Forum Šance pro včely
Snůška - aneb nosí, nosí? - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok)
+--- Téma: Snůška - aneb nosí, nosí? (/tema-Snuska-aneb-nosi-nosi)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Všechny stránky

Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 14.06.2013 10:52 PM

Nevím jak kde, ale tady na Sušicku, pokud loni nebyl med, letos nemají ani včely.
Celkem tedy tak - stanoviště 500-600m z jara chytli jen ovocné stromy, takže med je výborný, ale tak čtvrtina normálního množství. Řepka ani ťuk.
V lesích mezi 650-800m je to katastrofa. Lehce pampeliška, javor zcela v háji / medovici spláchl déšť a nekvete už druhým rokem / a zatím nic. Čekáme na maliny a lípu, ty se zatím zdají být extra nadějné, malina už začíná. Na medovici bych už nesázel. Včelstva dnes kontrolována, ve vyšší poloze už zcela nasuchu, jen plod a prázdné plásty. Má být týden hezky, tak snad. Jinak začne krmení už v červnu.
Aktuální snůška : kvetoucí louky, jetel, objevuje se malina.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 15.06.2013 12:50 PM

Taky čekám na maliny, jarní jsem vůbec nevytáčel. Všechny oddělky musím přikrmovat, mají velký odběr, dvoje jsem neuhlídal. Stálá včelstva žijí z KK, ale stejně omezila plodování. Tak ještě pět let nějak přežít a pak už bude dobře.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - winepunk - 15.06.2013 11:30 PM

Na Karlštejnsku momentálně dokvétají akáty, plně kvete vikev, svída, bez, jitrocel, jetel, šalvěj, maliny. Takže nosí, nosí, ale mají sakra co dohánět.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Aleš Molčík - 16.06.2013 07:21 PM

Tovačov včera nic, ale dnes začala lípa. Tak aby to chvíli vydrželo.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - renttip - 16.06.2013 09:05 PM

Krušné hory-680 m doposud mizerná snůška.Probíhají senoseče hned co se udělalo trochu hezky, takže opravdu nevím, co budou včelky nosit. Brzo začnou maliny, tak snad aspoň ty vyjdou.Na lípy si ještě musím chvíli počkat.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Bencúr † - 16.06.2013 10:25 PM

Severné Slovensko, Orava. Kvitne malina a ako každý rok, tak aj v tejto sezóne bude pokračovať dlhotrvajúca mierna znáška až do Husa. Potom snáď bude aj medobranie. http://nasapravda.blogspot.sk/2013/06/prvy-med-2013.html

[attachment=124]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 20.06.2013 04:33 PM

(16.06.2013 10:25 PM)MilanBencúr napsal(a):  medobranie. http://nasapravda.blogspot.sk/2013/06/prvy-med-2013.html
Krásná barva medu a snůška, o které si u nás na Šumavě letos můžeme nechat snít...
Ty panenské plásty těžko točit i tangenciálním medometem, v tom pseudoradiálním si to nedokážu představit.
Snůška Sušice na Šumavě - všech našich 15 akátů v plném květu, maliny zatím nic, začíná lípa vrcholí louky, jetel, celkem to jde, od pondělí je přes 30stupňů teplo.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Evžen Babík - 20.06.2013 05:21 PM

Zdravím ze Zlínska,

jaro zachránila řepka, byla všude a v různou dobu nakvétala,
nanosily bednu i dvě
a oddělky než se oplodnily matičky mezi kapkami deště se také slušně zásobily,
všechny ale předbíhá roj, zatím neznámého původu, který přiletěl a usadil se poč. června, neuvěřitelný letový provoz.

Malina v plném květu, brzo ráno létají někam na medovici,
ve městě začínají exotické lípy a dnes začala nakvétat svazenka - vysel jsem něco přes hektar,
zapršet a bude to zlaté.

Louky jsou také během týdne posečené, vot těchnika balšája.

Po oteplení 10.6 jsem diagnosticky přeléčil houbičkou a nyní zkoumám, co ta vedra udělají s kamarádem V.d.
Zatím někde jen úhyn trubců a i vyhánění, toť veškeré mimořádky.

Mocnou snůšku všem!

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Bencúr † - 20.06.2013 09:52 PM

Vyháňanie trúdov? To znamená, že včelstvá hladujú!

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 21.06.2013 12:26 AM

Určitě jsou i jiné důvody proč vyhánějí trubce. Registroval jsem to i před 14 dny při tom permanentním deštivém počasí, krmná komora s cca 15 kg zásob byla na každém úlu. Hlad tedy nebyl, ale matky velmi omezily kladení, nebylo plodu, tedy nebylo třeba ani trubců.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Madar - 21.06.2013 11:14 AM

Včely ale pociťují hlad ještě před tím, než začnou spotřebovávat zavíčkované zásoby. Takže i u tebe to bylo hladem. Viz i ty ostatní projevy.

Už ti přišla snůška? A co roje, jsi už patron? Pro mě je Machův vč. daleko (nutno povolení), ale pokud bude vč. materiál mohu přivézt M, nebo matečníky k naočkování a konečně to tam ožije. Včelín bez včel a vůně, to není ono. I když jinak je úžasný.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 21.06.2013 12:26 PM

(21.06.2013 12:26 AM)Crha Karel napsal(a):  Určitě jsou i jiné důvody proč vyhánějí trubce.
Klonil bych se k tomu, že trubce vyhánějí, není-li snůška. Tzn. mohou být plné medu a nic nekvete, nebo všechno sice kvete, ale je to nelétavý oddělek. Dokonce bych řekl, že pokud je fakt hlad, tak už nevyhánějí, pozoroval jsem, že pak jsou takové mátožné a je jim to už fuk. Přidám ale krmný plást a v tu ránu trubce začnou lifrovat na česno. Tady jsem měl lehký náznak na oddělcích, ale už je snůška, takže jiné zájmy.
Řepku, ikdyž ji moc nemusím, letos závidím, tady kvetla asi měsíc a nosili z ní tak dva dni, jinak zima a déšť. Z řepky na Šumavě letos ani kilo.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 21.06.2013 08:47 PM

(21.06.2013 11:14 AM)Tomáš Madar napsal(a):  Včely ale pociťují hlad ještě před tím, než začnou spotřebovávat zavíčkované zásoby. ...
Už ti přišla snůška? A co roje, jsi už patron? Pro mě je Machův vč. ...
Vyrojila se mi "televize" (2x) takže jeden roj šel do Machova včelína (i bez patronace, roje - tedy necílené - se myslím tradičně darovávají) a druhý kolegovi. Dnes jsem registroval první dva květy na malinách, ty rozhodnou.
Ovšem tu informaci ohledně pociťování hladu včel se zásobami nemohu vstřebat. Za prvé nebyly pouze zavíčkované ale i vše čerstvé, ještě nezavíčkované, co za jaro nanosily a za druhé, jak mohou pociťovat hlad s plným špajzem? Jak a kým bylo exaktně dokázáno, že k takovému jevu dochází?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Madar - 22.06.2013 09:49 AM

Já mám toto moudro od Leoše Dvorského. A moje pozorování to potrvrzují. Včelstva jedou na půl plynu a někdy omezí plodování až skoro k nule. I když mají v úlu zásoby. Samosebou, je to lepší, než kdyby byly na suchu, ale snůška z venku, je snůška z venku.
Jinak u mě je už dávno po akátech, které včely navštěvovaly tak 3 dny, kvůli počasí. Ale našly si nějaký jiný zdroj snůšky, nevím přesně co to je, možná medovice ze smrků. Lip tu mám poskromnu a maliny žádné. Uvidím, jak se Vigorky předvedou, třeba budu nucen urychleně udělat místo pro další med. I přes nepřející počasí nanosily cca 40 kg medu na úl. Pokud se potvrdí pověst dobrých zběraček roztroušené snůšky (medovice, která u mě za celou dobu nebyla), tak nebudu vědět, co s medem. A to jsem si ještě před pár týdny myslel, že je to další mizerný rok v řadě. Vida jak příjemně překvapily.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 22.06.2013 06:52 PM

(22.06.2013 09:49 AM)Tomáš Madar napsal(a):  I přes nepřející počasí nanosily cca 40 kg medu na úl. Vida jak příjemně překvapily.
Tohle by mohla být dobrá zpráva pro nás ve vyšších polohách - snůška fakt začala a ač zatím sklizeň v podstatě žádná, když započítáme zpoždění, typ bych to od těch tvých na 14 dní, tak mě vychází, že bych něco vytočit ještě mohl.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Urík - 23.06.2013 10:46 PM

Já jsem včera vytočil krásný smíšený med jantarové barvy. A snůška pokračuje, u nás naplno jede ostružina, lípa velkolistá a i nějaká medovice plus luční kvítí. Od zítra bude na chvíli stop, hlásí ochlazení a vydatný déšť.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Madar - 24.06.2013 12:40 PM

Tak tu máme opět periodu ochlazení a deště. Tím budu mít snůšku pro letošek velmi pravděpodobně ukončenu.
Nechám tomu jěště několik dní na konečné zpracování a pak včelstvům něco odtočím. (konečně po dvouleté pauze bude medobraní)

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Martin Nezbeda - 24.06.2013 06:04 PM

U nás nezačly ještě ani maliny, ani lípy, na svazence se objevují první kvítky. Louku v plném květu pokosili. Sám jsem zvědav jestli něco medu zbyde i pro mě?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 04.07.2013 06:45 PM

Aktuálně v Sušici na Šumavě vrcholí lesní snůška - medovice, končí maliny, lípa, jetel. A pak že nebude med. Před týdnem prázdné úly jsou nabité k prasknutí. Zdá se, že by i ještě mělo vydržet počasí, kdyby týden tak je to super.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 05.07.2013 08:05 PM

(05.07.2013 06:12 PM)schützmeister napsal(a):  ... Mimo to, teď je fest snůška / myslím, že i v Prachaticích /. ...

Potvrzuji, snůška je, předevčírem jsem se díval, proto taky staví. Ovšem na festovní snůšku zřejmě nemám stanoviště, počítám, že když vytočím z každého úlu cca 7kg zbude jim tam těch cca 20 kg na zimu. Je to všechno nezavíčkované, musí zjistit jaký to má obsah vody, ale rád bych to vytočil co nejdříve a medník tam vrátil pro případnou melicitózu. Letos se klidně může objevit.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Urík - 06.07.2013 01:22 PM

Na Zlínsku nosí perfektne, za 14 dní se bude opět vytáčet, a krásně staví, opět se to rozjelo.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 06.07.2013 03:01 PM

(05.07.2013 08:05 PM)Crha Karel napsal(a):  Je to všechno nezavíčkované, musí zjistit jaký to má obsah vody, ale rád bych to vytočil co nejdříve a medník tam vrátil pro případnou melicitózu. Letos se klidně může objevit.
Nevíčkovaná medovice nevadí - mám zkušenost, že ji víčkují jen zcela vyjímečně, ač obsah vody je kolem 15% / samozřejmě plásty které nestříkají /. Osobně mám aktuálně s tímto nevíčkováním problém při sklizni plástového medu. A melecitoza u nás už proběhla cca v půlce června, takže pokud jsi ještě netočil - máš ji tam.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 06.07.2013 04:16 PM

(06.07.2013 03:01 PM)schützmeister napsal(a):  
(05.07.2013 08:05 PM)Crha Karel napsal(a):  Je to všechno nezavíčkované, musí zjistit jaký to má obsah vody, ale rád bych to vytočil co nejdříve a medník tam vrátil pro případnou melicitózu. Letos se klidně může objevit.
Nevíčkovaná medovice nevadí - mám zkušenost, že ji víčkují jen zcela vyjímečně, ač obsah vody je kolem 15% / samozřejmě plásty které nestříkají /. Osobně mám aktuálně s tímto nevíčkováním problém při sklizni plástového medu. A melecitoza u nás už proběhla cca v půlce června, takže pokud jsi ještě netočil - máš ji tam.
Nemám na mysli medovici, ale melicitózu. Vizuálně bych se mi to taky zdá, ale obsah vody mám 21,5! Půjčil jsem si kvůli tomu i refraktometr. A když už jsme u toho, tvrdí se, že je nejlépe odebírat med ráno než jej naředí nektarem. moje měření včera večer v 21,5 a dnes ráno opět 21,5!

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 06.07.2013 04:39 PM

(06.07.2013 04:16 PM)Crha Karel napsal(a):  Vizuálně bych se mi to taky zdá, ale obsah vody mám 21,5! Půjčil jsem si kvůli tomu i refraktometr. A když už jsme u toho, tvrdí se, že je nejlépe odebírat med ráno než jej naředí nektarem. moje měření včera večer v 21,5 a dnes ráno opět 21,5!
Moje zkušenost s hranolem - dost zkresluje. Má to vysoké teplotní korekce, podstatná je jak vzdušná teplota tak med a taky vzdušná vlhkost. Je to spíš na citu.
Něco naměříš, ale od oka to poznáš taky. Loni jsem to dával do Dolu, sám jsem doma naměřil 18 a 21 a v testu mám 14,5 a 17. Zatím to beru, že pokud nenaměřím víc jak 22, je to o.k.
Ráno je to asi lepší - ale tak do 5hodin. Tuhle jsem vyšel v 7hod a stříkalo to jako voda. Úplně ideální je po či za deště, ještě lépe zimy. Nebo prostě po snůšce.
Rozdíl ve vlhkosti je i mezi silnými a slabě obsednutými. Když to hezky smícháš a je to plus-mínus, tak je výsledek dobrý.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 06.07.2013 10:44 PM

Nemám s tím zkušenosti, ale refraktometr je nástroj určený k nějakému měření. Usuzuji, že kdyby bylo snadno prokázáno, že vykazuje takovéto výchylky, těžko by se prodával, navíc za takovou cenu. Slabé místo vidím v tom, že Tvůj hranol nemusel být stejně zkalibrován jako ten dolský a ještě slabším místem může být lidský faktor při měření v Dole. Jen úvaha, nic víc.
Zkusím to v časech a okolnostech, které doporučuješ. Díky.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Aleš Molčík - 06.07.2013 11:14 PM

Já nechávám refraktometr, po tom co jej vytáhnu ze šuplíku, několik minut ležet, aby se "srovnala" teplota. Mám tu zkušenost, že když jsem měřil hned, tak výsledek byl vyšší něž o deset minut později.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 07.07.2013 11:34 AM

(06.07.2013 11:14 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Já nechávám refraktometr, po tom co jej vytáhnu ze šuplíku, několik minut ležet, aby se "srovnala" teplota. Mám tu zkušenost, že když jsem měřil hned, tak výsledek byl vyšší něž o deset minut později.
Srovnat teplotu s čím ? Myslíš venkovní ? Nebo medu ? Já to měřím v jedné místnosti, ale je rozdíl učerstvě vytočeného / a teplého / a druhý den.
Jinak k refraktometru je i tabulka srovnání teplot - je to plus mínus tuším dvě procenta, otázka je právě teplota medu, to už tam neřeší.
Přístroj měří dobře, o to nic, záleží ale moc na způsobu použití. Mimochodem, obdobnou zkušenost mám při měření vlhkosti dřeva - tam to dělá i desítky procent / teplota /, je to jiný princip, o to nic, jen že přístupen, zvláště naučeným, lze velmi ovlivnit výsledek / výkupny /.
Ještě k Dolu - já myslel, že tam mají jinší vychytávky, než plastový hranol ???

