku.

Píše se tu cca. Že je to bezchemické ošetření a že to lze použít v kombinaci se syntetickým anebo organickým léčivem. Teorie stojí na premise že je snažší vyjmout roztoče který je v zavíčkované buňce než na včele.

Účinnost takové medody kdy byl všechen plod vyjmut v intervalu 24 dní byla 90%.!!!

Základní omezení je ve zvýšené pracnosti kdy je nutno brát do ruky mnoho rámečků a samozřejmě snížení počtu včel což vede k nižšímu výnosu.

Ale je to kurva dobrá cesta...

Věrně Vašek smolík

RE: Léčení u včel - Debora - 10.12.2012 06:24 PM

(10.12.2012 04:03 PM)Mamevcely napsal(a):  Ale je to kurva dobrá cesta...

Vašíku, ...není!

Nedostatek trubců je pro včelky hrozná bolest.

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 10.12.2012 07:59 PM

Deboro jakej nedostatek trubců. To je matoucí. Vyřeže se všechen plod. Dělniční jak trubčí. Ale trubců je tam podle toho kolik měli možnost mít do té doby. Vo bolesti není nikde ani slovo.

Znova pro ty kdo věří na cestu bez chemie. Mechanicky se lze zbavit roztoče vyjmutím plodu. Hlavně pak zavíčkovaného a těsně před zavíčkováním. Musí se to udělat v době rozvoje aby si dostavěly nové dílo a zakladly nový plod. Podle studie je účinnost až 90%. Hrajou tam roli i jiné faktory jako zálet atd. Nic naplat já hodlám jít touto cestou a případně jí něčim podpořit. Testuju to třetím rokem. Tak za dvacet vám řeknu jak to dopadlo.

Ta zpráva z ministerstva zemedelstvi nového zélandu moje postupy podpořila tím jí beru jako plně legitimní. Snad proto jsem byl třikrát na ZélanduSmile

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 10.12.2012 08:15 PM

(10.12.2012 07:59 PM)Mamevcely napsal(a):  To je matoucí. Vyřeže se všechen plod. Dělniční jak trubčí. Ale trubců je tam podle toho kolik měli možnost mít do té doby. Vo bolesti není nikde ani slovo.
... Znova pro ty kdo věří na cestu bez chemie.
Je to především brutální a těžko přijatelný zásah do vnitřního vývoje. Někdo může namítnout, že to je podobné situaci, kdy se přírodnímu včelstvu zbortí dílo.
Což se mi stalo letos. jeden plást plný zavíčkovaného plodu se utrhl a sesunul na podložku tak, že se v jedne třetině výšky opíral o sousední. Neměl jsem čas se jim do toho vrtat a nechal osudu, jako v přírodě. Po deseti dnech jsem se dostal k napravení situace. Ze všech přístupných buněk zborceného plástu byly vylíhlé včely, zahynuly jen ty, ke kterým nebyl přístup. Prostě v této situaci zachránily včely všechno co bylo možné. Vycházím z osobního přesvědčení, že vyřezávání plodu je neetické, neodůvodnitelné ani vysokou účinností proti V.d. Z mého pohledu je to k.... špatná cesta.

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 10.12.2012 08:35 PM

No tak pokud je to neetické tak to musím ukončit a víc to nedělat. S neetickými věcmi mám problém sakra.

Mimochodem vůbec si nemyslím že je to jako zhroucené dílo. Je to jako hnízdo které včely opustí a nechají plod napospas ptákům a jiným živočichům. Kde je v tom ten etickej zádrhel? Koloběh života? UROBOROS?

Nějak jsem to přehodnotil. Já to mám jako etické. Je to příroda. Netřeba továren a chemiček. Je to příroda.

Závěr? Nakrmím ptáky. Smile

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 10.12.2012 08:43 PM

To jsi ale Vašíku nenapsal, že každé svoje včelstvo (hnízdo) ze kterého vyřežeš plod přenecháš ptákům. Zbyde Ti něco pro koloběh života? Wink

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 10.12.2012 08:47 PM

Zbyde mi chov těch ptáků přeciSmile

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 10.12.2012 08:48 PM

Vyřezávání se mi také moc nelíbí, ale když už vyřezat tak minimum např. jeden rámek "lákací plást" po předešlé izolaci matky a vyběhnutí veškerého plodu v podletí. Ikdyž ani tohle nemá s přídodou nic společného a myslím si, že pro včely je nepřítomnost plodu v sezóně stresující.
Ale jinak v případě vyřezávání veškerého plodu, mě nenapadá vhodné období, kdy je snůška, aby si včely vystavěly nové dílo nanosily zásoby a zároveň je toto období zranitelné pro roztoče? Myšlenky mě vedou, že když už obětuji plod, tak aby to mělo zásadní efekt na likvidaci roztoče a oběť měla význam.

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 11.12.2012 11:39 AM

Asijská včela prý hnízdo opouští a zastydnutím plodu bojuje proti roztoči (Leoš Dvorský). jsem tam nebyl ale důvěřuju odborníkům. A od asijské včely máme roztoče. Nemůžeme to nechat na přírodě protože jsme do toho už zasáhli a roztoče sem dovezli. Myslím že jim musíme pomoct. Zoufale. Jinak to zatím nejde. A nebo nechat všechno vymřít a to co přežije bude náš start. To by ovšem museli udělat všichni v okolí. Jinak to nefunguje. Tady nejsme v americe. Tady je moc blízko další včelař.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 12.12.2012 06:47 AM

(09.12.2012 05:33 PM)Mamevcely napsal(a):  Mám pro vás prima výzkum. Obvzlášť strana 57. Kde je vyřezávaní plodu. Všimněte si účinnosti bez chemie. Bez chemie. Miluju Novej Zéland. http://www.biosecurity.govt.nz/files/pests/varroa/control-of-varroa-guide.pdf
Vašku, je to pre každého užitočný odkaz, ďakujem za pripomenutie dôležitých informácií. Novozélandskí odborníci majú tú výhodu, že vo svojej práci mohli zhrnúť dlhoročné poznatky z celého sveta. To, čo uvádzaš, je postup prírodných včelárov v Belgicku už pár desaťročí (myslím, že od konca sedemdesiatych rokov minulého storočia). Štúdie odborníkov nerobia závery také, aké by si priali včely, ale také, ktoré vyhovujú komerčnému včeláreniu. Každý včelár musí mať jasno v tom, akú veľkú šancu chce svojim včielkam dať. Ekologický prínos úľovej zostavy Warré, a podobného úľa s prirodzenou stavbou, spočíva dnes v pozitívnej reakcii včelstva na všetko, čo včelár očakáva na zlepšenie zdravotného stavu svojich kolónií. Vedenie včelstiev je veľmi jednoduché, čisté a v súlade s prírodou. Úľ s prirodzenou stavbou má ideálnu veľkosť, umožňuje včelám kontrolovať vlhkosť a teplotu, čo je najväčším problémom moderných priestranných úľových zostáv. Včelstvá prezimujú v ideálnych podmienkach. 
Včely sú veľmi pokojné, nie sú agresívne, pretože úľ otvoríme najviac dvakrát v sezóne. Na jar, pri ich delení, ktoré umožňuje včelstvám očistu a obnovu ich sily a v letnom období zberu úrody medu. V máji, kedy sa včelstvá roja, včelári nedovolia im vyrojiť sa, včelstvo pripravené na rojenie zmetú do rojáčika, v rojáčiku chemicky ošetria (napríklad kyselinou mliečnou), osadia do úľa na triangel trámiky, včelstvo do týždňa postaví prirodzené robotníčie dielo v plodisku, nepotrebuje medzistienky s predlohou, po týždni položia na nové plodisko mriežku, na mriežku medník v ktorom sú plásty z pôvodného plodiska zbavené plodu - plodové vence sú vykrojené a so zaviečkovaným plodom sú zároveň odstránené roztoče Varroa. Keďže takýto ekologický krok sa robí niekedy v období kvitnutia jabloní, v období prudkého rastu včelstva, sila včelstva zostane zachovaná, nebude sa už v sezóne rojiť a využije každú nasledujúcu znášku. Včelstvo už nebude potrebovať ďalšie ošetrenie v sezóne, zvládne zimovanie aj s klieštikom do jari, kedy sa proces opakuje. Táto metóda vyhovuje mne, v horskej oblasti s postupnou dlhotrvajúcou znáškou (ako som uviedol v inom vlákne, skúšam to už aj inak - bez vyrezávania plodu a so spájaním roja a vyrojeného včelstva).
Každoročná obnova vosku je zameraná na zdravý chov včiel. Pretože metóda nie je založená na rotácii plástov z jedného úľa do druhého, včelár eliminuje choroby "na 100 %". V úli nepoužívame žiadne chemikálie, dezinfikujeme ohňom, včelstvá liečime mimo úľa. Produkujeme tak prijateľné množstvo čistého a veľmi kvalitného medu, ktorého je nedostatok na súčasnom domácom trhu. V mojom regióne vyťažím z úľa Warré asi 18 kg na včelstvo, pričom rovnaké množstvo si včely odložia na zimu. Zároveň ťažím vosk jeden rok starý a propolis bez kontaminácie.

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 12.12.2012 11:28 AM

Pane Bencůre potěšení na mé straně. Kolik let to už bez té chemie a zapalováni fumigantů v úle táhnete.?

Pane Bencůre už to nehledejte. Díval jsem se teď na Váš blog. Je to dokonalá studnice informací. Píšete to tam. předposlední chemické ošetření 21august2010 a poslední 22march letos. Bylo to Amitrazem. Tak to sem z toho jelen. Jsem sám kdo tomu nerozumí?

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 12.12.2012 07:34 PM

(12.12.2012 11:28 AM)Mamevcely napsal(a):  ... Tak to sem z toho jelen. Jsem sám kdo tomu nerozumí?

Všetko so všetkým súvisí a všetko okolo seba treba sledovať. Sezóna roku 2010 bola až do letného slnovratu daždivá, včelstvá vačšinu času sedeli doma a stávalo sa, že aj päť dní nemohli lietať za znáškou. Zásoby, ktoré doniesli, preplodovali, plodu pribúdalo a s ním aj klieštika - nebolo výdatnejšej znášky, ktorá by plodovanie obmedzila. Kto vtedy po znáške nevenoval dostatočnú pozornosť ošetreniu včelstiev, ten o včely prišiel. Myslím, že celoplošne vtedy padla v republike väčšia polovica včelstiev. Vzhľadom k vyvinutej situácii som si v tej sezóne zvolil chemické ošetrenie Avartínom a nie chemické ošetrenie kyselinou mravčou. Dôvody uvádzam na blogu. Moje včelstvá v zdraví prezimovali a ďalšie dve sezóny fungujú bez fumigácie. 
V tomto roku, 22.marca, nepíšem, že by som na jar fumigoval včelstvá, ten článok pojednáva o možných metódach liečenia a ako sú chápané vo svete. Na mojom blogu sa v každom článku snažím pripomenúť niektorú z toho veľkého množstva možností, ako riešiť spolužitie včiel s roztočmi Varroa na udržateľnej úrovni. Tie postupy predsa nie sú zaručené! Vašku, mne sa páči Tvoja metodika, určite je dobrá, ale ju nebudem používať, pretože nevyhovuje môjmu štýlu vedenia včelstiev prirodzenou cestou.
V sezóne roku 2012 sa včelstvá vyvíjali podobne ako v roku 2010. Celú jar a leto sa striedali chladné obdobia s teplejšími dňami, ktoré boli sprevádzané suchom. Nič nemedovalo. Včelstvá opäť všetko preplodovali a s pribúdajúcim plodom pribúdal aj klieštik. V tomto roku som zvolil ošetrenie včelstiev BeeVitalom v auguste a septembri. Moje včelstvá zatiaľ pokojne zimujú, ale kamaráti u nás doma a aj v okolitých dedinách prišli o polovicu včelstiev už v septembri. Dúfam, že tie moje divovčielky budúcu sezónu opäť prežijú bez chémie.
Sú to včely moje a sú to moje rozhodnutia.

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 12.12.2012 09:49 PM

Nikomu nic nenutím to dá rozum. Ať si každej dělá co uzná za vhodný. Odpusťte mi mou otevřenost. Přijde mi nefér psát sáhodlouhé texty o ekologii a přírodním včelaření a přitom co dva roky fumigovat. Lidi Vám věří a chtějí jít stejnou cestou...

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 12.12.2012 10:49 PM

Vašku, to přeci není zásadním se zřeknutí použití chemických prostředků. Víme, že každá krajnost může přinést špatné plody.
Milanův způsob je o speciálním použití s maximální efektivitou a minimálním dopadem na úlové prostředí s celým jeho obsahem. Není fumigace jako fumigace. Kdybychom ty způsoby použití (v celém úle dle metodiky) a v rojáku (jen včely a roztoči) házeli do jednoho pytle, tak bychom klidně mohli do jednoho pytle hodit veškerou chemii (vždyť ty používané kyseliny se vesměs vyrábí).
A když bych chtěl jít až do krajnosti - co za chemická svinstva si samy včely nanosí do úlu, když sbírají nektar na ošetřených plodinách nebo z čeho tvoří propolis, tak to by na přírodní chov včel v našich podmínkách musel fundamentalista rezignovat.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 12.12.2012 11:05 PM

Vašku, páči sa mi Tvoja otvorenosť. Nikde však nepíšem, že fumigujem každé dva roky. To je zavádzajúce. Je pravdou, že uprednostňujem fumigáciu rojov a zmetencov mimo úľa, pretože táto metóda neničí pre včely potrebnú mikroflóru a mikrofaunu v úli, ale chemické ošetrenie kyselinou mravčou áno, a naviac dokonale. Navyše, myslím si, že nestagnujem niekde pred šiestimi rokmi, ale každý rok sa snažím hrať vyšší level.

RE: Léčení u včel - Debora - 13.12.2012 12:51 AM

(12.12.2012 11:05 PM)MilanBencúr napsal(a):  Je pravdou, že uprednostňujem fumigáciu rojov a zmetencov mimo úľa, pretože táto metóda neničí pre včely potrebnú mikroflóru a mikrofaunu v úli, ale chemické ošetrenie kyselinou mravčou áno, a naviac dokonale.

Milane, nezlob se na me, ale nemohu si zvyknout na tvé oblibené zdúraznení, ze se u kyseliny mravencí jedná o chemickou lécbu, a zároven si polybovat avartin.
A kdyz své vcelstvo lécís mimo úl, jak zabránís, aby zamorené vcelstvo neposkodilo mikroflóru a mikrofaunu v úlu?

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 13.12.2012 09:10 AM

Od roku 1988 som spolupracovníkom s veterinárnou službou v okrese Dolný Kubín. Na svete sú len dve veterinárne pracoviská vybavené špičkovou technikou na dôkladné vyhodnocovanie znečistenia životného prostredia včiel, ich úľa a ich výrobkov. Jedno také pracovisko je v Nemecku a druhé, špičkovou technológiou vybavené pracovisko, je na Slovensku, v Dolnom Kubíne. Laboratórna diagnostika a skúšanie voskového diela potvrdzujú, že takmer po troch desaťročiach používania Avartínu vo včelárskej praxi sú jeho stopy vo vosku nemerateľné.
Z veterinárnej literatúry v mojej knižnici o chorobách včiel a ich prevencii som sa dozvedel, že všade vo svete sa proti klieštikovi včelstvá ošetrujú metódami zootechnicko-chovateľskými, termickými a chemickými. Nikto tieto kategórie zatiaľ nezmenil. Kyselina mravčia je synteticky vyrábaná chemická látka a jej používanie vo včelárstve je chemickou metódou liečenia klieštikovitosti včelstiev. Naproti tomu, medzi zootechnicko-chovateľské metódy patrí robenie zmetencov s následným ošetrením včelstiev účinným akaracídnym prostriedkom. Avartín je účinný a navyše rýchlo odbúrateľný (za štrnásť dní až tri týždne). Neposudzujem prostriedok podľa toho, či mi to znie lepšie v uchu, ale o spôsobe liečby sa musím rozhodnúť po dôkladnom zvážení zdravotnej situácie vo včelstve. Dnešné všeobecne uznávané metódy ošetrovania včelstiev organickými kyselinami, a aj fumigantmi, sú len veľkoplošnou prevenciou, čo vyhovuje včelárom so zameraním sa na finančný zisk zo včiel. Taká metodika nie je liečením, je len nanútenou prevenciou. A ja chcem včely liečiť vtedy, keď sú choré! "Jestli si nedáte bacha, noviny vás přesvědčí, aby ste nenáviděli utiskované a milovali ty, kteří je utlačují."

RE: Léčení u včel - Václav Smolík - 13.12.2012 08:25 PM

Tak. Asi je na místě se omluva. Speciálně se omlouvám Milanu Bencůrovi za ostré vměšování se do jeho včelaření. Milane omlouvám se a není to osobní. Dokonce naopak. Moc si vážím toho cos pro propagaci alternativního včelaření udělal. Nejsem zamindrákovanej idiot. Jen se tak chovám. Problém je totiž v nepřehlednosti. Myslím že dnešní informacemi přesycená doba nesnese slovní balast. Prostě jsem jen chtěl upozornit na fakt že Fakta musí být na prvním místě. Pokud se v tom mají laici vyznat. Fakta jsou jasná. Leoš Dvorský mnoho let bez reziduální chemie v konvenčních úlech. To je zajímavé. To je vzor. Lidi začali slepě věřit že řešení je warré úl. Není to pravda a oba to víme.?!

Vašek

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 13.12.2012 11:59 PM

Ono je to především o zkušenostech a o trpělivosti ty zkušenosti sbírat a každým rokem je ověřovat v měnících se podmínkách. Žádná stoprocentní metodika neexistuje, jsou jen cesty a ty se mění. Panta rhei.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 14.12.2012 05:33 AM

(13.12.2012 08:25 PM)Mamevcely napsal(a):  Lidi začali slepě věřit že řešení je warré úl. Není to pravda a oba to víme.?!

Vašku, nemusíš sa ospravedlňovať. Dôležitý je tvoj názor a to, že vidíš jasne svoje projekty. Žiadny úľ nie je riešením. Riešením je len to, že "Ono je to především o zkušenostech a o trpělivosti ty zkušenosti sbírat a každým rokem je ověřovat v měnících se podmínkách", ako píše Karel.
Keď som v roku 2003 začal s prírodným včelárením, nemal som o metódach vedenia včelstiev na prírodnom diele ani tušenia a včelstvá som neliečil. V roku 2006 som spozoroval v jednom včelstve vyšší prirodzený spád klieštikov. Keď v auguste začali okolitým včelárom padať včelstvá, preliečil som tie moje a včely v zdraví prezimovali. Po tejto skúsenosti si každý rok po poslednom medobraní overím množstvo klieštikov v jednom včelstve, spravidla najsilnejšom, jeho jednorázovým odľahčením kyselinou mravčou z namočeného servítka na podložke pod sieťkou v odoberateľnom dne. Ostatné včelstvá neliečim. Po takomto každoročnom vyšetrení som opäť v roku 2010 včelstvá preliečil Avartínom a v roku 2012 kyselinou šťaveľovou. Za desať sezón som liečil 3x, a iba vtedy, keď včely skutočne ohrozovala choroba. Výsledok je, že od roku 2003 moje divovčielky prežívajú.
Ešte poznamenám, že vediem včelstvá aj bez liečby, dalo by sa povedať, že podobne ako John Kefuss. Taký štýl včelárenia je zas o manipulácii so včelstvom, o jeho delení a opätovnom spájaní, o zimovaní na panenskom diele, atď. Preto obhospodarujem jeden rok len štyri včelstvá, druhý rok dvanásť a ďalší rok sedem. V lese tiež včelstvo neprežíva na jednom mieste desaťročia, ale minimálne každé dva alebo štyri roky si zabezpečuje večný život delením. Prírodné včelárenie a včelárenie bez liečby sú dve rôzne technológie a podľa mojich skúseností je určite pravda, že úľ Warre je riešením pre zdravý život včiel. Kto už obhospodarovaniu včielok venoval niečo zo svojho času, vie, že slepá viera v úľový systém na včelárenie nestačí.

RE: Léčení u včel - bohemia.gall - 14.12.2012 06:47 PM

Pro zajímavost....
http://www.osel.cz/index.php?clanek=4397

RE: Léčení u včel - Radek Hubac - 18.12.2012 11:24 AM

(09.12.2012 07:56 PM)Crha Karel napsal(a):  Zase my, co se domluvíme jenom mateřštinou a rukama noha utřeme hubu. Nebyl by překlad celého dílka?

Ahoj Karle,
zkráceně se tam píše, že odejmutí všeho plodu odstarní až 90% roztočů (tomu se mně nechce skoro věřit a tak to zkusím ověřit. Dál se tam píše, že až 79% roztočů se zlikviduje pokud 3x za sebou uzavřeš matku na 9 dní na jeden rámek, plod je pastí na roztoče a po těch devíti dnech rámek zavíčkovaného plodu zničíš a dáš jí na kladení jinou souš.
Radek

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 18.12.2012 02:35 PM

Díky. Pomocí překladače jsem základní myšlenku pochopil. Nejdůležitější se mi jeví tuto zkušenost vztáhnout na naše konkrétní podmínky (každého stanoviště) a nalézt ty nejvhodnější termíny, kdy popsané operace provést. Ovšem jak uvěznit matku na volné stavbě pouze s loučkou nevím, asi pro takové případy nechat vystavět část díla v rámcích a používat je jako sanační.
Jestli se příští rok nedohodnu s VS po úředním odběru měli (to jsem si sám na sebe ušil pěkný bič) a budou trvat na nátěru plodu i přes jarní nasazení KM, tak tuhle novozélandskou metodu použiju, vyřežu všechen plod a nebude co natírat a já budu o zkušenost bohatší, byť z nutnosti.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 18.12.2012 11:45 PM

(18.12.2012 02:35 PM)Crha Karel napsal(a):  Ovšem jak uvěznit matku na volné stavbě pouze s loučkou nevím, asi pro takové případy nechat vystavět část díla v rámcích a používat je jako sanační.

Já bych si na to vytvořil celý izolátor. Rám ze tří stran z boku mateří mřížky, boky rámu by měly nahoře výřez na horní loučku a víko. A celé to například obtočit drátkem, aby víko přidrželo loučku s dílem uvnitř. Dílo jde oříznout na vnitřní rozměr izolátoru. Někde jsem četl nějaký článek o tom, že by snad starší dílo mělo být pro roztoče atraktivnější.

P.S. určitě by takový izolátor šel vytvořit i na víc louček s dílem 2-3, aby včely míň trpěly stresem z nedostatku feromonu a pro roztoče by mohlo jít o větší zdroj vůní kudy se vydat

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 19.12.2012 08:41 PM

(18.12.2012 11:24 AM)Radek Hubac napsal(a):  ... pokud 3x za sebou uzavřeš matku na 9 dní na jeden rámek, plod je pastí na roztoče a po těch devíti dnech rámek zavíčkovaného plodu zničíš a dáš jí na kladení jinou souš.

Tak v mém případě (plástu oboustranně cca 4500buněk) bych musel použít izolátor, který navrhuje Aleš, alespoň na 7 plástů, na jednom by matička mohla být stresována už tím, že nemá po cca 3 dnech kam klást, a jak by její signály, (dá se předpokládat, že nějaké by byly?!?), působily na včelstvo se asi můžeme jen domnívat (zvýšilo by to stavební pud, snížila by se produktivita ... ?!?).
A jdeme dál. 3x9=27dnů (fundovaný průmerný odhad 1.600 zakladených buněk denně až po tři týdny) by matička kladla jen proto abychom provedli cca 20.000 až 30.000 potratů. Desítky tisíc včel, které by mohly plnit svoji úlohu, kterou jim přisoudila matička Gaia prostě a jednoduše zničíme. Je to normální, nebo zavání genocidou?
Dalším aspekt - v jakém období je možné vyřadit ze včelstva takový objem včel aby se to neprojevilo na jeho vývoji. Vyřazujeme potencionální mladušky, čili vývoj se nutně musí zpomalit. A co když tento cyklus ukončíme v době, kdy si matka dá pauzu a připočítáme ještě plodovou přestávku?
Možná kladu jen začátečnické otázky, které znalý snadno vyvrátí (a to bych přivítal), ale také přemýšlím o tom, zdali by se tato metoda obešla bez likvidace plodu.
Hypotéza k diskuzi: Izolovat matičku v jednom nástavku a postupně odebírat zavíčkované plásty cca 3 dny před vylíhnutím.Tyto plásty odebrat i se včelami a trubci, jež plod zahřívají a vložit do tzv. sanačního nástavku (oddělku), kde je přeléčíme buď nasazením Formidolu ihned anebo amitrazu po vylíhnutí všech buněk (nebo jiný efektivní způsob). Plást se všemi nově vylíhnutými včelkami (vedlejším ziskem bude zřejmě částečná stavba na prázdných rámcích v tomtéž nástavku - ty vyndat při použití amitrazu) po cca 4-6dnech přeneseme a včely setřeseme do původního úlu, sanační plást vložíme opět matce do izolátoru k opětovnému zakladení. Tento proces provádět po dobu 27 dnů dle původní NZ metody.
Práce jak na kostele, ale .... snížení populace V.d. dosaženo bez ztráty na životech včel!
Táži se zkušených: kde jsou slabá místa hypotézy, kde jsou chyby ve výpočtech či odhadech?

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 19.12.2012 11:39 PM

Já bych si nejspíš nebyl jistý tím, jak budou na tom se zdravím vylíhlé mladušky z takových lákacích plástů, když se na ně natláká větší množství roztočů. Jestli by tam nebyl nějaký ten vir?

RE: Léčení u včel - Radek Krušina - 20.12.2012 02:01 AM

(19.12.2012 08:41 PM)Crha Karel napsal(a):  Táži se ...: kde jsou slabá místa hypotézy, kde jsou chyby ve výpočtech či odhadech?

