Začínáme včelařit s ŠPV
|
13.05.2015, 12:52 AM
Příspěvek: #53
|
|||
|
|||
RE: Začínáme včelařit s ŠPV
Evžene, díky za tipy, dnes jsem to zkusil ještě jednou a konstelace hvězd byla asi o něco příznivější a hledání matky dneska proběhlo 2:0 pro mě
![]() tentokrát jsem zvolil trochu jinou strategii, úl na 3 vysokých nástavcích, kde jsem včera pohořel, jsem rozhodil každý nástavek zvlášť a začal hledat prvně ve spodním od kraje a hned na 4. rámku na mě koukala a běhala pěkně mrštně po prostředku, takže to šlo jako po másle Druhý úl, který je zatím jen na dvou vysokých, jsem taky rozhodil a začal hledat taky ve spodním a pak ve vrchním, a když jsem to prošel tam i zpátky a už to skoro chtěl vzdát, tak jsem jí objevil. Tam běhala po kraji. V obou případech to byly čerstvě zakladené plásty s volnými buňkami pro zakladení. Matku jsem tedy vychytil, dal do oddělku s namočeným plástem do vody, jedním plodovým plástem ze zavíčkovanými buňkami a jedním zásobním. A sklepnul k tomu včely ze 2 plástů s otevřeným plodem. Původní včelstva by tedy měla osiřet a zhruba za 9-10 dní bych tam měl najít zavíčkované matečníky. Několik (2-3) jich nechám, kde jsou, a ze zbytku můžu zase udělat 1-2 oddělky. Pamatuju si to z přednášek z Vilémova správně? ![]() Když vše půjde dobře, tak ode dneška za cca 16dní by se měla vylíhnout matka a za cca dalších 10-12 dní by už mohla klást. Akorát teď když o tom tak medituju, tak nevím, jestli je tahle metoda odchovu v osiřelci v tomto čase ideální. Jestli zbytečně neriskuju, že to včelstvo, které je nastartované a připravené na snůšku, jestli zbytečně nepřibržďuju přirozený rozvoj včelstva (pauza v plodování během snůšky) a pak by to mohlo včelstvu chybět. Jestli není lepší/šetrnější odchov při matce nebo udělat oddělek bez matky a nechat nouzové matečníky narazit oddělek. Co byste volili v mém případě vy? A jedna perlička/rada pro včelaře začínající s volnou stavbou na horních loučkách - je to krása, vidět jaké krásné tvary včelky staví, ale NIKDY nepokládejte nástavek na bok ![]() ![]() ![]() Vysočina - Hamry nad Sázavou 555m, RM 39x24 |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Crha Karel (+1), Jan Brunclík (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)