Volná stavba v rámečkách
|
20.11.2020, 11:33 PM
Příspěvek: #201
|
|||
|
|||
RE: Volná stavba v rámečkách
Mohl byste mi prosím někdo vysvětlit, jak je to s včelí mezerou mezi nástavky? Letos jsem začal a zatím mám nástavky a rámky od p. Nerada, kde je mezera mezi nástavky ca 6 mm, všude se píše, že včelí mezera je ca 6,5-10 mm - včely sice neměly vůbec tendenci tu 6mm mezeru zanést propolisem ale přeci jen - není lepší o krapítek větší, třeba těch 8 mm? Teď přes zimu si budu připravovat nástavky a rámky na příští rok, kdy bych chtěl přejít na volnou stavbu a tohle je jeden z detailů, které ještě nemám promyšlené. Budu dělat spodní loučku úzkou jak radí Leoš (max 10 mm) aby to mohly souvisle prostavět - takže mi nepřijde tak důležité, aby ta mezera byla co nejmenší.
další věc je převod stávajících včelstev a oddělků (zimované na 3-4 NN) na volnou stavbu (nyní jsou na plástech vystavěných na mezistěnách) - zvládnou to během jedné sezóny? Někde je tu popsaný postup, že se dost brzy na jaře odeberou neobsazené souše, nechají se jen plásty, kde sedí včely a přidají stavební rámky - včely pak rychle dostaví potřebné dílo volnou stavbou, jde to takto? Z toho co mám zatím vyzkoušené i načtené, obecně staví lépe nad plodištěm - nebo je lepší nechat je stavět dolů jako je to v přirozeném hnízdu? Díky moc za zkušenosti! A díky za tuto iniciativu a web! Jirka začínám (2020), 3 včelstva + 2 oddělky, Langstroth 2/3, Táborsko, J svah, sad vedle lesa, kvetoucí louka, rybník, vše do 50 m... 2021: přechod na Langstroth 1/2 (137 mm) a volnou stavbu... |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)