Mě se nezdá perspektivní žádné preventivní ošetřování.
Každé zkreslí skutečné vlastnosti včelstva. Undecided
Raději ošetřit nebo zasáhnout až něco hrozí, a dát jim minus.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 20.12.2012 02:39 PM

Díky za připomínky. Šlo a jde mi v podstatě o to, že když tuto NZ metodu Vašek hodil do placu, rozebrat ji ze všech stran, výhody, nevýhody, způsob aplikace na naše prostředí, modifikace atp. aby si mohli všichni, kdož si tuto diskuzi přečtou mohli udělat jasný obrázek, zda tou cestou, nebo nějak modifikovanou vydat. A protože je tu dost začínajících kladu i za ně otázky a vytvářím i možná nesmyslné hypotézy, aby mohli z Vašich zkušeností čerpat. V tom bych právě viděl smysl takovýchto diskuzí a proto bych byl rád, kdyby se připojili i další abysme mohli tuto metodu komplexně posoudit a potom podobným způsobem probrat jiné možnosti.

RE: Léčení u včel - Milan Urík - 20.12.2012 03:50 PM

Jak tom tak čtu, tak mně začátečníkovi se to zdá přiliš pracné, obzvláště, když nebydlím u včel a mnohem efektivnější i když s jinými důsledky je dle mně vyřezávání plodu, jak to dělá Vašek Smolík.

RE: Léčení u včel - Miroslav Křížek - 20.12.2012 04:48 PM

trošku tím co tady rozebíráme scházíme z cesty šance pro včely. Hledejme spíše jednodušší cesty typu cesty Vaška, než hrabání se a stresování včelstev. Chtěli jsme spíš včely podle přírodního modelu. Možná bych dal přednost cestě negativního výběru, minimálně přeléčit a nechat včely osudu. Bond test a vybírat matky a šlechtit včely, mezi sebou vyměnit vhodný materiál a takhle dokola. Pravděpodobně se osobně velkého průlomu nedožiji, ale další generace už snad ano.

co kdybychom to zkusili jako program vlastního šlechtění VT včely ?

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 20.12.2012 07:40 PM

Bond test, má jednu věc pro kterou si myslím, že fungovat nebude a to je vylupování kolabujících včelstev a přenos roztočů do "zdravějších" včelstev. Za sebe, bond test určitě ne. Já sleduji vitalitu a rozvoj časně na jaře a ty rychlejší rozmnožuji, ale také nebudu říkat, že to je ta správná a jediná cesta. Dělám to, abych dělal aspoň něco, protože tu skutečnou cestu, kterou bych si byl jistý neznám.

RE: Léčení u včel - liptaka - 20.12.2012 07:45 PM

Tú Vaškovu metódu určite vyskúšam(bolo by dobré keby sa spojilo viac ľudí v rôznych prír.podmienkach a všetci naraz to skúšali kvôli možnosti porovnať správanie sa včiel na rôznych stanovištiach)
Ale niekedy stačí odobrať zaviečkovaný plod(z produkčného včelstva) urobiť oddielok a koncom septembra ho vrátiť naostro späťbez vyhľadania staršej matky a v tomto prípade stačí aj KM na jar a v auguste popr. v septembri.Nemám s tým nejaké dlhodobejšie skúsenosti ale čo som si všimol prezimujú silnejšie včelstvá a matku si vždy nechajú len jednu a dúfam že aj kvalitnejšiu Smile

RE: Léčení u včel - Milan Urík - 20.12.2012 08:36 PM

Tak nějaká liga by se mohla kopat i zde na fóru, teda v to aspoň doufám, samozřejmě čaro hospody je nesrovnatelné, ale ne každý to má tak blízkoSmile

RE: Léčení u včel - Milan Urík - 20.12.2012 08:39 PM

(20.12.2012 07:45 PM)liptaka napsal(a):  Tú Vaškovu metódu určite vyskúšam(bolo by dobré keby sa spojilo viac ľudí v rôznych prír.podmienkach a všetci naraz to skúšali kvôli možnosti porovnať správanie sa včiel na rôznych stanovištiach)
Ale niekedy stačí odobrať zaviečkovaný plod(z produkčného včelstva) urobiť oddielok a koncom septembra ho vrátiť naostro späťbez vyhľadania staršej matky a v tomto prípade stačí aj KM na jar a v auguste popr. v septembri.Nemám s tým nejaké dlhodobejšie skúsenosti ale čo som si všimol prezimujú silnejšie včelstvá a matku si vždy nechajú len jednu a dúfam že aj kvalitnejšiu Smile

Ja to hodlám na niekoľkých včelstvách vyskúšať, už v novom roku chcem urobiť niekoľko odložencov na voľnej stavbe v Langstrotoch a pokračovať v tom a skúšať a porovnávať, aký to bude mať efekt.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 20.12.2012 09:23 PM

Tak takové frázování jak se ta ligy kope někde jinde už jsem několikrát slyšel a tak nějak z toho kopání za čas sešlo bez valného výsledku a směru. No a když pozvánka začíná "a přines něco domácího k pití", tak to se stejně nakonec řeší něco jiného než jak kopat ligu, to jsou bohužel zkušenosti s léty pozorování vývoje situací.
Jestli je na tom ligovém hřišti něco "tajného" tak to jde řešit i přes emailové rozhraní, ale pochybuji.

RE: Léčení u včel - Miroslav Křížek - 20.12.2012 10:11 PM

(20.12.2012 07:40 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Bond test, má jednu věc pro kterou si myslím, že fungovat nebude a to je vylupování kolabujících včelstev a přenos roztočů do "zdravějších" včelstev.

pokud budu mít částečně VT včely, reinvazi zvládnou. VT není o tom, že roztoče ve včelstvu nemám, ale o tom že si s nimi včely umí poradit.

v oblastech, kde včely nikdo neléčil taky po invazi VD padla většina včelstev, ale ty co přezily si poradily.

Musím si v hlavě udělat asi trochu pořádek. VD nejsme schopni porazit, jediný způsob je najít VT včely. Léčením ve skutečnosti spíš šlechtíme a posilujeme roztoče a poškozujeme včely. čím slabší včely a dravější VD tím více léčení, agresivnější roztoči, slabší včely .............

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 20.12.2012 10:24 PM

(20.12.2012 10:09 PM)Miroslav Jaroš napsal(a):  Psané slovo není ono , zdeformuje se to přes mentální vnímání a je to těžkopádné a násilné .
M.J.

Tomuhle rozumím, protože je to o tom vědět, že je to diskuze a nevztahovat si věci na sebe, že se někdo snaží ze mě dělat blbce. Ale jak psal admin, někteří to mají trochu z ruky a informace přes net vedou k úvahám a když jednou za čas dojde k tomu skutečnému setkání, tak je diskuze o to zábavnější a snad i víc obohacující.

(20.12.2012 10:11 PM)Miroslav Křížek napsal(a):  
(20.12.2012 07:40 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Bond test, má jednu věc pro kterou si myslím, že fungovat nebude a to je vylupování kolabujících včelstev a přenos roztočů do "zdravějších" včelstev.

pokud budu mít částečně VT včely, reinvazi zvládnou. VT není o tom, že roztoče ve včelstvu nemám, ale o tom že si s nimi včely umí poradit.

v oblastech, kde včely nikdo neléčil taky po invazi VD padla většina včelstev, ale ty co přezily si poradily.

Musím si v hlavě udělat asi trochu pořádek. VD nejsme schopni porazit, jediný způsob je najít VT včely. Léčením ve skutečnosti spíš šlechtíme a posilujeme roztoče a poškozujeme včely. čím slabší včely a dravější VD tím více léčení, agresivnější roztoči, slabší včely .............

Asi pře 6ti lety jsem se účastnil semináře pro chovatele matek, kde Ing. Veselý přednášel na téma šlechtění včel na varroatoleranci a o takových ostrovních pokusech s bond testy se zmiňoval také s tím, že je to šlechtění bez výsledku i z důvodů co jsem napsal. Například není prý ani cesta hledat včelstvo s nejnižším spadem, protože se zjistilo, že taková včelstva méně plodují. Takže hledání včely s VT znaky je skutečná plemenářská práce s testováním na odstraňování napadených buněk. Kdyby to bylo tak jednoduché, že by stačilo udělat bond test, tak to by už tu včela s VT znaky byla, protože takových úhynů už napříč republikou bylo.

RE: Léčení u včel - Miroslav Křížek - 20.12.2012 10:55 PM

bylo a a asi ještě bude. Po úhynech si zamnuli ruce chovatelé matek a prodejci oddělků. Do přeživších včelstev se horem dolem cpaly léčiva a doplnily se uměle vyšlechtěnými včelami na medný výnos, ...... . Je to podobná situace jako s MVP, kdy se pálí celé stanoviště kvůli jedné napadené buňce.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 21.12.2012 01:45 AM

Protože nemá včely doma neznamená, že je odtržený od reality, když má včely v práci a např. vyvinul nový "Gabon" momentálně druhý rok ve zkouškách účinosti a snad použitelný v bioprovozu, co jsem slyšel. A také podepsaný pod metodikou postupu v hledání VT znaků už před víc jak 15 lety co mám možnost se dočíst v různých brožurkách v mé knihovně a stále v obměnách vychází a najdou se tam i odpovědi s lákacím plástem po zaklíckování apod. Jen kolem toho nedělaly dostatečné divadlo jak je dnes Moderní včelařit a možná to je jim dnes vyčítáno.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 21.12.2012 11:17 AM

(20.12.2012 10:09 PM)Miroslav Jaroš napsal(a):  ..., jde o ... rychlost a množství výměny znalostí , která se nedá srovnat a hlavně bezprostřednost . ... Dobrý a chytrý ,,protivník " je vítán. M.J.
Ono i kdyby měli všichni možnost zavítat, tak právě těm začínajícím by to bylo stejně houby platné, nevěděli by, která bije. Na prvoligových sešlostech se neřeší elementární věci.
Myslím, že jsme se na setkání v MB vesměs shodli, že je potřeba podat pomocnou ruku především začátečníkům a byli to právě někteří z nich, kteří iniciovali založení tohoto fóra v naději, že prvoligoví hráči pomohou radou či odpovědmi na jejich dotazy, vysvětlí slabiny či klady různých postupů nebo za tím účelem vytvořených pracovních hypotéz.

Je pro mne velkým zklamáním, že to takto nefunguje.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 21.12.2012 09:04 PM

(21.12.2012 05:44 PM)Miroslav Jaroš napsal(a):  A asi ani fungovat nebude . Mi přišel už před delší dobou impuls , abych to přivedl do hospody U Jury ...Tak jim nech svobodné rozhodnutí.
Já jsem se na ničem neshodnul a nenabídnul jsem se , že budu něco takového dělat ... ani to já nevidím jako správné ...

Nikomu svobodné rozhodnutí neberu. Ani to nebylo mířeno přímo k Tobě Miro. Použil jsem Tvoji citaci k obecnému vyjádření. Pokud si chcete pinkat jen na svým písečku,a nejste schopni nebo ochotni šířit kvalitní osvětu celoplošně, tak z toho alespoň udělejte přednost, oslovujte Ty, kteří jsou ve Vaší blízkosti a jsou schopni k Jurovi docházet a staňte se zdrojem, ze kterého se budou kvalitní informace šířit po okolí.
Táži se ovšem, zda tomu tak může být, když píšeš, že "nevidíš jako správné" podat pomocnou ruku především začátečníkům.
Asi bych uvítal pokračování v SZ abychom neblokovali prostor tématu léčebné prostředky.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 22.12.2012 02:36 PM

Já myslím, že tomu každý rozumí, že osobní setkání je o něčem jíném než datlovat do klávesnice. Ale bohužel, mít do hospody 120Km a zpět (v mém případě)je trochu z ruky. Já věřím, že ochotni lidé co tyto vzdálenosti zkrátí přes net se najdou i v jiných koutech a případná setkání na několika málo smluvených akcích budou o to vřelejší.
Karle nebuď zklamán, nemusí téct stačí když kape. Jeden docela známý český včelař Adamec často ve svých článcích píše " je dobré ustoupiti neb nejde o osobu, ale o dobro věci"

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 23.12.2012 12:27 AM

Když propukne loupež to už je pozdě na nějaké udělátko nebo trávu přes česna. Lupičky jsou už orientované, takže je to nezastaví. Já spoléhám na prevenci. Před krmením jsem několik dní předem otevřel síta u dna, česno úplně uzavřel a nechal jedno očko v nástavku u plodu otevřené. Ale co nechávám med na zimu místo cukru, tak mám o tuto starost míň.
Minulý rok jsem jedno včelstvo od vyloupení ochránil tím, že jsem mu uzavřel česno i očka, nechal síto otevřené a pouze očko ve VN jsem otevřel až třetí den věznění. Nanosilo si trošku víc roztočů a pak to nezvládalo. Ale letos patřilo k lepšímu průměru.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 23.12.2012 10:42 AM

Treba sa pokúsiť sledovať neliečenie pri včelách z opačného brehu. Iba to včelstvo bude vyrabované, ktoré má chybnú, možno "prešľachtenú" matku. Do včelstva hoc aj so staršou matkou, ale zdravou a vitálnou, sa zlodejky nikdy nedostanú. Do včelstva so zdravou matkou sa ani len nepokúsia preniknúť, a to ani v prípade keď bude letáč otvorený po celej jeho šírke.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 24.12.2012 09:40 AM

Na této adrese http://dvorsky.leos.sweb.cz/Kyselina/kyselina_mravenci.htm
jsem popsal 4 metodiky ošetřování včelstev kyselinou mravenčí v krátkodobým (Formidol), střednědobými (Nassenheider, Formidol 80) a dlouhodobými (MiteGone) odpařovači KM. Jde o jakýsi paušální přístup pro ty , kteří nechtějí používat syntetické prostředky a chtějí včelařit, mít med, avšak nikoliv selektovat včely na jistou odolnost vůči V.d.
Krom toho zde máme k dispozici ještě další zootechnická opatření, která také roztoče velmi omezují a ve své podstatě mohou být jediným léčebným opatřením.
Mezi takováto opatření patří torba oddělků a jejich zpětné spojování s produkčním včelstvem. Jde o jakousi revitalizaci včelstva, které se dlouhodobě osvědčuje.
Dalším opatřením je jaksi uměle vytvořit to, co se v přírodě děje, totiž plodovou přestávku a také tím (podobně jako u oddělků) narušit kontinuitu populační křivky roztoče. Jde tedy o navození situace, která je blízká tomu, co se odehrává ve včelstvu při a po vyrojení. To je velmi účinné opatření. V.Smolík to dělá odstraněním plodu a myslím si, že to není nic proti včelařské etice, napodobuje jen situaci v přírodě. To vlastně dělá i ta“ NZ“ metoda. Způsobů provedení může být mnoho,ale podstata je jedna, jak jsem výše uvedl. Jen je třeba si uvědomit, že takovéto pauzy také mohou oslabit a poškodit včelstva a ohrozit naší další sklizeň a i toto je třeba, jako ostatně vše, umět, naučit se aplikovat na svých stanovištích.
Samozřejmě lze využívat i různých tzv. varroapastí, kterými mohou být například záměrně vkládané trubčí plásty a jejich následné odstraňování nebo i dělničího plodu. Techniky nebudu popisovat. Je jich, stejně jako v předešlých případech, mnoho. Chci jen připomenout, že podaří-li se nám toto např. v dubnu, květnu, či začátkem června, může to být také velmi účinné opatření. Chci je jen vyjádřit k těm varroapastem v podobě trubčích plástů. Je to zase dlouhodobě známé a propagoval jsem toto opatření do r. 2002. Pak jsem se za to našim včelařům mnohokrát omluvil. Jde totiž o to, že spolu s kleštíkem s touto trubčinou odstraníme i ty trubce, na kterých kleštík není, resp. si je nevybral k dalšímu množení. Podle mých zkušeností jde o trubce, kteří jsou poměrně výraznými nositeli neatraktivity (zřejmě) pro samičky roztoče V.d. a umožnění života takovýmto trubcům je podle mne výrazným chovatelským opatřením, které může využívat každý včelař v ČR a výrazně k vylepšení našeho genofondu přispěje. Za tento postoj jsem byl v minulosti některými kolegy kritizován, avšak stojím si za tím a již o tom nehodlám s nikým z nich diskutovat. Pro mne je to prostě doložitelný fakt. Toto navíc může provádět každý začátečník bez rozdílu na úroveň jeho znalostí a schopnosti odchovat matky. Atraktivita plodu dělničího i trubčího plodu pro kleštíka prostě existuje (jak nám to nakonec ukazuje i včela východní) a je nemoudré toho nevyužívat programově a jaksi plošně.
Mezi výrazné opatření patří i zamezení zalétávání včel na stanovištích. Zde se může jednat o velmi výrazné snížení a zředění invaze kleštíka do našich včelstev (samozřejmě to může působit i opačně). Při všech našich zásazích do včelstev bychom však neměli zapomínat na časovou náročnost každého opatření, tedy i ekonomiku našich provozů. LD

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 24.12.2012 08:26 PM

(24.12.2012 09:40 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Mezi takováto opatření patří tvorba oddělků a jejich zpětné spojování s produkčním včelstvem.
Předpokládám, že tvorba oddělků časově co nejdříve, ale kdy je nejideálnější čas pro opětné spojování, kdy přináší největší efekt léčebný a jaké jsou ještě pozitivní efekty vedlejší?

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 25.12.2012 07:23 AM

Na jar, pri ich delení, ktoré umožňuje včelstvám očistu a obnovu ich sily a v letnom období zberu úrody medu. V máji, júni, pred hlavnou znáškou, kedy sa včelstvá roja - delia. Včelár nedovolí im vyrojiť sa. Nič sa však nedeje ak sa vyroja - v takom prípade nepotrebujem mať pripravený odloženec, ten vytvorím z vyrojeného včelstva. Včelstvo pripravené na rojenie zmetiem do rojáčika, osadím do úľa na triangel trámiky, včelstvo do týždňa postaví prirodzené robotníčie dielo v plodisku. Nepotrebujem medzistienky s predlohou, po týždni, dvoch položím na nové plodisko noviny, na noviny odloženec s mladou matkou a vykrojeným plodom, na odloženec medník, v ktorom sú plásty z pôvodného plodiska zbavené plodu - plodové vence sú vykrojené a so zaviečkovaným plodom sú zároveň odstránené roztoče Varroa. Keďže takýto ekologický krok sa robí niekedy v období kvitnutia jabloní, pred znáškou z agátu, ale aj neskôr, v júni pred letným slnovratom, pred znáškou z lúk a lesných rúbanísk, v období prudkého rastu včelstva, sila včelstva zostane zachovaná, nebude sa už v sezóne rojiť a využije každú nasledujúcu znášku. Včelstvo už nebude potrebovať ďalšie ošetrenie v sezóne, zvládne zimovanie aj s klieštikom do jari, kedy sa proces opakuje. Táto belgická metóda z prelomového obdobia 70. a 80. rokov minulého storočia vyhovuje mne, v horskej oblasti s postupnou dlhotrvajúcou znáškou.
Každoročná obnova vosku je zameraná na zdravý chov včiel. Pretože metóda pri použití medzidna nie je založená na rotácii plástov a nadstavkov z jedného úľa do druhého, včelár eliminuje choroby na "100 %". V úli nepoužívam žiadne chemikálie, dezinfikujem ohňom. V prípade nutnosti liečim včelstvá (ako som už uviedol, za posledných desať sezón 3x), to však súvisí s praxou a mojim postupným získavaním nových vedomostí. Produkujem tak prijateľné množstvo čistého a veľmi kvalitného medu, ktorého je nedostatok na súčasnom domácom trhu. V mojom regióne vyťažím z úľa Warré 18 kg na včelstvo, pričom rovnaké množstvo si včely odložia na zimu. Zároveň ťažím vosk jeden rok starý a propolis bez kontaminácie.
[attachment=34] [attachment=35] [attachment=36]

Medzidno má skutočne veľké využitie v úľovej zostave.

RE: Léčení u včel - Debora - 25.12.2012 02:06 PM

Ahoj Milane,
trochu me irituje skloubit ty fotky s popisem. Na té tretí fotce más nad mezidnem v preletáku odlozence s vykrojeným plodem?
Debora

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 25.12.2012 04:42 PM

Předpokládám, že tvorba oddělků časově co nejdříve, ale kdy je nejideálnější čas pro opětné spojování, kdy přináší největší efekt léčebný a jaké jsou ještě pozitivní efekty vedlejší?

Karle to spojování jsem popsal snad před 10-ti roky. Já tomu říkám, že včely musí "kroužkovat". Je to ve stavu, kdy je hlavní včelstvo a oddělek ve stadiu klidu a prakticky bez plodu, to je důlležité. Poznáš to tak, že když dáš strůpek pryč nebo folii včely již neobsedají uličky, ale jsou ve tvaru chomáče a na jeho okraji se jako by z něj trhají, nebo je to takový kulatý kožich v naejhořejším nástavku. Již jsem to zažil i 8.9. a byla to vhodná doba, většinou však koncem září. Nic ale nezkazíš, když to spojení provedeš v říjnu nebo i začátekem listopadu, nečekal bych ale zase moc dlouho. Když to provedeš ve správný čas, ještě se znovu zvýší groominig, což má také ozdravný efekt především u včel toho "starého" včelstva.
Druhým efekterm je, že vyměníš matku. Většinou si včely nechají mladou a ta se již nerozklade. Někdy se na česnš stará matky objeví za 14 dní, jindy za měsíc-dva.
Třetím efektem je, že včelstvo bude mít sílu, kterou by mělo přibližně kdyby nebylo zeslabeno roztoči a máš včelstvo připraveno na jarní snůšku, pokud ji máš.
Dobu tvorby nastínil M.Bencůr, záleží ale hodně na účelu , proč je děláš. LD

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 11.06.2013 10:49 PM

Pre inšpiráciu uvádzam zas iný postup. Nebudem kopírovať to, čo som už napísal na mojom blogu. http://nasapravda.blogspot.sk/2013/06/zelezo-doplnok-stravy-vcelstiev.html

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 16.06.2013 08:18 AM

Debora, poprosím Ťa, pokús sa vypátrať presné dávkovanie železa do sirupu a za aký dlhý čas je možné železo v krmive podávať. http://www.science-in-water.com/us/bees/administering-iron.html
Vopred ďakujem!

RE: Léčení u včel - Debora - 16.06.2013 10:58 AM

zeptám se a uvidíme, jestli nám odpoví

RE: Léčení u včel - Debora - 17.06.2013 12:07 AM

ale odpověděli rychle, máme si koupit za 48€ jejich Ferro-Bee®

překlad letáku do Češtiny: Ferro-Bee ® je nástroj pro včelaře. Ferro-Bee ® se rozpustí v cukrovém sirupu a podává se včelstvu v období mezi sběrem medu a zimním krmení. Ferro-Bee ® múze být také přidáno do zimního krmení. Obohacení stravy včelstva železem pomáhá předcházet zimní úmrtnosti včel a povzbuzuje včely k vyší aktivitě. Při použití Ferro-Bee ® již nemusíme včelstva ošetrovat proti varroáze.

Zní to všechno trochu moc hezky.

P.S. Ta oranžová barva mě dost mate, nechcete odhlasovat aspoň zelenou?Smile

RE: Léčení u včel - renttip - 17.06.2013 12:26 AM

dobrý den Deboro,
je známa procentová účinnost a zda složky železa neovlivňují kvalitu medu. Myslím tím na včely,jestli je to nějak neovlivní,protože zimuju na medu.
díky

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 17.06.2013 06:40 AM

Debora, ďakujem za aktivitu. Skúsim žihľavu. Údajne obsahuje veľa železa. Urobím odvar a pridám do sirupu.

RE: Léčení u včel - Debora - 17.06.2013 10:44 AM

Milane, to je parádní príspevek. Kopriva dvoudomá (žihľava dvojdomá) v principu obsahuje organické kyseliny; mravencí, stavelovou, kremcitou, navíc draslík, zelezo, vápník a jiné stopové látky. V principu odvar z kopriv smísený s cukernou stávou nám nahradí veskerý program syntetických kyselin pouzívaných proti varroáze.

12.5. jsem provedla první a 10.6. druhé osetrení vcelstava metodikou rozprásování zpopelnených roztocú (Maria Thun). Tak uvidíme, co na to vcelky?

[Obrázky: Varaschung_2013_02.jpg][Obrázky: Varaschung_2013_04.jpg][Obrázky: Varaschung_2013_05.jpg][Obrázky: Varaschung_2013_06.jpg][Obrázky: Varaschung_2013_BV_02.jpg][Obrázky: Varaschung_2013_KV_01.jpg]

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 17.06.2013 08:27 PM

Manželka si z kopřiv na kuchyňském rotačním odšťavňovači dělá šťávu na jakési její zkrášlovací procedury. Možná by takhle připravená šťáva byla trošku silnější než výluh a šlo by to i lépe dávkovat.

RE: Léčení u včel - winepunk - 17.06.2013 08:59 PM

Deboro, nemohla by podobně fungovat i třeba přeslička proti Nosematóze? My vinaři ji používáme jako zdroj světla (křemík) tam, kde bují houbové choroby (z kopřivy děláme jíchu a používáme hlavně jako zdroj dusíku). A kdyby se udělalo správné bylinné cuvée... třeba kopřiva, tymián, přeslička a heřmánek s cukrem, nevyléčilo by to nakonec všechny strasti světa? Jinak dík všem za případné zkušenosti s použitím rostlin při léčení.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 17.06.2013 09:18 PM

Aleši, myslím, že by to fungovalo. Treba vylisovať komplet celú rastlinu žihľavy? Byľ, listy, kvet? Robí šťavu vždy čerstvú alebo je možné ju skladovať?