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 07.07.2013 01:58 PM

Ja beriem len zaviečkovaný med. Nikdy som sa pri ňom nezaujímal o obsah vody. Zaviečkovanie považujem za dobrý dôkaz zrelosti medu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - winepunk - 07.07.2013 03:38 PM

Dneska po dlouhé doby masivně nosí pyl. Jasně žluté rousky, obří baga. Co to znamená? Že se matky brutálně rozplodovaly?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 09.07.2013 10:52 AM

(07.07.2013 11:34 AM)schützmeister napsal(a):  
(06.07.2013 11:14 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Já nechávám refraktometr, po tom co jej vytáhnu ze šuplíku, několik minut ležet, aby se "srovnala" teplota. ...
... Já to měřím v jedné místnosti, ale je rozdíl učerstvě vytočeného / a teplého / a druhý den. ...
Dnes ráno v 5 hodin odebral nezavíčkované z medníku. Změřil hned na místě, hodnota vody na 21,5. Po dvou hodinách v teplé místnosti, kde byly plásty společně s refraktometrem, provedl opětné měření. Hodnota vody na 19,5. !?!

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 09.07.2013 11:15 AM

(09.07.2013 10:52 AM)Crha Karel napsal(a):  Změřil hned na místě, hodnota vody na 21,5. Po dvou hodinách na 19,5. !?!
Cvičně bych to změřil ještě po nějakém dni ve skle. Bude to tou teplotou medu, možná i krystalizací, řekl bych, že tohle je ještě slušná odchylka. Je to jen holt finta pro výkupce, oslnění technikou, jináč dobrý med je prostě dobrý med a je jedno, kolik to ukazuje. Ještě o dost větší legrace je s vodivostí pro rozlišení druhu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 09.07.2013 03:19 PM

Tak druh jsem poznal bez jakéholkoliv měření, z deseti rámků sotva 3 kg, melicitóza aneb "cemeňták" je tady. Tedy alespoń u nás, 3km ode mne totéž info předevčírem.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 10.07.2013 01:51 PM

(09.07.2013 03:19 PM)Crha Karel napsal(a):  Tak druh jsem poznal bez jakéholkoliv měření, z deseti rámků sotva 3 kg, melicitóza aneb "cemeňták" je tady. Tedy alespoń u nás, 3km ode mne totéž info předevčírem.
To mě děsíš - zítra budu točit a mám toho celkem dost. V nejhorším bude nakrmeno.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 10.07.2013 02:53 PM

Chceš zkusit zimování na melicitóze? Já je to raději nechám přepracovat na stravitelnější zásoby. Mělo by to být lokální, ale asi nebude, včera mi volal kamarád vzdušnou čarou cca 7 km a totéž. Jdu zkusit zase něco vytočit, mám tam nyní 47°C tak uvidíme. To bude zase maso, já to horko nesnáším.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 10.07.2013 10:58 PM

Máš 47 v úle nebo v medárně ? Já to radši nechal na zítra - snad nebude pršet moc. Hlášenou melecitozu mám i od nás, tady je to ale co 2-3 roky a jen vždy částečně, takže vytočím co jde a zbytek vylizují, většinou mě přijde, že to spíš vykrmí, nevím, přes zimu s tím problémy jsou jen někdy - vykusují to a hází do podmetu. Ale nepozoruju, krom toho, že to nevytočím, nic zásadního. Tak zítra se uvidí. Loni to bylo při posledním točení 50/50.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 11.07.2013 07:18 AM

Vytáčím ve skleníku. Ale je to dvousečné, med krásně teče, ovšem zároveň měkne i voskový plást a melicitóza je těžká, snadno se zbortí. Tři plásty jsem odepsal, vypadly z rámku, tak jsem je rozdrvil, ale ani do rána se z toho nic moc nevyteklo, tady už je třeba lis. Teď namáčím částečně vytěžené plásty do teplé vody a umisťuji do nástavku dospodu k česnu na přepracování.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Rasťo 71 - 11.07.2013 03:58 PM

Karle, to mám rozumieť tomu tak, že ak mám melecitózny med, tak po namočení ho môžu včely spracovať na normálny med?
Zatial taký chvalabohu nemám,len sa pýtam.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 11.07.2013 07:46 PM

(11.07.2013 03:58 PM)Rasťo 71 napsal(a):  Karle, to mám rozumieť tomu tak, že ak mám melecitózny med, tak po namočení ho môžu včely spracovať na normálny med?
Zatial taký chvalabohu nemám,len sa pýtam.
jde o to , že jinak to vykusujou a házej před úl. To mě letos čeká.

(10.07.2013 10:58 PM)schützmeister napsal(a):  Tak zítra se uvidí. Loni to bylo při posledním točení 50/50.
Tak, celodenní fuška je za mnou - totáč. Vytočeno 40kg - 80kg melecitozy zůstalo v plástech - některé po vytočení vypadají stejně, jako před vytočením. Na jaře jsem si myslil, že není možné schytat všechny rány v jednom roce - a je !!! Blbá zima, blbý jaro, blbej červen a teď tohle ??!
No nic - čeká mne příští týden druhá půlka, o něco výš, leč tuším, že ty modříny jsou tam taky.
Super ty plásty vypadají - krásně plné, paráda, jenže když projdou medometem a jsou furt stejný, tak jde optimismus do háje.
Nejhorší je, že v tomhle množství už budou mít problémy i včelky.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 11.07.2013 08:44 PM

(11.07.2013 03:58 PM)Rasťo 71 napsal(a):  Karle, to mám rozumieť tomu tak, že ak mám melecitózny med, tak po namočení ho môžu včely spracovať na normálny med?
Ano, je to med, který se již dá vytočit, ale jen je toho samozřejmě méně. Dělal jsem to předloni podle rady LD. Vskutku to funguje (zákon česna), na podložce a před úlem zbydou nezpracované krystaly.
(11.07.2013 07:46 PM)schützmeister napsal(a):  ... leč tuším, že ty modříny jsou tam taky ...
Oni ty modříny letos taky pvypadají dost mizerně, jaky neměly dost jehličí, co to na nich je?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Rasťo 71 - 11.07.2013 11:07 PM

No zas som o volačo múdrejší Big Grin, len dúfam že ma to nečaká.....Confused

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 12.07.2013 01:33 PM

(11.07.2013 08:44 PM)Crha Karel napsal(a):  Oni ty modříny letos taky vypadají dost mizerně, jako by neměly dost jehličí, co to na nich je?
Jo, všiml jsem si toho už před 14 dněma, mělo mě to varovat !! Zatracený mšice !!
http://prirodakarlovarska/clanky/1838-korovnice-smrkova-sacchiphantes-abietis
Je tam i obrázek hálky na smrku - těch tu máme požehnaně, ta mrcha se stěhuje ze smrku na modřín a zase zpátky a z toho modřínu je ta melecitoza !!

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - winepunk - 20.07.2013 12:12 AM

Masakr trubců na Karlštějnsku právě (včera a dneska) proběhl. Před úly se jich válí stovky. Takže letošní snůška je tu definitivně za náma.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Urík - 20.07.2013 08:56 PM

Dnes jsem vytočil nádhernou lipovou medovici, extra hustá, extra voňavá, parádní, .....a jde se zimovat.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 20.07.2013 09:00 PM

U mňa lipy práve rozkvitli. V plnom kvete budú tak koncom budúceho týždňa cca. Niektoré neskôr. Je to paráda, keď celý grúň vonia lipinou a v korunách to hučí ako v úli.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Bencúr † - 22.07.2013 08:20 AM

[attachment=168] [attachment=169]
Častokrát počujem zvedavé otázky od kamarátov a známych, že aká bola včelárska sezóna a koľko divovčielky doniesli medu. V tomto roku to bolo u mňa tak, že mne, ako vždy, prezimovali štyri rodiny v úľoch Warre. Z tých štyroch rodín sa tri úle rojili a dali päť rojov. Včelstvo z jedného úľa sa nerojilo. Z vyrojených včelstiev Warre jeden úľ zostal úplne prázdny, pretože sa mladá matka zo snubného letu nevrátila do úľa a nevybral som z neho ani gram medu. Druhý z vyrojených úľov mal v medníku štrnásť kilov medu a z tretieho včelstva, ktoré sa rojilo, som vybral šestnásť kilogramov medu. Štvrté včelstvo, ktoré sa nerojilo, narástlo na dva medníky a vytočil som z neho tridsaťjeden kilogramov medu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Urík - 23.07.2013 03:41 PM

I po vytočení lipy pokračuje napriek suchu pekná znáška z rozkvitlých a neposekaných lúk, je to nádhera.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Petr Mirovský - 23.07.2013 03:53 PM

Já stále čekám, že z těch lip něco v Praze donesou. Něco málo medovice. Ale mám spíš pocit, že to nosí dolů, než do prázdného nástavku souší pod MK.
Co se děje v 1.-4. nástavku, nevím. Smile
Možná ještě něco donesou z právě rozkvétajících jerlínů.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Aleš Molčík - 23.07.2013 05:50 PM

U nás na střední Hané dnes začaly žně, před chvílí jsem byl nasadit výkluzy a zítra točím lípu, něco donesly, na první dojem víc jak z řepky a zítra také začnu s doplněním zásob na zimní stav. Zatím budu spíš jen podněcovat vodou po vymytí nádob od medu, výplach z víček apod.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - renttip - 25.07.2013 09:36 AM

U mě v Boleboři v Krušných horách je to podstatně horší, výnosy nic moc, ale něco snad bude. Včelky makaj jak fabrika a tak jim to snad vydrží.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 26.07.2013 02:22 PM

Včera u nás na Šumavě asi už poslední snaha o vytáčení - začalo vyhánění trubců.
Jarní med skorem žádný, před pár týdny 2/3 melezitoza a dnes ? Mám v úlech mezi 20 - 50kg zcela tvrdého cemenťáku - počítám, že celkem hodně přes tunu, některé úly jsou tak nabušené, že se tam nevejdou ani včely. U nás tato skvělá snůška začala na modřínech, ale před pár týdny zachvátila jedle - kterých je tu kupodivu velmi mnoho, mám jedno stanoviště přímo pod jedlema a tak celé úly byly potaženy kvalitní melecitozou.
Takže oči pro pláč... Holky, budete na tom zimovat, nic jinýho se nedá dělat. Jestli přežijete tohle, tak už všechno.
Ať přemýšlím jak chci, nic chytrýho mě nenapadá. Zatím vypadají naprosto super, skoro všechny oddělky vyšly, krásně rostou, pohoda. Krmit není kam, tak mě ani neštve, že není cukr. Krásné krmné komory !!!
Jestli už jste to někdo zažil, slitujte se nad chudáčkem, žebráčkem a zkuste poradit.
Doufám, že dalších dvacet let o něčem takovém neuslyším.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - liptaka - 26.07.2013 06:49 PM

[attachment=170][attachment=171]

lesné stanovište asi 700m.n.m. priemer 28 kg na rodinu + niečo nechané včielkam ako odmenu vlastne vďačnosť že sa snažili Smile

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 26.07.2013 10:07 PM

(26.07.2013 02:22 PM)schützmeister napsal(a):  ...e před pár týdny zachvátila jedle - kterých je tu kupodivu velmi mnoho, mám jedno stanoviště přímo pod jedlema a tak celé úly byly potaženy kvalitní melecitozou.
Já jsem letos na nové stanoviště pod jedle umístil troje letošní oddělky, teď jsem se vrátil a potvrzuji, jedle hučí včelami. Fakt to musí být nutně melicitóza? Prý jedle dávají vynikající medovici? Rozebírat to nemohu, mám je jen na loučkách. Snad to zvládnou.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 27.07.2013 01:51 PM

(26.07.2013 10:07 PM)Crha Karel napsal(a):  jedle hučí včelami. Fakt to musí být nutně melicitóza? Prý jedle dávají vynikající medovici?
V roce 2011 jsem měl špičkový jedlový med - je o dost světlejší než smrkový, drobet se zelenkavým nádechem a tak jako kalný. Na chuť a hustotu špica, lidi se o něj rvali.
Vloni malinko koncem července a řídký, nic moc.
Letos ta melecitoza. Včera jsem na to taky mrkal, už jsem myslil že to přestalo, ale ty jedle pořád lepí jak blázen. V plástech je to ale tvrdý. Je vidět, že co donesou je řídký, ale na druhý den je to kamen.
Co jsem o tom četl, protože zatím jsem to v této intenzitě nezažil, je to vlhkým rokem. Možná ještě zkusím něco za 14 dní vytočit, uvidíme.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 05.08.2013 10:08 AM

Nedeľné popoludnie na lúkach:

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 17.04.2014 08:46 PM

Tak se zdá, že je tu nová sezona. Nevím jak kde, ale kdo nestihl u nás nasadit medník, zaváhal. V údolí bude přes sobotu vrcholita třešeň, dokvétá trnka a řepka bude v plném květu. Už teď, a to byla dnes zima, bylo cítit, že něco donesli a není toho málo.
Zatím se mě nástup sezony jeví velmi dobře - kvanta včel, pozvolné kvetení a ideální počasí.
Jak je to jinde než na Šumavě ?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 17.04.2014 11:13 PM

Já nasadil medníky až dnes, od pondělí mě sklátil ischias. V noci bylo -3°, přes den 10°. Nosí, ale moje snůškové podmínky jsou chudé, tož uvidíme.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 18.04.2014 02:22 PM

Jizerské hory, 700 m.n.m. Tak tady zatím téměř nektarový klid. Před cca 3-mi dny začaly kvést mléče. Při příchodu na včelnici mi už nelétají cestou domů kolem hlavy (od vrb u potoka), ale přesměrovaly koridor příletu směrem z javorů. Jinak hlavně pyl stále ještě z jív, velmi sporadicky z pampelišky a z jasanky. Kleny holé jako v zimě, jeřáby a jírovce teprve nasazují. Třešně (na druhé včelnici) taky ještě nezačaly. Z kytek ještě sem tam devětsil. Žluté pampeliškové louky zatím v nedohlednu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 18.04.2014 03:49 PM

(18.04.2014 02:22 PM)Tomáš Palata napsal(a):  . Jinak hlavně pyl stále ještě z jív, velmi sporadicky z pampelišky a z jasanky.
Co pak je to ta jasanka ?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Bencúr † - 18.04.2014 07:01 PM

Dnes skončilo ochladenie, +19°C, slnečno, popoludní pod mrakom a mrholenie, kvitnú slivky, tŕne, čerešne, púpava, vŕby, prínos na váhe 0,5 kg, spotreba za posledných chladných 12 dní 2,7 kg.

