Volná stavba v rámečkách
|
04.12.2020, 08:52 AM
Příspěvek: #226
|
|||
|
|||
RE: Volná stavba v rámečkách
Díky moc pánové! To jsou zkušenosti k nezaplacení!
Pro mě z toho všeho vyplívá celkem jednoznačně, že nebudu přechod na divokou stavbu provádět úplně "nadivoko" a najednou - však Leoši Ty jsi taky tuším přešel plně až v roce 2005(?). Protože teprve začínám, využiju nakoupené MS prozatím do medníků a pod plodiště je nechám stavět na stavebních rámcích. Tím jim alespoň zlepším(?) podmínky v plodišti vystaveném podle jejich dispozic. Další roky pak posouváním plodiště dolů (tedy celá sestava nahoru) mohu celé převést na vlastní dílo bez MS. off-topic: Možná trochu chápu dilema Leoše, který včelaří celý život, má myšlenku, kterou chce předat dál (ŠPV), má následovníky a příznivce (vy všichni tady), nekonečné dotazy na ty samé základní věci od začínajících (jako jsem já) a taky asi negativní reakce od lidí, kterým jeho metody nevyhovují. Nechce dávat všechny informace jako na podnose, protože každý by k nim měl dorůst a nebo už je dával léta v přednáškách a to jsme my nově příchozí propásli. Mě každopádně ŠPV otevřelo oči a ve světle nových informací mám trochu hrůzu z toho, co jsem prováděl se včelami první rok (letos). No alespoň mám tuhle úvodní etapu za sebou a můžu se posunout. Leoš tady o pár příspěvků výše píše, že se chystají nějaké texty o jeho metodice a že to bude "těžká četba" - věz ale, že pro spoustu lidí to bude právě ta pravá inspirace a impuls, aby se o své včely lépe starali. Pro nováčky je nejtěžší se vyznat v informacíh a sáhnou po těch, které jsou k dispozici a jsou dobře pochopitelné. Kdyby bylo vše jen v náznacích a lidé by se nedělili o praktické postupy (jako tady na fóru), asi bych šel cestou jarní rotace nástavků, zužování na zimu a krmení cukrem. Volnou stavbu jsem doposud znal jen jako ST rámky pro stavbu trubčiny nebo jako cestu jak ušetřit na mezistěnách. Málokdo by se sám dostal k takovému včelaření, jaké propaguje ŠPV a to by myslím byla velká škoda! začínám (2020), 3 včelstva + 2 oddělky, Langstroth 2/3, Táborsko, J svah, sad vedle lesa, kvetoucí louka, rybník, vše do 50 m... 2021: přechod na Langstroth 1/2 (137 mm) a volnou stavbu... |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)