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 17.06.2013 09:36 PM

Vtip je v tom, přijít na to, jakým způsobem ty byliny zpracovat a zkombinovat. Vývar, macerace, kvašení, alkoholové luhování, lisování syrové šťávy atp. Přijít na tu správnou kombinaci je na, no ať nepřeháním, aspoň na včelařskou nobelovku.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 17.06.2013 11:13 PM

Dávkovanie po domácky vyrobeného Antivarroa-Urtica-Dioica-Bee-lektvaru bude stačiť v množstve jednej polievkovej lyžice žihľavovej šťavy na liter sirupu. Vychádzam z praxe, keď pri jarnom ošetrení sa na jedno včelstvo doporučuje použiť šťava z polovice citróna alebo jedna polievková lyžica jablkového octu, ale iba na deciliter sirupu, ktorý rozlejem po rámikoch plodiska raz za sedem dní. Aj naši predkovia pridávali počas jarného podnecovania včelstiev do jedného litra sirupu jednu polievkovú lyžicu prevareného mlieka a mali zaručene vitálne včelstvá počas celej sezóny. Vždy som otvorený pre staronové prístupy v ošetrovaní včelstiev. Surová žihľavová šťava nie je jediná vec, ktorá je potrebná na budovanie silnej imunity včelstiev. Aby boli včelstvá zdravé, musia byť silné a mať biologicky rozmanitú stravu, čo nie je pre ne ľahké zabezpečiť z potravinových zdrojov ošetrovaných jedovatými pesticídmi. Túto jar som pozoroval ako včely niekoľko dní nasávali šťavu z kôpky kysnutej kapusty, ktorú som vyložil zo súdka po zimnom uskladnení. Preto musia byť aktívni aj prírodní včelári v hľadaní šance pre včely.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 18.06.2013 07:57 AM

Sbírají se a lisují jen listy a mladé horní výhonky, z vláknitého stonku by se toho moc nevylisovalo, při skladování v lednici do druhého dne šťáva změní barvu ze zelené na tmavě hnědou až černou, jestli to má vliv na kvalitu nedovedu posoudit. Ale pro potřeby včel bych to hned přimíchal do medu, med ji v podstatě zakonzervuje . A když budu vycházet, že med z minulého roku má cca 16-18% vody a snese 21-23% aby nezačal kvasit tak to je 50ml šťávy na Kg medu, ale čistě jen teoreticky.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 18.06.2013 09:20 AM

Aleši, to je výborná úvaha. Z viacerých nápadov sa aj dopracujeme k príprave domáceho ferro-bee lektvaru a nemusíme ho draho kupovať v chemodroge.

RE: Léčení u včel - Evžen Babík - 20.06.2013 06:29 PM

Klasik bylinkář Janča u kopřivy radí:

sbírá se list nebo nať , někdy i oddenek či květ
od jara do září, nejlépe do konce května, kdy bývá nejúčinnější.
Suší se co možná nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 °C.

Listy obsahují množství chlorofylu (až 1%), asi 15% minerálních látek (hořčík,...)

dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny,
aminy acetylcholin (asi 1%), histamin (asi 0,5%) a serotonin (asi 0,02%),
sacharidy (např. arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu),
vitamíny (např. B2 a zejména v mladých listech vitamín C), aminokyseliny, glukoniny, třísloviny ,

fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou a další látky.

Já ji žvýkám na jaře a zkusil bych i v tuto dobu léčebnou kůru pro včelky.

Osobně používám v podletí do cukerného roztoku vývar z dubové kůry proti Nosemě.

Měli bychom mít na mysli, že přilepšujeme včelkám, ale s nemocemi a parazity si musí poradit samy.
Které to nezvládnou je dle zákona přírodního výběru - vývoje nutno zrušit,
aby uvolnily místo životaschopnějším genům
a to je hlavní úkol nemocí a parazitů.

RE: Léčení u včel - renttip - 21.06.2013 06:48 AM

manželka se zabývá přírodním léčitelstvím a doporučuje mi provážet odvary ze sušených bylin. Prakticky tak jak popisuje Evžen. Zkoušíme i použití homeopatik. V tomto směru ještě nemáme moc odzkoušeného, abysme mohli říci,tak teď je to to nejlepší, ale snad se k nějakému pozitivnímu výsledku dobereme.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 21.06.2013 10:14 PM

Přátelé, zkoušejte, hledejte, to je OK a záslužné. Nezpomínejme ale, že všechny pomocné berličky jsou jenom berličky a včelám dlouhodobě vůbec nepomohou, ba právě naopak. Proto jsem také do svého včelařského programu nezahrnul testování termosolárního úlu Dr. Linharta, ačkoliv je dávno známé, jaký vliv má teplota a vlhkost na vývoje V.d. i včel a výsledky může jeho termosolární úl mít a hodně včelařů do tohóto směru vkládá velké naděje.
Všechny tyto "berličky" je možné používat bodově, tedy v době, kdy se včelstvo nachází v kritickém bodu a tam je možné krátkodobě pomoci, jinak ne. Do takového bodu se dostávají všechna včelstva, vedená, mmj., na větší produkci medu.
Problém, všech léčiv a je jedno zda syntetických nebo těch čistě přírodních, je ten, že působí jako sekačka na trávu, vše dávají do roviny, pouhého průměru, což značně znehodnocuje genofond včely medonosné.
Nyní je např. u nás doba, kdy stačí u 10-30% včelstev na stanovišti bodově zasahnout třeba slabou KM , např. 10 ml nebo něčím jiným a je problém téměř vyřešen na celý rok při dodržení určité zootechniky. To chce ale se včelami doslova dýchat a dívat se na problém včelíma" očima. V tomhle já vidím jeden z bodů jak naplňovat etický kodex našeho hnutí. Tohle je třeba se učit . V tom má Debora pravdu, jak píše v jiném příspěvku, týkající se systému Demeter. LD

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 08.07.2013 11:43 PM

Pseudoscorpion. Tohto tvora možno nájsť po celom svete s výnimkou Arktídy a Antarktídy. Kto niekedy pozoroval v záhrade život na hromade kompostu, zistil, že tieto chrobáky sú tam. Sú malé, ale možno ich vidieť voľným okom. Ak sú do kompostu pridávané aj štiepky zo záhrady, tak je to ideálne prostredie pre takýchto tvorov.
Na Novom Zélande sa vedci zaoberajú myšlienkou nasadiť takéhoto predátora do úľov a predpokladajú, že populácia 25 jedincov v úli by mala stačiť na to, aby udržali roztočov Varroa pod kontrolou. Je známe, že na dne úľa žije veľa včelám prospešných článkonožcov. Určite by bolo užitočné urobiť test, aký dlhý čas budú potrebovať na to, aby sa usadili v ekosystéme včelieho úľa.
Ako je možné vidieť na videu, včelí plod týchto chrobákov vôbec nezaujíma. Pozorovať ich priamo v úli je nemožné. Do úľa ochotne napochodujú, ale okamžite zmiznú a stratia sa z dohľadu. Sú oveľa menšie ako včely, cca 5 mm. V úli boli pozorované aj na tele včely a je celkom možné, že táto ich aktivita je zameraná na potravu, ktorou sú foretické roztoče.

RE: Léčení u včel - Jaro Stoklasa - 09.07.2013 09:20 AM

Bol by to zaujímavý spôsob boja proti varoáze. Čisto prírodný. Som zvedavý po pár rokoch, či sa to uchytí.

RE: Léčení u včel - Martin Nezbeda - 09.07.2013 02:17 PM

Štírky znám, objevím ho občas i doma a taky jednoho krásného jsem pozoroval na trámu, když jsem stavěl včelín. Jednoho dokonce zavěšeného na pakomárovi, který odpočíval na stěně úlu. Nikdy jsem je ale neviděl ve větším počtu pohromadě, vždy jen jeden exemplář. Věřím tomu, že pokud jim kleštíci chutnají, už jsou dávno v úlu, bez toho, že bych je tam importoval.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 06.08.2013 05:31 PM

(17.06.2013 10:44 AM)Debora napsal(a):  12.5. jsem provedla první a 10.6. druhé osetrení vcelstava metodikou rozprásování zpopelnených roztocú (Maria Thun). Tak uvidíme, co na to vcelky?

Ahoj Debora, máš už nejaké poznatky?

RE: Léčení u včel - Debora - 06.08.2013 10:15 PM

Rolleyes Néé, na to nemám dostatek kontrolních vcelstev. Zatím se jen ucím, a az neco pochopím, dám urcite vedet.

RE: Léčení u včel - Jaro Stoklasa - 08.08.2013 05:03 PM

Tento rok nepadali po KM žiadne roztoče naviac, resp. denný spad počas aplikácie i po nej bol rovnaký, ako pred ňou... Neviem, či som urobil chybu, alebo tento rok väčšina klieštikov išla na dovolenku...

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 09.08.2013 06:20 AM

Tento rok nepadali po KM žiadne roztoče naviac, resp. denný spad počas aplikácie i po nej bol rovnaký, ako pred ňou... Neviem, či som urobil chybu, alebo tento rok väčšina klieštikov išla na dovolenku...

Sice stejný denní spad může znamenat 100 V.d před i po aplikaci KM, ale to asi nepadá v úvahu. Pravděpodobně je to situace obdobná, jako na mnohých stanovištích. Letos kleštík přešel velmi brzo na plod a už tam zůstal. Poslední 3 týdny veder mu také neprospěla. Nevím v jakém stavu jsou vaše včelstva připravena na zazimování a jaká je pylová i nektarová nabídka, ale podíval bych se na dělničí plod. Pokud ale nevidíte i ojediněle poškozené včely, třeba s deformovanými křídly, je dost pravděpodobné, že na tom budete dobře i s viry. Ale pozor, letos je hodně věcí jinak. Něco je někde opožděné , neco ne. Plod bych vybíral z různých míst, především ale ty okrajové zóny plodového tělesa. Tak 50-100 buněk by mohlo dát slušný přehled.Myslím, že na webu je Martinův kalkulátor, tak ho zkuste použít pro odhad populace V.d. a uvidíte. LD

RE: Léčení u včel - Jaro Stoklasa - 09.08.2013 08:31 AM

Práveže poškodených včiel akosi niet. Po minulé roky sa ich našlo dosť, tento rok som zatiaľ nezbadal. Včelstvá boli počas roka slabšie, no teraz sa dostali do takej sily, v akej som včelstvá ešte nikdy nemal, s výnimku tých, čo išli podľa svätojánskej metodiky, tie sú žiaľ slabé. Ostatné sú veľmi silné, s takými silnými včelstvami som do zimy ešte nešiel. Akoby sa max. rozvoj presunul až do záveru leta. Možno preto počas roka klieštika nebolo.

RE: Léčení u včel - Martin Nezbeda - 09.08.2013 04:21 PM

Pravidelně koukám na podložky a nikde nic, zkusmo jsem před týdnem otevřel asi 10 buněk trubčího plodu a taky nic. V těchto vedrech se mi moc nechce jim dávat KM, abych to ověřil. Ještě jednou zkusím otevřít nějaký plod na okrajích, jak radí Leoš.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 09.08.2013 04:57 PM

A co by to udělalo, kdyby se letos ta preventivní láska vynechala?

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 09.08.2013 05:41 PM

Zkušenosti jsou nepřenositelné.

RE: Léčení u včel - Debora - 09.08.2013 05:46 PM

a nenahraditelné

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 18.08.2013 12:37 AM

Globálny nedostatok železa v potravinách je jedným z najviac hlásených chýbajúcich minerálov. Málo je však o železe známe, že je pre včely potrebné na upevňovanie ich imuntného systému. Existujú dôkazy, že zimná úmrtnosť včelstiev je spôsobená sezónnym nedostatkom železa v strave včiel. Spravovanie včelstiev doplnením železa do ich stravy môže byť liekom proti zomieraniu včelstiev z dôvodu varroázy. Pokusy s dopĺňaním železa do stravy včiel robili v roku 2011 v Holandsku v 16.rôznych regiónoch na včelích rodinách v 50.úľoch. V roku 2012 pokračovali pokusy v Belgicku, Francúzsku a USA medzi 70.včelármi s viac ako 1000 včelstvami. Dôvodom tohto výskumného projektu bola otázka, prečo sa v Austrálii nevyskytuje zdravotný problém včiel spájaný s roztočmi Varroa. Ako odpoveď na uvedenú otázku je peľ rastliny Eucalyptus punctata, ktorý má veľmi vysoký obsah železa. Železo sa tak stáva novým nástrojom pre včelárov v ich boji s roztočmi Varroa. Ide o metódu pravidelného podávania železa včelám do ich doplňovaných zimných zásob v období od augusta do septembra. Výsledky testov dokumentujú, že aj bez liečenia včelstiev kyselinou mravčou a kyselinou šťaveľovou, čo nie je potrebné, počet roztočov Varroa vo včelstvách v priebehu 1-8 týždňov poklesol o polovicu. Letová aktivita v správaní sa včiel sa zvýšila. Železo v podávanej strave má priaznivý vplyv na plodovanie včelstiev a slabé včelstvá viditeľne mocnejú. Okolo úľov takmer nevidieť napadané mŕtve včely. Budúcnosť v dopĺňaní železa včelám do ich stravy je aj v možnosti predchádzať chorobám Nosema ceranae a Nosema apis.
Metóda podávania železa včelám do ich stravy ma inšpirovala natoľko, že som ju začal počas tohtoročnej sezóny v mojej praxi rozvíjať svojským spôsobom a zároveň budem sledovať jej účinky. Ďalšie informácie budem postupne zverejňovať na mojom blogu našapravda Warre.
http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/ferro-beevital-zihlavovy.html

[attachment=190] [attachment=191] [attachment=192]

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 18.08.2013 09:51 PM

Zdá sa, že tento predátor sa už nachádza s najväčšou pravdepodobnosťou v dutinách stromov obývaných včelami. Veda začína znovu objavovať myšlienku, že príroda skutočne funguje celkom dobre proti klieštikovi bez nášho zásahu!

http://www.appliedbio-nomics.com/products/stratiolaelaps

RE: Léčení u včel - schützmeister - 19.08.2013 05:17 PM

(09.08.2013 04:21 PM)Martin Nezbeda napsal(a):  Pravidelně koukám na podložky a nikde nic,
U mne taky celkem nic,nic a pak jsem v jednom úle našel podložku posetou malými, lehce načervenalíma VD. Hodnotím jen stupeň - nic-málo-hodně, takže jinde nic a v jednom mrak. Mohlo by to být taky tím, že jsem KM nasadil v hicech ? V teple asi bude účinější - ale v dalších úlech stejně nasazené a nic. Je to jak říká Leoš - dost divnej rok.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 19.08.2013 09:20 PM

Čtyři včelstva vedle sebe, třetí den po Formidolu: 500-100-60-4!

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 20.08.2013 12:02 AM

Priatelia, a čo tak vyskúšať si rok, dva roky, neliečiť. Možno si potom poviete: "Ten Michael Busch má pravdu!"
PS: Ja si dovolím konštatovať, že Michael Busch má pravdu. Neodpustím si však moju osobnú poznámku, že ak chcem obdržať každú jar od inšpektora zdravia mojich včelstiev certifikát, že moje včely sú zdravé aj bez liečenia, tak musím od ich prvého jarného preletu až po ich posledný orientačný prelet v neskorej jeseni, robiť v súlade s prírodou také zásahy, ktoré povzbudia vitalitu včelsteiv.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 20.08.2013 01:23 PM

(20.08.2013 12:02 AM)MilanBencúr napsal(a):  Priatelia, a čo tak vyskúšať si rok, dva roky, neliečiť. Možno si potom poviete: "Ten Michael Busch má pravdu!"
Nic proti - rok dva neléčit - a co ? Pokud to nebudou úplný chcípáci, dva roky to přežijou. Jenže zkusil to někdo roků 5 ? Kritická hranice, co já vím je 4 roky. Když mám hned vedle sousedy s konvenční léčbou a tunami roztočů, zkusit to sice můžu, ale dopředu vím, jak to skončí. Ani v německu, pokud vím, při šlechtění varoatolerantí včely, nedoporučují úplné zastavení veškeré léčby.
Takže O.K. - máte matky co to bez jakékoli léčby a ne na samotě u lesa přečkali 5 let ? Pak je rád objednám. Ale co já vím, nikoho takového neznám.
To není kritika podnětu - spíš jde o to, kdo to zkusil, ať se podělí. Možná by bylo zajímavé i kdo to zkouší, průběh a tak.

RE: Léčení u včel - Jaro Stoklasa - 20.08.2013 01:31 PM

Ja mám jedno včelstvo neliečené 2 roky. Zatiaľ. Na viacerých som sa neodvážil robiť pokusy.

RE: Léčení u včel - Debora - 21.08.2013 01:14 AM

(19.08.2013 09:20 PM)Crha Karel napsal(a):  Čtyři včelstva vedle sebe, třetí den po Formidolu: 500-100-60-4!

premísti to cinquecento nekam jinam

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 21.08.2013 10:36 AM

To si piš. Už to mají spočítané a na jaře je rozpustím do smetenců. zajímavé ale je, že to bylo včelstvo, jedinné pouze na loučkách (3NL2/3), které po dva roky mělo nejnižší úroveň spadu. To mi hlavba nebere.

RE: Léčení u včel - Jaro Stoklasa - 21.08.2013 10:48 AM

Pre roztoča predstavuje málo napadnuté včelstvo pomerne voľnú ekologickú niku... Prestretý stôl... Ak sa mu tam podarí usídliť, má parádnu hostinu... Myslím, že možno práve preto by nemalo ísť o snahu úplne roztoča zničiť, ale dosiahnuť takú úroveň populácie, pri ktorej včelstvo dokáže prosperovať a zároveň hustota populácie klieštika nedovolí jeho nekontrolovateľné množenie do závratných počtov... Teoreticky krásne vety, len ako to dosiahnuť...

RE: Léčení u včel - Debora - 21.08.2013 11:33 AM

Karle, stálo to vcelstvo poslední dva roky na stejném míste? Jaký spad byl u sousedních vcelstev?

RE: Léčení u včel - schützmeister - 21.08.2013 12:59 PM

(21.08.2013 10:36 AM)Crha Karel napsal(a):  To si piš. Už to mají spočítané a na jaře je rozpustím do smetenců. zajímavé ale je, že to bylo včelstvo, jedinné pouze na loučkách (3NL2/3), které po dva roky mělo nejnižší úroveň spadu.
Já nevím, podle mého pozorování je to otázka. Jde o to, že takto mají nejvyšší spad nepřerušovaná včelstva s největším podílem trubcům - jinými slovy 2-3letá včelstva, která ale do té doby mohla být O.K. a při oddělku O.K. zase jsou. To, že roztoči padají, neznamená, že to jsou špatné včely, jenom že jsou v určitím vývojovém stupni. Myslím , že spad neřekne celkem nic. Nevínm, jestli jsem úoplně pochopil Leoše Dvorskýho - ale něco v tom smyslu říká, jako, že jsou různé etapy a záleží na pochopení, v které se včely nalézají.
Záruka výběru je jen přežijí/nepřežijí - nepřerušeně aspoň 3 roky. Monitoring s tím moc nesouvisí. Což mne vede k myšlence, že ten vlastně potřebujeme pro léčbu, ne pro selekci.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 22.08.2013 01:08 PM

(20.08.2013 12:02 AM)MilanBencúr napsal(a):  Priatelia, a čo tak vyskúšať si rok, dva roky, neliečiť.
Ještě bych se rád přeptal - co je míněno tím neléčením ? Ptám se proto, že jsem onehdá nabyl dojmu, že Leoš Dvorský má úly " několik let" bez léčení, jak píše, a teď jsem mrkl na jeho WWW a jsem poněkud zmaten, zdá se , že léčí KM, ač bodově.
Takže - když tu mluvíme o neléčení, je tím míněna jakákoli léčba, včetně vyřezání plodu, nebo je tím míněn jen Amitraz ?
Zatím jsem k neléčení nedostal odvahu a nějak mě ji zase ubývá, jak se dozvídám, že to s tím neléčením není zas tak horký.

RE: Léčení u včel - Debora - 22.08.2013 01:55 PM

Pod léčbou rozumím esenciální oleje, organické kyseliny, akaracide a antibiotika. Domnívám se, že lidé, kteří už léčí jen bodově, udělaly velký krok na ceste k přirozené rovnováze mezi roztočem a jeho hostitelem.

Nové studie prokazují, že dostatečná přitomnost železa v potravě včelstva signifikantně potlačuje varroázu. Co dělat, vyzkoušme na 10 litrů čaje 20g sušených kopřiv:

košnice (42kg) uf!

Warré

RE: Léčení u včel - Rasťo 71 - 02.09.2013 10:46 PM

A čo takto, do sirupu pridať na miesto pitnej vody Korytnicu? Skúšal to niekto , tu je odkaz o zložení http://www.mineralkorytnica.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=68&lang=sk.
Asi to skúsim. Len dúfam že tie iné mineráli nezaťažia organizmus včely, vtedy ked sa nemôžu vykaliť mimo úľa.

RE: Léčení u včel - Myk - 02.09.2013 11:51 PM

Je thymol opravdu na přírodní bázi, jak píše výrobce (apiguard) nebo to není až tak úplně pravda?

RE: Léčení u včel - Debora - 03.09.2013 12:33 AM

[Obrázky: apiguard.jpg]

přírodu u tohoto přípravku budeš marně hledat, ta tam určitě není. Jak píše Leoš, strašák to není, spíše úhledně zabalený granátek. Big Grin Viz téma thymol. Apiguard denaturuje bílkoviny. Podobná hračka byla vyrobena 1939 v Německu. Nyní ji vyzkoušeli v Syrii.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 03.09.2013 06:49 AM

(02.09.2013 10:46 PM)Rasťo 71 napsal(a):  A čo takto, do sirupu pridať na miesto pitnej vody Korytnicu?

Keď som kočoval na agát do Želoviec v okrese Veľký Krtíš, tak v okolí kočovného stanovišťa bol jediný zdroj vody a tým bola studnička s výborným medokyšom. Včely bez problémov túto minerálku brali. Slovensko je najbohatšia krajina na svete na minerálne pramene, takže ako zdroj minerálov pre včely môžu včelári vodu z minerálnych prameňov využívať.

(22.08.2013 01:08 PM)schützmeister napsal(a):  Takže - když tu mluvíme o neléčení, je tím míněna jakákoli léčba, včetně vyřezání plodu, nebo je tím míněn jen Amitraz ?

Áno, je tím míněna jakákoli léčba!
Odstraňovanie plodu (napr.trúdieho) bolo vždy súčasťou včelárskych technológií. Teda aj v časoch kedy sme o roztočoch Varroa ešte netušili. Pri včelárení v košniciach je odjakživa odstánenie robotníčieho plodu súčasťou postupu pri medobraní. Vyrezanie plodu sa dá posudzovať v dvoch rovinách, v každom prípade však má vplyv na varroa udržateľné včelárenie.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 03.09.2013 12:53 PM

(03.09.2013 06:49 AM)MilanBencúr napsal(a):  
(22.08.2013 01:08 PM)schützmeister napsal(a):  Takže - když tu mluvíme o neléčení, je tím míněna jakákoli léčba, včetně vyřezání plodu, nebo je tím míněn jen Amitraz ?

Áno, je tím míněna jakákoli léčba!
Odstraňovanie plodu (napr.trúdieho) bolo vždy súčasťou včelárskych technológií.

Protože toto téma mě velmi zajímá, ještě bych do toho tedy trochu píchl.
Vyjadřuje se zde k tomu několik osob, tak takové shrnutí / dejte vědět, pokud jsem nabyl špatného dojmu / :
Karel Crha experimentuje s KM a vyřezáváním , ale v jednom článku říkal, že v nejhorším mu Varidol nevadí.
Debora, krom čajíčků, popisuje i použití KM a Apigardu.
Leoš Dvorský tvrdí, že 8 let neléčí vůbec, ale na svém vebu popisuje používání KM a bodově fumigace.
Smolík to zabalil z důvodu / asi / preference pouze vyřezávání. Ale dělá to asi jen 2 roky.
A Milane, ty také občas píšeš o KM a zase třeba téměř vůbec o vyřezávání.
Takže - je to léčení, nebo ne ? Sám nevím. Chtěl bych zkusit neléčit, ale jsem trochu opatrný / živí mě to /. Myslím, že by bylo fajn, pokud fakt existuje někdo, kdo má neléčené stanoviště víc jak 4 roky, kdyby popsal co se děje - vlastní zkušenost.
S čím začínal, kde to má, kolik mu jich zbylo a tak.
Zatím to na mě působí, že asi všichni víme, že léčení je svinstvo, jenže nevím, jestli někdo opravdu neléčené stanoviště má / jednotlivá včelstva, nebo rok, dva neléčená, jsou podle mne neprůkazná /. Zatím je to tak, že existuje množství jednotlivých nápadů / což je taky fajn / jak na to, ale nikdo nepopsal celý průběh.
Protože jsem skeptik, působí to na mě tak, že to taky nikdo / a teď myslím dlouhodobě / fakt nezkusil.
Takže, pokud fakt někdo včelaříte BEz léčby, založte moc prosím, samostatné téma.
Tohle je léčení - ale my chceme mluvit o neléčení.

RE: Léčení u včel - Debora - 03.09.2013 03:01 PM

Kazdý z nás musí sám posoudit schůdnost cesty bez léčby. Většinou je pod léčbou včelstva myšlena konvenční "chemotherapie" toxickými látkami (amitraz, biozide). Veškeré syntetické kyseliny mají v EU homologaci biozidů. Může být bio špatné?

Například kyselina mravenčí, neboli kyselina methanové (acidum formicum), již při koncentraci nad 10% spálí dýchací cesty a oči (Formidol 40ml acidum formicum 85%). Dále se podílí na chronickém poškození jater a ledvin, a je prokázáno, že po aplikaci kyselinou mravenčí dochází u živočichů k mutaci genetického materiálu!

Nutnost aplikace kyseliny mravenčí by jsme měli vždy dobře zvážit, nebot' zase jen hodíme granát do úlu našeho milovaného včelstva.

Rostliný výtažky v podobě čaje ani nejde s chemickými léky srovnávat, rostliné výtažky napomáhají životu, chemikálie smrti. Chemikálie nikoho nevyléčí, celoroční obohacování výživy přírodnímy látkami, homeopatické zákroky a potencování energetického systému včelstva je doposud značně podceňována cesta.