[attachment=471]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Aleš Molčík - 18.04.2014 07:52 PM

Ráno v 7 hod. bylo 0°C, ale v poledne vystoupla teplota na 23°C, na obloze bez mráčku, mírný vítr a 5m před česny se nadalo projít jak byl hustý provoz při náletu na řepku. Ranné odrůdy řepky jsou už v plném květu a pozdní tak v 1/4.
Ale hlavně je vidět rozdíl v rozvoji mezi včelstvy co byly celou zimu na NN rámcích a na vysokém plodišti dadant. Ty na celistvém díle víc včel i plodu. Už se těším jaký bude rozvoj až budou jen na trámcích a vnitřní prostor plodiště bude bez mezinástavkových mezer.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 18.04.2014 10:00 PM

(18.04.2014 03:49 PM)schützmeister napsal(a):  
(18.04.2014 02:22 PM)Tomáš Palata napsal(a):  . Jinak hlavně pyl stále ještě z jív, velmi sporadicky z pampelišky a z jasanky.
Co pak je to ta jasanka ?
Ha. Překlep. Sasanka.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 19.04.2014 08:30 PM

(18.04.2014 10:00 PM)Tomáš Palata napsal(a):  Ha. Překlep. Sasanka.
Dobrý, no někde roste leccos. V Jizerkách je sasanek dost - fakt z toho nosí ? Tady moc nejsou, jdou po tom spíš čmeláci. Kde to tam máš ?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 19.04.2014 09:54 PM

Zadej na http://www.mapy.cz Horní Maxov. Východně od centra obce je pomístní názvosloví Na Bělidle. Tak přibližně tam. Teď koukám, že jsem si v profilu 50 m výškových ubral.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 24.04.2014 09:12 PM

(19.04.2014 09:54 PM)Tomáš Palata napsal(a):  Zadej na http://www.mapy.cz Horní Maxov.
Jo, znám to spíš okolo, Janov, Josefáč, protržená přehrada, v tý Josefodolský jsem chodil po dně, když to stavěli.
Snůška dnes u nás - řepková stanoviště super snůška, jabloně a kleny ještě nic, pampelišky začínají. Zatím se to jeví na prvotřídní jarní snůšku.
Co je zvláštní - letos mám ukrutně trubčího plodu - v poměru minimálně 1 : 1. Přičítám to letošnímu etrémně dobrému stavu a nabuzené náladě, jestli bude tolik medu, co trubců, tak paráda. Dělničinu prakticky nestaví a ta co je zalévají sladinou.
Fakt extrém.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - tondabh - 25.04.2014 08:34 PM

(24.04.2014 09:12 PM)schützmeister napsal(a):  Jo, znám to spíš okolo, Janov, Josefáč, protržená přehrada, v tý Josefodolský jsem chodil po dně, když to stavěli.
Snůška dnes u nás - řepková stanoviště super snůška, jabloně a kleny ještě nic, pampelišky začínají. Zatím se to jeví na prvotřídní jarní snůšku.
Co je zvláštní - letos mám ukrutně trubčího plodu - v poměru minimálně 1 : 1. Přičítám to letošnímu etrémně dobrému stavu a nabuzené náladě, jestli bude tolik medu, co trubců, tak paráda. Dělničinu prakticky nestaví a ta co je zalévají sladinou.
Fakt extrém.

Mohu potvrdit ale tady v Tachově je to šupec mazec i s jabloněmi, hruškami i pampališkami, dnes jsem některým soudružkám přidával druhý medník, opravdu takovýto nástup nepamatuji, ale holky samozřejmě sďobnou, co jim Matka Příroda nabídne a že letos je Matička hodně štědrá, mějte se všichni krásně medíkově, Tonda.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Miroslav Macek - 27.04.2014 11:44 PM

Dnes sa po pár dňoch u nás konečne ukázalo slnko. Po včerajšom daždivom dni bol vlhký vzduch , teplota skoro 20°C a včely sa išli roztrhnúť. Slivky , hrušky , púpava a iné kvety ponúkali peľ a nektár.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Aleš Molčík - 29.04.2014 07:27 PM

Nosí jako o závod, v plodišti už mají po dvou NN zaneseno na zimu a pro mě některé mají druhý a některé čtvrtý medník a řepka je v plném květu, tak tipuji, že ještě týden by ten frmol mohl vydržet. Když počasí dovolí, ale holky lítají od rána i při 10°C.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 25.05.2014 10:10 PM

Nu, tak u nás jaro skončilo. Letos jediný co stálo za to, byla řepka a trnky. Ovoce nic, pampeliška slabota, javor nic. V horských stanovištích úplně bez jarního medu. Teď tu začínájí maliny, tak snad, ale zatím let jen sporadický - vítr a na horách pořád dost zima. Asi to na med bude další bídný rok - aspoň u nás. Medovice byla loni.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 06.06.2014 01:31 PM

Tak včera začala malina a celkem slušně, lípa vypadá předběžně taky nadějně.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Aleš Molčík - 06.06.2014 10:26 PM

A jaká Lípa? Na střední Hané také začala nakvétat Lípa velkolistá, ale ta zde nemeduje. Včely ji sice navštěvují, ale nosí jenom pyl. Až začne kvést Lípa malolistá(srdčitá), tak ta dává nektar a "spadek" na listech. A každý rok je překvapení, jak bude lipový med chutnat, každý rok má jinou chuť.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - renttip - 07.06.2014 02:16 AM

Zhruba druhý rok intenzivně ve svém okli sázím co se dá a myslím, že se mi začíná dařit. Začínal jsem s pár pruty malin a letos máme maliny již na ploše 600m2, sázíme brutnák, oman, a rozmnožili jsme hodně rybízu. Začal jsem osazovat remízky tím, co seženu a do místního prostředí se hodí.No a proč jsem s tím začal? Když začnou kvést louky, kterých je okolo mě spousta, tak to obecní farmář poseká, a po louce zbyde zelený porost- v podstatě mrtvá louka bez květů- prostě nedefinovatelný zelený porost. V remízkách se neseká a tam vidím svojí příležitost, jak pro včelky něco vypěstovat.Daří se mi sázet plané třešně a velmi dobře se aklimatizují (680m), stejně jako vrby, které velmi rychle množím a sázím, kde se dá.
Je mi jasný, že tím nezabezpečuju veškeré potřeby včel, ale pro můj pocit, že aspoň něco pro ně dělám mě uspokojuje.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 08.06.2014 01:01 PM

(07.06.2014 02:16 AM)renttip napsal(a):  Zhruba druhý rok intenzivně ve svém okli sázím co se dá a myslím, že se mi začíná dařit.
Rybíz včely neberou, dobrý sou taky jabloně - stačí na jaře zasít semínka ze zimy z ledničky, dobrý sou i javory - dobře se i sejou rovnou, není špatný hloh, ostružina.
Louky jsou dobré pastviny - u nás je dobrá snůška z bílého jetelu, krávy to nežerou.
Sekání je blbý, ale na kopcích mám jednou sekané louky a to je ráj - kopretiny,jetel, pampeliška / ta opravdová / a fůra všeho možnýho.

(06.06.2014 10:26 PM)Aleš Molčík napsal(a):  A jaká Lípa? Na střední Hané také začala nakvétat Lípa velkolistá, ale ta zde nemeduje. Včely ji sice navštěvují, ale nosí jenom pyl. Až začne kvést Lípa malolistá(srdčitá), tak ta dává nektar a "spadek" na listech. A každý rok je překvapení, jak bude lipový med chutnat, každý rok má jinou chuť.
Jo, obě, ikdyž spíš velkolisté, ale něco z toho nosí, pravda je, že to je spíš přilepšení, ne jednodruhový med, na to je jich tu málo. Ale je to znát, když kvetou, i vidět na pylu. Míchaj to s malinama a medovicí, takže výsledek je "lesní" - buď víc malina, nnebo smrková či jedlová medovice, jak kterej rok. Nikdy to nemá lipovou chuť.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Bencúr † - 10.06.2014 08:35 PM

Celú včasnú jar váha klesala alebo bola vyrovnaná. Čo včielky doniesli, to hneď spotrebovali. Koncom mája boli včelstvá bez zásob. Musel som ich vtedy kŕmiť. Dal som im 3 kg cukru. Niektorým včelárom padlo pár včelstiev hladom. Dnes už úle voňajú medom. Od 1.6. hmotnosť úľa Warre na váhe stúpla za 10 dní o 13,5 kg.
Roje som túto jar nemal. Pomáhal som ich zbierať susedovi, ktorý má 90 rokov. Práve sa rodí ďalšia generácia včiel. Snáď si do slnovratu užijú hojnej paše.

[attachment=584]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 11.06.2014 10:16 PM

Já bych to, jsa uprostřed lesa nezaregistoval, ale kolega dva km ode mně hlásí, že jeho včely houfně odlétají k lesům, takže předpokládá medovici.
Teď aby jí našly i ty moje Big Grin a zachránily tento rok.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 12.06.2014 01:29 PM

(11.06.2014 10:16 PM)Crha Karel napsal(a):  Já bych to, jsa uprostřed lesa nezaregistoval, ale kolega dva km ode mně hlásí, že jeho včely houfně odlétají k lesům, takže předpokládá medovici.
Kéž by ! Maliny jsou zatím bídný. Ale na zahradě mám už mšice i na jasanu, takový bílý, jako ty medovnice bukový, to jsem ještě neviděl. A bezinka už pod mšicema není vidět.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 14.06.2014 10:51 AM

(12.06.2014 01:29 PM)schützmeister napsal(a):  
(11.06.2014 10:16 PM)Crha Karel napsal(a):  Já bych to, jsa uprostřed lesa nezaregistoval, ale kolega dva km ode mně hlásí, že jeho včely houfně odlétají k lesům, takže předpokládá medovici.
Kéž by ! Maliny jsou zatím bídný. Ale na zahradě mám už mšice i na jasanu, takový bílý, jako ty medovnice bukový, to jsem ještě neviděl. A bezinka už pod mšicema není vidět.
Takže medovice se zatím nekoná, anebo jak už jsem předeslal ji moje včely nenašly. Jsou teď zalétané na krušinu a právě kvetoucí minikiwi argutu.
Nakoukl jsem do medníků tří úlů a milé překvapení se nekonalo, spíše naopak, po třech bídných letech směle mohu prohlásit, že tento je zcela překonává. Medníky doslova a do buňky zcela suché! Horší je, že nezaznamenávám ani přínos pylu!

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - renttip - 14.06.2014 11:49 PM

Na Boleboři- krušné hory se maliny rozjeli nejlépe za posledních pět let. Včelkám trochu konkurují čmeláci, ale letos je myslím pro všechny dost. Hlavně aby to vydrželo.Wink

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 14.07.2014 10:22 PM

Tak jsem na to dneska mrknul a jsou to teda paradoxy.
Dole do 600mn.m. jen tak lehce pyl, jinak jsou skoro prázdný, už jim míchám cukr, po 15.7. nebylo ještě nikdy nic.
Pak jsem vyjel na kopeček do 800 v domění vydatné lipové snůšky - teď to tam jede - a nic. Zima vítr, vyhánění trubců. Ještě jsem letos netočil a nemají ani jeden malý medník.
No ale - sjedu do půli kopce - cca 700mn.m. - a snůška jen to lítá. Takový ty triskový výlety, jako, že není čas se něčím zdržovat. Tak jsem omrknul situaci - a kvete lesní bordel a paseky - vrbovka, třezalka, netykavky. Čmelák na třezalce obalený pylem jel jak motorová myš. Déšť přišel akorát před rozkvětem, takže snad něco nanesou.
Jestli vyjde ten týdenní odstup v nadmořské výšce, tak by mohlo i nahoře ještě být posvícení.
Ale medovice zatím nevypadá, jedle už tuhnou, smrčky se rovnají a modříny jsou olezlý ještě od loňska. Jedině snad douglaska, ta bývá dost pozdě.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Debora - 15.07.2014 01:43 PM

ve FFM dobrá snůška, tak že to k Vám dorazí

[Obrázky: DSC_1001.jpg][Obrázky: DSC_0998.jpg][Obrázky: DSC_1004.jpg][Obrázky: DSC_1003.jpg][Obrázky: DSC_1074.jpg]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Aleš Molčík - 16.07.2014 07:39 AM

Už delší dobu z těch fotek od Debory sleduji, že ve Frankfurtu mají příhodnější klima. Rakytník u nás je zatím pořád zelený a topinambur také zatím nekvete.
P.S. i ten canabis mají nějak větší.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - terez.c - 16.07.2014 01:44 PM

Deboro, tvoje zahrada je úžasná, taková k nakousnutí Big Grin

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 16.07.2014 02:10 PM

Jejda, bacha na to Cher. Sledoval jsem Terez u Vilémova, tvoje zahrada jí musí připadat jako lahůdkářství ...Big Grin

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - terez.c - 16.07.2014 03:01 PM

(16.07.2014 02:10 PM)Crha Karel napsal(a):  Jejda, bacha na to Cher. Sledoval jsem Terez u Vilémova, tvoje zahrada jí musí připadat jako lahůdkářství ...Big Grin

Big Grin lahůdkářství ve vzdálených krajích....
Ale kdo že to psal, že mu kvete kiwi? Asi zajedu na návštěvu Big GrinBig GrinBig Grin

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Debora - 16.07.2014 05:50 PM

Ahojky Terezo, děkuji za kompliment. Zahrádka je jen přírodní lékárna. Do Frankfurtu je to ze Soběšic jen 488km. Wink

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - terez.c - 16.07.2014 06:05 PM

(16.07.2014 05:50 PM)Debora napsal(a):  Ahojky Terezo, děkuji za kompliment. Zahrádka je jen přírodní lékárna. Do Frankfurtu je to ze Soběšic jen 488km. Wink

Tak to jsem myslela, že je to větší dálka. Ale až budu mít cestu tím směrem, určitě se ozvu. Big GrinBig GrinBig Grin

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Branislav Božík - 21.07.2014 11:54 PM

Dnes som s hrozou zistil, ze som zanedbal rozsirovanie oddelkov.. vid foto - to je 2.nadstavok 5.ramikoveho oddelku urobeneho v maji..

