Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Súše a zásoby po podnutom včelstve
06.12.2021, 12:08 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 06.12.2021 01:13 PM od Jan Cvikl.)
Příspěvek: #2
RE: Súše a zásoby po podnutom včelstve
Tomáši, cokoliv jsem kdy na tohle téma přečetl, tak se všude notoricky opakuje, resp uvádí, že po úhynu se má vše dezinfikovat, raději však likvidovat. I u nás v mé bývalé základní organizaci ČSV se to tak vždy propagovalo ( a dosud propaguje ... ) Je to přeci " logické ", byl-li úhyn, vše je špatné !!! Na tomto webu Šance pro včely jsem se ovšem dočetl zcela neco jiného, o jiném možném využití ...
A teď k mé zkušenosti : rok nazpátek jsem měl 100%-ní úhyn, medníky plné zásob. Po zimě, při likvidaci úlů šlo do vařáku opravdu jen to nejhorší, tedy souše, kde zůstaly mrtvé včely na plástech a objevila se plíseň. ( zásoby jsem z logických ekonomických důvodu chtěl zachránit, tedy využít ). Vše ostatní včetně zásobních plástů šlo tedy do skladu. Při vytváření nových oddělků jsem pak tyto rámky všechny využil, jak souše, tak rámky zásobní. Ty jsem podstavil pod plodiště ( a to hned rovnou celý nástavek ), včely ty zásoby následně znovu přepracovaly a přenosily kolem a nad plod, prostě ty plásty vyčistily. Celou sezónu s tím nebyl problém, resp žádný problém jsem neregistroval !!!
Zdůrazňuji, že to není z mé hlavy, není to můj výmysl. ! Je to na základě informací a zkušeností, zde uvedených. Já to ověřuji jen svou praxí...
Běžný přístup včelařů je ten, že tyto plásty se automaticky likvidují coby zdroj nemocí ...
Moje úvaha je taková, že včely si vše cizí / nové, automaticky upravují , čistí, že si tedy i ty postižené rámky zdezinfikují vlastním úsilím. Ta včelstva, co mají imunitu dobrou, s tím nemají problém. Ta ostatní se o to rychleji samy vyřadí ...

ty včely nám za to přeci stojí
Hlasování: Vojěch Jeník (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Súše a zásoby po podnutom včelstve - Jan Cvikl - 06.12.2021 12:08 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)