Téma "bez léčby" jsem doufala rozvinout ve vlákne "včelaření přirozeně", ale jak píšeš, snad kromě experimentálního včelaření pár členů našeho hnutí, nemá nikdo dlouhodobé poznatky. Zatím většina z nás tápá v temnotě a hledá odvahu omezit léčbu na minimum. Ale že zde o tom uvažujem a veřejne píšem, považuji za sygnifikatní krok ke zdravému včelstvu.

P.S. než Cesko a Slovensko začne hydraulicky štepit břidlici, tešíme se bohatého zdroje minerálky pro naše včelstva.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 03.09.2013 03:30 PM

Leoš Dvorský tvrdí, že 8 let neléčí vůbec, ale na svém vebu popisuje používání KM a bodově fumigace.

Hm, tak takhle jsem to nenapsal určitě, znám své "přátele" a čeho jsou schopni.
LD

RE: Léčení u včel - Tomáš Palata - 03.09.2013 04:17 PM

(03.09.2013 12:53 PM)schützmeister napsal(a):  ...Takže, pokud fakt někdo včelaříte BEz léčby, založte moc prosím, samostatné téma....
Obávám se, že nikdo nevyhoví. Vzhledem ke známé současné situaci a vztazích v oboru zde obzvláště platí přísloví "mluviti stříbro - mlčeti zlato".

RE: Léčení u včel - Debora - 03.09.2013 04:26 PM

.

síla "přátel"

Co se dovíme z rozhovoru s Dee Lusby (Arizona) ztuží krev. Dee vypráví o tom jak se pohádaly se včelařským ústavem v Tucsonu. O týden později hořely jejich domy, lidé jim demolovaly auta a ničily elektrické a telefonní kabely, kradly včelařský materiál, a bylo jim znemožňeno konat přednášky o včelaření na malé buňce.

Dee Lusby, srpen 2013:

Nerada o tom mluvím, nebot' byl to stres, který nakonec na podzim roku 2006 Eda zabil. Některá z jeho posledních slov byla, že mám pokračovat v práci, aby jsme dosáhly naseho cíle. A to je přesně to, co stále dělám.
Ale musím přestat o tom psát, protože me vzpomínky na tuto dobu stále příliš rozrušují. Sekám trávu kolem baráku a pak musím k včelínům, práce tu nikdy neskončí.
Musíme se modlit, aby se nám podařilo náše včelařství očistit, aby jsme dali šancy včelstvu přezít, protože se zdá, že některé strašlivé události, nás teprve očekávají.
Potřebujeme zdravé včely pro opylování a výrobu zdravých potravin a také čistou propolis pro naší zdravou budoucnost...

Dee A. Lusby

(resistantbees.com)

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 03.09.2013 05:25 PM

(03.09.2013 12:53 PM)schützmeister napsal(a):  Karel Crha experimentuje s KM a vyřezáváním, ale v jednom článku říkal, že v nejhorším mu Varidol nevadí.
Jenom upřesním můj současný postoj, kam jsem zatím došel.
Letošní léčba pouze KM. S vyřezáváním jsem nikdy neexperimentoval, naopak jej považuji za hřích proti životu.
Preferuji v tomhle směru technologické postupy, které vedou k ředění objemu V.d.
Červnové vyřezávání plodu jsem změnil na jeho odebrání, soustředění do oddělků s novými matkami a cílené přeléčení KM jen takto nakumulovaného plodu. V tomto případě vidím velký přínos, srpnové spady po Formidolu byly velmi nízké, pouze u včelstva, kde nebyl plod odebrán a přeléčen byl spad nadlimitní (800ks po 4dnu aplikace).
Též letošní jarní přesuny za účelem větších vzdáleností mezi úly kvituji pozitivně.
Varidol jsem byl ochoten použít jen v případě přeléčení rojů nebo smetenců ještě v rojáku, bez přítomnosti stavby.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 04.09.2013 06:47 AM

(03.09.2013 12:53 PM)schützmeister napsal(a):  Protože toto téma mě velmi zajímá, ještě bych do toho tedy trochu píchl...
...A Milane, ty také občas píšeš o KM a zase třeba téměř vůbec o vyřezávání.
Takže - je to léčení, nebo ne ? Sám nevím. Chtěl bych zkusit neléčit, ale jsem trochu opatrný / živí mě to /. Myslím, že by bylo fajn, pokud fakt existuje někdo, kdo má neléčené stanoviště víc jak 4 roky, kdyby popsal co se děje - vlastní zkušenost.
S čím začínal, kde to má, kolik mu jich zbylo a tak.
Zatím to na mě působí, že asi všichni víme, že léčení je svinstvo, jenže nevím, jestli někdo opravdu neléčené stanoviště má / jednotlivá včelstva, nebo rok, dva neléčená, jsou podle mne neprůkazná /. Zatím je to tak, že existuje množství jednotlivých nápadů / což je taky fajn / jak na to, ale nikdo nepopsal celý průběh.
Protože jsem skeptik, působí to na mě tak, že to taky nikdo / a teď myslím dlouhodobě / fakt nezkusil.
Takže, pokud fakt někdo včelaříte BEz léčby, založte moc prosím, samostatné téma.
Tohle je léčení - ale my chceme mluvit o neléčení.

Podľa veterinárnej definicie má včelár v prvom rade používať zootechnicko-chovateľské metódy a opatrenia v boji s roztočmi Varroa. Včelári sú však pohodlní darebáci a kašľú na túto metodiku. Nikdy ju nepoužili. Dokonca ani nevedia, že takúto metodiku veterinári odporúčajú. Pohodlná chemoterapia im vyhovuje najviac. Nepoznám včelársku organizáciu, ktorá by robila osvetu o možnostiach predchádzať klieštikovitosti ešte v skrytej forme, v prvom štádiu, kedy je napadnutých len do 5% včiel vo včelstve. Keby včelári pri vedení včelstiev postupovali aj v súlade s veterinárnymi odporúčaniami o zootechnicko-chovateľských metódach, nevracali by sa cyklicky sezóny, kedy včelstvá vo veľkých počtoch zomierajú a to bez ohľadu na to či sú liečené alebo nie.
Účastníci hnutí Šance pro včely si stanovují Etický kodex v duchu jehož obsahu chtejí
dobrovolne vystupovat, jednat, propagovat svou myšlenku. Vítáme spolupráci se včelari, kterí uplatňují obsah alternativního prístupu i jen částečne a vydali se tedy stejným smerem. Každý máme své vlastní motivy, možnosti i schopnosti. Vzájemnou spoluprací prednosti jednotlivcù vytvorí dokonalý celek a vzájemný prospech pro všechny zúčastnené. Na prvním míste musí být chov vitálních včelstev schopných prežít.
Klieštikovitosť včiel sa vyvíja pomaly. Prvé roky sa vo včelstve v podstate nepozorujú nijaké nápadnejšie príznaky, aj produkcia je dobrá. Choroba prebieha skryto. Po 3 - 4 rokoch choroba vo včelstve nadobúda zjavnú, klinicky pozorovateľnú formu. Včelstvo slabne a hynie.
Za posledných desať sezón som moje včelstvá liečil 3x, a to podľa intenzity napadnutia včelstiev v obci medzi ostatnými včelármi.
So včelárením na prirodzenom diele som začal v roku 2003.
V roku 2006 som liečil KM. Včelárom v obci padla polovica včelstiev. Moje prežili všetky.
V roku 2010 som liečil Avartínom. Za dedinu sa nasťahoval kočujúci včelár. V obci padla 1/3 včelstiev. Moje prežili všetky.
V roku 2012 som liečil BeeVitalom. Kočujúci včelár sa už tretí rok pravidelne každú sezónu vracia na stanovište za dedinou a okolo letného slnovratu mu už padli štyri včelstvá. Do začiatku septembra prišiel o 70 % včelstiev. Ostatným včelárom v dedine po zakŕmení zomrela polovica včelstiev, u jedneho včelára zostal včelín úplne prázdny. Moje prežili všetky.
Ani ja som nemal odvahu v uvedených rokoch nechať moje včelstvá na pospas osudu. Na chodníku a v tráve pred úľmi som pozoroval zvýšený počet pochodujúcich včiel neschopných letu a to je neklamné znamenie o zvýšených počtoch roztočov vo včelstvách. Možno pritom moje malé včely liečbu nepotrebovali. Presvedčil som sa však, že moje včely žijúce na diele s prírodnými bunkami, podporované výťažkami z rastlín, "vedené" zootechnicko-chovateľskou metodikou, prežívajú bez chemickej liečby zimu niekoľko sezón po sebe, a to všetky. To by včelstvá, hoci len s jediným syntetickým ošetrením v sezóne, nedokázali prežiť. Včelári nemôžu vyčkávať, že problém s roztočmi Varroa za nich vyriešia účastníci ŠPV alebo fanúškovia prírodného včelárenia ako som ja. Každý včelár sa musí s problémom klieštikovitosti popasovať vlastnou iniciatívou, a v súlade s prírodou.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 04.09.2013 10:32 AM

[Co se dovíme z rozhovoru s Dee Lusby (Arizona) ztuží krev. Dee vypráví o tom jak se pohádaly se včelařským ústavem v Tucsonu. O týden později hořely jejich domy, lidé jim demolovaly auta a ničily elektrické a telefonní kabely, kradly včelařský materiál, a bylo jim znemožňeno konat přednášky o včelaření na malé buňce.

U nás je situace stejná, jen se to dělá rafinovaněji. Dokonce i tak, že ti, kteří vyhlašují jak jsou údajně "pro", tak ty skutečně "pro" udávají třeba SVS. Ono je tedy mnohem nebezpečnější skutečně něco u nás dělat (to není vidět a není z toho žádná sláva, profit), než pořádat semináře, konference. I proto se k propagaci stavím celkem pasivně.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 04.09.2013 01:06 PM

(03.09.2013 03:30 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Leoš Dvorský tvrdí, že 8 let neléčí vůbec, ale na svém vebu popisuje používání KM a bodově fumigace.

Hm, tak takhle jsem to nenapsal určitě, znám své "přátele" a čeho jsou schopni.
LD
Jasně, o to nejde. Jde o to, že by bylo krásné, pokud někdo skutečně neléčí delší čas / a je jedno kdo / aby popsal průběh. Kolik čeho, jak a proč. A jestli takový pokus ještě nebyl proveden / tedy myslím po zavedením léčby - zkušenosti ze 70let jsou k dispozici /, možná by stálo za to se domluvit a někde, za eventuelního finančního přispění ostatních to uskutečnit.
Jednotlivosti jsou super, jenže nelze získat kompletní obrázek. Je jasné, že vydržím dva roky bez Varidolu, ale co to udělá v dalších dvou letech? Jak budou včely vypadat ? Bude nějaký med ?
A teď opravdu myslím celkové neléčení - protože, jak píše třeba i Debora - i KM je pěěkný svinstvo, mě to vždycky spálí trávu před úlem, co potom včely ?

(03.09.2013 04:17 PM)Tomáš Palata napsal(a):  
(03.09.2013 12:53 PM)schützmeister napsal(a):  ...Takže, pokud fakt někdo včelaříte BEz léčby, založte moc prosím, samostatné téma....
Obávám se, že nikdo nevyhoví. Vzhledem ke známé současné situaci a vztazích v oboru zde obzvláště platí přísloví "mluviti stříbro - mlčeti zlato".
Já myslel, že to tu je na heslo pro nadšence ? Nebo ne ? Že by tu byl nastrčený agent ČSV ?

(03.09.2013 05:25 PM)Crha Karel napsal(a):  Letošní léčba pouze KM. S vyřezáváním jsem nikdy neexperimentoval, naopak jej považuji za hřích proti životu.
Červnové vyřezávání plodu jsem změnil na jeho odebrání, soustředění do oddělků s novými matkami a cílené přeléčení KM jen takto nakumulovaného plodu. V tomto případě vidím velký přínos, srpnové spady po Formidolu byly velmi nízké
Zde mohu také potvrdit příznivé působení přeletáku, či obdobných způsobů.
Nu - a podzimní ztráty ? Procento ? U mě letos velmi nízké, leč přičítám to extrémní zimě, roztoči se z toho moc nevzpamatovali. Také letošní rozsah kladení v létě je extrémně nízký.

(04.09.2013 10:32 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  [Co se dovíme z rozhovoru s Dee Lusby (Arizona) ztuží krev. .

U nás je situace stejná, jen se to dělá rafinovaněji. Dokonce i tak, že ti, kteří vyhlašují jak jsou údajně "pro", tak ty skutečně "pro" udávají třeba SVS. I proto se k propagaci stavím celkem pasivně.
Tomu rozumím. Jenže i u nás existují země nikoho, kde by mělo být i celé SVS ukradené co tam kdo dělá. Nedá se to tam odzkoušet a popsat ? Kor pokud už jsou relevantní zkušenosti.
Nám, kteří jsme tak nějak na začátku, to může ušetřit pár desítek let pokusů.
Protože podstatný, aspoň co si myslím, je co si je možné dovolit. Vědět, kam je možné zajít a o včely nepřijít. Pokud to nevím, mám oprávněně strach.
A ještě myslím, že jednotlivec, ač zkušený, toho nezmůže tolik, jako skupina. K tomu by Šance taky mohla být, ne ?

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 05.09.2013 07:49 AM

Keď dáte polievkovú lyžicu práškového cukru do kávového mlynčeka, pridáte k tomu čajovú lyžičku práškového cesnaku a zmes zomeliete na ešte jemenejší prášok, získate účinný prachový materiál na ošetrenie jedného včelstva proti roztočom Varroa, ktoré budú padať z dospelých včiel na prírodným olejom natretú podložku v zasieťovanom dne.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 05.09.2013 07:54 AM

Mohu Vás požádat ještě o napsání jak nejlépe ten prášek aplikovat? Děkuji

(04.09.2013 01:06 PM)schützmeister napsal(a):  
(04.09.2013 10:32 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  U nás je situace stejná, jen se to dělá rafinovaněji. Dokonce i tak, že ti, kteří vyhlašují jak jsou údajně "pro", tak ty skutečně "pro" udávají třeba SVS. I proto se k propagaci stavím celkem pasivně.
Tomu rozumím. Jenže i u nás existují země nikoho, kde by mělo být i celé SVS ukradené co tam kdo dělá. Nedá se to tam odzkoušet a popsat ?

U nás země nikoho neexistuje, buď to má na starost státní nebo vojenský veterinář a na něm záleží co bude a nebude tolerovat. Takže v prvé řadě pokus o dohodu a potom tahat čerta za ocasBig Grin.
Já si o izolovanosti těch zemí nikoho myslím své, protože znám dost včelařů co tam včelaří ať je to Březina nebo Libavá a k tomu mám ty prostory také tak trochu prošlápnuté. A žádný veterinář nepustí včelaře někam dál dovnitř prostoru, kde jsou dopadiště.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 05.09.2013 12:59 PM

(05.09.2013 07:54 AM)Aleš Molčík napsal(a):  U nás země nikoho neexistuje, buď to má na starost státní nebo vojenský veterinář a na něm záleží co bude a nebude tolerovat.
Realizaci předchází nápad, takže to je jen myšlenka. U nás je oblast, kde mezi dvěma včelaři je prokazatelně mrtvé 20km pásmo, kde je jen divoká příroda.Takže divoký včely i divoký roztoči by třeba nemuseli nikomu vadit ? Jinde to neznám. Ikdyž v Boleticích u Prachatic nebo na Sv.Tomáši to nebude jiné.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 05.09.2013 05:02 PM

Realizaci předchází nápad, takže to je jen myšlenka. U nás je oblast, kde mezi dvěma včelaři je prokazatelně mrtvé 20km pásmo, kde je jen divoká příroda.Takže divoký včely i divoký roztoči by třeba nemuseli nikomu vadit ? Jinde to neznám. Ikdyž v Boleticích u Prachatic nebo na Sv.Tomáši to nebude jiné.

Pokud v takovém prostředí chcete dělat testy vitality, nepodaří se vám tam nikdy vytvořit odpovídající infekční tlak a i ty nejnáchylnější včelstva se vám budou jevit jako "varroatolerantní".
Pokud takové stanoviště chcete používat jako oplozovací stanici, pak samozřejmě trubci z "divokých" včelstev vadí. Prozatím jsem nezaznamenal to, že by taková včelstva měla geny tzv. "varroatolerance", tak jak je včelařům u nás předkládána a jachom si to i přáli.
To, že přežívají a samozřejmě často velmi dobře prosperují je způsobeno především tou jejich "zootechnikou". Ale budiž, dá se to použít, jen to není na 100% nebo blízko k nim.
Chcete-li tedy začít, pak nejlépe v prostředí, kde jste nyní. Udělat chovatelský plán, postupy, testy a hlavně to chce umět rozpoznat (to je ze všeho nejtěžší, tamto je brnkačka) a začít. Bezpochyby to chce kontrolu páření a dědičnosti. Tedy používat nař. inseminaci, časovou izolaci, chovatelský okresek (to je sice asi neúčinnější ale nejtěžkopádnější). Samozřejmě musíte mít zajištěnu ochranu sousedů. To bych řekl, že jsou základní předpoklady. LD

RE: Léčení u včel - schützmeister - 05.09.2013 10:34 PM

(05.09.2013 05:02 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Chcete-li tedy začít, pak nejlépe v prostředí, kde jste nyní. Udělat chovatelský plán, postupy, testy
Mno, řekněme, že věc se má jinak. Kdyby šla vyšlechtit tolerantní včela, domnívám se, že by to už dávno někdo udělal. Nebo jinak - pracuje se na tom leta, počkáme si.
Popravdě spíše myslím prozkoumat co to udělá, když se nic neudělá. Jde o to, že každý zásah něco způsobuje a někdy takhle nevíme co. Máme pár typů, jenže, to co zatím většinou je, že to stejně končí léčebným zákrokem. Tím chci říct, že pokud to nejde jinak, dobrá, ale pak rady typu " nechte je pár let bez léčby " nejsou správné.
Anebo to opravdu za nějakých podmínek možné je, ale myslím, že na to není možné přijít při současném použití záchranného lana. Je to fakt spíš námět, než touha zřídit chovatelskou stanici.

RE: Léčení u včel - Myk - 05.09.2013 10:36 PM

Vrátím se k Thymolu a shrnu výsledek mého laického pátrání:

Žádná granát to není, je to skutečně přírodní látka extrahovaná z tymiánu. Je to silný fungicid, velmi to potírá plísně (dokonce se to dá např.používat na plísně nehtů). Je jasné, že v APIguardu se jedná o syntetickou molekulu nebo minimálně nějakou chemickou extrakci z tymiánu. Molekula jak jí napsala Debora zní příšerně, ale je to prakticky stejná molekula, která je obsažena v tymiánu.
Co je Thymolu nepříznivé, jedná se o relativně silný jed pro včely.

Zde je test jedovatosti růszných látek pro včely (drastické čtení, ale asi vědecky průkazný test):
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0806/esencialni-oleje-a-jejich-jedovatost-pro-vcely
převzali to odsud, kde testovali těch olejů více:
http://www.dave-cushman.net/bee/naturaloils.html

Takže problém Thymolu je jedovatost při orálním podání. APIGuard je v podstatě dlouhodobá fumigace v nízké koncentraci, která má fungicidní účinky na prostředí úlu (což je otázka, zda je to dobře nebo špatně) a působí na roztoče (asi stejně jako ostatní přípravky včetně KM zabíjí i symbiotické roztoče, což ostatně žádný lék ani odvar nerozliší dobrého roztoče od špatného). Asi se dá předpokládat, že při pomalém dávkování a nízké koncentraci to nemusí včely otrávit (nicméně je jasné, že pořád dostávají malou dávku jedu). Další vlastností je silná vůně, která asi překrývá feromony a může vést k omezení kladení matky. Jak psal Leoš Dvorský, to je na jaře špatné, v září to může být plus. Také ta vůně podněcuje k loupežím.
Suma sumárum, co se týká jedovatosti a škodlivosti včelám, přijde mi to (pocitově) šetrnější než KM, ale hloupé jsou ty vedlejší účinky loupeží a zastavení kladení matky. Asi to kvůli nim ani nebudu zkoušet.

Co je ale zajímavé, v odkazu výše je zmíněno, že mentol je pro včely prakticky netoxický a také pinen. V článku není, zda mentol a pinen jsou efektivní vůči roztočům, ale podle následujícího abstraktu minimálně mentol ano:
ttp://www.apidologie.org/articles/apido/abs/1995/01/Apidologie_0044-8435_1995_26_1_ART0004/Apidologie_0044-8435_1995_26_1_ART0004.html
plný článek v němčině je zde:
http://www.apidologie.org/articles/apido/pdf/1995/01/Apidologie_0044-8435_1995_26_1_ART0004.pdf

Pro ty to neumějí anglicky:
Testovali thymol, mentol, camphor, eucalyptový olej tak, že vystavili včely vzduchu s různou koncentrací látek. Počítali mrtvé včely a mrtvé roztoče, na konci pokusu včely omyli v alkoholu a počítali kolik roztočů přežilo.
Závěry:
skoro 100% roztočů bez významné ztráty včel zabily následující koncentrace:
Thymol 5 až 15 mikrogramů/l (to podporuje mé tvrzení, že v nízké koncentraci je to ok)
Mentol 20-60
Camphor 50-150
Eucalypt 240
Thymol je podle nich efektivní varroacid a už se používá, Mentol a Camphor vykazují náznaky, že by mohly být také efektivní látky do přípravků, Eucalypt nic moc.

Takže jde o to vymyslet, jak efektivně aplikovat Mentol a jestli nebude mít nějaké vedlejší účinky jako Thymol.
Návod jak aplikovat mentol je zde:
http://www.bee-commerce.com/content/freedownloads/MentholOilMiteControl.pdf
Stručně:
1) rozpustit mentol v oleji
2) nacucat olejem papírové utěrky
3) položit utěrku na nástavek a nechat působit. Píší, že to funguje při teplotách nad 45 stupňů, předpokládám, že je to Farenheita, neboli 8 stupňů celsia. Nejvhodnější doba prý září, ale kdykoliv v zimě, kdy se oteplí. Neaplikovat při snůšce nebo při krmení.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 05.09.2013 10:40 PM

(05.09.2013 05:02 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Pokud v takovém prostředí chcete dělat testy vitality, nepodaří se vám tam nikdy vytvořit odpovídající infekční tlak a i ty nejnáchylnější včelstva se vám budou jevit jako "varroatolerantní".
Pokud takové stanoviště chcete používat jako oplozovací stanici, pak samozřejmě trubci z "divokých" včelstev vadí. Prozatím jsem nezaznamenal to, že by taková včelstva měla geny tzv. "varroatolerance", tak jak je včelařům u nás předkládána a jachom si to i přáli.
Takto - co vytvořit tlak genovou různorodostí ? Pak by nemuseli vadit ani včely divoké - pokud tam od války nikdo včely nechová a nějaké tam budou, mohli by mít nějaký předpoklad. A prý tam jsou. Koneckonců, i nějací ti roztoči by tam šli občas dodat. Ale klíčový není test vitality, ale to jak se budou chovat.

RE: Léčení u včel - Debora - 06.09.2013 01:16 AM

(05.09.2013 10:36 PM)Myk napsal(a):  Vrátím se k Thymolu a shrnu výsledek mého laického pátrání:

Žádná granát to není, je to skutečně přírodní látka extrahovaná z tymiánu.
...má fungicidní účinky na prostředí úlu (což je otázka, zda je to dobře nebo špatně) a působí na roztoče (asi stejně jako ostatní přípravky včetně KM...

3-Hydroxytoluol C7H8O + Propylen C3H6 => Thymol C10H14O...příroda?

Baktericidní účinek thymolu je založen na základě denaturace bílkovin a poškození buněčné membrány (Adam, 1987). ...doufejme že thymol dokáže rozlišit bunky varroa a včely. Wink

RE: Léčení u včel - Myk - 06.09.2013 07:56 AM

Ano, ač se to zdá neuvěřitelné, je to přírodní molekula, kterou používali již staří egypťané k balzamování mumií. Egypťany nelze podezírat z toho, že by znali syntetickou chemii.
Mimochodem, co je to CH3–CHOH–COOH? Kyselina mléčná. Složitý vzorec neznamená, že to není přírodní látka.

Thymol (též známý jako isopropylmethylfenol, IPMP, isopropyl-m-kresol nebo hydroxycymen[1]), je monoterpenový fenolový derivát cymenu, C10H14OH, izomerický s karvakrolem a obsažený v silici tymiánu. Starověcí Egypťané používali thymol a karvakrol ve formě získávané z tymiánu (patřícího do čeledi hluchavkovitých), a to díky jejich schopnosti konzervovat mumie. Thymol a karvakrol jsou nyní známy schopností ničit bakterie a houby, což činí tymián vhodný pro takové účely.

To že poškozuje buněčné membrány je jen popis účinku jedu a já jsem psal, že je pro včely jedovatý. Například obyčejná síra poškozuje buněčné membrány jednobuněčných bakterií, stejný mechanismus, nejedná se o žádné genetické inženýrství. Stejně tak kyselina mravenčí leptá roztoče, ale i trávicí ústrojí včel. Těžko soudit, co je větší zlo.

Je třeba si uvědomit, že jakékoliv léčení je aplikace jedu, který zabíjí roztoče. I různé odvary z bylin fungují na tom principu, že mají v sobě něco, co je toxické pro roztoče. Jde jen o to, jak je to toxické pro včely a jak rychle to vyprchá nebo jaká rezidua zůstávají v medu či ve vosku.

Zajímavé podle mě jsou ty pokusy, které prokázaly že mentol a jiné látky jsou varroacidní a nejsou jedovaté pro včely.