Kvitne slnecnica, uz treti tyzden..

Ta monokultura niekedy nie je az taka zla. Dospele rodiny dostavali vsetky ramiky + vystavali 1-2 mednikove nadstavky 420x170. Maju kvantum pelu a medu v plodisku(4x420x170).. + 1 az 3 plne medniky mozem odobrat - s tym, ze im 20-30kg medu zostane a nekrmim, zazimovane.

Lepsie pre vcelara aj pre vcely, ako hladomor v lese. Ak neni medovica ovsem, co u nas nie je.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 22.07.2014 10:38 AM

Vypadá to naozaj velmi pekne. Víme kdy, kolikrát a jakými prostředky polnohospodári ošetřují slunečnici? Ta asi moc škůdců nemá, nebo ano?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 22.07.2014 02:01 PM

(22.07.2014 10:38 AM)Crha Karel napsal(a):  Vypadá to naozaj velmi pekne. Víme kdy, kolikrát a jakými prostředky polnohospodári ošetřují slunečnici? Ta asi moc škůdců nemá, nebo ano?
Jo slunečnice ! Tvrdí se, že nanesou kvanta medu, ale včely zmizí - většinou vďaka postřikům. U nás ale není, tak nevím ? Taky prej to je nejhnusnější med ? To mám teda od prodejce - říká, že slunečnicový si koupíte jen jednou . Tak nevím ? Jaký je ?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Branislav Božík - 22.07.2014 06:11 PM

Ano, vcielky sa trosku udru, ale zase sa dobrie zasobia - pelom i medom.
Vcely sa aj tak same zredukuju v septembri. Nezimuju nikdy plne ule.

Tam kde som ja, slnecnicu striekali tyzden pred rozkvetom, ale iba proti pliesnam - fungicidy. V kvete nestriekaju.

Co sa tyka medu, tak pre mna je najlepsi - a to som prvoligovy medozrut, 20-40kg/rocne. Lipu, alebo jedlovu medovicu nezjem viac ako 2. flasky zasebou. Slnecnicu vsak mozem kolko chcem. To je jej vyhoda, je to med konzumny. Ma to vsak hacik. Tekuty je moc prikry a skrystalizovany moc hrubozrnny. Mainstreamova lahodka sa z toho stava az pastovanim.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 22.07.2014 07:30 PM

(22.07.2014 06:11 PM)Branislav Božík napsal(a):  Slnecnicu vsak mozem kolko chcem.

Braňo, přivez mi prosím flašu slnečnicového do Brna, eště som jej nejedol. Vymením za ostružino-lipový. Vďaka. Karel

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Branislav Božík - 22.07.2014 10:43 PM

(22.07.2014 07:30 PM)Crha Karel napsal(a):  
(22.07.2014 06:11 PM)Branislav Božík napsal(a):  Slnecnicu vsak mozem kolko chcem.

Braňo, přivez mi prosím flašu slnečnicového do Brna, eště som jej nejedol. Vymením za ostružino-lipový. Vďaka. Karel

OK

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Miroslav Macek - 03.08.2015 12:24 AM

Dnes som sa vrátil z dovolenky. Už pred odchodom som začal včely zakrmovať lebo som predpokladal že už moc toho nedonesú. Predpoklad sa potvrdil. Po desiatich dňoch na váhe ubudlo 2,5 kg. Meteostanica zaznamenala minimálnu nočnú teplotu +4,4°C a napršalo spolu 53 mm. Na medovicu už niet čo čakať , nektár už asi nemajú z čoho nanosiť a keď tak len pre seba. Takže ich idem čo najskôr dokŕmiť.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Petr Smrčka - 03.08.2015 12:43 PM

u mě medovice prakticky žádná - zřejmě díky kombinaci sucha a bouřek
zato pylu nosí kvanta - velké jasně žluté bakule - myslím, že to bude pravděpodobně z loubince (psího vína) http://www.vcelarskeforum.cz/barvy-pylovych-rousku

toho nám tam roste mrak a začíná kvést

začínám taky krmit

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Bencúr † - 03.08.2015 10:55 PM

Už nenosia. Snoria, hoblujú na letáči zoradené v rade ako vojaci, strážia a napádajú všetko čo sa hýbe, len nazabudnúť niekde kvapku medu alebo sirupu lebo včelia vojna je hneď na svete. Stále chovajú aj trúdí plod, ale zároveň pozorujem, že na letáčoch sa robotnice už nosia na trúdoch. Moje divovčielky v JU-čechoslovákoch už mám zakŕmené a prirodzená stavba plná zásob dobre vyzerá.

[attachment=1245] [attachment=1246] [attachment=1247]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 25.04.2016 12:09 PM

Tak zatím včely dobré, ale snůška vázne. Sad
Lísky a jívy jsem vcelku oželel, ale sníh teď odvál / zavál / snůšku z vrb a hlavně ze třešní, ta je tady normálně vůbec nejlepší. Confused
Řepka už kvete, takže minimálně polovina snůšky je taky fuč.
To nám to hezky začíná. Skoro budu muset krmit. Jdu objednat Apifondu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 14.05.2016 12:28 PM

Letos je to u nás vůbec paradox.
V údolí medu aby v ůle pohledal - včely pěkný, ale snůška nic moc, za to v lese na horách bylo zatím hezky jen pár dní ale medník už mají zavíčkovaný, jen točit. Přitom to bude jen třešeň a pampeliška, javor teď teprve pokvete. Normálně to touhle dobou bývá opačně. Dole javory nemám, takže tam asi už žádný zázrak letos nebude.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 22.05.2016 10:37 PM

Javorová nádej.

http://podpilskom.blogspot.sk/2016/05/pokoj-vsednych-dni-javorova-nadej.html

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 23.05.2016 12:13 PM

Jjo, už to začíná, tak jsem napnutý. Letos bude.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 23.05.2016 04:33 PM

Lokálně u mne. Mezi 14,30 a 15,15 kroupová smršť, největší jako třešně. Všechno zničeno, krup po kotníky, na venkovní zahradě zítra začnu od nuly. A včely budou mít snůškovou pauzu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Miroslav Macek - 23.05.2016 10:41 PM

Tak to mi je ľúto. U mňa od mrazov v apríli váha klesala alebo stagnovania a po asi mesiaci sa to konečne pohlo nahor. Dnes +cca 2,5kg. A docestovala rojová nálada. V sobotu jeden, včera druhý a dnes tretí. Možno ich táto znáška trochu pribrzdí keď som ich neubrzdil ja. Ale aspoň jeden začínajúci včelár na druhom konci Zázrivej má dva úle oasdené rojmi.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 24.05.2016 10:20 AM

Miro, možno i u Teba nosia z javorov. U mňa hore som takú javorovú znášku ešte nevidel. V piatok som točil med (s najväčšou pravdepodobnosťou vŕbový) a v nedeľu večer sa už medníky znova leskli a podľa farby obnôžok peľu jednoznačne javor. Celá dolina v potoku vonia sladkým javorovým nádychom. Ak bude vhodné počasie o necelé dva týždňe sa bude dať vytočiť javorový med. Z niektorých, ak budú pokračovať takým tempom, ako prvé dva dni po vytočení, možno aj tento víkend, ak bude med zrelý. Rojiť sa chcú aj moje, ale teraz po začatí javorovej znášky to ustalo, dokonca zrušili suché materské misky.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 24.05.2016 01:07 PM

(23.05.2016 04:33 PM)Crha Karel napsal(a):  Lokálně u mne. Mezi 14,30 a 15,15 kroupová smršť, největší jako třešně.
Taky s tebou soucítím. Mě se to naštěstí vyhlo. Kapky jak tele, ale jen kapky. Takže javory a maliny krásně zalitý.
Zahrada to ale odnesla zkraje května - ořech zmrznul, víno lehce a v lese akáty úplně na prach.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 24.05.2016 01:24 PM

Jo pánové, to si počasí musíte umět objednat. Zadejte se http://www.yr.no a Mladou Boleslav. Uvidíte, že všude okolo je modro, prší. Jen u nás je bílej flek. Jdu ke včelám víte. Takhle se to děláBig Grin

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 24.05.2016 01:35 PM

Leoši, ještě pak večer napiš, jak jsi dopadnul. Big Grin
Ikdyž, včera se mě to taky vyhnulo, ale před týdnem, při odjezdu ze stanoviště, prásknul za mnou při nastartování auta blesk. Byla to taková šlupa, že jsem myslil, že to byl teroristickej útok. Bomba při otočení klíčku. Hezky dlouho jsem se ještě klepal. Surprised

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 24.05.2016 06:54 PM

Michale, kolem to bouřilo, ale v Bukovně když jsem odjížděl to neumylo ani prach. No a to jsem si objednával večer vodu na brambory.Když jsem dojel do MB, tak tady mokrá silnice a zase nic. Je stále pod mrakem, ideální na snůšku. Jinak nosí a asi nejsou líné zaletět na javory ty 2 km. Řepku celkem ignorují. Zdá se, že akáty taky nějaké budou. ld

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Miroslav Macek - 25.05.2016 09:04 AM

(24.05.2016 10:20 AM)Jaro Stoklasa napsal(a):  v nedeľu večer sa už medníky znova leskli a podľa farby obnôžok peľu jednoznačne javor.

Možno javor alebo hloh ktorý bolo vo včelíne poriadne cítiť. Takto vyzerajú obnôžky (len na chvíľu privreté dvierka letáčového peľochytu , neodoberám peľ , len trošíčka pre svoju potrebu prípadne včelám niečo vrátim keď bude treba)

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 25.05.2016 10:14 AM

U nás pod Pilskom je hloch skôr rarita, je ho tu veľmi málo, preto sa u mňa dá ľahšie určiť zdroj prínosu. Aj peľ je farebene jednoliaty. Našiel som ale vminule v literatúre, že hlohový med je dobrý liek na srdce - na posilnenie činnosti srdca, a na rozdiel od pohánkového, ktorý má podobné účinky, je chuťovo a čuchovo omnoho prijateľnejší. Škoda, že tu nie je viac hlohu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 25.05.2016 12:42 PM

(25.05.2016 09:04 AM)Macek napsal(a):  Možno javor alebo hloh ktorý bolo vo včelíne poriadne cítiť. Takto vyzerajú obnôžky (len na chvíľu privreté dvierka letáčového peľochytu ,
Typuju - oranžový janovec, žlutý asi dub, řepky by bylo víc, světlý hloh - anebo javor, ale zase by ho pak bylo víc, ten nosí většinou čistý, to tmavý, hnědý, nevím ??

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Miroslav Macek - 25.05.2016 02:29 PM

(25.05.2016 12:42 PM)schützmeister napsal(a):  Typuju - oranžový janovec, žlutý asi dub ??

Tak trochu vedľa. Wink
Janovec - pre mňa úplná neznáma, u nás som ho nikdy nevidel. Ak som voľakedy písal že viem asi o troch agátoch v Zázrivej tak čo sa týka duba len o dvoch. Jeden je v teréne a jeden bonsaj v mojej záhradeBig Grin , a repka len sem tam popri ceste nejaké zablúdené semienko. V podstate ani toho hlohu nie sú nejaké veľké množstvá , ale na ten čaj s účinkami ktoré spomína Jaro nám to stačí. Len s ním opatrne. A tiež nevonia...

V podhůří Šumavy, 500-800m.n.m. sa niečo z toho vyskytuje?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 25.05.2016 06:10 PM

No jo, podle sebe soudím tebe. Big Grin
U nás máme i ty janovce - plný les na jednom stanovišti.
Ale ty duby, bych řekl, že tam v lese budou, byl jsem sice jenom v Těrchové a na Stohu a Kriváních, určitě jsem je tam ale viděl. Cool
Na loukách to ale musí být paráda. Tady je taky hezky, ale tam u vás je to fakt paráda.Tongue

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Miroslav Macek - 25.05.2016 11:35 PM

(25.05.2016 06:10 PM)schützmeister napsal(a):  Ale ty duby, bych řekl, že tam v lese budou, byl jsem sice jenom v Těrchové a na Stohu a Kriváních, určitě jsem je tam ale viděl. Cool

Úprimne - myslím že sa mýliš. Zázrivú mám od malička schodenú krížom krážom. Terchová je síce máličko teplejšia ale určite tam duby v lesoch nerastú. Ak prídeš na výkend a nájdeš tu iný dub ako tie ktoré spomínam tak máš ubytovanie v tejto drevenej chalúpke grátis Smile
Prepáčte že odbočujem od témy.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 29.05.2016 10:11 PM

http://podpilskom.blogspot.sk/2016/05/tam-kde-sa-rodi-med.html

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - lyn_x - 10.06.2016 05:17 PM

Tady .. okraj Lužických hor, nosíme už týden medovici o 106, stavíme, dnes budu rozšiřovat. Letos bude med! Smile)

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 15.06.2016 09:13 PM

Skúsil som vytočiť pár včelstiev. Ani tak neprekvapilo množstvo, ale samotná medovica prekvapila svojou chuťou a farbou. Je taká čierna, že keď ju dám do čierneho čaju, tak stmavne. Je to čierne ešte aj keď do toho zasvietim. Zaujímavé je, že to nosia len niektoré včelstvá. Musím zistiť, čo je zdrojom. Smreková býva trošku iná, jedľová tiež. Má mierne kyselkavú chuť, takú špecifickú. Včelstvá, ktoré ju nosia, vôbec nelietajú na lúky k pichliačom ani na malinu. Nenosia takmer žiadny peľ oproti ostatným. Od rána do večera len ťažko pristávajú na letáčoch. Sú to všetko včelstvá na jednom stojane. Na iných stojanoch lietajú skôr na lúky. Vlani bolo medovicové eldorádo. Tento rok je to oproti vlaňajšku hodne slabší. Jarného medu a teraz i tej prvej tmavej medovice bolo o hodne menej. Aj teraz to v medníkoch pribúda akosi pomaly. Vlaňajšok už určite tento rok neprekonám. Zaujímavé tiež je, že včelári nižšie v dedine, po prúde rieky, majú včelstvá na suchu. Hore, podstatne vyššie, je to omnoho lepšie. V podstate už tretí rok po sebe sa ukazuje, že tu v lokalite platí, že čím vyššie položená včelnica, tým lepšie priemerné výnosy. Veľkú rolu v tom hrá medovica. Napriek tomu, že lesy sú aj v dolnej časti, tak tam ako "nemedujú", naopak hore "medujú" pravidelne.

