Termické ošetrovanie včelstiev
|
07.11.2013, 03:38 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 07.11.2013 03:47 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #37
|
|||
|
|||
RE: Termické ošetrovanie včelstiev
(07.11.2013 04:56 AM)MilanBencúr napsal(a): Výhodou môjho riešenia úľového priestoru je práve malý pôdorys 30x30 cm, ktorý s celkovou výškou dvoch nadstavkov, 57 cm, vytvára veľkosť hniezda so zabezpečeným ventilačným systémom v každej uličke, bez neobsadeného priestoru včelami po uvoľnení zimného chumáča, čo zabraňuje plesneniu diela.Bingo ! Můžu potvrdit z vlastního pozorování, že to a nízký podmet bude pro horské zimování ideální - už je vyrábím pro příští sezonu. Jenom ale stejně nenacházím souvislost mezi působením na roztoče - řekl bych, že v zimě se stav nijak zásadně nemění, přírustek je v době snůšky a eventuelní úbytek bych spojil spíš s rychlým ukončením plodování v podletí. Myslíval jsem si, že zimní délka bezplodovosti má na ně dost velký vliv, ale po letošní sezoně mě to přešlo - zima byla krutá, padali roztoči i celá včelstva doufal jsem dobrý rok bez roztočů, jenže přišla velmi dlouhá jedlová snůška a plodování a roztoči se sypou jako nikdy. Tím bych soudil, že zimní průběh na to nemá zase tak zásadní vliv. NAopak rok před tím nebyla snůška od půlky května a roztoči taky skoro nebyli. (06.11.2013 08:50 PM)MilanBencúr napsal(a): Ak sa v prázdnom nadstavku pod plodiskom hromadí studený vzduch, tak pre teplý vzduch vznikne dostatočne veľký priestor v plodiskových nadstavkoch nad tým prázdnym. To znamená, že včelstvo začne včas plodovať a klieštikov tiež pribúdať.Tomuhle ne úplně rozumím - bez spodního nástavku je v úlu chladněji ? Popravdě, spíše jsem si to vysvětloval obráceně. Rozhodně ale to má vliv na vlhkost, která odteče na nízkém dnu ven. Jenže to zase znamená, že je v úle větší sucho, ne ? Což zase teplotu spíše zvyšuje - suchý vzduch lépe izoluje. Tak jako tak, na nízkým dnu není takový problém s vlhkostí a plísní. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)