RE: Léčení u včel - Jaro Stoklasa - 06.09.2013 08:26 AM

Len tak na uváženie... Dnes ma napadlo, že sa snažím včely neliečiť chémiou, aby bolo prostredie úľa a tým pádom aj včelie produkty neiifikované kadejakým svinstvom, ale v obchode si bežne kupujem rôznu zeleninu, ovocie, mäso, pečivo... a v tých je kadečo... Našťastie teraz už si dopestujeme aj dochováme dosť sami, ale nie všetko... Prečo tak uvažujem? Napríklad Avartin. Jedno až dve preliečenia za rok, okrem toho nič. Bežný postup konvenčných včelárov v horách (a postačujúci). Pri obnove komplet diela za tri roky, koľko reziduí ostane vo vosku a dostane sa do medu? Sú výsledky, že takmer žiadne, aj že veľa aj že nič... Použitie Avartínu raz do roka v neskorej jeseni počas 1 hodiny mi príde pre včely menej stresujúce ako použitie napr. KM v lete raz či dvakrát, nehovoriac o dlhodobom použití.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 06.09.2013 01:04 PM

(06.09.2013 08:26 AM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Len tak na uváženie... Dnes ma napadlo, že sa snažím včely neliečiť chémiou, aby bolo prostredie úľa a tým pádom aj včelie produkty neiifikované kadejakým svinstvom, ... Použitie Avartínu raz do roka v neskorej jeseni počas 1 hodiny mi príde pre včely menej stresujúce ako použitie napr. KM v lete raz či dvakrát, nehovoriac o dlhodobom použití.
To tak je. Ale jde o dvě různé věci : 1. chci mít čistý med - potom asi v pohodě, při dobrém ošetřování, vystačím s fumigací. Nebo něčím "přírodnějším".
2. druhý pohled je v tom, že stálá, ať již jakákoli, léčba, pomáhá zachovávat geny včelstev, která se s roztoči nedokáží vyrovnat. A tím to je stále horší. Jako když si půjčuju na splátku starých dluhů.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 06.09.2013 01:42 PM

Nejsem si jistý jestli geny jsou to jediné co ovlivňuje odolnost včelstev, to by stačilo dělat bond testy. Chov bez ošetření a tak, aby včelstva neohrožovala ostatní, přežila a prosperovala myslím si, že je v celém systému chovu a ten je potřeba najít a pochopit. A tady může být tím vzorem včelstvo v přírodě, které je geneticky stejné jako včely u včelařů v okolí. Pro začátek se snažím číst na více frontách, vnímat co čtu, zkoušet v praxi, pozorovat a vyhodnocovat.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 06.09.2013 04:23 PM

Tento roj prežíva medzi okennými tabuľami šesť rokov. Teraz ide do siedmej zimy. Bez liečenia! Je to v starom neobývanom dome. Veľkosť obydlia ako dva úle Warre. Krásna aktivita včiel. Inšpiruje vás to?

[attachment=198]

RE: Léčení u včel - Martin Nezbeda - 06.09.2013 05:22 PM

Nádherný pozorovací úl Smile To je opravdu radost pohledět

RE: Léčení u včel - schützmeister - 06.09.2013 11:00 PM

(06.09.2013 04:23 PM)MilanBencúr napsal(a):  Tento roj prežíva medzi okennými tabuľami šesť rokov.
Že by termo úl ?? Tak nějak to má vypadat ne ??Big Grin

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 07.09.2013 01:34 AM

Termosolárny efekt za drevenou okenicou? Nemožné! Smile

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 07.09.2013 07:31 AM

Ale klíčový není test vitality, ale to jak se budou chovat.

No vidím, že si musíte také získat své zkušenosti, jinak budeme diskutovat každý o něčem jiném proto, že si pod stejnými pojmy představujeme zcela něco jiného.
Jen jednu nesmělou připomínku mám. Chování včel, tedy např. sezení, mírnost a pod, nemá žádný, alespoň ne podstatný, vliv na to, zda včelstvo bude odolávat nemocem, parazitům. Tak napsat, že test vitality je není podstatný je vysloveně mimo a připomíná mi názory jednoho člena MSVV ze Sušicka. Ten si dokonce dokáže v jedné větě dát otázku, odpovědět i popřiít, co původně myslel. Testu(ům) vitality je totiž v přírodě podrobeno každé včelstvo neustále, proto je klíčový. Jinak budeme jen teoretizovat. LD

RE: Léčení u včel - Milan Urík - 07.09.2013 10:36 PM

Pred týždňom som stretol včelára z dediny, kde mám včely na Zlínsku. Bol to moj prvý kontakt cez rodinného známeho, keď som chcel začať so včelami. Mal som jediné šťastie, že som si hľadal informácie na internete a našiel iné názory, postupy a podobně. Od prvého momentu, čo som si priviezol včely, vždy keď sa stretneme len krúti neveriacky hlavou, že čo to robím a ako to robím...teraz už pokyvuje aj uznale, keď mu poviem, ako hravo robím v NN oddielky, koľko som vytočil medu a koľko ho nechal vo včelách...a podobne. Teraz som mu spomenul aj možnosti boja proti klieštikovi, a zas len vrtel hlavou a neveril, ale postupne som zistil, že nie len že neverí, ale ani sa mu nechce niečo zmeniť a skúsiť. A ako tak zisťujem, tak mnohí včelári sú , čo sa boja proti klieštikovi týka, ako pacienti v ambulancii. Prečo by som mal viac chodiť? Prečo by som mal inak jesť? prečo menej piť a nefajčiť? Veď mi dajte nejaké tie prášky pán doktor! A to isté je aj u včelárov: prečo robiť nejaké zootechnické postupy? prečo robiť oddielky? a prečo ich zas spájať? prečo nedávať do úľa medzisteny? prečo vyrezať plod? Veď je s tým práca...máme predsa Gabon a Varidol a aerosol....Proste značný problém je v tom, že sa nám nechce. Nechce sa nám hľadať a poznávať, nechce sa nám skúšať, lepšie je, keď dostaneme niečo hotové a hlavne o tom ani nič poriadne nevieme. A pre istotu ešte budeme kritizovať a kameňovať tých, čo poznávajú a skúšajú a robia to inak.

RE: Léčení u včel - Milan Urík - 08.09.2013 02:22 AM

Zde se můžete podívat na oficiální seznamy registrovaných léčiv na varoázu v zemích Evropy, čr toho má celkem dost
http://www.hma.eu/uploads/media/Mar_13_-_Bee_products_in_EU.pdf

RE: Léčení u včel - schützmeister - 08.09.2013 03:14 PM

(07.09.2013 07:31 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Testu(ům) vitality je totiž v přírodě podrobeno každé včelstvo neustále, proto je klíčový. Jinak budeme jen teoretizovat. LD
S tím souhlasím. Neříkám ale, že nepotřebuji test vitality k vyšlechtění odolnější včely. Chtěl jsem jen říct, že MĚ by stačilo sledovat volné jevy. V divočině je to jinak, ale mi jako včelaři, včely stále nějak chráníme. A třebas nám tím něco uniká ?
Pokud bych nemusel mít strach, co na to sousedi, co na to SVS, jestli o vše přijdu - a mohl bych tomu dát volný průběh, třeba bych něco odpozoroval, anebo ne, nemám
touhu si nic dokazovat. Jen prostě v běžném provozu přírodní jevy nemohu sledovat.
Ještě je pravda, že mám malinko asi jiný názor na šlechtitelskou praxi. To s tím souvisí jen námětově, ale může to vysvětlovat určitý nelad. Jde o to, že se domnívám, že lze šlechtit jen předem danou chtěnou vlastnost - víc medu, méně rojení, větší sosák, světlejší barva. Z podstaty předem daného cíle tím přicházím o přirozenost. To je myslím škoda, protože ony prvotní vlastnosti kupodivu bývají nejživotaschopnější. Velmi teoreticky - můžu vyšlechtit pruhovanýho psa, nikdy to ale nebude divoký vlk. Ale samozřejmě, ani ten nemusí být odolný všemu.
Jasně, že to je teorie. Vždycky to je nejdřív teorie. A má smysl, říct, tohle je blbost, protože tohle už zkusil XY a bylo to k ničemu. Ale teorie sama o sobě nemusí být blbost.
Jinak přítele Holuba znám, má jisté neortodoxní postupy a proč ne ?

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 08.09.2013 07:40 PM

Proste značný problém je v tom, že sa nám nechce. Nechce sa nám hľadať a poznávať, nechce sa nám skúšať, lepšie je, keď dostaneme niečo hotové a hlavne o tom ani nič poriadne nevieme. A pre istotu ešte budeme kritizovať a kameňovať tých, čo poznávajú a skúšajú a robia to inak.

Včera večer jsem měl přednášku v Nasavrkách Varroáza trochu jinak, která bude upravená v Brně. To co je nomálně min na 3 hodiny jsem musel nahutit do 2 hodin. V tom ale problém nebyl.
Spíše se zdá, že někteří tam přišli jen proto, aby mne obvinili náledně z toho,že jsme pomlouval svaz, přitom tam nepadlo o svazu, funkcionářích, jména, a vůbec včelařských organizacích ani písmeno. Prostě konzervy se aktivizují. LD

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 09.09.2013 12:03 AM

(08.09.2013 03:14 PM)schützmeister napsal(a):  
(07.09.2013 07:31 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Testu(ům) vitality je totiž v přírodě podrobeno každé včelstvo neustále, proto je klíčový. Jinak budeme jen teoretizovat. LD
S tím souhlasím. Neříkám ale, že nepotřebuji test vitality k vyšlechtění odolnější včely. Chtěl jsem jen říct, že MĚ by stačilo sledovat volné jevy. V divočině je to jinak, ale mi jako včelaři, včely stále nějak chráníme. A třebas nám tím něco uniká ?
Pokud bych nemusel mít strach, co na to sousedi, co na to SVS, jestli o vše přijdu - a mohl bych tomu dát volný průběh, třeba bych něco odpozoroval, anebo ne, nemám
touhu si nic dokazovat. Jen prostě v běžném provozu přírodní jevy nemohu sledovat.
Ještě je pravda, že mám malinko asi jiný názor na šlechtitelskou praxi. To s tím souvisí jen námětově, ale může to vysvětlovat určitý nelad. Jde o to, že se domnívám, že lze šlechtit jen předem danou chtěnou vlastnost - víc medu, méně rojení, větší sosák, světlejší barva. Z podstaty předem daného cíle tím přicházím o přirozenost. To je myslím škoda, protože ony prvotní vlastnosti kupodivu bývají nejživotaschopnější. Velmi teoreticky - můžu vyšlechtit pruhovanýho psa, nikdy to ale nebude divoký vlk. Ale samozřejmě, ani ten nemusí být odolný všemu.
Jasně, že to je teorie. Vždycky to je nejdřív teorie. A má smysl, říct, tohle je blbost, protože tohle už zkusil XY a bylo to k ničemu. Ale teorie sama o sobě nemusí být blbost.
Jinak přítele Holuba znám, má jisté neortodoxní postupy a proč ne ?

Šlechtit na nějakou vlastnost není o tom jestli chci, ale je to o tom, která vlastnost je dominantní. Medný výnos není vlastnost, na tu selektovat nejde, ale je to výsledek jiných vlastností plodnost, spotřeba energie, délka života atd.
Přibližně osm let jsem se věnoval výběru včelstev s nejnižšími přirozenými spady a zároveň nejnižšími spady při ošetření + ostatní vlastnosti na průměr včelnice. A když tohle moje počínání mohu zhodnotit a do toho hodnocení přiberu i dalšího včelaře, který tohle praktikoval dávno přede mnou něž jsem začal včelařit a stále praktikuje, tak výsledek s tím jak si takové včely poradí s roztočem je jako na houpačce.
Vím o dvou včelařích co vyzkoušely bond testy a jejich hodnocení bylo, že je to drahá zkušenost bez dobrého výsledku. O bond testech a jejich "dobru" jsem vždy pochyboval a zkušenost těch dvou včelařů mi to zatím potvrzuje.
Prvotní vlastnosti jsou jen ty první, co bude dál záleží na podmínkách, která vlastnost je potřeba na přežití, ta převládne. Tomu se říká evoluce a evoluce je přirozená, ale v procesu evoluce se také stává, že nějaký druh zanikne, to je také přirozené.
Mám-li se přesvědčit o přirozených vlastnostech včel, tak potřebuji chovat včely podle jejich přirozených potřeb. A až to bude tak jak to vyhovuje včelám, potom můžu začít řešit jak dál s ne/léčením.

RE: Léčení u včel - Jaro Stoklasa - 09.09.2013 09:51 AM

Ja som zatiaľ zámerne nešľachtil ani sa nechystám, ale už viacero ľudí mi povedalo, že každý extrém je zlý, aj keď sa spočiatku zdá veľmi výhodný. A to aj v súvislosti s odolnosťou voči varoáze. Včelstvá, ktoré z času na čas vykazovali extrémne nízky spad zase po čase vykazovali extrémne vysoký spád. Vraj je výhodnejšie vyberať pre akúkoľvek vlastnosť priemer, nie extrém. Ale sú to sprostredkované rady iných, nie moje.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 09.09.2013 12:57 PM

(09.09.2013 12:03 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Přibližně osm let jsem se věnoval výběru včelstev s nejnižšími přirozenými spady a zároveň nejnižšími spady při ošetření + ostatní vlastnosti na průměr včelnice. A když tohle moje počínání mohu zhodnotit , tak výsledek s tím jak si takové včely poradí s roztočem je jako na houpačce.
Mám-li se přesvědčit o přirozených vlastnostech včel, tak potřebuji chovat včely podle jejich přirozených potřeb. A až to bude tak jak to vyhovuje včelám, potom můžu začít řešit jak dál s ne/léčením.
Jakýkoli náš výběr, je právě proto výběr, že předem stanovujeme chtěné. A je jedno, jak tomu budu říkat. Má úvaha je vedená právě tím směrem, že při takovémto výběru jsou výsledky většinou nejednoznačné. Takže, jasně že čistě teoreticky, pokud nebudu sledovat cíl, ale to PROČ tomu tak je - ta rozkolísanost například nemusí souviset se špatnými geny, ale počasím, tlakem kvalitnějších roztočů, něčím úplně jiným. Prostě myslím, že pokud jsem zaměřen na výsledek, tak si okolních jevů nemusím všimnout.
Chovat včely přirozeně s tím souvisí, jednak si myslím, že to nejde v kulturní krajině,
a jednak jde o to, co je to přirozeně ? Je to na sluníčku, nebo ve stínu ? S malým česnem nebo s velkým? Na zemi, nebo ve větvích ? A má to na roztoče vliv ? Roztoči zdecimovali kulturní včely. Jasně. Ale co když jsou naše chovy jako slepičí farmy - ty taky bez antibiotik nepřežijou. Hledáme chemikálii, která nám pomůže. Pomůže zachovat současný styl. Nemluvím o tom, že je to špatně. Jen jestli se někdo pokusil
dlouhodobě je pozorovat v přirozeném prostředí ? Já tedy zatím ne, a třeba to někdy zkusím.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 09.09.2013 03:25 PM

.
Chovat včely přirozeně s tím souvisí, jednak si myslím, že to nejde v kulturní krajině,
a jednak jde o to, co je to přirozeně ?

Skutečně nechci polemizovat s vašimi názory ale chci jen připomenout, že včely v kulturní krajině převážně žijí, chováme je tam. Výsledky různých stestů (a samozřejmě šlechtění) je relevantní porovnávat pouze zde, nikoliv s výsledky z izolovaného prostředí nebo prostředí výrazněji odlišném. Porovnávat s porovnatelným, i to je jeden ze základů tzv. vědeckého přístupu, ale především praktického. To mluvím z vlastní zkušenosti, ale je to celkem logické. Tedy pokud nás zajímá výsledek a nechceme nějaké výsleky (třeba i nedokončené nebo opsané a přeformulované) prezentovat pouze pro zvýšení osobní prestiže nebo reklamu v nějakém časopise. Ti kdož si platí svůj, řekněme ,výzkum a šlechtění sámi si nemohou dovolit dělat práci pro práci. Ti, kterým jejich činnost někdo platí bez ohledu na výsledek , to samozřejmě nevidí a mají zájem i tu zbytečnou práci nějak omlouvat a zdůvodňovat, aby se své misto na slunci zasloužili (nebo ty dotace). Proto také tvrdím, že např. chovatel matek, který se tím živí (prodejem matek) ,nemůže šlechtění na varroatolernci prakticky dělat nebo jen velmi mělce (pro něj je mnohem jednodušší si takový materiál opatřit a označit ho svojí vizitkou). Nemá na to ani čas ,ani by neunesl ty velké náklady a nutné ztráty s tím spojené. Může to ale tvrdit a dělat si tak reklamu. U nás přeci není neobvyklé, že se prodávají maky z hor a přitom jsou z JMa jak se zdá, všichni jsou spokojeni, tak je to asi dobře.
To jsem ale u včel a ono to platí především i jinde a tam jsou dopady na lidskou společnost mnohem horší a stojí nást to neúměrně moc. LD

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 19.09.2013 10:55 AM

http://beenature-project.com/

RE: Léčení u včel - Debora - 19.09.2013 02:39 PM

já je hledala, ale žádné jsem zatím nenasla. Sad

Momentálne experimentuji s ultrazvukovým mlhovačem koncentrátu syrovátka, který obsahuje vysoký podíl L + kyseliny mléčné. Konvenční metodika dosud vyžadovala rozebrání celého včelího díla. Ultrazvukový mlhovač vytvorí mlhu, která se stáhne do uliček včelstva.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 19.09.2013 03:32 PM

Myslím, že srvátka (kyselina mliečna) teraz, pred zimou, nie je vhodná. Mohla by zapríčiniť kvasenie zimných zásob. Používa sa na jar.

RE: Léčení u včel - Debora - 19.09.2013 04:04 PM

během roku má včelstva, kromě homeopatie, nebyla léčena, tři včelstva jdou zimovat bez léčby, jedno včelstvo léčím aerosolem syrovátka a doufám, že ke kvašení zimních zásob nedojde.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 19.09.2013 07:07 PM

Měl bych prosím jeden dotaz, možná nepodstatný, ale syrovátka na ošetření se používá z výroby sýru a nebo tvarohu? Ptám se, protože u výroby tvarohu se jen převaří zkyslé mléko, ale při výrobě sýra používám syřidlo a chlorid vápenatý. A zbytky těchto látek jsou určitě i v syrovátce. Děkuji

RE: Léčení u včel - tondabh - 19.09.2013 08:47 PM

(19.09.2013 07:07 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Měl bych prosím jeden dotaz, možná nepodstatný, ale syrovátka na ošetření se používá z výroby sýru a nebo tvarohu? Ptám se, protože u výroby tvarohu se jen převaří zkyslé mléko, ale při výrobě sýra používám syřidlo a chlorid vápenatý. A zbytky těchto látek jsou určitě i v syrovátce. Děkuji

Kdybys měl touhu použít syrovátku, určitě použij tu která je po zdrcnutí tvarohu a pokud budeš chtít naučit výrobu sýrů bez syřidla a chloridu, kontaktuj mne v Brně rád Ti řeknu tajný recept, Tonda.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 19.09.2013 09:43 PM

Najlepším liekom proti Varroa, je poznať, a vedieť výsledky z vlastných pozorovaní. Keď budem pozorne sledovať roztoče Varroa, tak sa veľa dozviem o včelách. Je to dobre prispôsobený parazit. Neexistuje lepší učiteľ včelárstva. Problémom pre začínajúcich včelárov je, že dlhoroční včelári, zotročení peniazmi zo všetkých včelárskych organizácií, im predpisujú režim s jednoduchým chemickým ošetrovaním včelstiev a o alternatíve zootechnických postupov stále mlčia. Alternatíva zootechnických postupov je na prvom mieste vo veterinárnych predpisoch. Nie je to alternatíva mŕtvych kolónií, čo je príliš hrôzostrašná myšlienka asi pre väčšinu začínajúcich včelárov, ktorí vo svojich začiatkoch idú radšej s prúdom, poučení od tých viac znalých ako sú oni sami. Je veľmi ťažké plávať proti prúdu a byť rebelom proti konzervatívnym názorom v nadväznosti na sytém, ktorý zorganizoval niekto v obleku a kravate. Yin-Yang je tabu! A tak sa vytvára každá nerovnováha. Pre začínajúceho včelára je dôležité vedieť urobiť Bond test. To je riešenie na liečenie včelstiev iba v prípade potreby. Skutočnosť na každej včelnici je taká, že 30 až 50% včelstiev nepotrebuje každoročnú liečbu. Chemickým ošetrovaním včelstiev a pôdy sme narušili prirodzenú rovnováhu v úli. Určite sme zničili aj predátora, ktorého potravou je škodca Varroa.

RE: Léčení u včel - Milan Urík - 19.09.2013 10:17 PM

Súhlasím s Milanom. Problém je strach, strach ktorý je od začiatku včelárenia súčasťou začiatočníka. Nebudeš liečiť, do jari budeš bez včiel, nebudeš liečiť, udáme Ťa na veterinu....začiatočník obvykle nemá žiadne iné informácie a hlavne netuší, aké nebezpečenstvo klieštik predstavuje. On nevie koľko spadlých klieštikov je problém, obyčajne má strach v momente, keď nejakého objaví na podložke. Ani ja to zatiaľ neviemSmile, pretože knižkám a článkom veľmi neverím a zisťujem, že nie je lepšia škola ako vlastné pozorovania na vlastných včelách. Samozrejme je super, keď vám má kto poradiť a keď sa možete inšpirovať od ľudí, ktorí sa tiež učia pozorovaním svojich včiel a takíto ľudia sú súčasťou ŠPV a sú aj na tomto fóre a za to im ďakujem.

RE: Léčení u včel - Debora - 19.09.2013 11:41 PM

použila jsem Molkosan, koncentrát kyseliny mléčné vyroben fermentací sladké syrovátky (94.4% kyselina mléčná, sladový výtažek). Dám vědět' jak to dopadne.

100 ml Molkosan
* 5,6 g sacharidů (mléčný cukr laktóza)
* 0,5 g bílkovin
* <0,5 g tuku
* 7,4% kyseliny mléčné - z toho 6,2% L (+) kyseliny mléčné

RE: Léčení u včel - Miroslav Macek - 19.10.2013 12:58 AM

V prílohe sú výsledky spadu klieštika .Včelárim krátko , je to malý počet včelstiev aj málo ďalších informácií o včelách aby sa s toho dali robiť nejaké závery . Chcem len ukázať ako to vyzerá u mňa. Je to aktuálny stav, tento rok už ďalšiu liečbu neplánujem. A s tou chémiou sa trochu polepšujem, verím že včielky to budú zvládať.

RE: Léčení u včel - PROCHY - 12.12.2014 02:34 PM

Práškovým cukrem na roztoče - přečteno na internetu - stručný popis.

Omlouvám se ale netuším jestli už to tady někdo nepsal.
Jednoduchá metoda jak bojovat s nepřítelem.

Je to technika, kterou Dr. Fakhimzadeh navrhl jako část své doktorské práce. Publikoval ji v časopisech.
Myšlenka je jednoduchá a jak vlastně funguje? Roztoč při posypání práškovým cukrem spadne pod mřížku a nemá již šanci se vyšplhat zpět do úlu. A proč vlastně? Roztoč má malé nožičky s přísavkami. Cukrové částice, které jsou kolem 5 mikronů v průměru zacpou jeho malé přísavné pohárky, a on se nemůže udržet na včelách a rámcích. Spadne. A uhyne. Předpokládá se účinnost tak na 30%, ale jak říkáme, dík za každého mrtvého roztoče. A jak to celé aplikovat. Kupte nejjemnější práškový cukr a nasypte ho do plastové nádoby od dětského pudru.Prudkým stisknutím docílíte, že vyletí prachový mrak, který sedne na rámky a včely. Rámky se beru jednotlivě a pudrují se z obou stran.Snažte se nepudrovat nezavíčkovaný plod. Studie neprokázala, že cukr má negativní účinek na otevřený plod nebo vajíčka. Jak často cukrovat? Někdo by mohl prášit včelstvo každý týden, ale myslete na vliv na produktivitu včel. Úplné rozebrání úlu je velmi časově náročné. Lepší tolerovat menší varroa populaci než opakovaně rušit včelstvo tak často. Doporučuje se jednou za měsíc. A to nejhlavnější nezapomínat na slídivost včel.

Přikládám odkaz na PDF soubor napsaný Jimem Fischerem.
http://www.three-peaks.net/PDF/Sugar%20Dusting%20for%20Varroa%20Mite%20Control.pdf

RE: Léčení u včel - long.burda - 09.02.2015 07:11 PM

ad prochy...taky se letos chystám metodu práškového cukru použít, ale rovněž nechci pokaždé rozebírat celé včelstvo. Tedy mne zajímá, pokud práškový cukr "napráším do uliček, jaké množství cukru pak včely tím, jak se oprašují, příp. větrají v úlu, roznesou do prostoru úlu? Tedy, jestli je nutné cukrem poprášit všechny cílové včely, nebo se o to samovolně tím, jak se budou čistit, postarají samy?

P.S. A vadil by včelám samotný pudr? Osobně nevím, jaké je jeho složení a ani se nechystám prášit včely pudrem, ale když se už probíraly různé prostředky, tak proč ne třeba pudr.

RE: Léčení u včel - Debora - 09.02.2015 07:45 PM

cukr musí zpracovat

RE: Léčení u včel - Rasťo 71 - 09.02.2015 07:49 PM

Ja by som chcel použiť oxamat, ale namiesto KŠ chcem takto aplikovať pr. cukor , viď. obrázok:

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 09.02.2015 09:08 PM

Něco jako "cukrová vata"????

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 09.02.2015 10:05 PM

Pokud jde o to co je a není vhodné pro včely, tak mě napadla možnost použít Apipuder viz. google. Ale nevím jak moc je to jemný prášek.

RE: Léčení u včel - Rasťo 71 - 09.02.2015 10:09 PM

Nie, principiálne by to malo zaprášiť nielen včely , ale aj voštinu, včely to budú chcieť očistiť a tak sa budú trieť nielen ,,telo-na telo",ale aj o steny buniek, čo zvýši abrazivitu práš. cukru a zároveň sa stupňuje otieranie klieštika, čo by malo spôsobiť väčšiu účinnosť.
No a hlavne , nič nemusím rozoberať!!!