[attachment=1470]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 16.06.2016 10:29 AM

Včera jsem byl připravovat oddělky a chovné včelstvo na dnešní serii. Ihned na dvoře mne zastihl velký hukot. Bylo to kolem 16.00. Dcera hlásila, že se včely asi zbláznily. Hlavně ty jedny krajní /to byly ty, kde opakovaně v několika generací byl naměřen vývoj včely 19 dní, ty střílely jak rakety/. No něco našly. Zarážející bylo spíš to, že létaly na les, který je nějakých 3-4 km. To se říká, že na medovici tak daleko nelétají. Uvidím, jak dlouho to vydrží a co to vlastně bylo, možná jen likvidují nějaké stanoviště, protože doma slídily posledních 14 dní.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 17.06.2016 12:35 PM

Jak píše Jaro, i u nás hore v lese je to super. Med pěkný, světlá medovice, typuju hlavně javor, ale asi i nějaký jehličí. Tváří se to nečekaně na jedle, protože mám pokapaný víka na jedlovým stanovišti. Nosí ale i kvanta pylu z luk - zatím ještě neposečených.
Malina začíná, lípa před rozkvětem a každý den chvilku leje. Na lípě taky medovice je.
Co jsem točil, je to celkem hustý, nedivil bych se příchodu melecitozy. Přes cedník to moc neteče a v plástech toho dost zůstává.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - tondabh - 17.06.2016 02:03 PM

(17.06.2016 12:35 PM)schützmeister napsal(a):  Přes cedník to moc neteče a v plástech toho dost zůstává.

Haribol Michale, podobná zkušenost u nás to místy blbě teče přes cedník, ale plásty jdou dobře, měj se krásně medovicově a stačí když kápne jako loni Tonda.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Viktor Fenďa - 18.06.2016 05:07 PM

Dnes som trochu pátral odkiaľ nosia peľ a tu so ich vyfotil, prvý snímok je z jedlého gaštana, druhý je z divého harmančeka a tretí je zo slezu
[attachment=1471] [attachment=1472] [attachment=1473]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jindřich Šafránek - 21.06.2016 01:50 PM

(18.06.2016 05:07 PM)Viktor Fenďa napsal(a):  Dnes som trochu pátral odkiaľ nosia peľ a tu so ich vyfotil, prvý snímok je z jedlého gaštana, druhý je z divého harmančeka a tretí je zo slezu

Jak závidím , v mém okolí developeři likvidovali v zimě na cca 6ti ha. nejdříve stromy ( i akáty) před měsícem zkryli zeminu a v plném květu šípkové i jiné keře a až vyrostou zde tolik potřebné sklady ( pro někoho jiného ) vytvoří dle stavebního povolení zelené plochy kde se nenažere ani králík či zajíc. Řepka v doletové vzdálenosti dávno dokvetla , na čem se pak napaství včely nevím ?
Podtrženo, úlová váha již 14 dní kolísá, ale vlastně trvale klesá, mých 20cet arů svazenky, jak to vidím snůšku na zimní zásoby nezachrání.
Asi uteču se včelami do hor.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 12.07.2016 12:30 PM

Letos med překvapuje nečekanými druhy . Big Grin
V údolí mám jarní každoročně bílý - ovocné stromy, trochu řepky. Letos je žlutý, jak dijonská hořčice a nevoní kytkově. Sad
Na horách jsem vytočil jarní - čekal jsem pampelišku s javorem, bývá jednou za čas - a ejhle, tmavý med. Teď přišli výsledky vodivosti / nabízím to jako květový / - a má 88, tedy vcelku kvalitní medovice. Nemá sice přes 90 jako jehličí, ale na jarní med dobrý.
To je rok. Big Grin Letní jsem ještě netočil, tak čekám, čím mě to překvapí. Z čeho mohli ale v květnu v 700m.n.m. natahat medovici, to by mě vážně zajímalo. Surprised

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Václav Návara - 12.07.2016 12:57 PM

U nás druhý med na stanovištích u lesa tipuji na smrkovou medovici (Medobraní cca 30.6.) - v smrkovém lese to v tu dobu pěkně hučelo.. Na stanovišti doma - ve vsi pak smíšený. Bylo to způsobeno také tím, že jsem zde první točil dříve a ne všechen byl zralý - zamíchal se tedy do druhého.. Ještě mě čeká jedno vytáčení a s tím bych rád počkal do odkvětu lípy.. Letos bych jim konečně rád nechal med (většinou nástavek květového nebo od jara zůstavší zásoby z předchozího roku) a tím se mj. vyhnul pracnému krmení.

Můžu se prosím zeptat kam posíláte k měření vodivosti. Do Dolu?
Děkuju
Zdravím
vn

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Crha Karel - 12.07.2016 02:08 PM

(12.07.2016 12:30 PM)schützmeister napsal(a):  - a ejhle, tmavý med.

Totéž a všude v okolí taky tak.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 13.07.2016 01:27 PM

(12.07.2016 12:57 PM)Václav Návara napsal(a):  Můžu se prosím zeptat kam posíláte k měření vodivosti. Do Dolu?
Děkuju
skleničku 40g do Dolu, na faktuře mám 125,- Kč za el. konduktivitu.
Posílám to pravidelně kvůli prodeji, na http://www.beedol.cz maj vše pokyny.
Nejzajímavější údaj je HMF - vychází mě pravidelně v neměřitelných hodnotách pod 1,8 - česká norma je max. 40 a Včelpo v tom ukrajinsko/čínském mělo 250. Big Grin
Musí se med hodně vařit, nebo dlouho skladovat, aby se tak ukrutných hodnot dosáhlo. A pak, že je med, jako med - chutná to furt stejně. Cool

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 22.07.2016 01:04 PM

Letos s medem není nic normální. Tmavý na jaře a tak.
Nejvíc ale překvapilo včera jedno včelstvo, co jsem točil, mělo úplně žlutý - žloutkově žlutý - plásty víčkovaný i jakoby natřený rámky a hodně oranžovýho patlavýho propolisu. Bylo vidět, že ty dva NN nanosili rychle, z jedné snůšky. Med byl tmavý, značně tixotropní - nevytékal z plástů, ale nebyl ani melecitozní, plásty jsem povětšinou úplně roztrhal, chuť sladká, ale škrabavá, s příchutí jako růžový žužu. Věřil bych, že nanosili cukrovou vatu z pouti, ale jsou na pastvině, kde široko daleko není nic než krávy a les. Nebo šťáva ze siláže ? Zajímavý, že to měli takto jen jedny - jenže ještě jsem je letos netočil, ty ostatní 10tery měli letos jarní med - jak jinak - žlutý, po ztuhnutí. Nikdy takového nic tam nebylo, asi to bude něco konkrétního - neměl jste to někdo ? Normálně víčkují voskem bílým, nebo hnědým, starším, ale žlutým ?
V pácu mám janovec, ten letos kvetl zdařile, nebo vratič, toho tam mám pár hektarů.
Ale vůbec nevím. Dost by mě to zajímalo, o co jde.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Debora - 23.07.2016 12:30 AM

jak to popisuješ, typovala bych na slunečnice.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 23.07.2016 02:23 PM

(23.07.2016 12:30 AM)Debora napsal(a):  jak to popisuješ, typovala bych na slunečnice.
Big Grin všechno je možný, ale slunečnici jsem tady zatím nikdy neviděl, kdo ví ?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 06.05.2017 01:05 PM

Tak konečně hezký den. Tongue
Pampeliška v plném květu a medovice ze střemchy jen stříká - mšice už i vylezly na konce výhonů.
Tak snad by javor mohl klapnout. Cool

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 07.05.2017 01:38 PM

U nás byl včera taky pěkný snůškový den. Dnes ráno jsem byl pro plemenivo na seminář k chovu. Tam kde jsem to měl přichystáno a dal souše bylo vše zanešeno sladinou od shora dolů. Musel jsem do 6ti včelstev, než jsem našel, co jsem hledal. Taky mi přijde, že javory budou lepší než řepka.ld

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Pavel Cirman - 07.05.2017 11:06 PM

Asi 700m od mého stanoviště právě rozkvétá, mimo jiné, i Jírovec červený.Vzhledem k velikosti stromu ,vzdálenosti od stanoviště a velké produkci nektaru a kvalitního pylu tohoto stromu to bude milé zpestření k řepce.Viděl jsem už první včelu v úle s červenými rousky.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 08.05.2017 01:55 PM

Jo, nebýt toho, že právě tenhle pyl je pro včely jedovatý.
Teda se píše. Big Grin

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Pavel Cirman - 09.05.2017 09:55 AM

Tak to se asi pan Haragsim spletl,když o Jírovci červeném napsal,že je dobrou nektarodárnou dřevinou(mezi Jírovci asi nejlepší) a pyl ohodnotil taky dobře.Nikde ani zmínka o tom,že by byl nějak nebezpečný.Jediný Jírovec o kterém se zmiňuje jako o jedovatém je Jírovec kalifornský.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 11.05.2017 07:51 PM

Na stanovišti v 800 m právě rozkvétá třešeň a trnka, hlásí se i pampeliška. Javory zatím bez pupenů. Vysoký letový provoz.
V 500m začíná řepka, vše ostatní - třešně, jabloně, pampelišky je v troubě. Confused

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 11.05.2017 08:02 PM

(22.07.2016 01:04 PM)schützmeister napsal(a):  ...Nejvíc ale překvapilo včera jedno včelstvo, co jsem točil, mělo úplně žlutý - žloutkově žlutý - plásty víčkovaný ... ... neměl jste to někdo ? Normálně víčkují voskem bílým, nebo hnědým, starším, ale žlutým ?

Dnes jsem na to narazil.

[attachment=1675]

Zrovna to včelstvo, co jsem mu před měsícem a něco nechtěně urval všechny plásty. Takže je to letošní. Pro kontrolu věrnosti barev foťáku v mobilu ještě loni postavený plást.

[attachment=1676]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Antonín Hyžík - 11.05.2017 09:31 PM

Tomáši, když vidím tvé pěkně vystavené dílo, dotaz. Jak to máš s obsazováním medníku a stavbou tam. Převěšuješ loučky rozestavěné z plodiště, nebo čekáš až samy včely obsadí medník a začnou stavět, když nemáš souše? Díky za info
T.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 12.05.2017 09:29 AM

Převěšuji. Chce to alespoň jeden plást, který bude sahat k loučce v nástavku pod medníkem. Funguje jako žebřík. Pak staví v medníku dostrany a dolů. Pokud jim dáš prázdný nástavkek jen s loučkami, tak budou stavět odspoda nahoru. Nevím jestli vždy, ale už jsem to dvakrát viděl.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 12.05.2017 01:22 PM

(11.05.2017 08:02 PM)Tomáš Palata napsal(a):  Dnes jsem na to narazil.

Zrovna to včelstvo, co jsem mu před měsícem a něco nechtěně urval všechny plásty. Takže je to letošní. Pro kontrolu věrnosti barev foťáku v mobilu ještě loni postavený plást.
Jo, tváří se, že to je ono. Já to teda měl na medu a i letos z jara vyndané plásty jsou výrazně žluté, včetně ožlucených louček rámků. Loni mě to ale tvořili výrazně pozdějc, než teď, čili by to ani nemuselo být rostlinou. Surprised
Zajímavé, viděl jsem to prvně a jen u jednoho včelstva.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Antonín Hyžík - 12.05.2017 08:10 PM

Tomáši děkuji a stalo se mi co píšeš, dal jsem medník jen se SR a začaly stavět na spodních loučkách směr nahoru. V druhém včelstvu jsem převěsil dva plodové a vedle staví již na horní loučce.
PS: plásty mám taky žluté jako na snímku

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - lyn_x - 18.05.2017 12:49 PM

U nás už téměř zcela dokvetly pampelišky, pokračuje řepka, zdá se že medují kleny (ale ještě nekvetou) a dokonce meduje bříza (toho jsem si dříve ještě nevšiml, je to běžné?), včely jsem na ní ale zatím nepozoroval. Lindava, 320 m.n.m.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 18.05.2017 12:59 PM

Když u nás naposledy medovala bříza, a to už je pár let, přežily v lese ze sta stromů dva. Krásně mě to vyčistilo výhled před úly. Takhle od pohledu bych tvrdil, že ty mšice jim moc nesvědčí. A že tedy jich letos je na všem požehnaně.
Řepka se i přes očekávání zdá skvělá. Uvidíme. V plném květu, pampelišky už jen ve vyšších polohách.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - lyn_x - 18.05.2017 02:49 PM

Tak to jsem zvědav. Big Grin Zatím vypadají celkem spokojeně (břízy) a stejně to je mladý porost (většina do 8cm průměru kmenu), který prořezávám ve prospěch náletových vrb. Dnes je ale na sběr medovice asi už moc sucho, včera a předevčírem to bylo lepší.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Jelínek - 18.05.2017 03:04 PM

Víkendové foto z vyšší polohy Cool
A je nejvíc moc skvělé, že když u nás zežloutne pole, neotravuje se nikdo s žádnými postřiky.
[attachment=1694]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 19.05.2017 07:42 PM

Dnes na Šumavě v 700m lítali, až se jim kouřilo za zadkem. Ukrutná snůška - hádám medovici z javorů, pylu nosí minimum a jsou medovicově olisalé. Váhový příruůst u těch dobrých od zimy tak do 20 kg. Slušný v tudle dobu.
Javor ještě nekvete, pampeliška dojíždí, začíná červený jetel, dole kvete hloh jako šílený, ale nahoře není. Jeřáby v plném květu.
Nakonec to letos nebude tak zlý. Ale chtělo to z jara přikrmit a nespěchat s rozšiřováním. Starší matky jsou taky bídný.
Rojení zatím nic. Až po dešti.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 23.05.2017 12:09 PM

Pořád to pokračuje. Dole řepka v půli kvetení, hloh, janovec - a skoro plný ouly.
Druhý plodiště z mezistěn a stavebních rámků většinou z poloviny zavíčkovaný med, plod jen minimum. Rojení se nějak odkládá. Prostě to vyšlo. Tongue

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - tondabh - 23.05.2017 04:01 PM

Tachov hlásí snůšu jako fík, vše kvete do toho medovice a v lapačích už týden dva roje od přátel, ty květnový budu mít drahý, tak ať se všem daří, Tonda.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Václav Návara - 24.05.2017 11:41 AM

Včera jsem na listech lísky, které jsou za úly našel níže vyfocené mšice- že by předzvěst medovicové snůšky?? Lesní mravenci, kteří pravidelně pochodovali po jednom z úlů již toto místo opustili...

