Termokamera
|
07.01.2024, 03:28 PM
Příspěvek: #3
|
|||
|
|||
RE: Termokamera
Tak ono záleží na tom, jak hluboce se člověk o život včel zajímá a jak jim chce porozumět, aby nebyl odkázán jen na názory opisovačů od opisovačů, kterých je, zvláště u nás,haba kuk. Většinou ty jejich organizace mají v názvu slova jako věda nebo výzkum a já nevím co ještě. Jen těmi svým opisováním a často i velice nepřesnými překlady matou včelařskou veřejnost. Když jsem začal prvně měřit teploty v proskleném, izolovaném i neizolovaném úle v r. 1980 bylo mi jasné, že pro moje účely rozhodně jeden teploměr nestačí. Měl jsem 3 pružinové v každém nízkém nástavku v krajních uličkách a pak ještě digitální 2 v uličkách vedle uličky s matkou a další podle potřeby. Ta matka v klícce také s teplotním čidlem. V 4nn včelstvu jsem tedy měl min. 15 teploměrů. Samožřejmě jsem ihned první zimu zjistil, že teploty uprostřed chomáče kolem 35°C je nesmysl. Časem jsem také zjistil, jaké teploty a kde jsou v zimě normální a jaké teploty naznačují, když má včelstvo nějaký (třeba zdravotní) problém. No a když vám tyto praktické poznatky ještě někdo dokáže zdůvodnit teoreticky nebo vlastním výzkumem, je taková vědomost doslova bytelná. To se ale netýká jen této situace.
Ideální samozejmě bylo mít teploměr v každé uličce a každém nástavku. To tehdy stálo víc, než dnes videokamera v mobilu a člověk tak mohl vybavit tak 1 včelstvo. Ty teploměry tehdy stály kolem 300,--. Dnes mám ale i díky tomu jakýs, takýs přehled o tom, jaké jsou teploty v úle mimo chomáče, ale také v jednotlivých vrstvách chomáče, přímo u matky, jaké jsou kde rozdíly teplot (pokud vůbec) mezi těmi venkovními nebo na čelní stěně úlu.. Tedy jaké jsou ty teploty normální v jednotlivých obdobích, především však v zimě. Dnes pro ulehčení používám tu termokameru v mobilu Blackview. Kolik dnes už stojí, to nevím, ale odhadudji tako kolem 7-8 tis. Dává mi to dost doplňujících informací.To by mi jeden teploměr, který můte být mimo prostor s matkou, v různých uličkách, vrstvách chomáče...... rozhodně nedal. Ale jak říkám, záleží na hloubce zájmu o včely. Alespoň já, pokud chci uskutečňovat věci tzv. nečniněním, musím mít informací co nejvíce, abych pak nedělal zbytečné zákroky. Jedině pak se trochu můžu stát součástí toho všeho, včel. Ono každá "sranda" něco stojí a z NIČEHO JE ZASE JEN NIC. Ta "termokamera" mi umožňuje třeba i měřit velikost chomáče, jeho tvar a pod. To jsem dříve musel pracně měřit jaká je délka, výška i šířka chomáče. Něco diametrálně jiného je něco znát, tedy si načíst a něco jiného je vědět, tedy když vám to projde tzv. rukama. Nevčelařím systémem OF-ON. Všechno souvisí se vším, to není klišé, ale fakt. Myslím, že T.Palata má termokameru, která se dá připojit i k mobilu, což bude asi výrazně levnější. Pochopitelně termokameru můžu využít pro soukromé účely. Každý si musí zvážit sám, co po pro něj a co není. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Rastislav Rosa (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Příspěvky k tématu |
Termokamera - Rastislav Rosa - 17.12.2023, 06:59 PM
RE: Termokamera - Miroslav Matucha - 20.12.2023, 10:36 PM
RE: Termokamera - Leoš Dvorský - 07.01.2024 03:28 PM
RE: Termokamera - Miroslav Matucha - 31.01.2024, 11:54 PM
RE: Termokamera - Rastislav Rosa - 01.02.2024, 12:41 AM
RE: Termokamera - Tomáš Palata - 08.01.2024, 03:09 PM
RE: Termokamera - Leoš Dvorský - 01.02.2024, 06:18 PM
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)