RE: Léčení u včel - long.burda - 11.02.2015 11:42 AM

Přátelé, rád bych se ještě vrátil, resp. požádal o názory zkušenějších, co se aplikace práškového cukru týče.....a sice, zda je nutné vždy poprášit všechny cílové včely, tedy úl plást po plástu rozebrat a z každé strany včely poprášit, nebo stačí cukr nafoukat do uliček (obdobně jako např. pokap cukerného roztoku s KŠ) a včely se o dostatečné rozprášení cukru postarají samy svým větráním, příp. čištěním?

A co se dodání železa týče, zkusím jim do kapsových krmítek dodávat kopřivový čaj. Snad to bude mít kýžený efekt.

A poslední dotaz. Jeden z přispěvatelů uváděl, že včelám dodává vývar z dubové kůry proti nosemě. Je účinek výluhu z dubové kůry nějak podložen? A pokud ano, jakou má tento výluh účinnost a zda působí jak proti N.A. tak i proti N.C.

Děkuji

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 11.02.2015 10:36 PM

Nevím jak u včel, ale u lidí, telat a hříbat mám čaj z dubové kůry vyzkoušený proti průjmu a funguje.

RE: Léčení u včel - Debora - 12.02.2015 12:00 AM

(09.02.2015 07:11 PM)long.burda napsal(a):  A vadil by včelám samotný pudr? Osobně nevím, jaké je jeho složení a ani se nechystám prášit včely pudrem, ale když se už probíraly různé prostředky, tak proč ne třeba pudr.

Longu, to je chytrá otázka. Pudr je velmi všeobecný pojem, ale Rudolf Steiner říká, že kyselina křemíku je per se vitální síla, která svou šestihrannou strukturou upevňuje každý organismus. O kyselině křemíku, její minerální struktuře, jejímu vlivu na tvorbu vosku a medu, její šestihranné síle křišťálu působící ve včelstvu a na lidstvo se Steiner ve svých přednáškách často zmiňuje. Smile

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 12.02.2015 11:02 AM

Myslím, že by nebylo od věci při těchto úvahách myslet taky na průdušnice včel.

RE: Léčení u včel - long.burda - 12.02.2015 12:36 PM

(12.02.2015 11:02 AM)Crha Karel napsal(a):  Myslím, že by nebylo od věci při těchto úvahách myslet taky na průdušnice včel.

To samozřejmě ano. Existuje nějaká ucelená studie, co už průdušnice včel zatěžuje natolik, že je lepší se dané látce vyhnou, bráno z pohledu menšího zla, tedy varroa vs. poprášení včel?

RE: Léčení u včel - Evžen Babík - 12.02.2015 01:07 PM

Používal jsem do cukerného roztoku DB kůru, heřmánek a sůl:
- DB proti nosemě
- heřmánek na štěpení sacharozy
- sůl na podporu plodování
zdroj německá literatura.

Teď v zimě jsem výše uvedené nechal otestovat citlivými lidmi:
- účinnost 10%
- sůl, kopřiva vysoce riziková až škodlivá.

Bylo mi doporučeno, účinnost 90%, do cukerného roztoku dát část vlastního medu dokrmovaného včelstva,
protože každé včelstvo shromažďuje med na zimu pro své jedinečné potřeby a záměry
a rozmícháním medu předat do cukermého roztoku energetickou informaci na principu homeopatie.

Tož tak, čučel jsem jak tele na nová vrata a vzpoměl si co říkávala babička: moje pravda je jako sen, ze kterého se ráno probudím ...

Šťastnou ruku a šťastné včely
Evžen Babík, Zlín.

RE: Léčení u včel - long.burda - 12.02.2015 01:20 PM

ta rizikovost a škodlivost u kopřivy se projevuje jak? a účinnost 10% je vztažena k čemu? Jen abych dobře rozuměl....škodí ten prvně popsaný roztok včelám, nebo konzumentům medu?

RE: Léčení u včel - Jindřich Šafránek - 12.02.2015 01:25 PM

(12.02.2015 11:02 AM)Crha Karel napsal(a):  Myslím, že by nebylo od věci při těchto úvahách myslet taky na průdušnice včel.

Myslím, že v této diskusi o cukrování včel schází hlas našeho "GURU" Leoše Dvorského, na svých stránkách někde vzpomíná že také zkoušel cukřenky a podobně ?Leoši prosím ( kopni ) do nás , ať neděláme pokusy s postupy probádanými . Děkuji

RE: Léčení u včel - Debora - 12.02.2015 02:21 PM

Jedna studie se zabývá účinnosti cukru A - posypem 5g cukru, B - rozprašováním 0,5g cukru pomocí fénu, C - CO2 narkóze, CA - narkóze spojená s A, a CB - narkóze spojená s B.

Proklepávání včel v pudrovém cukru a CO2 narkóze neměla signifikantní vliv na spad varroa. Pouze v případě A (posyp cukrem) byl pozorován signifikantní spad 91% varroa, zatímco při použití fénu rozprašující 0,5g cukru byla účinnost pouze 62%. Účinnost pudrového cukru na spad varroa byla o 91% vyšší, než účinnost Fluvalinatu nebo Amitrazu.

Úmrtnost včel v případě použití metody A a B se však pohybovala v rozmezí 8% až 26%. Autor studie píše, že znečištění tracheen nebylo nalezeno, o to záhadnější je důvod té vysoké procentuální úmrtnosti včel při pudrování včel cukrem v případě A a B. (?)

Vliv posypu cukru na plod a matku nebyl testován. Autor se nezmiňuje o původu cukru použitého pro testování.

Reference studie varroa, pudrový cukr, tracheen

RE: Léčení u včel - terez.c - 12.02.2015 02:29 PM

Teď v zimě jsem výše uvedené nechal otestovat citlivými lidmi:
- účinnost 10%
- sůl, kopřiva vysoce riziková až škodlivá.

Bylo mi doporučeno, účinnost 90%, do cukerného roztoku dát část vlastního medu dokrmovaného včelstva,
protože každé včelstvo shromažďuje med na zimu pro své jedinečné potřeby a záměry
a rozmícháním medu předat do cukermého roztoku energetickou informaci na principu homeopatie.

Tož tak, čučel jsem jak tele na nová vrata a vzpoměl si co říkávala babička: moje pravda je jako sen, ze kterého se ráno probudím ...

Šťastnou ruku a šťastné včely
Evžen Babík, Zlín. [/color]
[/quote]

Evžene, díky... to s medem dává smysl, že je přesně na míru konkrétnímu včelstvu, je to jako s mateřským mlékem...
Je vidět, že náš rozum není schopen vidět věci ve své celistvosti, jen vytrhává všechno z kontextu...
pravda jako sen Big Grin , to sedí Heart

Autor studie píše, že znečištění tracheen nebylo nalezeno, o to záhadnější je důvod té vysoké procentuální úmrtnosti včel při pudrování včel cukrem v případě A a B. (?)

Deboro, mně někdo zasypat "dům" práškovým rafinovaným cukrem, tak za svou reakci taky moc neručím Big Grin Big Grin Big Grin

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 12.02.2015 03:38 PM

"cukrování" viz http://dvorsky.leos.sweb.cz/VARROA/varroa.htm#TOP

RE: Léčení u včel - Debora - 12.02.2015 04:27 PM

(12.02.2015 02:29 PM)terez.c napsal(a):  Evžene, díky... to s medem dává smysl, že je přesně na míru konkrétnímu včelstvu, je to jako s mateřským mlékem...
Je vidět, že náš rozum není schopen vidět věci ve své celistvosti, jen vytrhává všechno z kontextu...

ano, jestliže analyzujeme mateřské mléko na jeho chemické složeniny, můžeme jej samozřejmě kdykoliv z jeho látek uměle vytvořit a dát dohromady. Ale budeme-li chtít krmit miminko tímto mlékem, které obsahuje stejné látky, ve stejném množství, jako obsahovalo původní mateřské mléko, můžeme si být jistí, že nám nemluvně brzy na to zemře. Co se stalo? V našem mléku chybí takzvaná živost, ten nastíněný obraz matky a její síla. S medem to není jinak, než s mateřským mlékem. Nektar, pyl a vosk, to jsou všechno složky, které včelstvo nevyrábí, ale pouze modeluje, dalo by se říci, že v úlu vše přijímá formu včelstva. To je ta zmíněná transformace. Transformace je v přírodě jediná blahodárná síla. Víte, že často používáme výrok "příroda je krutá, ale spravedlivá", v principu je vše vyřčeno, příroda jen vymetá drobečky, které nám mláďatům neustále padají pod stůl.

Podobně jako včelstvo modeluje z nektaru med, modeluje matka mléko pro své nemluvně, pomocí síly energetického obrazu matky. To je ona kapitola, kterou dnes ve včelařství stále opomíjíme. Ono vůbec nejde o to, co a kolik blahodárných látek do úlu nasypat, ale o jejich energetickou hodnotu. Nyní je spravedlivé položit otázku, jak tyto látky transformovat, nebo jinými slovy, jak je modelovat? Co na takovou otázku odpovědět, bez absolutní víry sám v sebe to nikdy nic nebude. Ono to šlechtění včelstev také není nic jiného, než umění modelovat, jde to jen tehdy, pokud to opravdu děláme od srdce.

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 12.02.2015 09:58 PM

S tím , že jedno včelstvo může mít "jiný" med než druhé lze souhlasit stejně tak je to i s mlékem. Ale je to všechno záležitost vlastní chemie, kterou organismus produkuje.

RE: Léčení u včel - Kamil Střelka - 02.06.2015 10:41 AM

Dobrý den,
přidal bych odkaz na záznam přednášky MVDr. Klímy:
http://archiv.plzenskykraj.tv/archivzpk/zpk_20140213.asf

Kamil

RE: Léčení u včel - stefanos689 - 02.06.2015 07:54 PM

Tak kazde vcelstvo ma jiny med samozrejme proto, ze sleduje trosku jinou snusku. Kolikrat je videt , ze 2 sousedni vcelstva nosi treba uplne jiny pyl. Duvody muzou byt nejruznejsi. Nahoda i zamer. Nebo oboji. Je dobre, ze vsechno nechapeme. Zivot je tajemstvi.

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 05.06.2015 01:17 PM

[attachment=1122][attachment=1121]

nezapomeňte, že pro veterinární správu je rozhodující formulář o léčení . Vzorně vyplněný .

RE: Léčení u včel - Petr Kavan - 03.07.2015 09:39 AM

Nevíte jestli existuje nějaká celorepubliková protivarroa strategie, která by měla jasný cíl? Už mi to delší dobu vrtá hlavou - máme každoročně nařízeno kdy a jak léčit, ale jaké to má celé smysl? Nikdo soudný snad už nepředpokládá, že se nám podaří varroáazu z ČR vymýtit. Varroáza je stejně všude, takže ani nemá smysl "zabránit šíření". Současně není pravda, že by bez léčení kompletně všechny české včely vymřely, a tudíž by léčení včelstev bylo na stejné úrovni jako třeba ochrana nosorožců před pytláky.

Pravidelně se běduje nad tím, jak včelaři léčbu flákají a zasahují proti varroáze nevhodnými způsoby a v nevhodnou dobu. Ale co by se stalo, kdyby všichni dělali všechno jak mají? Varroáaza by zmizela?

Připadá mi, že jediným cílem léčení je pro každého včelaře udržet si vlastní včely a vlastní mednou produkci. Je to pravda, deklaroval to takto někdo? V takovém případě by bylo zvrhlé léčení nařizovat pod hrozbou pokut, byla by to soukromá záležitost každého.

RE: Léčení u včel - Iškama - 16.07.2015 10:05 PM

Přišel mi mail (společně s ostatními včelaři) od zdravotníka ze ZO, v jejímž působení jsem měla umístěna včelstva - letos je tam nemám: "Na výroční členské schůzi konané 18.2. 2015 bylo schváleno použití nového léčiva Gabon Flum 4 mg pro všechna včelstva, která jsou umístěna na všech 6 katastrálních územích spadajících do působnosti naší ZO. Všichni včelaři, která mají svá včelstva na těchto katastrálních územích JSOU POVINNI provést podletní ošetření těchto včelstev v roce 2015 léčivem Gabon Flum 4 mg."
Byla jsem ráda, že tam už žádná včelstva nemám, ale přesto mi to nedalo, abych se zdravotníka nezeptala: "Je tato povinnost dána vyhláškou SVS, nebo je to její doporučení? Neměly by se tyto tvrdé chemikálie aplikovat až na velmi postižená včelstva, tj. když monitoringem zjistím nadměrný spad u konkrétního včelstva, rozhodnu se aplikovat gabon pouze na něj?"
Jeho odpověď mě zarazila ještě víc než první mail: "Gabon Flum 4 mg je ve fázi klinického hodnocení. Jedna z podmínek použití byla plošné nasazení alespoň na 1000 včelstev. Na členské schůzi naší ZO 18.2. 2015 toto bylo schváleno a je závazné pro všechny včelaře, kteří mají umístěna svoje včelstva v působnosti naší ZO."
Pro mě je to sice bezpředmětné, ale znáte někdo způsob, jak se dá proti takovému rozhodnutí nějak bránit?
Děkuji za vaše zvážení.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 16.07.2015 11:25 PM

Není nutno se bránit, nesmysly stačí ignorovat.

RE: Léčení u včel - Tomáš Palata - 16.07.2015 11:48 PM

(16.07.2015 10:05 PM)Iškama napsal(a):  ...Pro mě je to sice bezpředmětné, ale znáte někdo způsob, jak se dá proti takovému rozhodnutí nějak bránit?
Jistě. Pokud nejsi člen ČSV, ignorovat. Pokud jsi členem ČSV, taktéž ignorovat, neboť dle Stanov ČSV:
§ 30
Práva a povinnosti členů
...
2. Členové jsou povinni:
...
d) plnit usnesení a rozhodnutí svazových orgánů přijatá v rámci jejich kompetence,
...

Léčení včel spadá do kompetence státní správy (SVS) a ne do kompetence občanského sdružení (ČSV). Nemají co nakazovat.

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 17.07.2015 07:40 AM

Jedným z mnohých prostriedkov, ktoré redukujú počty roztočov Varroa vo včelstve je kyselina olejová. Vedci z univerzity v Hohenheime zistili, že kyselina olejová bráni samčekom roztočov Varroa páriť sa so samičkami.
Kyselina olejová je nerozpustná vo vode a tvorí 55 - 80 % olivového oleja. Rozpúšťa sa v etanole. Je možné ju nanášať na medzistienky a do buniek plástov prostredníctvom rozprašovača.
Debora snáď napíše viac informácií.
Proti roztočom Varroa kyselinou olejovou

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 17.07.2015 07:56 AM

(16.07.2015 10:05 PM)Iškama napsal(a):  Jedna z podmínek použití byla plošné nasazení alespoň na 1000 včelstev. Na členské schůzi naší ZO 18.2. 2015 toto bylo schváleno a je závazné pro všechny včelaře, kteří mají umístěna svoje včelstva v působnosti naší ZO."
Léčivo sice spadá do kompetence SVS, ale pokud se na schůzi ZO odhlasují, že podstoupí tohle testování a je tam nějaká podmínka, kterou si na schůzi odsouhlasí, jsem jako člen povinen se podřídit. Takže pokud nechci se podřizovat rozhodnutí ZO jediná cesta je nebýt členem ČSV. U nás také tenhle nový Gabon v ZO použijí, ale jako nečlena se mě předseda ZO pouze zeptal jestli ho chci také. Odmítl jsem s tím, že si poradím i bez Gabonu a tím celá diskuze o Gabonu skončila.

Zase přijde tropické počasí a v takových vedrech pozoruji zvýšený spad, jednotky roztočů na tři desítky včelstev, jinak nepadá skoro vůbec nic. Když jsem používal zasítovaná dna, tak jsem tyto rozdíly při změně počasí neviděl. A máme zde včelaře, který má dvě maringotky osazené včelstvy a postavené vedle sebe. Jedna je dřevěná a druhá plechová, a v té plechové má dlouhodobě nižší stav roztočů než v dřevěné. Je to asi taková přirozená termoterapie.

RE: Léčení u včel - Debora - 17.07.2015 04:34 PM

(17.07.2015 07:40 AM)MilanBencúr napsal(a):  Jedným z mnohých prostriedkov, ktoré redukujú počty roztočov Varroa vo včelstve je kyselina olejová. Vedci z univerzity v Hohenheime zistili, že kyselina olejová bráni samčekom roztočov Varroa páriť sa so samičkami.
Kyselina olejová je nerozpustná vo vode a tvorí 55 - 80 % olivového oleja. Rozpúšťa sa v etanole. Je možné ju nanášať na medzistienky a do buniek plástov prostredníctvom rozprašovača.

Petr Rosenkranz říká, že kyselina olejová na samečky roztočů působí stejně jako sexuální hormon oplozených samiček. To samečka dezorientuje natolik, že nepozná oplozenou samičku a snaží se pářit se vším, co se mu postaví do cesty. V principu je to hran na čas. Do té doby, co je zaměstnán pářením s matkou, pohlavně nezralými samičkami, nebo larvami včely, nemůže oplodnit dospělé samičky. Dále pan Rosenkranz říká, že tímto způsobem se dá vývoj reprodukceschopných samiček roztočů snížit až o 30%.

Druhá část reportáže je zaměřena na epigenetiku varroarezistentních včelstev. Ortodoxní vědci se podivují nad tím, že varroarezistence je reverzibilní. To znamená, že včelstva po přemístění do jiné krajiny mohou varroatoleranci ztratit.

Poznámka: Jak Leoš ve vlákně Virózy píše, epigenetická informace je reverzibilní a může se tudíž šířit v obou směrech. Pro šíření informace správným směrem je však vhodné sáhnout na původní lokální genetiku a rehabilitovat ji. To vyplývá ze zapomenutého zákona pohanů o rezonanci: "Čím větší počet navrstvených pamětí jednoho a toho samého druhu v samostatné vývojové linii, tím větší síla paměti vyvěrající z předchozích generací. Jinými slovy, do epigenetiky včelstva zasahuje ještě morfická rezonance, kterou aktuálně definuje Rupert Sheldrake. To je ale "genetika trochu jinak", tomu se ortodoxní vědci vyhýbají jak čerti kříže.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 18.07.2015 08:25 PM

(17.07.2015 04:34 PM)Debora napsal(a):  
(17.07.2015 07:40 AM)MilanBencúr napsal(a):  Jedným z mnohých prostriedkov, ktoré redukujú počty roztočov Varroa vo včelstve je kyselina olejová. Vedci z univerzity v Hohenheime zistili, že kyselina olejová bráni samčekom roztočov Varroa páriť sa so samičkami.

Petr Rosenkranz říká, že kyselina olejová na samečky roztočů působí stejně jako sexuální hormon oplozených samiček. To samečka dezorientuje natolik, že nepozná oplozenou samičku a snaží se pářit se vším, co se mu postaví do cesty. V principu je to hran na čas. Do té doby, co je zaměstnán pářením s matkou, pohlavně nezralými samičkami, nebo larvami včely, nemůže oplodnit dospělé samičky. Dále pan Rosenkranz říká, že tímto způsobem se dá vývoj reprodukceschopných samiček roztočů snížit až o 30%.

Druhá část reportáže je zaměřena na epigenetiku varroarezistentních včelstev. Ortodoxní vědci se podivují nad tím, že varroarezistence je reverzibilní. To znamená, že včelstva po přemístění do jiné krajiny mohou varroatoleranci ztratit.

Poznámka: Jak Leoš ve vlákně Virózy píše, epigenetická informace je reverzibilní a může se tudíž šířit v obou směrech. Pro šíření informace správným směrem je však vhodné sáhnout na původní lokální genetiku a rehabilitovat ji. To vyplývá ze zapomenutého zákona pohanů o rezonanci: "Čím větší počet navrstvených pamětí jednoho a toho samého druhu v samostatné vývojové linii, tím větší síla paměti vyvěrající z předchozích generací. Jinými slovy, do epigenetiky včelstva zasahuje ještě morfická rezonance, kterou aktuálně definuje Rupert Sheldrake. To je ale "genetika trochu jinak", tomu se ortodoxní vědci vyhýbají jak čerti kříže.

Hlavně u nás není ani uznávána za vědu. LD

RE: Léčení u včel - Milan Bencúr † - 08.08.2015 01:37 PM

Dovolím si citovať jeden výstižný príspevok zo slovenského včelárskeho fóra:

lacosebosik napsal(a):
goro napsal(a):zaujímavé čítanie...
http://archiv.ihned.cz/c1-64420870-zeme-medem-oplyvajici-letos-v-cesku-pribylo-tisic-vcelaru-jen-par-se-tim-ale-zivi

Češi ako to oni tvrdia, majú prepracovaný systém liečby proti klieštikovi a potom v takmer každom článku o včelách za riekou Moravou čítam:

Spolu s kamarádkou Kateřinou Svobodovou založily včelí farmu AnnKas, kde měsíčně vyrábí i sedm tisíc svíček z pláství a třikrát větší množství těch odlévaných. Na první med si ale musí ještě počkat. Obě farmářky stihl podobný osud jako nespočet dalších českých včelařů, kteří kvůli nemocem, především varroáze, přišli přes zimu o včelstva. Místy úhyny v Česku dosáhly až 85 procent.

No neviem či sa mám smiať, alebo plakať ... :shock:

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 29.09.2015 11:29 AM

Žádáme všechny včelaře a důvěrníky, aby v nastávajícím období provedli pochůzkou, kontrolu svých obvodů a pokusili se zjistit, zda-li nejsou někde umístěna nehlášená a tudíž neléčená včelstva. Veškerá včelstva v obvodu naší ZO musí být léčena /vyhláška SVS/ našim prostřednictvím. Rovněž veškeré vzorky na vyšetření varoázy, se odevzdávají k vyšetření naší ZO ČSV. V případě nálezu neregistrovaných včelstev nás bez odkladu informujte.

Posílám část dopisu rozeslaného jednatelem ZO ČSV Sobotka. Zejména mne zajímá jestli platí ta věta ...Veškerá včelstva v obvodu naší ZO musí být léčena.......naším prostřednictvím..

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 29.09.2015 11:38 AM

(29.09.2015 11:29 AM)jirka.marx napsal(a):  Žádáme všechny včelaře a důvěrníky, aby v nastávajícím období provedli pochůzkou, kontrolu svých obvodů a pokusili se zjistit, zda-li nejsou někde umístěna nehlášená a tudíž neléčená včelstva. Veškerá včelstva v obvodu naší ZO musí být léčena /vyhláška SVS/ našim prostřednictvím. Rovněž veškeré vzorky na vyšetření varoázy, se odevzdávají k vyšetření naší ZO ČSV. V případě nálezu neregistrovaných včelstev nás bez odkladu informujte.

Posílám část dopisu rozeslaného jednatelem ZO ČSV Sobotka. Zejména mne zajímá jestli platí ta věta ...Veškerá včelstva v obvodu naší ZO musí být léčena.......naším prostřednictvím..

Samozřejmě, že to neplatí. Nebo jsi jim dal plnou moc? To je ten pán, co ti tam na jaře posílal vyhladovělá včelstva?
Aktivní jednatel to najde tady: http://eagri.cz/public/web/file/367779/Narizeni_varroaza_SVS_2015_026632_G.pdf
Ověřoval jsem si to i nyní na SVS u MVDR. Texla. Toto je jediné, co ohledně varroázy platí. Tedy žádné nám odevzdat měl nebo my ti to přeléčíme, potažmo otrávíme. Slušně je pošli do...... někam . Pošlu ti to oskenované a vyvěs to sem nebo i na Vf, asi to bude aktuální i jinde. Hoj.
Je třeba brát v úvahu, že naším partnerem je SVS a ne ZO, ČSV pokud jí nedáš plnou moc, aby za tebe jednala. LD

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 29.09.2015 11:54 AM

Ne tenhle je má daleko ode mě. Ale je to ten, co zařídil "povinný" GABON Flum pro celou organizaci.

RE: Léčení u včel - Roman Víšek - 26.11.2015 12:22 AM

Dobrý den všem,

mám dotaz: k mým včelkám se chce dostat místně příslušný "léčebný referent z místního SV" a včelkám "zakouřit".
Čím, přesně nevím, asi Varidolem rozpuštěným v acetonu.

Musím mu to umožnit, nebo se z toho mám raději vykroutit?
Platí výše zmiňovaná vyhláška eagri, která to vlastně na podzim neřeší?
Je to bezpečné pro včely?
Není na to již pozdě?

V srpnu a září jsem včelky léčil Thymovarem, výsledek bez spadu. Byly to slabší letošní oddělky.

Dost v tom léčení "plavu", úplně nevím, jak to mám dělat. Podle "Dolu" to ale dělat nechci.

Nebo to tady je někde napsané?

Děkuji Vám za rady.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 26.11.2015 10:07 AM

Řeší. Viz obsah příloh.

Co to je: místně příslušný "léčebný referent z místního SV" ?? Nemáš na mysli z místního ZO??

RE: Léčení u včel - schützmeister - 26.11.2015 01:32 PM

Dycky je taky asi lepší se spíš dohodnout.
To prvoplánově předpokládá se v tom orientovat. Těžko z tvé léčby bude mít dobrý pocit, když nevíš, jak ji dělat. Pak můžeš debatovat. Co jsi udělal a jaká je situace.
Nebo zkusit, že už jsi zakouřil minulý týden, iniciativně.
Když z tebe nebudou mít strach a budeš mít spady O.k., tak vyměknou.
Další otázka je, zda do doby, kdy nevíš, není fumigace namístě.
Stejně nevíš a můžeš včely zbytečně trápit.
Neodolný kmen bez zimní léčby / což nemusí být varidol / stejně nemá šanci.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 26.11.2015 03:33 PM

To máš Michale pravdu, ale vzhledem k tomu, že Roman 6.10. nasadil Formidol a pak 10.10. ještě jednou a má to zaznamenané i s konkrétní šarží použitého Formidolu, tak splnil zakonnou povinnost, použil schválený VLP v době dané, takže už nemusí "kouřit".

