Zastavený vývoj vajíčka
|
09.08.2024, 08:25 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 09.08.2024 08:29 AM od Marek Pomp.)
Příspěvek: #1
|
|||
|
|||
Zastavený vývoj vajíčka
Pěkný den,
potkal jsem zajímavou vadu matky (?) Ještě jsem o tomhle nikde neslyšel (ale nijak podrobně jsem nepátral, takže to neznamená, že to není běžně známá věc ![]() Nová matka (pěkná velká) se v oddělku rozkladla a kladla slušné množství vajíček (vajíčka vyplňovaly kompletně všechny obsednuté rámky od loučky k loučce). Vajíčka ale nikdy nepřešly z fáze položeného vajíčka do larvičky. Sem tam včely zalily nějaké položené vajíčko mateří kašičkou, ale ani z těchto se larva nikdy nevyvinula. Počkal jsem cca 20 dní a pak jsem matku zamáčknul a oddělek připojil jinde a tam se po spojení zdá vše v pořádku. Máte s tímhle nějakou zkušenost? Genetická vada? Jiná nemoc? Marek |
|||
06.09.2024, 10:25 AM
Příspěvek: #2
|
|||
|
|||
RE: Zastavený vývoj vajíčka
... Zdání klame. Dnes jsem je zrušil. Stihnu jsem to ještě před velkou loupeží i když už jsem tam cizí včelu viděl.
Byly slabé, lavičky měly málo kašičky, zásoby zavíčkované i odvíčkované (možná zatím kradly jen kasičku). Matka kladla jako o život, vajíčka všude. Zavíčkovaný plod ještě rozpitvám. Evidentně to teď ani předtím nebyla vadná matka, ale nemoc putujucí od kojiček k plodu. Spojování byla chyba. m. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)