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 25.05.2017 10:23 PM

Tak zprávy ze severu. Snůška je. Ale tak udržovací. Jablonec n.N. - dvě včelnice na opačných stranách města - úhrnný přírustek za květen cca 3-4 kg (včely + pyl + med). Jizerské hory - Josefův Důl, Jiřetín p.B. - zprávy ze čtyř včelnic - prakticky totéž, i když lehce lepší. Alespoň trochu staví. V Jablonci stavba stojí. Teď už se čeká jen na les...

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Pavel Cirman - 26.05.2017 09:27 AM

Tak u Nymburka(polabská nížina,zemědělská krajina bez lesů) je zatím dobrá snůška.Čtyři nástavky,které jsem přidával na přelomu února a března na loňský oddělek, jsou plné. Šestý a zatím poslední nástavek je kompletně plný medu,zbylé dva od shora jsou mixované s trubčinou,kterou už taky postupně plní medem.O víkendu budu přidávat na zkoušku 7 NN pod mednou komoru.Řepka končí.O víkendu jsem našel pole jetele inkarnátu ,ale teprve začínalo kvést a nikde ani včelka.Asi to bylo taky tím že vedle bylo pole s řepkou,kde to ještě hučelo.Zítra se tam zajdu podívat,jak to po týdnu vypadá.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Rasťa - 26.05.2017 03:10 PM

Já jsem dnes přidával nástavek na každé včelstvo. Včely jsou teď hodně "rozjeté", jedno včelstvo nanosilo rychle hrozně moc medu (aspoň mi to tak připadá) a už i značně zavíčkovalo. Vytáčet ale nebudu. Jen jsem vytáhl obří ztluštělý plást o hmotnosti 2 kg, abych udělal doma radost Tongue
Jinak řepka už dokvétá i u nás. Letos, mám dojem, je hodně namíchaná s javorem, což je dobře. Těším se na zkoumání pylových zrn.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Milan Urík - 27.05.2017 07:52 AM

Na Zlínsku, resp. tam, kde mam včely je to divoké, v březnu silné oteplení, pak dlouho zima, když už začala kvést řepka, tak taky celkem chladno a když je pěkně tak fouká, vůbec, ale vůbec neprší...včely vypadají dobře, už i 6 pěkných oddělků, ale na vytáčení to zatím nevypadá a to už začíná malina a je i hodně mšic v lese, ale nevím to sucho a ještě i bude...co je nového, tak se kradou včely: http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-zlin-kdo-ukradl-vcely.aspx a tento týden i na Lešné u ZOO

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Jelínek - 27.05.2017 02:43 PM

U nás teď dokvétají jabloně na stinnějších místech, začaly jírovce a jeřabiny. Javory se chystají, lípy nejdřív za měsíc, spíš šest týdnů. Přínos úplně neposoudím, nosí pěkně, ale nutím je hodně stavět. Už druhé mé včelstvíčko obsedalo celý nástavek (půlku si musely nejdřív vyrobit), tak šli o nažebrovaný nástavek výš. A vyšlo to dobře, samé zatím nezakladené plásty a jeden trubčí zavíčkovaný v novém patře mají. Dělají mi radost. Ale já jim zjevně ne Big Grin
Kdyby mi je někdo ukradl, tak se mu snad i vysměju. To jsou tak bodavé bestie, že dostávám i přes skafandr. Holt místní vořeši. Jít bez rukavic je sci-fi, bez síťky sebevražda. Možná to časem budu řešit, na druhou stranu jenom dobře, dost to usměrňuje mou začátečnickou zvědavost. Každý zásah si rozmyslím předem a pak se snažím být sakra rychlý. Zatím jsou vždycky rychlejší Smile

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 05.06.2017 04:48 PM

http://podpilskom.blogspot.sk/2017/06/prislo-leto_5.html

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jaro Stoklasa - 13.06.2017 11:17 AM

http://podpilskom.blogspot.sk/2017/06/ked-koly-v-plotoch-meduju.html

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 30.04.2018 07:30 PM

Dnes kontrola minulý týden přidaných nástavků na lesním stanovišti - vše totálně plné, ukrutná javorová snůška. Odhadem už donesli tak 15-20kg na ůl. Tongue
V tomhle suchu asi nebude javor špatná snůška : stanoviště je v 700m.n.m. s okolními několikahektarovými porosty klenu na prameništích severního svahu. Lesní porosty, žádné meze. Když se povede kvetení jako letos + medovice, ta tam je skoro vždy, bude to asi o dost lepší jak řepka.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 13.05.2018 04:09 PM

Dneska jsem při larvení zjistil, že už začaly ukládat do plástů tmavý med. Medovice. Obvykle u nás začíná s rozkvětem maliny. Což je tak na přelomu května a června. Letos tedy medovice výrazně dříve.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 14.05.2018 07:02 PM

Tak jsem včera viděl ve zprávách p. Báchora, jak vykládá, že med nebude, sucho a vše kvete naráz.
U nás to je pravda napůl. Sucho je, odkvetlo už taky skoro vše - ale květovýho medu je dost. I kdyby letos nebyla medovice ani kapka, tak je to celkem dobrý rok.
Dneska jsem koukl na stanoviště s řepkou a plno, kam se podíváš. I chcípáci daj jeden NN květovýho. Tongue
Nevím, jestli to dělá to zimování na medu, nebo to, že se letos prakticky nerojí ? Zatím, teda.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Martin Smutný - 14.05.2018 08:17 PM

(14.05.2018 07:02 PM)schützmeister napsal(a):  Tak jsem včera viděl ve zprávách p. Báchora, jak vykládá, že med nebude, sucho a vše kvete naráz.
U nás to je pravda napůl. Sucho je, odkvetlo už taky skoro vše - ale květovýho medu je dost. I kdyby letos nebyla medovice ani kapka, tak je to celkem dobrý rok.
Dneska jsem koukl na stanoviště s řepkou a plno, kam se podíváš. I chcípáci daj jeden NN květovýho. Tongue
Nevím, jestli to dělá to zimování na medu, nebo to, že se letos prakticky nerojí ? Zatím, teda.
Nechci to zakřiknout, ale s rojením u nas zatím taky dobrý. Myslím, že se stíhají ulítat. Kdyby se ochladilo na pár dní a zalezly, tak by bylo jasno.... Medu všude plno, ale více víčkovat začaly az tak 3 dny zpátky, ve vzduchu pořád trochu voní rojení.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 23.06.2018 11:54 AM

Tak to vypadá, že je po snůšce. Confused
Sucho, zima. Stahujou med do plodiště.
Zatím se to tváří tak, že květovýho bylo dost a lesní nebude.
Něco málo tam měli, ale už nenosí. A po tý zimě nevěřím, že začnou.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 02.08.2018 02:49 PM

Škoda, že je tak sucho. Medovice z lípy by mohla být
.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 19.08.2018 08:39 PM

A máme tady "cement". 21.7. ještě nic, vše v normálu, ale pak to začalo. Postavily a prostavěly kdejakou skulinu a zanesly melicitózou. Krajní ramek byl vyndán a místo krajního rámku bylo ponecháno na zimu prázdné. Už není...
[attachment=1820]
Podložku pokryl bílý prášek. Neklamná známka melicitózy, jak se jí snaží zpracovat.
[attachment=1821][attachment=1822]
Včelstvo je na 2N 39x24. Celá sestava váží 48 kg. Když odečtu víko, dno a vystrojené nástavky, stejně zbývá na včelstvo, zásoby a vosk cca 30 kg. Tady je "zakrmeno".

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 21.08.2018 12:39 PM

Tak tady na Šumavě jen prach a vítr.
Letos je to bída i se zásobama. Nechal jsem průměrně přes 20 kg medu - do 15kg vytočil - k tomu zkrmil přes 5 kg starých zásob plus cca 15 kg cukru - no a ve výsledku je, že mají na zimu průměrně pod 15 kg, některé jsou i na suchu zcela.
Lítaj jen tak sem tam, omrknout, jestli ještě svítí sluníčko a nic. Myslím, že to bude problém i s pylem - nenosí a taky není z čeho - louky jsou hnědý, jak krávy na nich. Jetel nejen, že nekvetl, ale tam asi ani není.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Antonín Hyžík - 21.08.2018 01:48 PM

Tak podle mapy sucha v ČR jsem si říkal, že my v Beskydech a Šumava jsme na tom ještě relativně dobře. Je pravda, že u nás je vidím stále s rosky pylu, tak si říkám, díky za ty dary.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Faneka - 06.04.2019 12:42 PM

Tak jsem zvědavá, kdy to vypukne. Kvetou spendliky jak zběsilí, meruňky, třešeň. Jablka tak za týden asi. Jak to vypadá u vás? Kdy se chystáte na rozšíření nahoru? Ať to bzučí !

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 06.04.2019 08:48 PM

No u nás to celý týden fučí jak na Sibiři, tak jsem si myslel, že nic. Jenže odpoledne jsem byl připravovat něco na zítřek, kdy budu dělat první sérii a čučel jsem jako puk. Některá včelstva větrala skoro jako v létě a já Kuba ani nenastavil váhy. Tak jsem chtě nechtě musel změnit plán a rozšiřovat stavebními nástavky, totéž na stavnovišti v Bukovně. Zítra musím pokračovat. I v tom větru měla prolet trubců 3 trubčí včelstva, nádhera je slyšet. Začátkem týdne zde rozkvětly meruňky nyní dva dny mirabelóny a v MB ještě podél Jizery kvetou vrby, v lese i parcích javory. Do týdne čekám třešně, pak jabloně, řepka (z té nemám radost, ale už jsem se s těmi jedy v ní nějak srovnal), znovu javory a pak doufám akáty. ld

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 07.04.2019 12:22 PM

Už to jede, je to tak Nestíhám rozšiřovat, jako každý rok.
Jaro u nás v plném proudu - ze smrků, které ještě stojí, padá jehličí, borovice zrzaví / duháci si musí mnout ruce - letos bude asi Urwald kam se podíváš - někteé kotáry jsou už teď krásně šedivé ... / no a do toho jede ptáčnice a začíná trnka a mléče.
Ta ptáčnice letos obzvláště brzy, tak si říkám, že už si zvykla na to oteplení - a kvete dřív, aby využila jarní vláhu. Mimochodem u nás jednička v odolnosti suchu - jen ptáčnice zatím nevykazuje žádné poškození - tady i dub dost prosychá.
Ale zatím včelky moc nestaví - spíš zanáší staré dílo. Undecided

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Miroslav Matucha - 03.05.2019 10:50 PM

Tak na čarodějnice se konečně hnuly jazýčky váhy nahoru. Po otevření horního nástavku bylo jasno. Snůška začala.
https://postimg.cc/sQ5zx2L8
M.M.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 08.05.2019 06:18 PM

Po lehkém ochlazení dnes zase cvrkot - od 700m.n.m. jedou pampelišku, která se deštíkem trochu vzpamatovala.
V lese ale sucho jak v řecku o dovolené, listnáče jedou, smrky zatím jen pupeny, čekají na déšť. Hlásí už tři neděle každý den déšť - a pršelo dvakrát jen pár kapek.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 22.05.2019 11:44 PM

No vypadá to, že několik let extrémně suchých a teplých let vystřídá extrém mokra, aby se s toho nevyklubal povodňový rok, pro ty co včelaří v záplavové oblasti. U mě ve městě nosí z jírovce, pampelišky, občas se objeví celá červená včelka ušmudlaná od červeného pylu od hlavy po zadeček. Při procházce ze psem z lesa jsem okukoval lípy a některé už začínají připravovat první budoucí květová poupata , lip máme v dosahu od 150 do 1000 metrů od stanoviště dost na dobrou snůšku, pochvaloval jsem si, že nemáme v blízkosti žádné pole s jedovatou řepkou, no a v tom potkám známého a ten mi zkazil radost, prý na tom sídlišti vysadilo město jedovatý, prý kanadský lípy a každý rok jsou pod nima mrtvé včelky a čmeláci, na a dobrý starý český lípy jsou na druhou stranu za úly je jich sice vice, ale začínají o 200 m dál, tak mám teď strach jak to dopadne, který si včelsva vyberou. Opravdu člověk v přírodě zkurví na co šáhne, opravdu pořebujeme mněnit náš národní strom za cizí? Je to všechno o službě mamonu, první polovinu života jsem prožil od vládou proletariátu a stálo to za h..no druhou prožívám pod vládou kapitálu a stojíto za dvě h..na obvzáště pro přírodu.
Olda