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 01.12.2015 11:46 PM

Podzimni osetreni se pocita od 1.10. Nebo od 15.10???

RE: Léčení u včel - Aleš Molčík - 02.12.2015 12:39 AM

(26.11.2015 03:33 PM)Crha Karel napsal(a):  použil schválený VLP v době dané, takže už nemusí "kouřit".

Tohle je zásadní vědět a stačí referentovy dodat, že dál bude v ošetření Formidolem pokračovat podle nařízení SVS, takže jejich pomoc nepotřebuje.

RE: Léčení u včel - Tomáš Palata - 02.12.2015 10:07 AM

(01.12.2015 11:46 PM)jirka.marx napsal(a):  Podzimni osetreni se pocita od 1.10. Nebo od 15.10???
Obávám se, že datumové vymezení podzimního preventivního ošetření není (pouze fumigace je od-do) v MVO ani v metodice kontroly zdraví zvířat stanoveno. Takže podzimní ošetření jiným VLP klidně 1.9.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 02.12.2015 10:26 AM

Hm, proč sem vůbec dávat informace, když je stejně nikdo nečte.
K příspěvku 189 jsem připojil dva soubory, kde je datace uvedena.

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 02.12.2015 10:31 AM

Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích,
•Všichni chovatelé včel jsou povinni do 30. 9. 2015 vložit na dna úlů vyjímatelné a čistitelné podložky tak, aby zabraly celou plochu dna úlu.
•provést ošetření přípravkem Varidol 125 mg/ml – roztok k léčebnému ošetření včel 3x v období od 10. října do 31. prosince v intervalu 14 – 21 dnů v souladu s příbalovou informací k jeho použití nebo
•jiným VLP pro ošetření včel v souladu s příbalovou informací k jeho použití

Ano ale tady jde o to zda to datum 10.10. platí i pro např. Formidol 80?? A nebo podzim je od 23.9.???

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 02.12.2015 11:35 AM

I ty jeden perfekcionalisto Big Grin
Každopádně tady platí, úředník má pravdu, takže pokud není na příbalovém letáku každého jednoho VLP informace jiná, tak co platí pro varidol, platí i pro ostaní VLP.

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 02.12.2015 01:20 PM

Tak v tom případě platí pro Varidol datum 1.10. Smile má to v příbalovém návodu

RE: Léčení u včel - Tomáš Palata - 02.12.2015 03:35 PM

(02.12.2015 11:35 AM)Crha Karel napsal(a):  ...Každopádně tady platí, úředník má pravdu, takže ...
Nemusí. Pracuji v oboru, kde nadřízený orgán vydal prováděcí vyhlášku s jistým paragrafem v jisté formulaci. A samozřejmě výklad tohoto paragrafu si dal tak, jak by se mu to líbilo. Pro podnikatele, kterých by se to dotklo výrazným nárustem nákladů, se ozvali a dali znění daného paragrafu k posouzení na Ústav pro jazyk český. Ten potvrdil minimálně nejednoznačnost. A daný orgán, který vydal vyhlášku, po poradě se svými právníky, radši změnil výklad ve prospěch podnikatelů, než by riskoval soudní spory. Takže tady zní:

VARROÁZA – O (podzimní preventivní ošetření)
Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích, evidovaných v Ústřední evidenci zvířat

a) přípravkem Varidol 125 mg/ml – roztok k léčebnému ošetření včel 3× v období od 10. října 2015
do 31. prosince 2015 v intervalu 14–21 dnů a z hlediska aplikace v souladu s příbalovou informací
k jeho použití

nebo

b) jiným VLP pro ošetření včel v souladu s příbalovou informací k jeho použití

nebo
...

Je to jasné. Datumy platí pouze pro fumigaci. Jo pokud by tam bylo:

Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích, evidovaných v Ústřední evidenci zvířat, v obddobí od 10. října 2015 do 31. prosince 2015
a)
nebo
b)
nebo....

tak data platí pro vše. Ale toto znění tam není.Smile

(02.12.2015 10:31 AM)jirka.marx napsal(a):  Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích,
•Všichni chovatelé včel jsou povinni do 30. 9. 2015 vložit na dna úlů vyjímatelné a čistitelné podložky tak, aby zabraly celou plochu dna úlu.
....
Ano ale tady jde o to zda to datum 10.10. platí i pro např. Formidol 80?? A nebo podzim je od 23.9.???
Tak toto je z MVO pro rok 2014. V MVO pro rok 2015 již toto vůbec není. A datumy již nejsou pro jiné VLP, než varidol, stanoveny.

RE: Léčení u včel - Crha Karel - 02.12.2015 06:13 PM

(02.12.2015 01:20 PM)jirka.marx napsal(a):  Tak v tom případě platí pro Varidol datum 1.10. Smile má to v příbalovém návodu

No, v tomhle konkrétním případě ne. Vyšší bere.Wink

To Tomas: ...že bychom požádali VS před zveřejněním, že jim provedeme korektury....Big GrinBig Grin

RE: Léčení u včel - Milan Daněk - 02.02.2016 09:35 AM

Vím že jsem proti Vám laik a teprve začínám včelstvo budu zakládat letos cca v 6. měsíci
Skoušel někdo zvás léčbu homeopatiky konkrétně autopatií což je výroba homeopatického roztoku přímo ze zdroje nemoci.

Mám osvědčení o autopatické léčbě a u lidí to pomáhá ať u nemocí fyzických tak i psychických ale také na vnitřní parazity.
Mnozí autopaté používají autopatický roztok z vařené mšice úspěšně proti mšicím a pokud to pomáhá proti mšicím nevidím důvod proč by to nefachalo na Varoa.

Jen se ptám abych nebjevoval již objevené.
Nicméně tento rok vyskouším a dám správu.

RE: Léčení u včel - straka - 02.02.2016 11:16 AM

[quote='Milan Daněk' pid='10214' dateline='1454394924']
Vím že jsem proti Vám laik a teprve začínám včelstvo budu zakládat letos cca v 6. měsíci
Skoušel někdo zvás léčbu homeopatiky konkrétně autopatií což je výroba homeopatického roztoku přímo ze zdroje nemoci.

Až co tomu řeknou včely?,
u začátečníka jim hrozí více než "nemoci",
nic ve zlém sám neustále začínám.

Pomozte prověřit postup:
Svítkova metoda práškování cukrem(důsledně)
Působení na včelstvo 2,5 hodiny max do 47°C !!!(řízeným fenem?)
Zasadte všude Dobromysl(Oregano) je to prý jed pro varroa destruktor(pokusy?)
Hledejte další přírodní prostředky pátrejte a zkoušejte pro včely neškodné...
Pro desinfekci úlu zkuste ocet v podmetu(ničí viry a bakterie v prostoru)
Chraňte včely od pesticidů, herbicidů,GMO, od záření..... v okolí i v úlu....
(pokud drátkujete tak ne vodivě do kruhu-smyčky, zatím jen podezření...)
2/2/2016/STR Straka Dehtín

RE: Léčení u včel - renttip - 02.02.2016 06:25 PM

(02.02.2016 09:35 AM)Milan Daněk napsal(a):  Vím že jsem proti Vám laik a teprve začínám včelstvo budu zakládat letos cca v 6. měsíci

Mám osvědčení o autopatické léčbě a u lidí to pomáhá ať u nemocí fyzických tak i psychických ale také na vnitřní parazity.
Mnozí autopaté používají autopatický roztok z vařené mšice úspěšně proti mšicím a pokud to pomáhá proti mšicím nevidím důvod proč by to nefachalo na Varoa.

Jen se ptám abych nebjevoval již objevené.
Nicméně tento rok vyskouším a dám správu.

Homeopatii u včel a přírodní extrakty u včel zkouším již pár let a funguje to stejně jako u lidí, pochopitelně každé včelstvo reaguje trochu jinak, alezaručeněje homeopatie použitelná. Používám pouze nízké potence. Zkušenostibudu opět prezentovat na vilémovském sletu, zkus si u Tondy Karase domluvit účast(jestli je ještě volná kapacita). Tam bude rozhodně prostor na diskusi.

RE: Léčení u včel - Milan Daněk - 03.02.2016 09:28 AM

Jaké máš nosné medium?
Skrápíš je vodou, nebo obohacuješ vodu k napájení, také cukr se dá využít k potencování co se ti osvětčilo a co je slepá cesta?
Vyrábíš si homeopatika sám přímo ze zdroje?
Myslím že by to tady aspoň pár přátel zajímalo.

RE: Léčení u včel - renttip - 05.02.2016 12:54 PM

Preparáty určené k postřiku rozpouštím ve vodě, homeopatika mi vyrábí manželka (pokud je dostupný materiál), ale používám i výrobky Boiron a Nitru.
Cukr k potencování jsem nezkoušel, tato metoda mi není známa.
Léčení přes napáječky je také možné, ale pouze tam, kde jsou suší prostředí a je předpoklad, že budou na,, léčivou vodu,, chodit.
Nějaké závěry budu dělat po jarním rozvoji a to se tak trochu právě kreje s vilémovským setkáním. Moje poznatky pochopitelně nejsou pouze pro mě abudu je zde prezentovat kazdému, kdo o ně bude mít zájem.
Pokud máš nějaké zkušenosti, neváhej a zde prezentuj. Samozřejmě, že ne každý jde touto cestou,ale v tom je to kouzlo špv. Wink

Zkušenost, kterou máš se mšicema funguje stejně s v. d., tento výrobek nevyrábím, protože v. d. ve včelách nemám.

RE: Léčení u včel - Ondřej Hercík - 18.03.2019 11:09 AM

Dobrý den.
Přicházím k Vám opět pro radu. Děláte nějaké opatření v této době proti kleštíkovy?
Aby jste lépe pochopily o co mi jde. Měl jsem na jednom včelstvu větší množství kleštíka, a uvažoval jsem zda by nebylo lépe je nějak ošetřit nyní. než bude rozmnožen. Napadlo mě jim sebrat zavíčkovanej plod ale včera jsem koukal na podložku, a začiná se líhnout první plod. Nechtěl jsem je zbytečně rozebírat, proto nejprve píši.
Nebo bych jim tam mohl dal formidol 41g.?
Co si o tom myslíte?

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 18.03.2019 11:48 AM

Co tě vede k domněnce, že je musíš ošetřit??? Pokud vybíhá plod tak to už vhodná doba na odstranění nebude, záleží na množství plodu. To se dělá jen u silných včelstev a co nejdřív, letos je to posunutý. I když já mám ještě včely zcela bez plodu (některé). S KM bych počkal na rozkvět meruněk, to je taková signálka. Formidol je 85% to je silný, tak opatrně. Dříve ne.
Já ale nedělám nic. Jestli včely nyní něco ohrožuje, je to včelař a pak nosemóza. "Duben dělá roje nebo pohřby". ld

RE: Léčení u včel - Ondřej Hercík - 18.03.2019 01:02 PM

(18.03.2019 11:48 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Co tě vede k domněnce, že je musíš ošetřit???

Právě že nic nenasvědčuje tomu že se včelkama něco je(krom vyššiho spadu v zimním období), jen jsem se bál abych to nepodcenil. A nezpůsobil problémy sobě či ostatním v okolí. Kolegy tady čeká nátěr, a podle vysledků je na tom náš předseda absolutně nejhůř. Skoro jako kdyby to tak měl schválně.
Děkuji za rychlou reakci, nechám je v klidu žít.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 18.03.2019 01:08 PM

Až budeš mít víčkovaný trubce, tak je naber na vidličku a uvidíš.
Když tak vyřezat.
Já už včera víčkovanou trubčinu viděl. Confused
Jinak moc nehrabat, nic se neuspěchá.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 18.03.2019 06:06 PM

Uvidí jen to, že tam jsou roztoči, nic víc (divil bych se kdyby tam nebyli). Dobře ale žes to, Michale, zmínil . Počet roztočů zdaleka neukazuje to, jak ti roztoči včelstvu škodí. Tenhle názor vychází z toho, že za vším hledej kleštíka, což je min. 20 let praxí překonaný názor a v posledních létech se jeho problematičnost ukazuje čím dál víc. Lpění na něm zaviňuje ve velké míře ty plošné úhyny. Stejnou vypovídací hodnotu má sledování spadu v zimě i létě nebo na dělničím plodu, včelách. Stále se z toho dá jen odhadnout počet kleštíků, nikoliv stupeň poškození včelstva a začínající různé infekce, ať již virového původu nebo v kombinaci s nosemózou. Pro případné bodové ošetření ukazatel skoro k ničemu, ale jako podpůrný, orientační to ano.

Pokud ale chce někdo využít principu koncentrace (kleštíka) , v tomto případě na trubčinu a to ještě paušálně (pořád lepší než nátěr.....), je ideální nechat všechna včelstva na stanovišti vystavět trubčinu v době, kdy se naplno projeví pohlavní pud. Zde to bývá při rozkvětu třešní. To je trubčina vystavěna všude do týdne a zakladena. Za cca 3 týdny po vložení vyříznout a zopakovat znovu. Včelstvo je skoro na 100% čisté od v.d. a při dalším zavlečení (což se nepochybně stane) se stejně nestačí přemnožit, pokud je včas zazimováno a ukončeno plodování. Tohle mám už dlouho odzkoušeno. Navíc se to dá spojit s ostatními zákroky do včelstva. Je to dobrá metoda pro hobby včelaře. Pro ty co chtějí selektovat je to ale nepřípustné, protože se tím likvidují i trubci, kteří nebyli pro kleštíka atraktivní. Do konce minulého století jsem tuto metodu doporučoval. .
Občas člověk přečte různé rady , že nejlépe je odstranit trubčinu v podletí. Jo, jenže to už nejde udělat takto paušálně a musí se rozbírat včelstvo , je to hodně individuální. Čím blíže k podzimu, tím nerovnoměrnější to na stanovišti je. Navíc groomingem jsou nadána všechna včelstva, kdo to umí využít, nepotřebuje trubčinu v podletí odstraňovat.
Při volbě metodiky tlumení nákazy (v tomto případě varroázy typu A) je třeba dbát taky pracnost Jsou to 3 zákroky navíc. Je vhodné to spojovat s ostatními zásahy.
čím více zákroků, tím více stresu a vše co z toho vyplývá. Čím blíže k zimě, tím je každý zásah do včelstva problematičtější. ld

RE: Léčení u včel - schützmeister - 18.03.2019 06:37 PM

Dotázek - jasně, že už to neděláš, ale když jsi dělal - jak se to praktikuje při přirozené stavbě, kde nefunguje pojem "stavební rámek " ? Řežeš, kde najdeš ?
Ten květen při prvním točení je dobrá volba, to už mám i odrojeno, hmm, hmm....

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 18.03.2019 08:01 PM

Michale, vezmu to po pořadě. Jednak to bylo v létech 1990 do cca 2000. Tehdy se tomu říkalo varroapasti.To jsem ještě používal mezistěny. Normálně jsem dal st.rámek doprostřed pl. hnízda. Protože v úle nebyla prakticky trubčina, vystavěly jen ji. Pak jsem od toho r. 2000 začal zkoušet volnou stavbu a přešel na ní komplet se 100 včelstvy v r. 2005. Tam už mám skoro vždy na kraji jen trubčinu, pak kombinovaný rámek a uprostřed tak min 3-4 jen dělničinu, druhá polovina stejně jako ta první.
U těch kombinovaných je trubčina vždy na protilehlé straně česna nebo ve tvaru potkovy na okraji trubčina uprostřed dělničina. Postupo stejný. Krajní ven a doprostřed nebo těsně vedle plodu st.rámek. Dle mne je to prohřešek, ale stejně půjde pryč a pak je srazím a na kraj přijde zase trubčina. Jsou místa a hlavně doba, kdy včely ledascos tolerují. Fakt je, že se ale stává, že když jdu do včel, tak je trubčina již zakladena na kraji. Ale jak říkám, už to nedělám, teda skoro. Napsal jsem to hlavně proto, že to fungovalo velmi dobře a pro někoho to může být řešení. Pro ty, co používají mezistěny určitě. No a to je vlastně 99% včelařů a SVS otravuje s nátěrem a podobnejma hloupostma. Protože mám dílo v nastíněné architektuře, není těžké ji najít i jindy. Nyní zjara, tu trubčinu rádi zakládají. Já používám vlastně jen proto, abych tam natahl V.d. a dal ho jinam, aby ho namnožil jinde víc a vitálnější. To mne samozřejmě nikdo nemusí napodobovat. Pak je tu samozřejmě finta s vystavěnou trubčinou. Dá se prásknout jak jsem uvedl, jen pro přitažlivost ji nastříkám medovou vodou (nejlépe z květového medu, řepky). Včely vyčistí matka zaklade.......skoro jistota.Důležité je, aby byl už trochu přínos sladiny, jinak ty " trubce" povraždí, dříve než by člověk řekl švec. Trubčinu mám pořád k dispozici. Trubci jsou vůbec takový včelí projekt. ld

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 18.03.2019 08:10 PM

Michale, vezmu to po pořadě. Jednak to bylo v létech 1990 do cca 2000. Tehdy se tomu říkalo varroapasti.To jsem ještě používal mezistěny. Normálně jsem dal st.rámek doprostřed pl. hnízda. Protože v úle nebyla prakticky trubčina, vystavěly jen ji. Pak jsem od toho r. 2000 začal zkoušet volnou stavbu a přešel na ní komplet se 100 včelstvy v r. 2005. Tam už mám skoro vždy na kraji jen trubčinu, pak kombinovaný rámek a uprostřed tak min 3-4 jen dělničinu, druhá polovina stejně jako ta první.
U těch kombinovaných je trubčina vždy na protilehlé straně česna nebo ve tvaru potkovy na okraji trubčina uprostřed dělničina. Postupo stejný. Krajní ven a doprostřed nebo těsně vedle plodu st.rámek. Dle mne je to prohřešek, ale stejně půjde pryč a pak je srazím a na kraj přijde zase trubčina. Jsou místa a hlavně doba, kdy včely ledascos tolerují. Fakt je, že se ale stává, že když jdu do včel, tak je trubčina již zakladena na kraji. Ale jak říkám, už to nedělám, teda skoro. Napsal jsem to hlavně proto, že to fungovalo velmi dobře a pro někoho to může být řešení. Pro ty, co používají mezistěny určitě. No a to je vlastně 99% včelařů a SVS otravuje s nátěrem a podobnejma hloupostma. Protože mám dílo v nastíněné architektuře, není těžké ji najít i jindy. Nyní zjara, tu trubčinu rádi zakládají. Já používám vlastně jen proto, abych tam natahl V.d. a dal ho jinam, aby ho namnožil jinde víc a vitálnější. To mne samozřejmě nikdo nemusí napodobovat. Pak je tu samozřejmě finta s vystavěnou trubčinou. Dá se prásknout jak jsem uvedl, jen pro přitažlivost ji nastříkám medovou vodou (nejlépe z květového medu, řepky). Včely vyčistí matka zaklade.......skoro jistota.Důležité je, aby byl už trochu přínos sladiny, jinak ty " trubce" povraždí, dříve než by člověk řekl švec. Trubčinu mám pořád k dispozici. Trubci jsou vůbec takový včelí projekt. ld

RE: Léčení u včel - Ali - 18.03.2019 08:41 PM

Leoši, a prosim tě, jak postupuješ při přidávání rámků u té volné stavby, když máš uprostřed jen dělničinu a až po okrajích i trubčinu.
Já to mám tedy třetí rok, ale mám to namíchané cugrund v celém plodišti a nějak si s tím nevím rady. Plodiště jim netrhám, jen přidávám z jedné strany rámky a posouvám. Jenže ony na kraji vždy postaví obojí tak 2/3, někdy více trubčiny někdy dělničiny. A tak skončí v jádru plodiště třeba více trubčiny než dělničiny. Zatím jsem na to flignu nevymyslel.
Poradíš prosim?

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 18.03.2019 09:43 PM

No já to zkusím. Ono by to chtělo slyšet celou přednášku o volné stavbě a způsobech rozšiřování. Naposledy jsem ji měl tady v MB loni pro ŠPV. Takhle se to v krátkých štěcích špatně vysvětluje. Jen si musíme ujasnit jedno, já mám nízkonástavkový provoz, rámky spodní a horní loučku užší tak že ty nástavky prostavují a je to skoro jako celistvý plást ,jen pevnější díky tomu dřevu. Nemáš ty náhodou ležany, to je něco jiného? Než se začnu zpovídat, upřesni toto. ld

RE: Léčení u včel - Ali - 19.03.2019 02:28 AM

Jj, ležany 42/35 + dva malé nástavky - medníky 42/11,5. Ale jde jen o ty velké. Do těch malých matka nejde, tam je to jedno. Ještě doplním, očko 3,5/2,5 a česno 17/0,7 (vše cm) jsou vždy u boční stěny (na první boční loučce, aby hlodavec nemohl dovnitř) a česno 0,7m trvale po celý rok. Nechtěl jsem půlit plodiště, přidával jsem rámek jen druhý od očka a posouval. Za plodištěm postavily dva půlplásty. Ve dvou úlech mi zůstala přemíra trubčiny a ty úly vloni až nevoněly a bylo to asi přemírou trubců.
Když staví volnou novou natrvalo, vědí co kde potřebují, ale když dostaví co potřebují na kraji a já jim to posunu doprostřed, tak jim v tom dělám hokej, což je blbě.
Stačí alespoň naznačit. Dik.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 19.03.2019 11:23 AM

No moc si to neumím představit, protože já asi chápu ležen něco jinýho. Vzpomeň si na ten "překlopňák", co jsem vám ukazoval před třemi roky v Brně. Myslím, že tvůj ležan bude něco jako moje medná kráva. Tedy velký rámek (trámek) na studenou stavbu, česno na kraji. Na velkých plástech tam je také vždy trubčina na protilehlé straně česna. Ony ty buňky jsou často s vyšším úhlem, jsou tedy primárně včelami určeny pro zásoby. Mně osobně trubčina vedle dělničiny na plástu nevadí, naopak, koncentrují se zde roztoči a dělničina zůstává více méně čistá. O starost méně. Kombinované plásty, kdy je jak píšeš trubčina na krajích a uprostřed děličina nebo naopak, tak to jsem popsal, jsou vedle čisté dělničiny a pak teprve čistá trubčina, pokud tedy je. Tak ty patří do strany. Ty rozšiřuješ po plástech, pak tam musíš mít přepážku tu bych dole nebo nahoře neměl tak o 2-3 cm ode dna, aby včely mohly za ní a měly pocit prostoru. Ony ty včely nevědí, že jim něco přidáš nebo ne a tak hospodaří s daným prostorem. Ty tzv "deformace" díla jsou způsobovány nejvíce právě tímto. Včelař ví co bude, ale včely ne. Každý roj má svoji vizi prostoru a netuší, že mu to bude včelař neustále měnit. Já to mám jednoduchý, dám 1-3 plásty soušové jádro (dělničinu) a do stran jen ty stavební rámky (chápej ne s mezistěnou, ale zkosený do trojúhelníku). V NN provozu to jde jinak.
Abych to ale shrnul co jsem si představil, že včelaříš.
1) pokud je u česna dělničina a na protilehlé "trubčina", nehroutil bych se, je to dobře. v "plodišti" tohle nevadí. V tomhle případě bych ty varoapasti využíval jinak, vlastně je tam máš po celý rok, jak je výše uvedeno (nevyřezával jsem to nikdy). Když včas ukončíš plodování (tady pozor na krmení), líhne se poslední trubčina tak týden před posledním (pak následuje menší cyklus později- zpravidla) vyběhnutím dělničiny a je klid. V.d. se nemá na čem množit a nastupuje grooming a to třeba již začátkem srpna. Přitom do včel vlastně nesáhnu. Do konce října jsou schopny zlikvidovat tisíce roztočů a přitom jsou včely (ty dlouhověké) skoro netknuté. To mám vyzkoušeno hodně dlouho.
Z toho je vidět, že s kleštíkem se včely naučí žít, jen se nesmí narušit vnitřní rovnováha, tedy včelař ho nesmí programově množit v květnu a v době krmení. Není to o jedné vlastnosti, ale o posloupnosti, algoritmu.
2) ty kombinované dále od česna, nejprve ty s dělničinou uprostřed a pak opačně.
3) pak volné rámky.
Tohle jsou právě věci, které jsme ve zkrácené formě probírali v lednu s buňkou SEVER v Turnově. Až se někdy sejdem, proberem to podrobněji, moje představa, jak to máš, může být odlišná od reality. Ono je zde totiž více vlivů,které to ovlivňují. Délka plástu, česno, šířka uliček, síla..... Víc v tuhle chvíli asi nejde napsat. ld

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 19.03.2019 11:36 AM

Jen ještě doplnění. Pokud by se ti ten postup bez vyřezání trubčiny zdál v dané chvíli riskantní (netrouneš si nebo tvoje metoda ošetřování tomu neodpovídá, nechceš upravit), počkal bych tak do konce května na vytáčení. Pak můžeš sáhnou k "masakru" a vyřezat všechnu trubčinu (i otevřenou protože kleštík na ní vstupuje o cca 2-3 dny dříve před zavíčkováním, u dělničiny je to cca 1 den). To se dá udělat při vytáčení jedním vrzem a je klid. Lidé mají k tomu odstranění plodu odpor, ale třeba Včela indická opouští své hnízdo i 3x za rok. V přírodě to dělají i naše včelstva i když jen 1x, pokud k tomu dostanou šanci. Mám zfotodokumentováno. Jinak se ta koncenrace vytvořit třeba izolátorem (na trubčině i dělničině),ale to už jste ode mne slyšeli a je to stará vesta. Jen je to pracnější a ne to pravé ořechové. Těch metod využívající principu koncentrace je mraky, stejně tak jako princi ředění populace patogenů. Včely to v přírodě také tak dělají (mimo jiného, samozřejmě). Jen je třeba se nebát, nedělat zbytečné zásahy, ale v pravou chvíli. Jde to jednoduše, ale to přijde časem. ld

RE: Léčení u včel - Ali - 19.03.2019 11:45 AM

No já jim nechtěl přemísťovat plásty (s více trubčinou dozadu, s více dělničinou doprostřed). V loni postavily jen cca tři, nebylo z čeho a dokrmil, zazimoval je v červenci, v srpnu už byly v klidu.
Takže asi u druhého rámku zůstane, a jestli tam bude víc trubčiny přeložím ho za plod, s více dělničinou nechám ve předu do hnízda. Víc jim vrtat do toho nebudu. Vyřezávání trubčiny je mě hodně proti srsti, zvážím. Raději bych asi z jara dočasně proti VD zakomoroval jak uvádí Jirka Marxů.
Ošetření KM dělám jen místy a poskrovnu a zatím to funguje docela dobře.
Dik.