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 24.05.2019 01:09 PM

Tak nevím. Včera jsem mrknul do úlů v údolí - a nic. Normálně bych už točil, letos je to asi nejhorší jaro, co pamatuju. Medníky suché a bez včel, plodiště bez pylu a plod na sporo režim. Takže i kdyby se to nějak vylepšilo, žádný terno to už nebude.
Kromě vrb letos propadlo zatím vše - na třešně byla zima, na jabloně lilo, řepku ani nezaseli / stejně by bylo zima /, javory letos bez květů. Pampeliška jen sem, tam - poschla předchozí roky.
Na kopci nosí celkem slušně - ale není mě moc jasný co - pyl je barevně z dubu / dole komplet pomrznul / - ale nosí i sladinu, z čeho netuším.
To bude letos obchodní bilance.... Confused

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Ali - 24.05.2019 06:39 PM

Michale vydrž, ono se to nějak vyvrbí. Příroda je plná překvapení. Vidíš to počasí.
Já musím odtočit trochu řepky, abych udělal místo akátu, bude-li. A pokud jo, budu mít cca 5kg + 5kg x 4úly. Moje bilance by byla na 70% potřeby. Máme v rodině 3x 10kg z loňska. Bude-li navíc, něco se rozdá. Potřebných je.
Jj, každý máme ale jiné potřeby či požadavky.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 25.05.2019 12:59 PM

Letos je těch překvápek dost.
Včera jsem byl na jiném stanovišti - tak 4 km na jih a 200m nadmořské výšky navíc - charakterově typicky lesní - a normálka vzhledem k roční době. Krásně kvetou horské louky / je to 700m.n.m.
Půlka jich je s matečníky na dělení, dost včel i přiměřeně medu - tady se snůška teprve očekává, medníky jsou zatím prázdné, ale pohoda.
Jsou to paradoxy. Ale ty louky nahoře - to je paráda.Dole jen tráva, pryskyřník a odkvetlé pampelišky. Nahoře hýří barvama.
Fotka není moje - ale je to přesně ono. První obrázek nahoře.
https://pxhere.com/cs/photo/651832

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 25.05.2019 01:26 PM

Paráda, jen kdyby těch luk měly včelky víc.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jiří Marx - 26.05.2019 09:14 PM

Tady v Sobotce to vypadá že naposledy byl přínos 24.5. Od té doby lehký pokles a zbývá jen doufat v maliny a lípy. Ale to nikdy není jisté. Ale i tak nanosily dost z toho jara. Na ostatních stanovištích nevím. Hory ještě pojedou.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Ali - 26.05.2019 09:19 PM

Takové louky si pamatuju před padesáti, šedesáti roky, tráva vyšší než jsem byl já a těch motýlů. Jen med si nepamatuju.
Tady jen řepka, řepa, obilí, turkyň a občas slunečnice. Žádná louka, žádná mez, žádný pořádný remízek. Vypadá to fakt na přestěhování.
Na jednu stranu až závidím, na stranu druhou su rád, že ještě takového něco tu opravdu je.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 27.05.2019 11:19 AM

(26.05.2019 09:19 PM)Ali napsal(a):  Takové louky si pamatuju před padesáti, šedesáti roky, na stranu druhou su rád, že ještě takového něco tu opravdu je.
Bývali i v Praze takové. Ještě před 40ti rokama.
Tady to jsou loučky uprostřed lesa na kopci - postupně zanikající už od 30leté války. Hospodáři se tenkrát museli ukrutně nadřít - kde byla jakás-takás rovinka Big Grin - nosili kamení dolů po svahu, kde vznikla kamenná závěj, zeminu pak rozhrnuli částečně i přes tu nanošenou závěj, takže vznikla ještě větší "rovinka". Čili je to vlastně drn rovnou na kamení - i tak jsou v lese haldy zbytného kamení, no a tý trávy na tom roste jen nepatrně a tak max 15 cm vysoké. Jinak samá kytka. Výhoda je, že je to tak svažité a malé, že to žádné Jézetdáky nikdy nepadlo orat a osít kukuřicí - jako nahoře na Srní - téměř v 1.000m.n.m., co jsem viděl před 35lety.
Jen pastviny a jednou sečené louky, když je dobrý rok a něco naroste.
Pro včely ráj - kvete to až do mrazu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jindřich Šafránek - 28.05.2019 01:37 PM

(27.05.2019 11:19 AM)schützmeister napsal(a):  
(26.05.2019 09:19 PM)Ali napsal(a):  Takové louky si pamatuju před padesáti, šedesáti roky, na stranu druhou su rád, že ještě takového něco tu opravdu je.
Bývali i v Praze takové. Ještě před 40ti rokama.
Tady to jsou loučky uprostřed lesa na kopci - postupně zanikající už od 30leté války. Hospodáři se tenkrát museli ukrutně nadřít - kde byla jakás-takás rovinka Big Grin - nosili kamení dolů po svahu, kde vznikla kamenná závěj, zeminu pak rozhrnuli částečně i přes tu nanošenou závěj, takže vznikla ještě větší "rovinka". Čili je to vlastně drn rovnou na kamení - i tak jsou v lese haldy zbytného kamení, no a tý trávy na tom roste jen nepatrně a tak max 15 cm vysoké. Jinak samá kytka. Výhoda je, že je to tak svažité a malé, že to žádné Jézetdáky nikdy nepadlo orat a osít kukuřicí - jako nahoře na Srní - téměř v 1.000m.n.m., co jsem viděl před 35lety.
Jen pastviny a jednou sečené louky, když je dobrý rok a něco naroste.
Pro včely ráj - kvete to až do mrazu.

V sobotu jsem viděl po dlouhé době na takové loučce, co mám , pár motýlů bělásků , pak si člověk uvědomí, co naše globalizované zemědělství páchá. Za druhé, najezdím asi víc km. něž běžný člověk a nechápu, proč dotovány jsou stále se rozšiřující plochy průmyslové výroby zemědělských plodin končící v pecích elektráren nebo v bioplynkách. Nechápu co je ekologického na drancování půdy pro energetiku a dovážení všeho možného nazývaného potravinami pro naši obživu. Nechápu, proč stále u nás rostou skladové areály, když silniční sít je neváženými a přetíženými kamiony přeplněna a tedy stále něco musíme opravovat a mosty vyztužovat. Vědomě jsme zničili železniční kolejovou dopravu a vše převedly na silnice , drčící kamiony považujeme za úžasně čisté a záchranu planeta řešíme cestou zákazu plastových brček. Jako demokrat uznávám výsledky voleb ale, slogan „ANO bude líp „ je lež , nic víc, bohužel málo si to uvědomujeme.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 28.05.2019 09:16 PM

Tak pampeliška 95% odkvetlá, jírovec do týdne odkvete, začíná kvést akát, je hned vedle stanoviště ale jen cca 10 stromů, ale zaplať pán buch za ně,
rostou na jednom fleku co pamatuju cca 50 let a vegetace okolo nich je nepustila ani o metr dál, (jen poznámka k hysterii okolo akátů) lípy mají připraveno tak začnou za týden + něco podle počasí, lípa je nejhojněji zastoupený strom v okolí do 1,5 km , snůšku z lípy tu zažijeme prvně, jsou tu prý vysazené od městských zahradníků i nepůvodní cizokrajné a pro včely jedovaté druhy lip, tak očekáváme i s obavami jak to dopadne.
U nás na Kladně zatím trvalá ale už nižší a méně pestrá snůška. Koukal jsem včelky začaly nosit i tmavě hnědý pyl, vypadá při letmém pohledu, že je černý, to by mě zajímalo z čeho.
Olda a vnuk Papa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 29.05.2019 01:05 PM

(28.05.2019 09:16 PM)dědvlkú napsal(a):  začaly nosit i tmavě hnědý pyl, vypadá při letmém pohledu, že je černý, to by mě zajímalo z čeho.
Olda a vnuk Papa
jetel - hnědý , vlčí mák - černý ?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 29.05.2019 10:37 PM

Jetel u nás ne, starý ovocný sad předělaný na parkovou úpravu, to neustálé sečení trávy vydržela jen pampeliška, na polích cca 2,5 km za lesem jakékoli vlčí máky jsou už řadu let vzácnost, možná má někdo na zahradě něco.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 14.06.2019 12:01 AM

Tak um mě cca 4 den začaly kvést lípy, na procházce se psem jsem je obcházel a koukal zda nenarazím na ty jedovaté s otrávenými včelkami pod nimi, zatím dobré nic jsem nenašel, ale jsou tam minimálně ještě 3 další druhy lip, které začnou kvést později.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 14.06.2019 01:09 PM

Díky včelám sleduji při každé procházce ze psem, o 200 % více přírodu abych mohl vyhodnotit naše stanoviště a při tom rozjímání mi něco stále říká, že by tady u nás letos mohly medovat stromy.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 14.06.2019 01:31 PM

Letos je mšic od jara hafo snad na každém listnáči.. Jehličnany mají po létech svěží výhonky a stále rostou. Medovice se tady ukazuje od poloviny května.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 15.06.2019 10:05 AM

Tak to ti přeji, tady na Kladensku to ještě tak jasné není, v polabský nížině bude určitě víc spodní vody pro vegetaci, Labe odvádí vodu z rozsáhlého území.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 16.06.2019 02:03 PM

U nás hlavně lípa a něco maliny, koukal jsem, že včelky ochutnávali i z rozkvetlého jetele a divizen co začaly rozkvétat na zahradě, kvůli suchu omezilo město sekání trávy je to nezvyklý a pěkný pohled na neposekané trávníky, jak se změnily v louku kde kvetou nejrůznější bylinky a nad nima poletují motýly a čmeláci - mezi paneláky, snůška jede naplno na česnech je vidět jak jsou včelky těžké, sotva doletí a těžké zadečky tahají po zemi, včera jsem se zaměřil při procházce na medovici, nic moc co by stálo za řeč, objevil jsem akorát pár lístečku na topolu jinak všude sucho, ale dnes zapršelo tak se u nás třeba dočkáme i medování stromů, ideálně by bylo v červenci až skončí lípy, pokud nezamedují stromy tak na našem stanovišti končí lípou hlavní včelařská sezona, už je tu jen zdecimovaný ostružiník po průmyslové těžbě lesa a pravidelném vžínání pasek kolem vsazených stromků a nastane doba
paběrkování a loupeží hladových včelsev, kterým včelaři vytočily i podložky.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 27.06.2019 12:25 AM

Tak na Kladně přemíra nabídky pastvy pro opylovače nad poptávkou pomalu ale jistě končí, 90% lip odkvetlo a tento týden posekali ty krásné louky, které vznikli z neposekaných trávníků, prý občané si stěžovali, že se neseká tráva, posekali a přišlo vedro a odhalená půda okamžitě vyschla, osvěta je nutná, kudy chodím tudy vysvětluji, těm tupím konzumem zpracovaným mozkům, že nesekat každých 14 dní trávu je pro všechen život lepší. Tak tady zatím vítězí sucho a příští týden začneme přikrmovat, aby nemusely brát z toho co si nanosily na zimu.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - TomášJelínek - 27.06.2019 02:27 PM

(27.06.2019 12:25 AM)dědvlkú napsal(a):  ..., že nesekat každých 14 dní trávu je pro všechen život lepší. ...

Naprostý souhlas, u nás v Mnichovicích také sousedi stále sekají hlava nehlava, protože anglický trávník je prostě 'cool'. Jen si neuvědomují, že u nás narozdíl od Anglie neprší 5x denně, a že tím mění trávník ve žlutou poušť.

Nicméně pomalu se to snad mění, už jsem v Praze zahlédl místa s cedulí, že tráva se úmyslně ponechává hmyzu a neseká se tolik často.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 30.06.2019 10:18 PM

Byly jsme v sobotu dopoledne na kole v Jizerkách a okolo vysazené jedličky u někoho v zahradě se nějak moc
. Medovice. Takhle zblízka jsem to ještě na jehličnanech neviděl.
[attachment=1886][attachment=1887]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Ali - 31.08.2019 12:11 PM

Dotaz na Michala Schützmeistera. Jak Ti nakonec dopadla letošní snůška? Napravily se trochu, jak si avizoval, špatné začátky?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 31.08.2019 12:35 PM

Letos bída největší.
Jarní kvěťák - nic, vše zmrzlo.
Medovice průměrně - ale z poloviny beton, a typoval bych na listnáče - med je od vytočení neprůhledný, ale stále ještě tekutý.
Průměr cca 5 kg na jarní stav. Myslím stočeného medu.
Výhoda je jen v tom, že krmit jsem musil jen minimálně.
Aktuálně nenosí už prakticky nic - kavkazský jedle tu moc nerostou.
Z těch bývá snůška právě teď - viz předchozí foto.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Ali - 01.09.2019 01:02 PM

Tak jsem si myslel, že se to u Tě trochu spraví. Alespoň, že to pomohlo s krmením a to si myslím hlavně časově.
Mám dovolenou a potloukám se od Modravy přes Boubín po Vimperk, no louky odkvetlé, jinak příroda vypadá už smutná z podzimu.
Pro mi tato otázka přišla na mysl. Úl jsem tu zatím ale nikde nepotkal. Cena medu se tu pohybuje kolem 210,-/kg.
Jinak já su na tom o něco líp, mám (7kg) opravuji, téměř 10kg, ale zatím jsem na zimu nekrmil, měli ještě z léta i přes bídu kolem 18kg/úl. Za týden se vrátím, pak se uvidí.
Příští rok ale bude u mě podstatně horší, vypadá to, že tu nebude téměř žádná řepka a slunečnice asi taky. Takže lány zdejší toho jiného moc nedají. Letos tedy byl zřejmě rok hojnosti.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Tomáš Palata - 12.09.2019 01:43 PM

Dnešní návštěva na včelnici. Nosí hlavně pyl, tak sedm, osm přilétavajících včel z deseti. A jsou i těžké. Dost jich má problém se zachytit na česně. Chvíli jsem je přemlouval, ale daly si říci a hezky mi k fotografování na česně s nákladem zapózovaly.
[attachment=1905]
Jedna dokonce nesla něco, co jsem ještě neviděl. Jakési "kuličky" či co. Že by propolis?
[attachment=1906]

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - schützmeister - 03.02.2020 09:43 PM

Tak dnes na Sušicku v Pošumaví líska v plném květu.
A kvete zběsile. Jen počasí na snůšku už je pryč.
Nakvétá jíva a bříza - další teplou periodu už taky pojedou.
To nám to začíná.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 03.04.2020 11:27 PM

V Kladně začaly kvést ovocné stromy Špendliky, před pár dny, mráz je trochu přibrzdil,
ale jak se trochu oteplí tak to rozbalej na plno.
Olda a vnuk Pepa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 04.04.2020 06:48 PM

Oldo u mně dnes masivní prolety mladušek a trubců. Chov matek jsem začal proti loňsku o 3 dny později, ale 4.4. je taky dobrý datum. ld

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jiří Sirotek - 10.04.2020 11:46 PM

Leoši to bych také chtěl v Chebu do 8.4. odpoledne 15 až ke 20 ale ráno -3 až -5 vrby jsou pryč a zatím nic dalšího létají jen pro vodu a nohy "umazané" od pylu z kytiček a vypadá že slábnou, je tu sucho ani tráva moc nejde pár sedmikrásek pampelišky ještě né, stromům se taky nechce.Letos myslím budu mít nejhorší sezonu za asi 40 let včelařiny. Js

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 13.04.2020 12:28 AM

U nás na Kladně to až tak špatné není, Jívy dokvetly tento týden a druhý týden kvetou první ovocné stromy, začal kvést Javor, pampeliška a další bylinky a keře, nosí 4 druhy pylu příroda pospíchá jakoby to chtěla stihnout dokud je ještě nějaká vláha v půdě, ze sucha máme také obavy během loňského roku se půda dosytila vlhkostí něco do hloubky kolem metru hlouběji už začíná sucho je hloubkové sucho, po předchozích suchých letech, před 30 lety čím hlouběji si kopal tím se vlhkost zvyšovala, z jara vyráželo několik pramenů v tom údolíčku kde bydlíme, už jsem je cca 16 let neviděl, loni a před loni pod Lípami ticho žádný hukod od včel jako v předchozích letech,
v červnu a červenci sucho, hloubkově vyschlá půda, že lípy nemají z čeho dělat nektar.
Olda a vnuk Pepa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 14.04.2020 11:08 AM

Na Kladně zima nelétáme, dneska na procházce se psem po okolí jsem koukal ovocné stromy do konce týdne budou kvést všechny u nás to všechno nějak
pospíchá, doufali jsme, že trochu zaprší, ale spadly 3 kapky a hned to uschlo, pokud budou moci včelky létat tak u nás mají tradiční pestře bohatou jarní nabídku.
Olda a Vnuk Pepa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jiří Sirotek - 15.04.2020 11:13 PM

V Chebu za poslední 3 dny rozkvetly javory, trnky a slivoně, podběl a začínají pampelišky, konečně pořádná nabídka nosí jak o život. Ráno pořád kolem 0 ale kolem poledne 15 až ke 20 tak to asi zase vykvete všechno najednou a včely po té zimě ne zimě a nedávných mrazech nemají na to aby ten příval zvládly. Sucho skoro 2 měsíce ani kapka, na jižním svahu ne jde ani tráva, řepka 15 - 20 cm a začíná nakvétat. Pokud pořádně ne naprší a neudělá zima bude na přelom května a června potřeba krmit, sami si na celý rok nenanosí.
Jak se komu podaří doplnit loňské ztráty kde jsou podobné podmínky jako mám já??? Zatím je musím pořádně dostat do síly, pak se uvidí. JS

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 04.05.2020 11:14 PM

Tak u nás na Kladně pomalu končí ovocné stromy, jako poslední na závěr kvetou jabloně, jako další stromy budeme očekávat jírovce a něco málo akátu, nějaký ten keř a bylinka, hlavně pampeliška než je sežerou sekačky úchylné trávníkové mánie.
Olda a vnuk Pepa.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 09.05.2020 06:37 PM

Včelky lítají pár dní pořádně natankovaný nektarem sotva dolétnou, když se srazí s jinou včelkou u česna tak velmi těžce znovu vzlétají, aby ten náklad dotáhly domů do úlu, skoro každá takto těžce natankovaná včelka má umazané čelo od světle žlutého pylu, přemýšlíme odkud to tahají v okolí kvetou kaštany-jírovce, že by z nich? Ty mají ale červený pyl byl jsem se podívat. Nebo kvetou ve větším množství pampelišky, že by měly tolik nektaru?
P.S. dívali jsme se na barvu světle žlutých pylů co by mohlo přicházet v úvahu a jsou to javory, hrušně, jabloně
Olda a vnuk Pepa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 09.05.2020 09:01 PM

Řepka.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 10.05.2020 01:21 PM

No tajně jsme doufali, že řepky budeme ušetřeny, dneska jsem vzal auto a objel celé Kladno dokola, bohužel našel tu " žlutě kvetoucí řepkovou nádheru" na 3 polích, podle měření na mapě jedno pole začíná vzdušnou čarou ve 2 km vzdálenosti druhé a třetí začínají cca 3,2 km, sakra v okolí jim toho do 1 km pestře druhově kvete u nosu a oni se vrhnou na řepku jak Českej národ do Kauflandu na ty srágory hlavně, že je toho víc, pak mají bejt holky zdraví.
Olda a vnuk Pepa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 11.05.2020 08:20 AM

Oldo, před pár lety jeden včelař z Vratislavic (nevím, zda by souhlasil se zveřejněním jména) si nechal udělat rozbory na svůj med na 120 pesticitdů. Chtěl udělat pro své zákazníky to nejlepší. Stálo ho to pár desítek tisíc a zjistil, že všech 8 druhů medu neobsahovalo žádný pesticid. Jedině kde ho našli, byl pyl z řepky. Ten rozbor mi poslal a někde jsem ho i zveřejňoval a on taky. Pokud včely tu řepku navštěvují, musí být pro ně nějak atraktivní nebo nejsou ještě adaptovány na to prostředí. Zase před pár roky jsem absolvoval takový polní pokus a tam se to z určitého úhlu pohledu prokázalo ( i když se výsledky dají samozřejmě vímat a prezentovat i jinak).
Včely adaptované na dané prostředí (30 včelstev) přeletěly lán s řepkou a navštěvovaly les, kde kvetly javory. Naproti tomu druhá skupina včelstev (12), která byla dovezena z lesů, kde se čistější prostředí předpokládá, byla umístěna přímo v lánu řepky ( to byl asi ten kámen úrazu). Včely se cca po měsíci zhroutily a ze síly 3VN obsedaly cca 3 plásty. Bylo to podobné jako při Nosemy ceranae nebo tomu, čemu se většinou říká varroáza. Po odvezení domů se během roku znovu zotavily. Sice horko těžko, ale přeci. Vyhodnotit si to musí každý sám podle sebe. Od té doby zřejmě nikdo podobný pokus neudělal, i když ho zcela určitě nevědomky hodně lidí absolvovalo. Opisovači opisovačů na podobné vnímání světa nemají čas.
Nic není černo-bílé. Včely se neustále přizpůsobují prostředí, protože to jsou rebelky. Snaž se je pochopit. V přírodě probíhá vše jinak. To jen lidé neustále s něčím, někým bojují a nechápou realitu v celku. Není dne bez noci, dobro bez zla...... ld

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 11.05.2020 01:02 PM

JO, jo je to tak jak píšeš věříme, že to dají, no úplně se do té řepky nezbláznily a zachovávají ještě určitou pestrost ve snůšce, pyl nosí převážně pampelišku, který je na rozdíl od těch jejich bledě žlutě umazaných hlav, sytě žlutá barva, občas pyl červený takže i ten jírovec navštíví, viděl jsem je i navštěvovat popenec, kterého mám hojně po zahradě, u ktertého s uvádí dobré léčivé účinky, tak z pohledu celkového který nás učíš, u nás zatím dobrý.
Olda a vnuk Pepa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jindřich Šafránek - 11.05.2020 07:17 PM

(11.05.2020 01:02 PM)Oldřich Šlegr napsal(a):  JO, jo je to tak jak píšeš věříme, že to dají, no úplně se do té řepky nezbláznily a zachovávají ještě určitou pestrost ve snůšce, pyl nosí převážně pampelišku, který je na rozdíl od těch jejich bledě žlutě umazaných hlav, sytě žlutá barva, občas pyl červený takže i ten jírovec navštíví, viděl jsem je i navštěvovat popenec, kterého mám hojně po zahradě, u ktertého s uvádí dobré léčivé účinky, tak z pohledu celkového který nás učíš, u nás zatím dobrý.
Olda a vnuk Pepa

Včely si dovedou vybírat a věřím že správně , když mi na stanovišti na Vysočině rozkvetly obrovské javory stáří tak 80 až 90 let , přestaly chodit i na krásně žluté pampelišky. Znají i pojem produktivita práce, to je pořídit dobrou snůšku s menší námahou.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Oldřich Šlegr - 12.05.2020 10:25 AM

No to, že včelky preferují velké zdroje snůšky je známý a i záporně hodnocený fakt, třeba v opylovaní, v sadech jsou přistavené včelstva schopna nechat kvetoucí sad bez
povšimnutí a odlétnout za větším zdrojem snůšky, s tohoto důvodu se začaly pro opylování používat ve velkém uměle chovaní čmeláci, no chudáci čmeláci na co šáhne člověk s vidinou mamonu tak to vždy totálně dokur..........
No já že jsem vzal auto objel Kladno a zmapoval zdroje snůšky z řepky, jsem si prakticky ověřil pravdivost tvrzení, že včely jsou schopny provádět efektivně snůšku,
při vhodném počasí, ze vzdálenosti 3-3,5 km.
Mně teda zaujal hodně Leoš jak zde prezentoval, polní pokus s dovezenými a místními včelstvy, kde místně adaptovaná zkušená včelstva byla schopna ignorovat lán řepky přelétnout ho za jiným zdrojem snůšky do dalšího lesa a porovnání s dovezenými neadaptovanými nezkušenými včelstvy, které se naopak na řepku vrhly a kolabovaly, takže budeme pozorovat a učit se.
Olda a vnuk Pepa

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - TomášJelínek - 27.09.2020 11:00 PM

Mám včely v Mnichovicích u Říčan druhým rokem a zdá se, že se snůškou to zde není příliš horké. Když si pročítám toto fórum a i několik včelařů v okolí mi potvrdilo, že slídění probíhá třeba již od půlky června, říkám si to přeci není možné, to musí být hodně zlé, když již na konci jara není v přírodě znatelná snůška.

Přijde mi, že pokud by v krajině bylo dost nektaru raději by si ho včely nasbíraly v krajině a nechodily by riskovat do cizího úlu. Jinými slovy to, že včely slídí, je spíše důkaz jejich zoufalství, než že by to dělaly pro radost. Nebo se pletu?

Nabízí se tedy otázka jestli může jednotlivec znatelně zlepšit snůšku. Tim nemyslím mít na zahradě něco ke včelí pastvě - to je samozřejmost. V sousedství je několik nesečených opuštěných luk o ploše min 1 ha, kde jsou především dvoumetrové kopřivy - předpokládám, že ty mnoho snůšky neposkytují. Začínám je sekat kosou podle tohoto návodu a tím louce vrátit rozmanitost, aby tam rostly kopretiny, řebříček, chrpy, jitrocel, brutnák, měsíček, atd.

Má s tímto někdo zkušenost? Dá se znatelně vylepšit včelám pastva nebo to považujete za "dané"?

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Leoš Dvorský - 28.09.2020 10:22 PM

Dobré zkušenosti mám se zvrhlým jetelem. Stačí ho sousedovi rozházet trochu po zahradě a je to. V trávě se prosadí a omezuje ji. Na různé skládky, smetiště, náspy..... je výborná komonice. Mednatost u obou je určitě kolem 300 kg /ha. Z keřů je výborný pámelník, ptačí zob. Ono nejde zdaleka jen o neker, ale také nekonaminovaný pyl a toho dá dost i ar hořčice nebo svazenky (ty potřebují ale do připravené půdy, což u předešlých nehrozí). Určitě má smysl sázet do okolí vrby všeho druhu. ld

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - Jindřich Šafránek - 29.09.2020 02:38 PM

(28.09.2020 10:22 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Dobré zkušenosti mám se zvrhlým jetelem. Stačí ho sousedovi rozházet trochu po zahradě a je to. V trávě se prosadí a omezuje ji. Na různé skládky, smetiště, náspy..... je výborná komonice. Mednatost u obou je určitě kolem 300 kg /ha. Z keřů je výborný pámelník, ptačí zob. Ono nejde zdaleka jen o neker, ale také nekonaminovaný pyl a toho dá dost i ar hořčice nebo svazenky (ty potřebují ale do připravené půdy, což u předešlých nehrozí). Určitě má smysl sázet do okolí vrby všeho druhu. ld
Je lepší dělat alespoň něco ne jen brečet , sázím Svítel latnatý ( pozor na hryzce ) a Opletku čínskou a to kamkoli ke zdi či plotu. Tousení semen Zlatobýlu jde také, akorát pořádný koberec z něho nenaroste prvý rok, uspíší se to odkopkem trsů někde na smetišti ten pak sílí velmi rychle. Svazenka je prevít zarůstá bodláky pokud ji sejete stále na stejné místo. Hořčici sypejte kdekoli je to brukvovitá potvara a roste sama a pokud je hustá utlačí i plevele.

RE: Snůška - aneb nosí, nosí? - TomášJelínek - 29.09.2020 10:16 PM

(28.09.2020 10:22 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Dobré zkušenosti mám se zvrhlým jetelem... výborná je komonice...
Děkuji za tipy! Je pravda, že vlastnost uchytit se přímo v trávě je velmi zajímavá a řeší problém přípravy půdy, který na ploše 1 ha opravdu asi nezvládnu a směsi které jsem zakoupil od Planta Naturalis právě tuto přípravu vyžadují. Teoreticky by příroda při pravidelném kosení 1-3x ročně měla časem různorodost obnovit sama, ale je fakt, že bych tomu rád maličko pomohl. Co se týče množení zimolezů a vrb, s tím jsem již začal podle vzoru Jana Jindry.

(29.09.2020 02:38 PM)Jindřich Šafránek napsal(a):  Tousení semen Zlatobýlu... . Hořčici sypejte kdekoli...

Rovněž děkuji za tipy. Každá rostlina do louky se hodí, mým snem je vypracovat alespoň 10ti druhou květnatou louku - na toto se pak váže celý ekosystém hmyzu, tedy zisk nejen pro včely. Jen pozor s tím zlatobýlem (tuším ten kanadský kultivar). Přestože ho hmyz doslova miluje, je to zavlečený a invazní druh...