RE: Léčení u včel - schützmeister - 19.03.2019 01:17 PM

Ještě k tý stavbě velkých rámků. Je to problém. Né, že ne. Sad
Mě se osvědčilo zhruba todle : dělničinu nejlíp staví oddělky a slabá včelstva s minimem rámků z jara. U silnýho včelstva to je vždy problém - kombinovaný a tak.
Čili to chce využít vhodný okamžik - z jara obrat a dát stavět a oddělkům co nejméně hotového díla. A když řezat, tak celé plásty - ne jen ďoury. To je trubčina zaručená.
Jako roj se chová i včelstvo vyrojené - čili i v květnu takovéto lze obrat a stavět dělničinu.
Ne vždy to klapne. Prostě buď je včelstvo od roje, a je jaké má, nebo se musí rochat, jinak se toho moc nevymyslí. A v ležanu to jde ještě hůř, já třeba udělám dva oddělky, jeden postaví a druhý na podzim šoupnu dolu k likvidaci plástů. A z jara je jak má. To v ležanu asi půjde ztuha.

RE: Léčení u včel - Ali - 19.03.2019 02:29 PM

Když se chce, všechno jde. Díky, díky, navedli jste mě na jednu věc a její další kladné důsledky.
Uvědomil jsem si, že když jsem dělal Tarranova, tak ty mladušky s matkou jsou jako roj. Dva malé poloplásty, zásobní a kapsové krmítko a je to ok (jen jsem to trochu nedomyslel, usadil jsem ho do druhé poloviny ležanu a oni se přes přepážku cítili a vnímaly navzájem a měl jsem čtrnáct dnů problém, ale že byly půl napůl obojí obstály - příště je musím dát do jiného úlu).
U mě až v červnu po akátu by to šlo, už tu nic není, jen bych roje s mateřákama vzájemně prostřídal a pak, ale nevím kdy bych je spojil. To by s přikrmováním postavily polovinu plodiště pěkného a proběhlo by i částečně samoošetření. Zdá se to být velký zásah, ale v původním zůstane vše a svém místě, jen přijdou o matku, mladušky a dva poslední nedostavěné plásty. Mě to trvá, než na něco přijdu (no pánové, a mám to jak pro staré včelstvo tak pro mladé). Dik.

Můžu poprosit admin. o přehození těchto příspěvků někam do volné stavby, aby se to tu s léčením nepletlo ? Děkuji.

RE: Léčení u včel - Karol Lamacz - 06.04.2019 10:26 PM

Zdravím vespolek,

rád bych se ze zeptal na jarní ošetření KM(MiteGone) - ze dvou včelstev má jedno(silnější) spad 3 samičky denně a druhé jen 1 samičku. Leoš Dvorský doporučuje léčit od 2VD. Má smysl uvažovat o bodovém ošetření a přeléčit jen to jedno? Nebo je to u dvou včelstev jedno.

Taky jsem letos chtěl vyzkoušet chov matek z vajíček na liště jak ji doporučuje Jiří Marx a založit v druhé půli dubna sérii, kterou bych začátkem května použil na oddělky. No a k tomu bych právě použil to neléčené včelstvo.

Díky za komentář.

Langstroth 2/3, volná stavba, medná komora

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 07.04.2019 08:51 AM

Bill doporučuje MiteGone při květu meruněk ( a pak podle potřeby cca v začátku srpna), to je nyní. Ta moje doporučení o použití KM jsou z dob, kdy jsem ji používal. Posledních 5 let roztoče neřeším a při 3 samičkách bych se nehroutil. Jenže začátečník nemá ještě včelařsku empatii (drtivá většina zůstane na úrovni držitelů včelstev) , tak to má těžké rozhodování, protože včelařské maenstream šíří něco jiného a stále vidí problém především v kleštíkovi, což je hloupost. Dopracovat se k včelaření je někdy fuška. Osobně bych se zaměřil na to, abych ta včelstva dostal do síly , abych mohl dělat oddělky a ty udělal v době, kdy se včelstva rojí. Zabil bych tak 2 mopuchy jednou ranou. Už jen pouhá tvorba oddělků by měla stačit k tlumení roztoče. Udělej ale to, co cítíš sám za správné (stejně to tak bude). Ještě jedna maličkost. Nyní včelstva může ohrozit nejvíce nosemóza (duben dělá roje nebo pohřby), sám včelař a divocí jezedéros na polích. Těch různých rad a doporučení najdeš všeude haba kuk, ale je třeba to chápat v celém kontextu toho, co dotyčný dělá. Tedy vidět i vliv stanoviště, způsob vedení včelstev a další věci. Podstata o vedení včelstev spočívá v umění rozpoznat a pak dát do souladu prostředí, včelu, včelaře, úl a provozní metodu. To je vlastně vše. Jsou tu různé včelařské filozofie a ty se často nedají kombinovat nebo ne bez dopadů. Lidé nechtějí být za hlupáky a tak se neptají nebo ptají těch, kteří stejně neví, ale zato se chlubí (často i cizím peřím). Třeba mají znalosti, ale neví a v tom je ten rozdíl. Tady v mém okolí teba žije jeden, který říká, že včelaří jako já (což je ovšem lež a on si to ve skutečnosti ani nemyslí). Někdy v lednu mi volal kamarád z Ostravy a stěžoval si, že dotyčný radil jednomu začínajícímu u nich a ten že přišel o včely. Když mi řekl co mu doporučil, tak jsem málem omdlel. Opakovat uměl dobře, jen slovo poškozené, zaměnil za slovo mrtvé a výsledek byla ta katastrofa. Autentické informace jsou něco jiného než převzaté a nepochopené. Tyhle opakovačky způsobují ty nejhorší škody i když v dobré víře. Až budeš včelařit dýl, rychle poznáš, kdo kecá a kdo říká to, co skutečně dělá. Já letos kroutím 57 sezónu a nikdy bych netvrdil, že všechnovím a znám. Naopak každý den vidím ve včelách nové a ispirativní věci. Některé věci už ani neříkám, protože bych byl za blázna i když si vše ověřuji testy a pokusy. Dnes vím, změnit většinový názor je skoro nemožné. Včelaření je něco jako nemoc. Žena říká, že mám nemoc VČELA POZITIV, což se údajně projevuje i tím, že nechrápu ale bzučím nebo píchám. Kdo ví? ld

RE: Léčení u včel - Karol Lamacz - 07.04.2019 02:07 PM

Právě, že problém je ta empatie a nedostatek zkušeností. Sleduji vývoj kolem ŠVP, takže vím, že 2 samičky VD jste doporučoval v otázkách a odpovědích někdy 2010, a že dnes je pohled na VD jiný. A taky si uvědomuji, že to co doporučujete Vy, vychází z Vašich podmínek. Já mám Vigorky, které jsem si před 2 lety dovezl od Grunových. Více méně konvenční chov. Takže na tom budou jinak, než přizpůsobené generace zdejších včelařů, neřknuli Vaše.

Ale spíš jsem chtěl jaro bez KM, s tím, že oddělkami VD utlumím a povede se mi rozmnožit včelstva, což se mi loni nezdařilo. Stejně tak jsem nechtěl vyřezávat trubčinu, protože si chci chovat vlastní matky. To s 3 VD je na 5 NN, ve spodním mají souše a tudíž prostor se rozvíjet. Uvažoval jsem, že právě tohle včelstvo rozeberu na oddělky a to druhé nechám.

Trochu lituji, že jsem si v zimě nenechal vyšetřit mrtvolky na nosemózu. Jezeďáky tu nemám(louky a lesy) a snažím se včelám v tom moc nevrtat. Loni měli po prvním proletu lehce pokálené česna, letos nic. A taky v loňském roce jsem na jaře KM nedával - v květnu po vytočení části zásob jsem dal Formidol a na konci srpna pak MG odpařovač.

Holky tady mají dostatek jrby jívy, ostatních druhů vrb, lísky a taky ovocné stromy, atp. Takže na jaře mají víc než bohaté zdroje.

Díky za odpověď. Pomáhá se to zorientovat a samozřejmě to neberu jako návod v příbalovém letáčku na použitíSmile

RE: Léčení u včel - Ondřej Hercík - 17.08.2021 07:51 AM

U jednoho včelstva pozoruji již týden vysoký spad vd. A tím vysoký, myslím desítky až stovky vd za dva/tři dny. Je to včelstvo nyní na 4nn z toho dva vrchní jsou plně zavíčkovaných zásob. V pohodě fungující a vlastně jedině včelstvo u kterého jsem letos nedělal oddělky.
Chtěl jsem jim dát formidol41g, ale pozoruji u nich ještě jednu věc.
Zbavují se vehementně poškozených včel. Prostě z česna vylétne včela s poškozenou včelou a odnáší ji pryč z úlu. A je jim úplně jedno že ona poškozená včela ještě žije.
Tak nevím jestli to není všechno jen součástí groomingu a km je zbytečná. Nebo lepší je "přeléčit" a pomoct jim od vd? Mikroskop nemám abych prozkoumal mrtvolky vd.
Má někdo podobné zkušenosti? Děkuji s pozdravem K.

RE: Léčení u včel - Tomáš Fuit - 18.08.2021 08:07 AM

Mám to podobně u jednoho (dělal jsem u něj falešné hnízdo v červnu), dokrmoval jsem 20-25 července. Spad tak 25 -30 - to neřeším, poslední týden vyhazujou poškozenej trubčí plod s dwv. Viditelně poškozený včely jsem viděl asi dvě, ráno před úlem 3-4 nepoškozený ale hynoucí - to asi nemusí nic znamenat. Vytvořil jsem nezateplenej strop a podívám se, kolik mají plodu. Nevím, jestli to neskončí "benzínem"..

RE: Léčení u včel - Jiří Sláma - 20.08.2021 05:58 PM

No podle toho mála, co vím, je asi dobré to nějak kvantifikovat - t.j. strávit u problematického včelstva nějakou dobu a pozorovat, kolik těch poškozených asi tak z úlu "vypadává". Jestli jsem to dobře pochopil, tak jedna poškozená včela za hodinu (teď v podletí) "jaro nedělá" kdežto když budeš mít co pět minut jednu na zemi, je třeba se tomu hodně pozorně věnovat. Např. sledovat vývoj (časem se to zhoršuje/zlepšuje), jestli je tendence k loupežím, jak vypadá plod (hodně mezerovitý, nevylíhlé včely), VD na včelách, viditelné poškození mladých včel v plodišti...
Řešení pak bude asi nekonečně mnoho od výše zmíněného benzínu přes ozdravení oddělkem, rozpuštění zdravých mladušek do oddělků a využití zásob pro oddělky nebo med pro sebe, při menší virové náloži redukce VD (kyseliny, ekopol...)...
Pak je otázka udržování takového materiálu, který by neměl sám o sobě perspektivu. Já osobně teď na začátku se snažím dělat hodně oddělků abych mohl nahrazovat ztráty a hlavně zkoušet různý gen. materiál, který by se časem osvědčil. Je to učení se za chodu ale jinak to asi nejde. Spoustu věcí diskutuji s Leošem takže některé věci zde psané jsou od něj (i když možná mnou špatně interpretované, to je holt to učení...).

Každopádně úplně nejdůležitější ze všeho mi přijdeje NEOHROŽOVAT OKOLÍ. Jedna věc, že si na Tebe mohou stěžovat sousedi včelaři a pak taky může taková VD-virová bomba zlikvidovat i vaše vlastní včely na stanovišti i v blízkém okolí. Ani o jedno myslím nikdo z nás nestojí...

JS

RE: Léčení u včel - Tomáš Fuit - 20.08.2021 08:33 PM

Dík za reakci, postupuju obdobně - koukám na česno několikrát denně Smile Co mě uklidňuje, je poškození pouze trubčího plodu - na druhou stranu už by tam teď neměl být..
Včely - dělnice poškozený jsem viděl dvě. Možná by to daly, ale - celkově plodu tam je pořád dost, tak jsem tam včera vrazil KM alespoň na 14 dní a budu doufat, že ty poškozený zavirovaný včely vymorduju. Na jaře zhodnotím přeživší včelstva a nejslabší kusy (ty, kde bylo nejvíce léčebných zásahů) vyřadím z chovu (povyměňuju matky..) Oddělky jsem tvořil, možná že zkusím na podzim zrovna tohle včelstvo zrevitalizovat oddělkem podle LD, pokud toho teda dožije..

RE: Léčení u včel - Roman Smejkal - 03.04.2022 09:55 AM

Na VF byl nedávno příspěvek o léčení moru včelího plodu.V závěru zaznělo, že matka která úspěšně vzešla z přemetence se již setkala s morem a tudíž bude mít na mor nějakou odolnost.
V příspěvku Debory zde na fóru z 7.5.2015 je podobný článek na tvorbu otevřeného umělého roje, tam se o odolnosti nemluví.
Někde jsem četl, že mor je přítomen v latentní formě ve většině včelstev a zaleží jen na podmínkách, které se ve včelstvu vyskytnou, aby se mohl rozvinout.
Tím , že je mor bakteriálního původu a není virového, nepříjde mi logické, aby se na něho tedy mohla vytvořit určitá odolnost, jak je uvedeno v článku na VF..
Je to pravda nebo se mýlím ??
Díky RS.

RE: Léčení u včel - Marek Pomp - 04.04.2022 10:17 AM

Jde o to, že po zjištění kliniky ve včelstvu
...nejprve zamáčkne matku a nechá ve včelstvu vychovat novou a až poté přemete.

Moje domněnka:
Larvičku s nízkou odolností k moru se nepodaří dochovat do nové matky. Takže je tady naděje, že potomci nové matky také budou odolnější.
m.

RE: Léčení u včel - Tomáš Fuit - 04.04.2022 04:39 PM

Připadá mi to jako možný postup- viz https://wave.rozhlas.cz/vedci-vynalezli-prvni-vakcinu-pro-vcely-ochranit-je-ma-hlavne-pred-morem-vceliho-7702851.

RE: Léčení u včel - Roman Smejkal - 04.04.2022 06:20 PM

V příspěvku od Debory padla i nutná doba hladovění 2,3 dní, kdy se musí vyprázdnit obsah žaludku od předešlé stravy...
Na VF to nebylo zmíněno.
RS.

RE: Léčení u včel - Jiří Marx - 05.04.2022 10:36 AM

Ano , mělo by to být s hladovenim. Všichni doufejme, ze tohle bude jen v rovině teorie. A čiste teoretický , než si vychovaji novou matku, která by měla teoretický vzejít z larvicky méně citlivé na onemocnění , bude to trvat měsíc!!! A během té doby se onemocnění může rozšířit což není jistě vhodné.

RE: Léčení u včel - Marek Pomp - 06.04.2022 08:48 AM

Tohle samozřejmě všichni mají v patrnosti:

Trestní zákoník
40/2009 Sb.
§ 306 Šíření nakažlivé nemoci zvířat
(1) Kdo, byť i z nedbalosti, způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci zvířat v zájmových chovech, hospodářských zvířat nebo volně žijících zvířat, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 rozšíření takové nemoci.

RE: Léčení u včel - Roman Smejkal - 08.04.2022 08:00 AM

No právě, nic nedělat a čekat možná měsíc mi přijde jako velké riziko pro všechny.
Je to samozřejmě jen teoretická úvaha, přemetení se stavbou se dá pochopit, ale čekání na novou matku...
RS.

RE: Léčení u včel - Marek Pomp - 08.04.2022 12:53 PM

Taky si to neumím představit ... bohužel na VF nebyl uvedený zdroj téhle rady.
Jakmile se najde klinika, není to už žádná sranda.

Možná to byla rada, jak postupovat poté co vyjde pozitivní vzorek zaslaný do laboratoře, ale veterina nenařídí spálit celé stanoviště.

O moru moc pěkně mluví Z. Klíma:

m.

RE: Léčení u včel - Marek Pomp - 09.04.2022 01:00 PM

(04.04.2022 10:17 AM)Marek Pomp napsal(a):  Jde o to, že po zjištění kliniky ve včelstvu
...nejprve zamáčkne matku a nechá ve včelstvu vychovat novou a až poté přemete.

Moje domněnka:
Larvičku s nízkou odolností k moru se nepodaří dochovat do nové matky. Takže je tady naděje, že potomci nové matky také budou odolnější.

Tak Jiří Jiras (dík) dal na VF odkaz na zmiňované video:
Karol Laco, Chov včelích matiek

V cca 19 minutě potvrzuje moje domněnky.
(Včelsto smete na mezistěny cca po 21 dnech od zamáčknutí původní matky.
Upozorňuje, že se včelstvo v této situaci má ometat nikoliv sklepávat z rámků.)
m.

RE: Léčení u včel - Roman Smejkal - 11.08.2022 07:58 AM

Zajímavé informace se objevili na VF ve vláknu ekopol, kde bylo publikováno, že v ekopolu se našel flumetrin...
RS.

RE: Léčení u včel - Jiří Sláma - 11.08.2022 10:42 PM

Tak to by nebyla moc pozitivní zpráva - zrovna tuto šarži jsem letos na jaře koupil a párkrát použil, tak příště asi už jen KM nebo thymol a nebo čistě biotechnické zásahy...
Ekopol jsem dřív nepoužíval tak nemám srovnání účinnosti.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 12.08.2022 07:06 AM

Tak o tom ukrajinském "Ekopolu" se to vědělo od samého začátku a kluci ze Slovenska to umístili i sem na toto fórum tak před 5ti roky. Ten originál se sem už nedostane a je to jen dobře. Jen by to ještě chtělo zakázat používání té ostatní chemie ve včelách.

Nestálo by za úvahu vzít trochu rozum do hrsti a začít konečně včelařit na 100% v souladu s tezemi ŠPV, tedy bez chemie?

Prospějete tím včelám, sobě, ale i celé planetě.

Na výrobu jedů je totiž potřeba energie a včely ji nikdy nevynakládají zbytečně. To jen my lidé s ní plýtváme.

Sorry , ale nemohl jsem jinak.

ld

RE: Léčení u včel - Jindřich Šafránek - 12.08.2022 07:55 AM

(12.08.2022 07:06 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Tak o tom ukrajinském "Ekopolu" se to vědělo od samého začátku a kluci ze Slovenska to umístili i sem na toto fórum tak před 5ti roky. Ten originál se sem už nedostane a je to jen dobře. Jen by to ještě chtělo zakázat používání té ostatní chemie ve včelách.

Nestálo by za úvahu vzít trochu rozum do hrsti a začít konečně včelařit na 100% v souladu s tezemi ŠPV, tedy bez chemie?

Prospějete tím včelám, sobě, ale i celé planetě.

Na výrobu jedů je totiž potřeba energie a včely ji nikdy nevynakládají zbytečně. To jen my lidé s ní plýtváme.

Sorry , ale nemohl jsem jinak.

ld
Leoši 100% pravda , musíme se vrátit ve všem zpět, v této době jsme bez přátel bez platnosti smluv, kdejaký blázen nám zastaví dodávky čehokoli a není kam se odvolat. Chemie v potravinách nás hubí jako ty včely. Včely to přežíjí my ne ,nějak jsme jako národ myšlenkově zdegenerovali.
Taky se omlouvám možná to sem nepatří.

RE: Léčení u včel - Roman Smejkal - 13.08.2022 07:57 AM

Nemá smysl žehrat nad stavem světa.Jeho proměna se nikdy nezastaví a nám nezbývá, než se s tím smířit.
RS.

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 25.05.2025 06:25 PM

Jen jeden aktuální poznatek. Protože všichní držitelé včelstev věří, že úhyny jsou způsobeny jen kleštíkem, tak jim a těm, kteří tomu stále ještě věří (tedy ne že by to někdy a někde nebyla pravda) předávám info, že v oblastech jako je Mladoboleslavsko kleštík přechází ze včel na plod letos o cca 3 týdny dříve, tedy už nyní. Ve vyšších oblastech to může být jinak. Mám ale poznatek, že v oblasti, kde je průměrná teplota o 2°C nižší, než zde u mně. Je téměř ideální čas na některé z biotechnických opatření u potřebných včelstev (především na ty které ředí kleštíka případně jej koncentrují s následným odstraněním ), tedy bodově, protože každý paušální přístuup je jen pro hlupáky. Letošní rok je hodně zajímavý a asi ještě bude. ld

RE: Léčení u včel - Daniel Holý - 28.05.2025 04:34 PM

(25.05.2025 06:25 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Jen jeden aktuální poznatek. Protože všichní držitelé včelstev věří, že úhyny jsou způsobeny jen kleštíkem, tak jim a těm, kteří tomu stále ještě věří (tedy ne že by to někdy a někde nebyla pravda) předávám info, že v oblastech jako je Mladoboleslavsko kleštík přechází ze včel na plod letos o cca 3 týdny dříve, tedy už nyní. Ve vyšších oblastech to může být jinak. Mám ale poznatek, že v oblasti, kde je průměrná teplota o 2°C nižší, než zde u mně. Je téměř ideální čas na některé z biotechnických opatření u potřebných včelstev (především na ty které ředí kleštíka případně jej koncentrují s následným odstraněním ), tedy bodově, protože každý paušální přístuup je jen pro hlupáky. Letošní rok je hodně zajímavý a asi ještě bude. ld

A čím je to způsobené že přechází dříve na plod? Má na to vliv z většiny chladný květen tedy volí tuto strategii protože se nemohl pomocí zalétávání dostatečně rozšířit do okolí?

RE: Léčení u včel - Leoš Dvorský - 28.05.2025 07:25 PM

Tak na 100% to nevím, ale podle mne je to hodně odvislé od počasí. Květen je chaladnější, než obvykle a kleštík má na plodu lepší podmínky. Nyní se najde hlavně na krajích plodového tělesa. Ideální teplota pro množení je cca 33,4°C. Pak je docela pravděpodobné, že to souvisí i s počtem generací plodu oschovávaných od konce zimy. Pak mi přijde, že tím, že včelstva v rojové náladě mají lepší podmínky, protože tam jsou více dlouhověké včely a roji se dostává kleštík nejvíce do prostoru. Co slýchám, tak rojovka letos probíhá přerušovaně jako by v několika vlnách, prodlužuje se. Není to ale první rok, co to pozoruji. Není to ale na sebe navazující, je možné že se jen přizpůsobuje.

Záměnami nástavků a plástů s plodem (převěšování, zebrování) jeho množení ve včelstvu také napomáhá, protože dochází k zhoršení tepelného režimu a pak následným přesunem na mladuškách do míst k plodu, kde nebyl. Napomáhá tomu i nevhodné rotšiřování, ale to souvisí s předešlým.To už je ale obecný jev.

No a zřejmě ten časnější přechod ovlivily i podzimní úhyny, když se včely z kolablujících včelstev přesunuly i s kleštíkem (a ostatními patogeny) do těch přeživších a je tam více koncentrovaný. Zřejmě větší konkurence a heterozní efekt, větší vitalita. Možná to naznačuje něco do budoucna. Třeba nás čekají vedra. Zase těch příčin bude víc a záleží stanoviště od stanoviště. Nevím, jestli je to napsáno srozumitelně. Ono by to chtělo nějaký širší průzkum, ale včelařské organizace a vlastně i majitele včel tohle nezajímá, mají přeci chemii...... Já jsem zde před léty vypozoroval taková 2 pásma nebezpečnosti a pracoval na dalším upřesnění, ale dnes už organizován nejsem ani v VSMBO (od r. 2017), tak je to jen pro mojí potřebu. Ale anamnézu stanovišť si dělám pro sebe každý rok. Ono se to stále mění.

Už jste někdo zaznamenal na stanovištích poškozené včely? Tak ta včelstva by po odebrání medu, byla zralá na radikální biotechnický zásah. Obvykle to bývá třeba jen jedno včelstvo z několika na stanovišti (třeba 1 z 20 ti a pod.). Pokud takové vyřešíme, ušeříme si hodně starostí.
Loni touto dobou jsem také takové včelstvo pozoroval a předpovídal věší tendenci k úhynům. Jak se ukázalo, byla to skoro celorepubliková záležitost, jenže klasičtí včelaři to zjistili až v podletí a někteří až na jaře. Pozdě bycha honiti. Nepomohla ani ta jejich chemie.
Letos jsem žádné u sebe nezaznamenal. Jinde to může být jinak. Ono to ale jen u DWV má vazbu na kleštíka.
To mapování prostředí by bylo pro včelaře přínosné, ale tak komplexně zřejmě nikdo ani neuvažuje, přitom právě tohle je pole pro spolupráci mezi včelaři. ld

RE: Léčení u včel - Tomáš Fuit - 29.05.2025 03:44 PM

Zkusil jsem udělat u jednoho včelstva přeléták s oddělením zásob mateří mřížkou dle návodu LD. Z plodiště jsem vytvořil oddělek a nahradil ho stavebními rámečky. Bylo to včelstvo, kde jsem v zimě a na jaře pozoroval plno mrtvých dělnic v podmetu, nicméně přezimovalo navzdory všemu celkem v síle a teď bylo na šesti nástavcích optimalu. Ty úhyny dělnic jsem připisoval nosemě, tak doufám, že ji touto akcí vyřeším. Za dest dní odeberu první zavíčkovaný plod a budu doufat, že do příští sezony už nic dalšího nebudu muset podnikat.